Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Mołdawia na weekend.
#1 PostWysłany: 05 Maj 2015 17:47 
Awatar użytkownika

Loty: 340
Kilometry: 649 879
Krajów: 70 / 33.8%
Bilety zakupione w Szalonej Środzie, poniżej 400 zł. Wyjazd tylko na 3 dni, bo urlopu już co raz mniej, a plany na pozostałe 7 miesięcy dosyć ambitne. Przylot punktualnie. Lotnisko kameralne i stosunkowo odnowione. Wszystko sprawnie, bez kolejek. Do miasta możemy dostać się albo taxi, cennik z góry ustalony - do centrum za 20 zł albo marszrutką za … 1,2 zł. Dotychczas najtańszy dojazd do centrum miasta z lotniska miałem przyjemność odbyć we Lwowie, ale Kiszyniów ustanowił trudny do pobicia rekord.
Stolica wita nas betonową bramą i to już zwiastuje jak prezentować będzie się jej dalsza część.
Image

Widok z mojego pokoju hotelowego. Hotel Kiszyniów - skromny, ale warty polecenia.
Image

Centrum miasta przecina kilkukilometrowa ulica Stefan cel Mare, z licznymi sklepami, restauracjami , budynkami rządowymi i pomnikami. Na szczęście centrum Kiszyniowa jest trochę ocieplone przez liczne parki i zielone alejki. Dzięki temu można przez chwilę zapomnieć o bardzo surowym i odpychającym klimacie miasta.
Image

Image

Image

Image

Głównym punktem kolejnego dnia była wycieczka do Orheuil Vechi. Dojazd lokalnym autobusem za 5zł. Dworzec w okolicach bazaru Piata Centrala, bez rozkładów jazdy, połączenia z całą Mołdawią. Wyjazd o 10:20, czas jazdy ok. 1 godziny. Na marginesie, sam bazar to duże rozczarowanie. Dominują tandetne ciuchy i warzywa.
Image

Orheuil Vechi, reklamowany jako największa atrakcja Mołdawii, jest przyjemnym miejscem na kilkugodzinny spacer.

Image
Image

Image

Po powrocie do Kiszyniowa, udałem się jeszcze do klubu Tipografia 5 na lokalny rockowy koncert. Spotkany Mołdawianin przekonywał mnie, że to praktycznie jedyne tego typu miejsce w mieście, sporo koncertów, przedstawień itp. Jeśli ktoś nie chce ograniczać się do typowych turystycznych atrakcji, to gorąco polecam.
Image

Główną atrakcją ostatniego dnia była wizyta w winiarni Cricova. Przed wyjazdem najlepiej zrobić rezerwację przez adres - cricova.vin@gmail.com i potwierdzić godzinę zwiedzania. Anglojęzyczni przewodnicy nie są codziennie. Cena ok. 100 zł w tym degustacja 4 win i przekąski. Czas zwiedzania ok. 100 minut. Można dojechać autobusem nr 2 i przejść ok. 15 minut lub taxi ze stolicy już od 25 zł w jedną stronę. Na miejscu można oczywiście, za bardzo niewielkie pieniądze, kupić wina. Za najstarsze z 1992 roku zapłaciłem 30 zł :)
Zwiedzanie składa się z objazdu po podziemnych tunelach, przygotowanym do tego pojazdem, z kilkoma przystankami, a później spacer po salach degustacyjnych. Efektowne i tanie miejsce. Bardzo polecam.

Image

Image

Image

Image

Image
Image
Image

Image
Image

W strefie bezcłowej na lotnisku są dostępne lokalne koniaki i wina w rozsądnych cenach. Miłe zaskoczenie, bo zarównu na lotnisku w Mińsku jak i na obu kijowskich, z lokalnych alkoholi dostępne były tylko czyste wódki. Papierosy natomiast znacznie droższe niż na mieście.

Reasumując, niestety zabrakło już mi czasu na odwiedzenie kolejnej słynnej winiarni – Milesti Mici i na jednodniową wycieczka do Nadniestrza.
Po 3 dniach wrażenia generalnie pozytywne. Klimat typowy dla wschodu Europy. Ludzie otwarci i życzliwi. Dobre, tanie jedzenie i alkohole.
 Profil Relacje PM off  

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość