Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 123 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Wiadomość
#121 PostWysłany: 27 Sty 2021 19:13 

niebieski
Witajcie,
mam podobny przypadek z przesyłką z UK po Brexit'cie. Jakaś firma RGW Express chcie mnie naciągnąć 100 zł + VAT za dokonanie odprawy w moim imieniu. Nie dałem im upoważnienia bo za taką kwotę nie opłaca mi się tej przesyłki odbierać.
Chciałbym dokonać tej odprawy samodzielnie i powiedzcie mi co mam wysłać do Urzędu Celnego ?
- wniosek o dokonanie odprawy celnej
- potwierdzenie zakupu
- potwierdzenie płatności
- nr przesyłki w systemie kuriera
I coś jeszcze czy to wystarczy ?
 Profil Relacje PM off  

City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN
Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍 Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍
#122 PostWysłany: 28 Sty 2021 18:58 

niebieski
Nie wiem jak Wam się udało załatwić taką odprawę na własną rękę.
Dzowniłem do Urzędu Celnego kolo lotniska, przekierowali mnie do Krajowej Informacji Skarbowej po wskazówki
ale koleś powiedział, ze po pierwsze to trzeba być na miejscu (a ja jestem w Krakowie, a paczka w Warszawie).
 Profil Relacje PM off  

#123 PostWysłany: 29 Sty 2021 17:55 
Awatar użytkownika

dyneck napisał(a):
Nie wiem jak Wam się udało załatwić taką odprawę na własną rękę.
Dzowniłem do Urzędu Celnego kolo lotniska, przekierowali mnie do Krajowej Informacji Skarbowej po wskazówki
ale koleś powiedział, ze po pierwsze to trzeba być na miejscu (a ja jestem w Krakowie, a paczka w Warszawie).
W przypadku DHL rozwiązanie jest takie, że nie należy podpisywać żadnego upoważnienia, i wtedy nie mogą Cię obciążyć, a odprawę muszą przeprowadzić i tak (przynajmniej dla osoby fizycznej nieprowadzącej działalności gospodarczej). Oczywiście w tym celu trzeba im udzielić wszystkich koniecznych informacji, bez których przeprowadzenie odprawy byłoby niemożliwe - z wyjątkiem podpisywania wspomnianego upoważnienia.

Różnica pomiędzy obiema sytuacjami jest tylko taka, że wpłaty dokonuje się wtedy we własnym zakresie przelewem na rachunek urzędu celnego i przesyłka jest zwolniona dopiero po jej wpływie, co wydłuża całą procedurę o co najmniej 1 dzień roboczy w porównaniu do wariantu, w którym we wszystkim pośredniczy DHL. Czy się jest na miejscu nie powinno mieć żadnego znaczenia poza tym, że w takim przypadku opłaty można uiścić również w kasie urzędu.

Nie wiem, jak doświadczenie z DHL przekłada się na inne firmy, ale jeśli oni nie pobierają tej opłaty, to prawdopodobnie nie dlatego, że nie chcieliby, tylko że nie mogą. Czyli te same zasady powinny dotyczyć wszystkich pozostałych. Trudno mi coś bliżej powiedzieć na temat firmy, o której dotąd w ogóle nie słyszałem, ale proponuję poinformować ich że opłaty celne uiścisz samodzielnie przelewem do urzędu celnego i zobaczyć, co oni na to. Niewykluczone, że okaże się wtedy, że opłata 100 zł jest właśnie za pośrednictwo w uiszczeniu tych należności, a nie przeprowadzenie odprawy.

Wariant, w którym odprawę przeprowadzałbyś samodzielnie, to zupełnie inna sytuacja. Tutaj raczej nie masz takiej możliwości, natomiast wygląda na to, że przeprowadzenie takiej odprawy (dla os. fiz. nieprowadzących dz. gosp.) powinno być w cenie już opłaconej usługi transportowej. W każdym razie, na tym etapie sprawę dalej musisz załatwiać z RGW, zupełnie ich ominąć się nie da. Powodzenia.
 Profil Relacje PM off
NBE322 uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 123 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość