Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 26 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 08 Lut 2020 13:31 

Cześć,

czy ktoś z Was był ostatnio w Kairze?

Chętnie usłyszę wskazówki dotyczące transportu po mieście i poza nim na jednodniowe wyjazdy (metro, uber, pociągi).

Oprócz tego może macie swoje must see, których nie znajdę w przewodnikach, atrakcje, rozrywki, jedzenie itd. Ewentualnie najlepszą okolicę na nocleg.

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 12 Lut 2020 22:14 

Po Kairze, moim zdaniem - tylko Uber. Polecam drozsza opcje - bodajze nazywa sie Uber Black. Lepszy komfort, ale zazwyczaj trzeba dluzej czekac. Nie ma zadnego problemu z platnosciami (unikasz niepotrzebnego targowania). Jedyne co zalecam, to znalezc na Googlach konwerter (moze byc zdjecie) 'naszych arabskich' cyfr na 'ichniejsze arabskie' cyfry. Latwiej ogarnac rejestracje - aplikacja pokazuje 'nasze' cyfry, a na tablicach rejestracyjnych jest ich lokalny odpowiednik (arabskie robaczki) - powoduje to troche zamieszania...
Z metra nie korzystalem, lokalsi mowili, ze straszny tlok...
Wycieczki poza Kair - koniecznie piramidy w Dahshur i w Saqqarze. Transport najlepiej zalatwic w hotelu/hostelu. Potrzeba (zeby obejrzec obie miejscowki) wynajac samochod na ok. 4-6 godzin. My zaplacilismy ok. 20 euro za 5 godzin w hostelu + bakszysz dla kierowcy (wynajelismy tylko samochod z kierowca, bez przewodnika). Cene targowac przed zamowieniem uslugi!
 Profil Relacje PM off
Washington uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 29 Maj 2022 13:44 
Awatar użytkownika

Ma ktoś do polecenia jakiś transport po okolicy Kairu?Chciałabym z Gizy pojechać na piramidy w Sakarze itd
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 29 Maj 2022 14:48 

HON fly4free
Załatwiasz w hotelu (drożej) albo podchodzisz do kierowców taksówek na ulicy i negocjujesz, o ile sami wcześniej do ciebie nie podejdą :)
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#5 PostWysłany: 29 Maj 2022 15:15 
Awatar użytkownika

Wolałabym wcześniej przez internet się dogadać
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 29 Maj 2022 21:00 

Loty: 178
Kilometry: 329 695
Krajów: 27 / 12.6%
niebieski
W Egipcie takie rzeczy najlepiej na ulicy zalatwiac ale jak chcesz miec juz kierowce nagranego wczesniej to moze przejrzyj Tripadvisor,
Ja po Kairze w zeszlym roku jezdzilam metrem, busem, taxi.
https://www.tripadvisor.ie/ShowTopic-g2 ... Egypt.html
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#7 PostWysłany: 01 Cze 2022 22:12 
Awatar użytkownika

No włąśnie ja nie chcę na ulicy. W innych krajach wcześniej miałam namiary na polecanych kierowców. Nawet nie tylko krajach, bo w Egipcie nad M.Czerwonym też.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 06 Cze 2022 15:02 

HON fly4free
Generalnie polecam Uber - działa bardzo sprawnie, nie ma problemów z targowaniem się, dyskutowaniem itd. Można płacić kartą przez apkę, albo w gotówce kierowcy. Na zwykłych kursach po mieście wychodzą grosze (kilka zł), przejazd z centrum do Sakkary pod Kairem (ok. 35 km) kosztował niecałe 30 zł.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
5 ludzi uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 22 Sty 2023 19:58 

Loty: 381
Kilometry: 760 616
Krajów: 80 / 37.4%
srebrny
marek2011 napisał(a):
....przejazd z centrum do Sakkary pod Kairem (ok. 35 km) kosztował niecałe 30 zł.

Planuje Sakkare i Dashur na pierwszy dzień dokładnie za tydzień. Jeśli udało Ci się dojechać Uberem do Sakkary to pewnie do Dashur też się da.
Jak zorganizowałeś powrót? Nie było problemu?
Generalnie mi ulżyło, bo wg tripadvisor nie da się dojechać tam uberem.
Wiesz może czy w Uberze będzie problem z wciśnięciem 4 osób (2+2dzieci). W związku z covid uber wprowadził ograniczenie do 3osób.
Zacząłem już się zastanawiać czy nie brać samochodu na 2dni bo i tak muszę dojechać z lotniska do Gizy, a potem mam lot do Asuanu - samochod to tylko 200zł plus paliwo.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 22 Sty 2023 20:10 

HON fly4free
@rob_sad: z powrotem musisz mieć net; ja niestety nie miałem, więc złapałem po wyjściu z kompleksu w Sakkara chłopaczka z rykszą, który mnie za złotówkę czy dwie podrzucił do centrum wsi i tam rozpytałem w jakimś sklepie spożywczym czy ktoś nie chce jechać do Kairu; zgłosił się wąsaty jegomość, z którym rozpoczęły się negocjacje i rozmowa (gadam trochę po arab): cena najpierw astronomiczna, potem spadła dramatycznie, potem znów wzrosła, w między czasie usłyszałem, że jestem jak kobra, który się wije na skraju pustynii zdradliwie, odparłem, że traktuje to jako komplement, bo wszakże kobrę w ureuszu nosili sami królowie, no i w końcu pojechaliśmy za może 20% więcej niż Uber ;-) Było trochę zabawy, ale to jest cały Egipt, wszędzie załatwisz wszystko w razie potrzeby.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#11 PostWysłany: 23 Sty 2023 14:13 

srebrny
Ale przygoda ;) Dobrze wiedzieć, że karta sim akurat tam jest ważna ;)
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 23 Sty 2023 14:52 

niebieski
W końcu listopada byłem w Dashur - świetne miejsce, pusto, można wejść do środka w obu piramidach (choć jest ciężko - nisko, stromo;), wstęp niedrogi, chyba 60 funtów.
Z dojazdem nie jest łatwo. Z jeżdżeniem uberem nie jest tak do końca super, finalnie podjeżdża co 2,3 samochód, z tego większość nie ma pojęcia gdzie jechać, o orientacji na mapie nie wspominając; do tego korki, styl jazdy, stan samochodów... Ale i tak dużo lepsze, niż użerać się ze zwykłym taxi.
Do Dashur mieliśmy w miarę kumatego i miłego kierowcę - Kareema, jechał w miarę ostrożnie, z centrum z godzinę lekko. Z 2 km od piramid jest checkpoint, zabrali mu dokumenty, nam też sprawdzali; była tylko jedna opcja, że jedzie z nami do piramid i tam czeka. Za całość, jazda z/do centrum Kairu, czekanie, rachunek z ubera i to co daliśmy wyszło 550 funtów, bez żadnego targowania - obie strony były zadowolone.
Na początku chciałem jechać do Helwan metrem, stamtąd jest w miarę blisko do Dashur, ale...
Internet z lokalną kartą wg mnie jest niezbędny.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 23 Sty 2023 15:34 

srebrny
@perednica Dzięki za informacje. Czy ktoś z Was korzystał z Ubera z dziećmi? Traktują to jak taxi (foteliki niepotrzebne), czy jest ryzyko, że ktoś się do tego przyczepi?
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 23 Sty 2023 16:17 

niebieski
Wcześniej też jeździłem po Kairze uberem i taryfami w 4 os dorosłe, więc bez obaw, że się nie zmieścisz, czy że Cię nie wezmą.
Co do przestrzegania przepisów to nie są przestrzegane, od zapinania pasów począwszy, więc...;)
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 01 Lut 2023 21:15 
Awatar użytkownika

platynowy
W Kairze biorąc taxi „z ulicy” należy zachować sporą ostrożność, zwłaszcza jeśli nie znamy miasta i mamy bagaż. Zdarza się, że kierowca informuje pasażera o tym, że wskazany hotel jest w remoncie, ma złą reputację, że hałas, siedlisko przestępców itd. itp. Proponuje oczywiście swoją lokalizację i za przywiezienie gościa do hotelu otrzymuje dolę.
Przed jazdą dobrze jest ustalić kwotę za przejazd. Po przyjeździe na miejsce nie należy płacić za kurs dopóki nie upewnimy się, że to jest ten hotel do którego zamawialiśmy kurs. Nigdy nie przyznawać się, że jesteśmy w Egipcie po raz pierwszy i nie dopuszczać, aby taksówkarz razem z nami podchodził do recepcji.
 Profil Relacje PM off
ELBE lubi ten post.
ELBE uważa post za pomocny.

#16 PostWysłany: 01 Lut 2023 22:01 

HON fly4free
Takie incydenty się pewnie zdarzają, i to nie tylko w Kairze, ale w absolutnej większości taksówkarze egipscy są sympatyczni i pomocni, choć trzeba się oczywiście stanowczo targować cenę kursu; to wręcz uświęcona i obowiązkowa procedura.
 Profil Relacje PM off
ELBE lubi ten post.
ELBE uważa post za pomocny.

#17 PostWysłany: 17 Lis 2023 21:58 

Loty: 65
Kilometry: 117 291
Krajów: 15 / 7.0%
Jak jestem w Kairze, dużo jeżdżę Uberem. W zasadzie wszędzie tam, gdzie nie dojeżdża metro. I podczas ostatniej podróży na jeden z wielu kursów, przyjechał chłopak, na oko 13-15 lat. Pomyślałam - ciekawe, czy ma prawo jazdy. Taksówka podjechała w okolice ronda, w pierwszej kolejności musiała zawrócić przez rondo. I jakie było moje zdziwienie, jak kierowca zamiast objechać rondo dookoła, jak się objeżdża ronda, skręcił w lewo i przejechał rondo pod prąd... Omal tam nie padłam trupem z wrażenia. Na szczęście nic się nie stało, ale to wystarczyło, żeby nadszarpnąć moje poczucie bezpieczeństwa w przypadku Ubera.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 03 Sty 2024 13:46 
Awatar użytkownika

platynowy
Kair - Cena metra o 20% w gore od 1/1/2024.
Z 5EGP na 6EGP
https://www.reuters.com/world/africa/eg ... 024-01-02/
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 20 Lut 2024 15:20 
Awatar użytkownika

Loty: 203
Kilometry: 404 998
Krajów: 82 / 38.3%
złoty
Poruszę wątek metra bo mało o nim na forum. Ogólnie przy pobytach kilkudniowych nie opłaca się kupować karty do metra, tylko jeździć na biletach kartonikowych. Ceny wyglądają następująco:
Załącznik:
22.jpg
22.jpg [ 36.11 KiB | Obejrzany 2309 razy ]

Załącznik:
aa2.jpg
aa2.jpg [ 43.1 KiB | Obejrzany 2309 razy ]

Karta kosztuje 25 EGP, a minimalna kwota doładowania do 30EGP. Jeśli kwota na karcie spadnie poniżej 15 EGP to następuje blokada i trzeba doładować. Cena przejazdu na kartoniku czy karcie jest taka sama. Nie trudno policzyć, że kupując kartę z min. kwota doładowania przejedziesz 3 razy, a na kartonikach za tą, a nawet mniejszą kwotę 9 razy. Doładowanie karty tylko w automacie, można kartą lub gotówką (tylko nie na wszystkich stacjach są automaty). Kasy z biletami kartonikowymi są na każdej stacji. Po wyjściu z metra kartonik zostaje w kołowrotku.

Załącznik:
aaa.jpg
aaa.jpg [ 32.14 KiB | Obejrzany 2309 razy ]

Załącznik:
11.jpg
11.jpg [ 26.7 KiB | Obejrzany 2309 razy ]

Tak jeszcze dodam, że linia niebieska jako jedyna ze wszystkich ma drewniane rolety przeciwsłoneczne (bo stare pociągi) oraz na peron wjeżdża bardzo, bardzo cicho, ciszej niż warszawskie pociągi. O nadjeżdżającym pociągu informuje sygnalizacja świetlna i syrena. Pozostałem linie są już głośne. Najnowsza jest linia zielona.
kacper451 lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#20 PostWysłany: 12 Paź 2025 14:41 

niebieski
Planujemy tydzień w Egipcie w 5 osób. Wstępny plan to:
Przylot do Kairu i przejazd na Półwysep Synaj. Tam góra Synaj, jakiś kanion lub coś jeszcze tego typu oraz snorkowanie.
Potem zwiedzanie: Giza, GEM, stary Kair itp.
Na lotnisku wynajmę samochód i zastanawiam się czy warto go zatrzymać na cały pobyt. Czy może lepiej w Kairze poruszać się taksówkami i metrem?
Ruchu ulicznego się nie boję, jeździłem już w takich miejscach. Nie wiem tylko jak tam jest z parkowaniem, czy nie będzie z tym problemu? No i zawsze jest ryzyko jakiejś stłuczki itp. i straty czasu z tym związanej...
Co byście radzili?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 26 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość