Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 123 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
#101 PostWysłany: 02 Gru 2020 17:53 
Awatar użytkownika

Loty: 307
Kilometry: 488 854
Krajów: 71 / 33.2%
niebieski
No to w końcu się udało otrzymać paczkę.
Ostatecznie wyszło 6 zł do opłacenia przy odbiorze kurierowi.
Także chyba na razie najtaniej (w naszym pięknym kraju oczywiście).
Ale przypominam, że tylko i wyłącznie dlatego, że DHLowi się pokiełbasiło i anulował ostatecznie kwotę za obsługę (69zł+VAT), gdyż wysłane przeze mnie upoważnienie do opłacenia samemu przelewem do UC nie weszło.
Normalnie przy takim naliczeniu podatku (5%) i upoważnieniu do samodzielnej płatności powinienem płacić 6zł + 17zł (za upoważnienie).
3 ludzi lubi ten post.

City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN
Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍 Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍
#102 PostWysłany: 02 Gru 2020 20:56 

Loty: 40
Kilometry: 24 863
Krajów: 15 / 7.0%
niebieski
Abstrahując od taryfikacji i wysokości podatku VAT ciekawi mnie jedno. Kto tak naprawdę uiszcza koszty transportu? Bo umówmy się 1 dolar za wysyłkę to jest ściema. Wy najlepiej wiecie ile w Libanie kosztuje taka baklawa i czy cena nie jest przypadkiem sumą kosztów wysyłki i wartości towaru?! Nie dziwię się, że DHL się pogubiło.
 Profil Relacje PM off  

#103 PostWysłany: 02 Gru 2020 21:22 
Awatar użytkownika

Loty: 380
Kilometry: 808 097
Krajów: 39 / 18.2%
srebrny
Wydaje nam się, że płaciliśmy 16.5 $
Niestety nie mam napisanej wagi

Pudelko 19x19 cm, wysokość 3.5-4cm
e-prezes lubi ten post.

#104 PostWysłany: 02 Gru 2020 21:28 

Opłaca im się i to bardzo. Obecnie realny kurs funta libańskiego jest kilkukrotnie niższy niż oficjalny. Dzięki takiej promocji sklep zbiera z zagranicy dolary, a same koszty wysyłki pewnie są znacznie niższe.

Co do historii z agencją celną, to u mnie dziś przesyłka przyleciała do Warszawy. Zadzwoniłem do Agencji celnej DHL i poinformowałem ich, ze sam dokonam odprawy celnej. Skontaktowałem się z Urzędem Celnym na Wirażowej i mam im przesłać na maila wszystkie dokumenty - rachunek, potwierdzenie zamówienia, opis zawartości oraz nr DKS z DHL-u czyli numer magazynowy przesyłki.
Z tym większy problem, Pani z Agencji Celnej DHL dopiero wypełniła wniosek o nadanie takiego numeru. Liczę, że jutro go będę miał.
W urzędzie celnym powiedzieli mi, że płatność VATu albo przelewem albo w kasie na Wirażowej. Pytanie ile to wszystko potrwa i jak DHL potraktuje 4-dniowy limit darmowego magazynowania. Teoretycznie są to 4 dni na uzupełnienie dokumentacji, czyli jeśli prześlę jutro dokumenty do UC, to powinno być wszystko ok. Niemniej w UC powiedziano mi, że mają ustawowe 30 dni na przeprowadzenie odprawy i że DHL może naliczyć jakieś opłaty za magazyn.Także dużo niewiadomych i nikt nie umie udzielić 100% pewnej informacji.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#105 PostWysłany: 02 Gru 2020 22:08 
Awatar użytkownika

niebieski
Jak ktoś chciałby zrobić dobry interes, to niech kieruje swe kroki do Bazar Vest w Aarhus - na libańskim stoisku z baklawą, ta importowana z Hallab kosztuje ok. 130 DKK/kg i nie jest jakoś specjalnie rozchwytywana, ale skoro jest takie branie na forum, to można wynegocjowac cenę hurtową, załadować na paletę, wysłać do ojczyzny i porozsyłać skoro ludzie są skłonni płacić tak bajońskie kwoty.
Ps. Dla mnie tylko 10% odstępnego za podanie sposobu :D
Załącznik:
bw.png
bw.png [ 438.53 KiB | Obejrzany 2608 razy ]

#106 PostWysłany: 02 Gru 2020 22:22 

niebieski
Pomysł genialny, ale widać, że nigdy tego nie robiłeś. To, że w przypadku zakupu indywidualnego niektórym poszło nadzwyczaj bezproblemowo nie oznacza, że w przypadku hurtowego, komercyjnego będzie równie podobnie. Nie jest to z mojej strony szyderstwo, ale przestroga, że PL to nie jest najlepszy kraj do robienia interesów.
 Profil Relacje PM off  

#107 PostWysłany: 02 Gru 2020 22:28 

złoty
nick napisał(a):
Jak ktoś chciałby zrobić dobry interes, to niech kieruje swe kroki do Bazar Vest w Aarhus - na Libańskim stoisku z baklawą, ta importowana z Hallab kosztuje ok. 130 DKK/kg i nie jest jakoś specjalnie rozchwytywana, ale skoro jest takie branie na forum, to można wynegocjowac cenę hurtową, załadować na paletę, wysłać do ojczyzny i porozsyłać skoro ludzie są skłonni płacić tak bajońskie kwoty.
Ps. Dla mnie tylko 10% odstępnego za podanie spsobu :D
Załącznik:
bw.png

Przeczytaj pierwszy post, głównie "wesprzeć bezpośrednio libańską instytucję"
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#108 PostWysłany: 03 Gru 2020 00:49 
Awatar użytkownika

e-prezes napisał(a):
Kto tak naprawdę uiszcza koszty transportu? Bo umówmy się 1 dolar za wysyłkę to jest ściema. Wy najlepiej wiecie ile w Libanie kosztuje taka baklawa i czy cena nie jest przypadkiem sumą kosztów wysyłki i wartości towaru?!
Całkowity koszt zakupu to 29,67 $. Z FAQ wynika, że zanim była promocja, koszt wysyłki wynosił 19 $ za 1 kg:
Załącznik:
What are the shipping fees.png
What are the shipping fees.png [ 8.48 KiB | Obejrzany 2506 razy ]
Wartość towaru wpisana w dokumentach to 11 $ i wydaje się prawdopodobne, że za tyle (albo i mniej) można kupić baklawę EXW gdzieś w Libanie.

Ale jeśli chodzi o tę konkretną firmę, to wygląda na to, że wraz z promocją wysyłki za 1 $ wcale nie podnieśli cen: we wrześniu 2019 r. były takie same (28,70 $), podobnie jak i we wrześniu 2020 r. (wtedy wysyłka była darmowa od 4 kg). Jednocześnie, Hallab ma też sklep krajowy, w którym ten sam towar jest w ofercie za 93 tys. LBP/kg (ok. 60 $), a więc sporo drożej: https://www.hallab.com.lb/baklava/mixed-baklava.html (oczywiście możliwe i prawdopodobne, że oferują do tego jakieś zniżki).

Jakkolwiek ja akurat nie kierowałem się ceną, ale ciekawością, to wszystko wskazuje na to, że jest to faktycznie dobra oferta, a nie "ściema" (przynajmniej zanim DHL zaczął nam doliczać prowizje).

Odpowiadając na pytanie, kto uiszcza koszty transportu: chociaż sama myśl, że DHL mógłby dopłacać do tych wszystkich przesyłek zdecydowanie sprawia mi przyjemność, to nie widzę innej możliwości, jak ta, że koszty przesyłki w całości ponosimy my, kupujący.

Przesyłka "za darmo" to popularna forma promocji i oczywiście wiadomo, że nigdy nic nie jest za darmo, tylko co najwyżej wliczone w cenę. W tym przypadku, najtańszy artykuł w ich sklepie zagranicznym kosztuje 20 $, czyli żeby ta przesyłka była prawie "za darmo" trzeba najpierw wydać minimum 21 $ - wacików na sztuki nie sprzedają. Przy czym wniosek z tego jest tylko taki, że gdyby ktoś chciał kupować dużą ilość, to powinien negocjować niższe ceny - ale w sytuacji, gdy oni i tak nie wysyłają więcej niż 4 kg na raz, żeby nie ryzykować problemów z cłem, a my zamawialiśmy po 1-2 kg, w praktyce nie ma to większego znaczenia.
 Profil Relacje PM off
e-prezes lubi ten post.
e-prezes uważa post za pomocny.

#109 PostWysłany: 03 Gru 2020 08:25 
Awatar użytkownika

Loty: 159
Kilometry: 213 043
Krajów: 24 / 11.2%
niebieski
W końcu moja paczka się ruszyła, właśnie dostałem maila z informacją o zapłacie cła w wysokości 6 zł i link do płatności.
Obyło się bez telefonów -wysłałem tylko jednego maila z dokumentami potrzebnym do cła , w opisie napisałem ciastka typu baklava.
 Profil Relacje PM off
Nosacz lubi ten post.

#110 PostWysłany: 04 Gru 2020 15:05 
Awatar użytkownika

Loty: 223
Kilometry: 697 251
Krajów: 57 / 26.6%
srebrny
Zachodniopomorskie - opłata wyniosła 29zl

#111 PostWysłany: 04 Gru 2020 16:20 

Pozwolę sobie zaktualizować historie moich przygód z DHL. Może komuś to pomoże...
Paczka przyszła do Warszawy w środę 2.12. Dostałem maila z Agencji Celnej DHL o przesłanie dokumentów i wypełnienie oświadczenia.
Nauczony forumowymi historiami poinformowałem DHL, że dokonam odprawy samodzielnie. Wczoraj przesłałem mailem do Urzędu Celnego na Wirażowej potwierdzenia zakupu, płatności oraz wniosek o dokonanie odprawy celnej (potrzebny jest również nr magazynowy DHL, który dostałem dopiero po 2 dniach ciągłego proszenia). Dziś dostałem odpowiedź z Urzędu Celnego, że zapraszają mnie na Wirażową celem okazania dowodu osobistego i potwierdzenia tożsamości. Na Wirażową mam blisko 35 km w jedną stronę, przez całe miasto, więc skontaktowałem się ponownie z DHL.
Okazuje się, że jeśli towar z przesyłki jest dla osoby prywatnej + nie przekracza wartości 150 euro, to wystarczy wypełnić oświadczenie z maila wysłanego przez DHL na samym początku oraz przesłać im dokumenty potwierdzające zakup i wartosć towaru. W takiej sytuacji NIE PŁACI SIĘ NIC poza VATem.
W jakiej wysokości VAT, to zależy od tego co wpiszemy jako zawartość przesyłki. Ja wpisałem "ciastka z orzechami (baklawa). Zobaczymy jaką stawkę mi naliczą.
Dodam jeszcze, że odprawa samodzielna przez UC może potrwać kilka dni więc istnieje szansa, ze przekroczy się 4 dni darmowego magazynu w DHL. Nikt w DHL nie umiał mi powiedzieć czy wysłanie dokumentów bezpośrednio do UC jest traktowane jako "skompletowanie dokumentów" a tym samym wypełnienie 4-dniowego terminu.

Generalnie to wszystko powyżej kosztowało mnie ze 20 telefonów do DHL i UC oraz wysłanie z 15 maili, a na koniec w DHL usłyszałem, że to wszystko jest jasne i proste...
Wygląda na to, że różnica polega na wypełnieniu oświadczenia o zawartości i wartości towaru (i przesłaniu dokumentów, które to potwierdzają) a wypełnieniem upoważnienia dla DHL, które najwyraźniej przenosi na DHL jakieś obowiązki, za które płaci się 17 zł + 69 zł (+VAT).

Jeśli ktoś jest z Warszawy, polecam dzwonienie bezpośrednio do osoby zajmującej się daną paczką, czyli osoby, która jest podpisana w pierwszym mailu od DHL. By to zrobić należy zadzwonić na 42 634 51 00, następnie wybrać 2, następnie 3. Jak się połączymy i zweryfikujemy, to poprosić o połączenie i podać nazwisko osoby, która zajmuje się naszą paczką. Myślę, ze jest to jedyna opcja by otrzymać w 100% wiążącą odpowiedź co do możliwych kosztów.

Bałagan straszny, masa sprzecznych informacji i nerwów.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
Nosacz uważa post za pomocny.

#112 PostWysłany: 04 Gru 2020 16:28 

Loty: 177
Kilometry: 387 374
Krajów: 33 / 15.4%
niebieski
@wojcik152 a najgorsze jest to, że ten kilogram baklawy przy 2 nastolatkach rozejdzie się w dwa dni, u mnie już dawno wspomnienie tylko pozostało po niej ;)
Jak tu nie kochać Polski, w tak prostej sprawie jak paczka z baklawą, wymagany jest różny zestaw dokumentów, różnej wysokości dopłaty (od ok 6 do 200 zł). Zasada pewności prawa w pigułce.
3 ludzi lubi ten post.

#113 PostWysłany: 07 Gru 2020 11:00 

Loty: 91
Kilometry: 165 412
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
UC Katowice - 11 PLN, zapłacono online, wszystko prowadził DHL. W deklaracji były ciastka z daktylami.

Droga:
27.11 Bejrut
29.11 Katowice
7.12 wydana kurierowi do doręczenia
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#114 PostWysłany: 07 Gru 2020 11:24 
Awatar użytkownika

srebrny
A z Grodu Kraka ktoś brał?

#115 PostWysłany: 07 Gru 2020 13:13 
Awatar użytkownika

@wtak:
DHL ma agencje celne w Warszawie, Katowicach, Wrocławiu, Szczecinie, Poznaniu i Gdańsku. Czyli w tym przypadku najprawdopodobniej będzie tak samo jak z przesyłką do Katowic.
 Profil Relacje PM off
wtak lubi ten post.

#116 PostWysłany: 07 Gru 2020 13:24 

niebieski
Nosacz, niekoniecznie. Jak widać wszystko zależy od człowieka. @wtak mogę się dołożyć do wysyłki jak jesteś już zdecydowany. Na Święta zjadę do KRK, więc pewnie dopiero wtedy zjem.
 Profil Relacje PM off  

#117 PostWysłany: 07 Gru 2020 13:42 
Awatar użytkownika

@e-prezes:
Chodziło mi tylko o to, że przesyłki do Krakowa i Katowic obsługuje najprawdopodobniej ta sama agencja.
 Profil Relacje PM off
e-prezes lubi ten post.

#118 PostWysłany: 07 Gru 2020 17:31 

wojcik152 napisał(a):
Pozwolę sobie zaktualizować historie moich przygód z DHL. Może komuś to pomoże...
Paczka przyszła do Warszawy w środę 2.12. Dostałem maila z Agencji Celnej DHL o przesłanie dokumentów i wypełnienie oświadczenia...

Aktualizując. Wyszło 6 zł VATu, płatne przelewem przez link przesłany przez DHL.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#119 PostWysłany: 15 Gru 2020 17:20 
Awatar użytkownika

W odpowiedzi na moją reklamację (która głównie dotyczyła standardów obsługi klienta, a właściwie ich braku), DHL postanowił oddać mi 20 zł nadpłaconego VAT. Decyzję tę podjął 1 grudnia, na zwrot dając sobie 14 dni. 8 grudnia otrzymałem mailem potwierdzenie, że trwają prace nad zwrotem. Dzisiaj natomiast (15 grudnia), gdy upływa termin, który DHL sam sobie wyznaczył, zamiast przelewu przyszedł mail od kolejnego już, trzeciego z rzędu i młodszego tym razem specjalisty zajmującego się sprawą, który poinformował mnie, że DHL "rozpoczął" właśnie procedurę zwrotu, która potrwa od teraz co najmniej 5 dni.

Łączny koszt pracy wszystkich starszych i młodszych specjalistów zajmujących się tą sprawą w przeciągu ostatniego miesiąca przewyższył już raczej kwotę, która ma być zwrócona, ale jak widać DHL nie powiedział jeszcze ostatniego słowa. Przyznam że jestem pod wrażeniem sposobu działania tej firmy.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#120 PostWysłany: 17 Gru 2020 16:24 
Awatar użytkownika

niebieski
Dostawa do Krakowa, obsługiwana przez DHL Katowice.

01.12 Zamówienie
08.12 Wysyłka (Beirut - Bahrain - Milan - Lipsk - Katowice)
11.12 SMS od DHL Katowice z prośbą o mailową informację o zawartości paczki (Baklawa - slodki cukierek/ciastko orzechowe) oraz o przeznaczeniu (na użytek prywatny/firmowy)
14.12 Mail od DHL Katowice z prośbą o podanie dokładnego adresu
16.12 Informacja o należnym cle z linkiem do płatności
16.12 Przekierowałem paczkę na odbiór w "paczkomacie"
17.12 Odbiór

Jedyna dopłata: cło 2zł (płatność online z linka DHL)

Załączniki:
20201217_151020.jpg
20201217_151020.jpg [ 49.95 KiB | Obejrzany 1632 razy ]
6 ludzi lubi ten post.
acidka uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 123 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość