Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Morze Martwe - Jerycho
#1 PostWysłany: 06 Sie 2017 08:59 

niebieski
Cześć,
Czy ktoś z was przemieszczał się z okolic Kalia Beach do Jerycho?
Mam taki plan:
- podjechać samochodem z Jerozolimy na chwilę pływania w Morzu Martwym w okolice Kalia Beach
- zostawić samochód na parkingu przy plaży
- przejechać do Jerycha transportem publicznym/taxi
- zwiedzanie Jerycha
- powrót po samochód i samochodem do Jerozolimy

Czy ktoś może coś podpowiedzieć?

Pzdr
 Profil Relacje PM off  

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#2 PostWysłany: 26 Paź 2017 15:51 
Awatar użytkownika

Loty: 39
Kilometry: 45 226
Krajów: 11 / 5.3%
niebieski
Wczoraj wróciłem z Izraela. Miałem samochód z wypożyczalni na Izraelskich rejestracjach. Śmiało możesz jechać autem do Jerycha. Nie musisz zostawiać go nigdzie. Też miałem obawy ale po rozmowie z kilkoma lokalnymi Izraelskimi kierowcami się zdecydowałem.
NIe ma żadnego niebezpieczeństwa. Na rogatkach miasta nawet nie było policji/wojska przejazd bez problemu bez kontroli ot tak mija się rogatki. Jeżdżą tam samochody na Izraelskich rejestracjach to nie żadna anomalia. Ludzie bardzo promocji i życzliwi.

Jeśli ktoś chce zwiedzać ruiny starego miasta Jerycho polecam zatrzymać się na parkingu (przy kolejce linowej) . Znajduje się tam centrum handlowe a w środku winda. Na 6p jest taras widokowy bezpłatny . nikt o tym nigdzie nie pisze a można tam śmiało wyjechać. Super widok na panoramę gór i miasta oraz super widok na ruiny. polecam.

#3 PostWysłany: 27 Paź 2017 08:27 

niebieski
Skąd jechałeś do Jerycha? Którą drogą?

Wszystkie posty na forum mówią, że nie można na izraelskich blachach wjeżdżać na teren Autonomii Palestyńskiej. Skoro wjechałeś bez problemu do Jerycha to do Betlejem czy Hebronu też można czy tylko do Jerycha? Z jakiej wypożyczalni miałeś samochód? Czy możesz napisać więcej szczegółów?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 27 Paź 2017 08:33 

Loty: 547
Kilometry: 1 233 345
Krajów: 131 / 63.3%
złoty
też byłam w Jerychu autem na izraelskich blachach, jechaliśmy z Nazaretu główną drogą i skręciliśmy do Jerycha. Nie było żadnych problemów, a sama podróż była w 2013.

#5 PostWysłany: 27 Paź 2017 08:38 

Na izraelskich tablicach na 100% można wjechać na terytorium Palestyny. Nie można jedynie na palestyńskich do Izraela.
Kilka razy wjeżdżałem do Palestyny na izraelskich tablicach. Jakby nie można było, to by w ogóle nie było ruchu samochodowego między tymi dwoma terytoriami. Jedyne ograniczenie może robić sama wypożyczalnia samochodów. Ja korzystałem z prywatnych samochodów, więc niestety w tej kwestii nie pomogę.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 12 Lut 2018 20:39 

Potwierdzam, ja również byłam w Jerycho samochodem z wypożyczalni na izraelskich blachach. Mega fajne miasto, kolejka górska na wzgórze, klasztor, ruiny.
No i oczywiście jedzenie tańsze jakieś 3 x niż w Izraelu. Polecam przyjazd do centrum Jerycha na falafela;) i truskawki:)

Wjeżdżałam od drogi nr 90

pozdrawiam
Yennifer
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 21 Cze 2018 08:17 
Awatar użytkownika

A nie jest tak, że jakby coś się stało to ubezpieczenie nie pokryje strat?
Dlatego ja bym wolała gdzies blisko Jerycha zostawić auto i już dojechać taksą albo z buta.
Ktoś ma pomysł gdzie w pobliżu legalnie można zostawić auto na 1 dobę?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 21 Cze 2018 12:18 

złoty
Jest dokładnie tak, jak pisze Santina - na izraelskich tablicach da się wjechać do Jerycha (czy Betlejem i innych miejsc w Autonomii Palestyńskiej), ale zakazują tego wypożyczalnie, co oznacza, że nie działa tam ubezpieczenie. Jeżeli coś się stanie, to odpowiadasz za pełną wysokość szkody. A ruch - jak to w arabskich miastach - chaotyczny, więc o drobną kolizję nietrudno.

Osobną kwestią jest ryzyko wandalizmu czy wręcz ataku. Co jakiś czas słychać historię, jak to izraelskiemu kierowcy coś się pomyliło, wjechał do arabskiego miasta i został obrzucony kamieniami czy wręcz ledwo go odratowali przed linczem. Z drugiej strony przynajmniej w Betlejem widać sporo aut na izraelskich tablicach, bo wielu Arabów na takich jeździ, np. ci mieszkający w Jerozolimie. Nie wiem jak oni jednych od drugich odróżniają, może te strachy są wyolbrzymione? W każdym razie auta z wypożyczalni są w Izraelu oklejone logo wypożyczalni, więc widać po tym, że jesteście turystami.

Nie byłem w Jerychu, ale przejeżdżałem obok i byłem na plaży Kalia. Patrząc na to, jak tam wygląda teren, to mam spore wątpliwości, czy jest w pobliżu jakieś miejsce z parkingiem i czekającymi taksówkami. To dość konkretne pustkowie, gdzieniegdzie małe kibuce i stacje benzynowe czy sklepiki przy drodze. Prędzej bym celował w wycieczkę z Jerozolimy transportem publicznym - z arabskich dworców autobusowych (są dwa zaraz koło siebie, przy Bramie Damasceńskiej) musi coś jeździć do Jerycha. Odległości nie są duże, to się powinno dać zrobić spokojnie w jeden dzień z Jerozolimy.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 21 Cze 2018 12:44 
Awatar użytkownika

Loty: 296
Kilometry: 617 989
Krajów: 49 / 23.7%
niebieski
@Santina Duży parking jest przy zjeździe z drogi nr 1 na drogę prowadzącą do Jerycha (naprzeciwko stacji benzynowej, widać go na Street view). Ale nie wiem, czy odważyłabym się zostawiać tam samochód sam na noc.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość