Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 123 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 23 Lis 2020 16:39 

Loty: 40
Kilometry: 24 863
Krajów: 15 / 7.0%
niebieski
W sytuacji, gdy deklaracja nadawcy budzi wątpliwości lub jest jej brak importer, w tym wypadku z konieczności firma transportowa jak przedstawiciel zgłasza przesyłkę do UC. Liban jest poza UE, więc jest to standardowa procedura. Ja bym baklawę zataryfikowa pod kodem 1901 lub poniżej np. 1901 90 91 00. Nie zawiera produktów mlecznych (w teorii, bo masło jest użyte do produkcji), więc nie ma zakazu wwozu. Dla Libanu stawka cła jest zerowa. Może być naliczony podatek VAT. Stąd weryfikacja wartości, bo zwolnione z VAT w imporcie są "towary umieszczone w przesyłkach wysyłanych z terytorium państwa trzeciego (czyli spoza UE) bezpośrednio do odbiorcy przebywającego na terytorium kraju o ile łączna wartość towarów w przesyłce nie przekracza równowartości 22 euro (zwolnienie nie obejmuje alkoholu, wyrobów tytoniowych, perfum i wód toaletowych)"

PS. Z pobieżnych wyliczeń tym kalkulatorem https://www.chinskiraport.pl/kalkulator-oplat-celnych, gdy wartość przekroczy ten magiczny próg to przy 1 kg będzie to ok 6 zł.
 Profil Relacje PM off  

City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN
Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍 Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍
#22 PostWysłany: 23 Lis 2020 17:56 
Awatar użytkownika

Też jestem w tej sytuacji, przesyłka dotarła dzisiaj rano do Warszawy i leży sobie w oczekiwaniu na odprawę celną. Dostałem SMS-a od DHL o treści sprowadzającej się do tego, że mam opisać zawartość i wysłać im mailem. Z doświadczenia wiem, że to oczywiście nie wszystko, więc zacząłem wyjaśniać sprawę telefonicznie.

Po wyjaśnieniach okazało się, że wymagane są co najmniej: (1) upoważnienie - na ich formularzu, który powinien był sam przyjść mailem, ale ja przynajmniej go nie dostałem (chociaż powiadomienia od DHL o śledzeniu przesyłki przychodziły bez problemu); (2) oświadczenie - wg ich wzorca, który teoretycznie powinien być w innym mailu, którego mógłby do mnie ktoś napisać, ale tego nie zrobil; (3) potwierdzenie zamówienia (z danymi kupującego); (4) potwierdzenie płatności. Nie wiem, czy to już wszystko, czy jeszcze nie: prosiłem o informację zwrotną, że otrzymali te dokumenty i potwierdzenie, czy im wystarczą, czy nie, ale jak dotąd nie doczekałem się odpowiedzi.

Jeśli chodzi o opłaty, to liczyłem się z 23% VAT, czyli rzędu 25 zł w przypadku tego zamówienia i to nie jest oczywiście problem; jak również słodycze to nie artykuł pierwszej potrzeby, więc sprawa nie jest pilna, niemniej warto wiedzieć, że od 4. dnia przechowywania przesyłki DHL zaczyna pobierać opłaty: 100 zł na dobry początek i 25 zł za każdy kolejny dzień, tak więc jeśli te formalności będą się przeciągać, płaci za to odbiorca.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#23 PostWysłany: 23 Lis 2020 18:09 

niebieski
Na przetwory spożywcze, w tym ciasta jest 5% podatek VAT. Na pewno nie 23%.
 Profil Relacje PM off
Nosacz uważa post za pomocny.

#24 PostWysłany: 23 Lis 2020 18:14 

srebrny
jesli nalicza jakies oplaty, to DHL policzy sobie takze za obsluge..
 Profil Relacje PM off

#25 PostWysłany: 23 Lis 2020 18:19 
Awatar użytkownika

Loty: 73
Kilometry: 147 838
Krajów: 18 / 8.4%
niebieski
Nosacz napisał(a):
Też jestem w tej sytuacji, przesyłka dotarła dzisiaj rano do Warszawy i leży sobie w oczekiwaniu na odprawę celną. Dostałem SMS-a od DHL o treści sprowadzającej się do tego, że mam opisać zawartość i wysłać im mailem. Z doświadczenia wiem, że to oczywiście nie wszystko, więc zacząłem wyjaśniać sprawę telefonicznie.

Po wyjaśnieniach okazało się, że wymagane są co najmniej: (1) upoważnienie - na ich formularzu, który powinien był sam przyjść mailem, ale ja przynajmniej go nie dostałem (chociaż powiadomienia od DHL o śledzeniu przesyłki przychodziły bez problemu); (2) oświadczenie - wg ich wzorca, który teoretycznie powinien być w innym mailu, którego mógłby do mnie ktoś napisać, ale tego nie zrobil; (3) potwierdzenie zamówienia (z danymi kupującego); (4) potwierdzenie płatności. Nie wiem, czy to już wszystko, czy jeszcze nie: prosiłem o informację zwrotną, że otrzymali te dokumenty i potwierdzenie, czy im wystarczą, czy nie, ale jak dotąd nie doczekałem się odpowiedzi.

Jeśli chodzi o opłaty, to liczyłem się z 23% VAT, czyli rzędu 25 zł w przypadku tego zamówienia i to nie jest oczywiście problem; jak również słodycze to nie artykuł pierwszej potrzeby, więc sprawa nie jest pilna, niemniej warto wiedzieć, że od 4. dnia przechowywania przesyłki DHL zaczyna pobierać opłaty: 100 zł na dobry początek i 25 zł za każdy kolejny dzień, tak więc jeśli te formalności będą się przeciągać, płaci za to odbiorca.

Jeżeli UC zatrzymał przesyłkę to trudno o egzekwowanie od Ciebie jakichkolwiek należności. Powinieneś zostać poinformowany listownie o zatrzymaniu przesyłki przez Urząd Celny i odpowiedzieć mailowo wraz z przesłaniem niezbędnej dokumentacji. Wiele na temat przesyłek z cłem znajdziesz na innych forach. Więcej spokoju zalecam.

#26 PostWysłany: 23 Lis 2020 18:25 
Awatar użytkownika

makdeb:
A ja zalecam czytanie ze zrozumieniem. Gdzie napisałem, że urząd celny zatrzymał przesyłkę?
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 23 Lis 2020 18:26 
Awatar użytkownika

Loty: 73
Kilometry: 147 838
Krajów: 18 / 8.4%
niebieski
Nosacz

Jeżeli "leży i czeka na odprawę celną", tzn. że może zostać zatrzymana przez UC.

Ostatnio edytowany przez Abcn, 23 Lis 2020 18:50, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 23 Lis 2020 18:35 

niebieski
Czytając kolegę @Nosacz zrozumiałem, że rozmawiał z DHL. Przewoźnik jako przedstawiciel reprezentuje importera nabywcę, więc chciał mieć komplet danych do zgłoszenia.
 Profil Relacje PM off
Nosacz lubi ten post.

#29 PostWysłany: 23 Lis 2020 18:51 

Zbanowany
niebieski
Generalnie jednak wyglada na to, ze wiecej moze byc z tym zachodu, niz to jest warte...

Gdyby ktos z Was Koledzy znalazl podobnej jakosci baklawe, nawet w wyzszej cenie, ale wysylanej z UK lub jakiegokolwiek kraju UE, to dajcie znac.
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 23 Lis 2020 18:54 
Awatar użytkownika

Dokładnie tak, jak napisał @e-prezes. Agent celny DHL potrzebuje dokumentów ode mnie, żeby w ogóle zgłosić przesyłkę do odprawy. To typowe w przypadku przesyłek kurierskich (z pocztowymi jest inaczej i zgaduję, że do tego nawiązuje wypowiedź @makdeb).

Spodziewałbym się maila z informacją, czego konkretnie potrzebują: w szczególności upoważnienia do wypełnienia, które musi być wg ich szablonu, ale dostałem tylko SMS-a, w którym informacja była niepełna i może wprowadzać w błąd (o czym niekoniecznie wszyscy muszą wiedzieć).

Po rozmowie telefonicznej ustaliłem, jakich dokumentów wymagają i podaję tę listę, bo uważam, że może przydać się innym. W szczególności konieczność złożenia dodatkowego oświadczenia o specyficznej treści nie jest typowym wymogiem wg mojego doświadczenia.

Tutaj nie byłoby na co czekać, bo bez kompletu dokumentów przesyłka w ogóle nie trafi do odprawy i ostatecznie DHL zacząłby naliczać opłaty (tak naprawdę głównie o tym chciałem wspomnieć, bo nie wszyscy o nich wiedzą, a są dość wysokie).
 Profil Relacje PM off
michzak uważa post za pomocny.

#31 PostWysłany: 23 Lis 2020 20:22 
Awatar użytkownika

Loty: 362
Kilometry: 483 133
Krajów: 62 / 29.0%
niebieski
@Nosacz

Możesz na bieżąco informować tutaj nas na forum jakie będą dalsze losy do momentu odebrania paczki przez Ciebie?
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#32 PostWysłany: 23 Lis 2020 20:33 
Awatar użytkownika

@Martinuss:
Na razie dostałem informację, że mają wszystkie dokumenty i przekazują do odprawy. Teoretycznie mogą to doręczyć nawet jutro (chociaż planowane doręczenie było na czwartek). Dam znać.
 Profil Relacje PM off
Martinuss lubi ten post.
Martinuss uważa post za pomocny.

#33 PostWysłany: 23 Lis 2020 20:34 

Loty: 37
Kilometry: 97 719
Krajów: 14 / 6.5%
srebrny
a czy DHL za tą obsługę nie zażyczy sobie dodatkowych opłat? kiedyś gdzieś to widziałem w cenniku, ale nie wiem jak to w praktyce wygląda
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 23 Lis 2020 21:06 
Awatar użytkownika

@trocha:
To jest w tym momencie główna niewiadoma. W informacji DHL (s. 47) jest mowa o "2,5% wartości opłat celno-podatkowych, nie mniej niż 69 zł netto". Zobaczymy. Ew. zawsze powinno być można zrobić odprawę samemu (chociaż dla mnie już na to za późno).
 Profil Relacje PM off
trocha lubi ten post.
e-prezes uważa post za pomocny.

#35 PostWysłany: 23 Lis 2020 22:28 

Loty: 37
Kilometry: 97 719
Krajów: 14 / 6.5%
srebrny
ktoś wie jak z przechowywaniem baklavy? zazwyczaj jak kupowałem to raczej takie kawałki na raz. czy po otwarciu poleży z tydzień (w lodówce?)
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 23 Lis 2020 23:26 

platynowy
Ja przywiozłem z Libanu 2 kg, przez dwa tygodnie lezała w metalowej puszce (tak zapakowali ją w piekarni w Bejrucie), była idealna.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#37 PostWysłany: 24 Lis 2020 14:14 
Awatar użytkownika

Wiadomości z linii frontu: przesyłka dalej jeszcze nie przeszła odprawy. W międzyczasie potwierdziłem, że opłata za pośrednictwo w uiszczaniu należności celnych rzeczywiście wynosi 69 zł netto. Poinformowano mnie też w DHL, że odprawy nie mogę przeprowadzić samodzielnie, a co najwyżej wyznaczyć innego agenta celnego.

Jest natomiast wariant, że należności mogę uiścić sam przelewem na rachunek urzędu celnego bez dodatkowych opłat, ale gdybym się na to zdecydował, DHL straszy mnie, że zwolnienie przesyłki może się opóźnić o "wiele dni" i będą mi naliczać opłaty za jej przechowywanie (100 zł od dnia 4. i 25 zł za każdy następny). Aby ocenić, na ile realna jest taka groźba, próbowałem wyjaśnić ile trwają procedury w urzędzie celnym, ale nie udało mi się uzyskać jednoznacznej odpowiedzi poza tym, że co najmniej 1 dzień roboczy, zanim ostatecznie rozładował mi się telefon.

Ogólnie chyba należałoby zaryzykować i zdecydować się na wariant z samodzielnym uiszczaniem należności, ale dobrze byłoby mieć więcej informacji, jak długo potencjalnie może to trwać. Teoretycznie należności (do jakiejś kwoty) można też uiszczać gotówką w kasie danego urzędu i wtedy przesyłkę powinni zwolnić od razu. Zasadność naliczania opłat przez DHL za przechowywanie od 4. dnia jest dyskusyjna w sytuacji, gdy o tym, jak długo zajmuje przekazanie przesyłki do odprawy, decyduje sam DHL - muszą być od tego jakieś wyjątki, ale nie czytałem dokładnie wszystkich warunków świadczenia usług.
 Profil Relacje PM off
Abcn lubi ten post.

#38 PostWysłany: 24 Lis 2020 14:38 

niebieski
Była kiedyś opcja przy zgłoszeniu towaru o niewielkiej wartości odprawy własnej nabywcy, ale już od dłuższego czasu nie słyszałem, by komuś udało się to wyegzekwować. Wynika to z daleko idącej informatyzacji procesu i uproszczeń dla przedstawicieli. DHL to wykorzystuje jako quasi-monopolista. Tym niemniej stawka poniżej 100 zł nie jest jakaś wygórowana. Od początku nie chciałem zniechęcać, bo szczytny cel, ale spodziewałem się, że tak będzie.
 Profil Relacje PM off

#39 PostWysłany: 24 Lis 2020 14:48 
Awatar użytkownika

Przed chwilą dostałem odsyłacz do płatności. Należności wyniosły 110,87 zł.

Nie widzę dokładnego rozliczenia, skąd się wzięła ta kwota, ale wygląda na to, że jest to 23% VAT, którego się spodziewałem, zaokrąglony w górę do pełnych złotych:
⌈29,67 USD * 3,7625 PLN/USD * 0,23⌉ = ⌈25,67 PLN⌉ = 26 PLN

A reszta to opłata od opłaty:
69,00 PLN * 1,23 = 84,87 PLN

I razem wszystko się zgadza:
26 + 84,87 = 110,87 [PLN]

Po otwarciu strony był do pobrania jakiś plik z dokumentami, ale najpierw zapłaciłem i wygląda na to, że teraz już nie mogę się do niego dostać. Więc dobrze wiedzieć, że lepiej najpierw pobrać ten plik.

Dla mnie już za późno na ratunek, ale jeśli ktoś się zdecyduje na wariant z samodzielnym uiszczaniem należności, to chętnie się dowiem, co z tego wyszło.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
5 ludzi uważa post za pomocny.

#40 PostWysłany: 24 Lis 2020 17:14 

niebieski
Tym razem przyszedł do mnie e-mail:

Szanowny Kliencie.
Prosimy o odpowiedź na wcześniej wysłaną wiadomość e-mail, celem przygotowania i dokonania odprawy celnej.

W dniu dzisiejszym dotarła do nas przesyłka numer
Celem przygotowania i dokonania odprawy celnej, bazując na dokumentach, które dostarczył nadawca prosimy o:

1. Dokonanie tłumaczenia faktury(dokładny opis po kolei każdego towaru z faktury):

WAŻNE: Prosimy o odpowiedź na wszystkie poniższe podpunkty. Brak pełnej informacji może skutkować opóźnieniami i koniecznością dodatkowego kontaktu z naszej strony
CO TO za towar?.............................................
Z JAKIEGO materiału jest wykonany?.............................................
DO CZEGO służy/ DO JAKIEGO urządzenia?.............................................
Sugerowany kod taryfy celnej, jeśli wcześniej towar był już odprawiany (w przypadku braku wiedzy o kodzie- Agent dopasuje go sam).
Przykład poprawnego tłumaczenia: " Sworzeń(co to za towar?) stalowy( z jakiego materiału wykonany?) do układu zawieszenia samochodowego( do czego służy?)

UWAGA: W przypadku wiedzy o spodziewanej przesyłce (nr.przesyłki, faktura, tłumaczenie), informujemy o możliwości wysłania dokumentów do przesyłki przed kontaktem ze strony DHL, na adres e-mail:gdnimport@dhl.com . Wcześniejsza awizacja pozwoli na przygotowanie zgłoszenia celnego ,terminowe doręczenie oraz nie pobieranie opłaty za usługę korekta danych do odprawy celnej (przed zgłoszeniem celnym).

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 123 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość