Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
wyszukiwarka-najtanszych-biletow-w-pendolino-intercity,35,155015

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1630 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82  Następna
Autor Wiadomość
#1541 PostWysłany: 27 Mar 2025 11:51 

srebrny
No właśnie stąd, że rzadko korzystasz. Ja kupuję bilety masowo, ciągle je przekładam, odwołuję itd. Taki pęd życia. I teraz tęsknię za starym systemem, bo choć wiele razy zszargał mi nerwy, to tam nie było tak ewidentnych błędów.
 Profil Relacje PM off
ewaolivka lubi ten post.

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#1542 PostWysłany: 27 Mar 2025 12:08 
Awatar użytkownika

Loty: 523
Kilometry: 841 507
Krajów: 69 / 32.2%
złoty
BTW - chyba zmiany biletów nie ma ?
Po prostu się zwraca bilet i kupuje nowy (niestety w bieżącej cenie) ?

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#1543 PostWysłany: 27 Mar 2025 12:40 

niebieski
Zmiana to zakup nowego (oczywiście w nowej cenie ), ale wówczas oddają 100% za poprzedni. Za zwrot potrącają 15%
 Profil Relacje PM off
KL_user lubi ten post.

#1544 PostWysłany: 27 Mar 2025 13:48 

srebrny
No przecież właśnie o to chodzi, że przy wymianie nie potrącają odstępnego i o to jest ta walka. A że zawsze bilet wymienia się na nowy i nawet jak chcesz sobie zmienić miejsce, to trzeba zapłacić aktualniejszą cenę, to oczywiście absurd. Zresztą teoretycznie nie da się zmienić na ten sam pociąg.
 Profil Relacje PM off  

#1545 PostWysłany: 27 Mar 2025 22:08 
Awatar użytkownika

Loty: 24
Kilometry: 10 447
Krajów: 5 / 2.3%
Nie wiem jak teraz, ale kiedyś można było tylko raz wymienić bilet. Za drugim razem tylko oddanie z odstępnym i zakup nowego.
A swoją drogą to dobry patent na zwrot biletu. Zamiast zwracać można wymienić na bilet np. Warszawa Centralna - Zachodnia z jakąś dużą ulgą (np. inwalida). Może wyjść taniej niż odstępne. :D
 Profil Relacje PM off  

#1546 PostWysłany: 27 Mar 2025 22:19 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 273
Kilometry: 473 820
Krajów: 40 / 18.7%
No nie, wymieniany bilet musi być na pociąg tej samej kategorii, w tej samej relacji.
 Profil Relacje PM off  

#1547 PostWysłany: 28 Mar 2025 09:21 

srebrny
Nie, to nie jest tak, że w tej samej relacji. Podróż ma się zacząć na tej samej stacji i trwać do jakiejkolwiek, byleby przeszła przez pierwotną docelową. I mimo że jakiś czas temu wprowadzono niby zasadę, że stacje zbliżone są traktowane jako tożsame (np. wszystkie w Warszawie, ale np. w Bilkomie nie da się zamienić startu w Warszawie Centralnej na start w Warszawie Wschodniej), to teraz nie da się Częstochowy przedłużyć do Częstochowy Stradom, jeśli pociąg jedzie przez CMK. Po prostu w nowym systemie zniknęły wszystkie wprowadzane wcześniej udogodnienia (choć przywrócili już Taniej z bliskimi dla jednej osoby). W ogóle cały ten system jest zbudowany tak, by tylko ludziom utrudnić wymianę i zablokować większość opcji z nią związanych. No cóż, jak się tworzy system nie żeby klientowi ułatwić, tylko żeby go wydmuchać, to najłatwiej wpaść jak gówno w wentylator. No i wymieniać zawsze można było wiele razy, przy czym dopiero od kilku lat regulamin na to pozwala.
 Profil Relacje PM off
KL_user lubi ten post.

#1548 PostWysłany: 28 Mar 2025 14:04 
Awatar użytkownika

Loty: 152
Kilometry: 182 192
Krajów: 38 / 17.8%
niebieski
Jeden2trzy napisał(a):
Nie wiem jak teraz, ale kiedyś można było tylko raz wymienić bilet. Za drugim razem tylko oddanie z odstępnym i zakup nowego.
A swoją drogą to dobry patent na zwrot biletu. Zamiast zwracać można wymienić na bilet np. Warszawa Centralna - Zachodnia z jakąś dużą ulgą (np. inwalida). Może wyjść taniej niż odstępne. :D

Na stronie Intercity można było (może nadal można, z nowej wersji nie korzystałem) wymieniać wielokrotnie, Koleo ma limit jednej zmiany.

Ja w takiej podbramkowej sytuacji (bilet kupiony na Koleo albo bilet kupiony na stronie Intercity na trasę, z której korzystam jednorazowo) robię najpierw wymianę na pociąg dostępny w najpóźniejszym możliwym terminie (czyli za 30 dni) o jakiejś niekomfortowej godzinie w środku nocy. A potem zwracam ten bilet i odstępne jest liczone jest od nowej ceny. Czyli np. od 19 zł, a nie 66 ;-) Kilka zł oszczędności
 Profil Relacje PM off  

#1549 PostWysłany: 28 Mar 2025 20:51 

srebrny
@Qba85 Nie tylko ty tak robisz ;) .
Koleo jest podmiotem zewnętrznym (pośrednikiem) i może mieć inne zasady sprzedaży niż stricte przewoźnik. Dlatego nie oddają pieniędzy ze zwrotem na konto bankowe i mają jedną wymianę.
@Obobok Bilkom też pochodzi od PKP, a potrafi zrealizować wymianę w ramach już zapłaconych środków. Może dla PKP Intercity zwrot pierwotnej kwoty i zapłata od nowa są prostsze do księgowania :lol: .
@dmirstek Wymiana jest na trasę, nie ma ograniczeń w kategoriach pociągów jeśli kupujesz przez PKP Intercity i Bilkom.
 Profil Relacje PM off  

#1550 PostWysłany: 29 Mar 2025 00:52 

srebrny
Z tym pochodzeniem Bilkomu od PKP, to jednak są to z IC zupełnie różne podmioty, a sam projekt pochodził od byłego wiceministra Bittela, który - cytując klasyka - miał pozytywną szajbę, że zmusi kolejarzy do wspólnego biletu. Idea chwalebna, a że się powiodło to niewiarygodne, choć wciąż z prawdziwym wspólnym biletem ma to tyle wspólnego, co noc poślubna z gwałtem zbiorowym, a ostatnio jeszcze IC system wykastrowało. A to, że pobiera nową płatność i zwraca starą, co ludzi denerwuje, to mi się akurat podoba, bo mi się spłacają karty kredytowe. Ale nie chodzi o to, w jaki sposób gdzie płatność, tylko że jak chcę zmienić numer miejsca, wymiar ulgi itp. to muszę zapłacić nową cenę. I nie mogę zwiększyć liczby pasażerów, a w nowym systemie nie da się dokupić darmówki dla dziecka (tęsknię za starym systemem, gdzie zżymałem się, że miejsce obok w takiej sytuacji proponuje jako ostatnie, przy którejś z rzędu próbie). Zaś Koleo tłumaczy się, że ta jednorazowa wymiana to wymóg przewoźnika.
 Profil Relacje PM off
ume uważa post za pomocny.

#1551 PostWysłany: 02 Kwi 2025 19:08 

srebrny
W okolicach Zawady (pod Zamosciem) bedzie niedlugo wymiana rozjazdow, wiecej o utrudnieniach tutaj:

https://www.kronikatygodnia.pl/artykul/ ... zbTxV8ddlg
 Profil Relacje PM off  

#1552 PostWysłany: 02 Kwi 2025 23:27 

srebrny
To ta Zawada, która - nomen omen - zawadza, jeśli chodzi o normalny dojazd do Zamościa?
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#1553 PostWysłany: 03 Kwi 2025 17:18 

srebrny
tak to ta Zawada :)
tyle ze zalezy co to znaczy normalny dojazd do Zamoscia ?
taki to jest, prosta linia kolejowa z Krakowa/Rzeszowa.
za to z kierunku Warszawa/Lublin jest linia w kierunku Belzca/Hrebennego/granicy z Ukraina i pociag jadac z Lublina
jedzie najpierw do Zawady no i tam "musi" odbic w kierunku do Zamoscia (potem Hrubieszowa) okolo 10 km.
 Profil Relacje PM off  

#1554 PostWysłany: 04 Kwi 2025 04:59 
Awatar użytkownika

Loty: 48
Kilometry: 47 050
Krajów: 13 / 6.1%
niebieski
Nowe połączenia międzynarodowe od 2025
https://kolejowyportal.pl/ambitne-plany ... intercity/
 Profil Relacje PM off
ewaolivka lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#1555 PostWysłany: 24 Kwi 2025 19:55 
Awatar użytkownika

Loty: 901
Kilometry: 809 273
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
Tak gdyby komuś wydawało się, że coś się polepszyło w temacie kupowania biletów przez aplikację...

Zakupione 3 bilety, na 3 różne trasy, ze zniżkami. Z powodów nieistotnych okazało się, że jedna z osób zniżki nie obroni, więc na kilka dni przed wyjazdem trzeba by bilet zmienić. W skrócie - dokupić dopłatę do 'normalnego' - cóż może pójść nie tak?

1. bilety kupione przez internet, więc w kasie u pani "niedasie". Przez internet kupowałeś, w internecie sobie pozmieniaj.

2. Przez internet jest opcja "wymiana", gdzie można zmienić niektóre parametry biletu, w tym zniżki właśnie. Super, tego szukałem. Na wszelki wypadek konsultacja tego co przeczytałem na stronie. Wg pana z infolinii przeklikać z nowymi parametrami, ponownie wybrać ten same miejsca i zapłacić. Słabe to od samego początku z tymi miejscami, skoro jak byk stoi w opisie, że stary bilet zostanie anulowany dopiero po zapłaceniu nowego, ale co jak tam wiem. Więc klikamy...

2.1. Bilet nr 1 - udało się! Oczywiście musiałem wybrać nowe miejsca ze schematu wagonów, na szczęście były dostępne, ale poza tym zakup przeszedł, płatność przeszła, komunikat o zakończeniu wymiany biletu się pojawił. Bilet pojawił się w zakładce "Zwrócone" i wg opisu powinna wrócić cała kwota, bez potrąceń. Zobaczymy, bywało różnie w przeszłości. Przepadły dodatkowe zniżki za zakup z wyprzedzeniem, ale niech będzie że ok. Ostatecznie to jakby zakup nowego biletu, na dzisiejszych warunkach.

2.2. Bilet nr 2 - udało się ... częściowo (chociaż jak to się mówi - nie da się być częściowo w ciąży....). Wybór miejsc nie pokazał się wcale, ale system coś wylosował (pokazał dopiero po przejściu do płatności), pozostaje mieć nadzieję, że wagon istnieje i ma miejsca które przydzielił (bo nie jest to zawsze regułą....). A na koniec po transakcji komunikat "płatność nie powiodła się" i wypad ze strony. Oczywiście bilet po chwili przyszedł, czyli płatność się powiodła. Ale proces przerwany, wymiany brak. Stary bilet został, ręczna anulacja to 15% potrącenia, którego nie ma w przypadku wymiany. Nadawało by się do reklamowania, gdyby nie to, że w zasadzie nie mam żadnego sensownego śladu po tym co robiłem.

2.3 Bilet nr 3 - nie udało się nawet częściowo, niby sam wybór biletu przechodzi, ale nie da się wybrać miejsc (tym razem chyba po prostu nie ma wolnych), pomijając jakiś błąd matrixa, bo jeden z wagonów pojawiał się zupełnie pusty (wszystkie miejsca dostępne), przy czym jak kilka razy próbowałem, to był to za każdym razem inny wagon. A wybranie w nim miejsca kończy się informacją "niezgodność rodzaju biletu i wybranych miejsc" czy coś równie mądrego. Tutaj odpuściłem i wybieram opcję "analogową". Wg pana z infolinii musze dorwać konduktora przy wsiadaniu, poinformować, i potem kupić u niego bilet w pociągu, z opłatą 20PLNów. Konduktor stary bilet zaznaczy jako niewykorzystany (liczę, że mogę zostać na przydzielonych miejscach, ale wyjdzie w praniu). I wtedy jak rozumiem będę mógł reklamować i wołać o zwrot. Chyba, że się okaże, że tylko przez internet, a w internecie napisze mi, że bilet już po terminie, czy inne takie.

Wiem, że narzekanie, ale forum podróżnicze w końcu. Współczuję zagranicznym, którzy będą musieli się zmierzyć z systemem.
Bo w tym wszystkim nie chodzi ostatecznie o kilka dyszek w plecy, tylko o wypalone godziny na próbie wydawałoby się dość prostej operacji.

Dziś w wiadomościach było coś o wprowadzaniu udogodnień dla niepełnosprawnych przy korzystaniu z usług publicznych, bankomaty, kasy, ale również "żeby łatwiej było kupić bilet". Życzę powodzenia, sam z chęcią skorzystam.
2 ludzi lubi ten post.

#1556 PostWysłany: 25 Kwi 2025 08:13 

srebrny
To wszystko standard. Jeśli chodzi o opcję 2.2, to mam tak prawie zawsze, gdy płacę kartą, wklepując jej numer, a nie przez np. mTransfer. Nie powiodła się, ale powiodła się i nie wiem, co mam wtedy wybrać - zapłacić ponownie, olać, czy anulować transakcję. Dziś anulowałem, wcześniej olewałem i efekt był jak u Ciebie. A teraz pogłówkuj, jak zwrócić te bilety, żeby prowizja nie przekroczyła 13 groszy.
Załącznik:
płatność2.png
płatność2.png [ 207.53 KiB | Obejrzany 1619 razy ]

P.S. Już wiem (przetestowałem). Nie ma znaczenia, czy klikniemy "anuluj transakcję" czy powtórzymy płatność, czy olejemy. Tak czy inaczej stary bilet się nie zwraca, a nowy przychodzi.

Ale gdyby w tym pop...onym s...syńskim systemie występowały tylko takie błędy, tobym się nie przejmował.
 Profil Relacje PM off
BrunoJ lubi ten post.

Temat postu: PKP - dyskusja ogólna
#1557 PostWysłany: 25 Kwi 2025 18:38 
Awatar użytkownika

Loty: 901
Kilometry: 809 273
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
Błąd płatności miewałem również przy zwykłym kupowaniu. W międzyczasie 2.3 przetestowane. Okazało się że u konduktora można po prostu dopłacić różnicę. Bez z(a)wracania i kombinacji alpejskich. Chociaż nie zdziwię się, że to zależy od konduktora, trasy, fazy księżyca itp. Konduktor twierdził również, że w okienku powinni spokojnie wydać podobną dopłatę. Pani w okienku najwyraźniej o tym nie wiedziała i kazała wracać do internetów.

A pusty wagon z systemu okazał się być naprawdę dodatkowym wagonem, na który po prostu nie dawało się wybrać miejsca „ale można siadać gdzie wolne”. Pewnie w Gdyni przy wyjeździe. Bo w trasie to już wolnego nie było nawet na korytarzu ;)

W każdym razie ostateczne „jakoś poszło” - jak mawiał Shrek do osła.

No, jeszcze zobaczymy kiedy zwroty się pojawią…

PS jaka prowizja i 13 groszy?

#1558 PostWysłany: 26 Kwi 2025 15:51 
Awatar użytkownika

Loty: 592
Kilometry: 1 042 431
Krajów: 86 / 40.2%
platynowy
Kup bilet do Warszawy na 27.04 i wracaj za darmo.

Link: https://www.intercity.pl/pl/site/bip/of ... skiej.html

Szczegóły na zdjęciu.Image
 Profil Relacje PM off  

#1559 PostWysłany: 29 Kwi 2025 14:21 

srebrny
zmiany na trasie Hrubieszow - Krakow (obsluguje Zamosc i Roztocze)

trase bedzie obslugiwal stary szynobus.

https://www.kronikatygodnia.pl/artykul/ ... 7WG1wxXrLg
 Profil Relacje PM off  

#1560 PostWysłany: 18 Maj 2025 11:12 
Awatar użytkownika

Loty: 178
Kilometry: 311 128
Krajów: 46 / 21.5%
złoty
A tymczasem letni pociąg do Chorwacji potwierdza premier:

https://businessinsider.com.pl/wiadomos ... te/vnn36k2
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1630 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość