Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Izrael pod namiotem
#1 PostWysłany: 21 Gru 2017 14:22 
Awatar użytkownika

Loty: 348
Kilometry: 658 488
Krajów: 48 / 23.2%
niebieski
Przejrzałem sekcje dotyczące Izraela i choć pamiętam, że temat spania w namiocie był poruszany, to jako takiego tematu z zebranymi informacjami nie widzę.
Także tutaj proponuję zbierać przydatne info, zwłaszcza, że jest to dość zgrabny sposób na oszczędzenie tam grosza.

1) Ein Bokek

Świeża sprawa - ostatnio byłem samochodem (opis wypożyczenia będzie w odpowiednim temacie) na jednodniówce z Jerozolimy. Kiedyś, 4 lata temu w Ein Bokek spędziłem noc w namiocie na kultowej już, bezpłatnej plaży vis a vis luksuowego Hotelu Royal. Teraz po remoncie i dodaniu spore ilości infrastruktury jest zakaz.

Szczęśliwie powstało inne miejsce. Tuż przy wjeździe do Ein Bokek (po skręcie w lewo z 90-tki jadąc z Północy) po lewej stronie jest sporych rozmiarów plac. Nie wygląda on w tej chwili bardzo zachęcająco, bo są jeszcze zwały piachu, ale zgodnie z tablicą informacyjną jest to miejsce przeznaczone na camping czy biesiady. Podczas naszego postoju akurat jakaś rodzina urządzała tam grilla.
Jest taka campingowa, długa umywalka z doprowadzoną wodą i to tyle z udogodnień :) Sprytnie rozstawiając namiot możemy mieć widok na Morze Martwe, a tuż obok miejsca przeznaczonego na biwak jest już świeżo wyremontowana ogólnodostępna plaża (gdzie najpewniej jest toaleta, ale to do sprawdzenia).

Załącznik:
Plaza.jpg
Plaza.jpg [ 139.5 KiB | Obejrzany 5281 razy ]

Załącznik:
bokek1.jpg
bokek1.jpg [ 153.41 KiB | Obejrzany 5281 razy ]

Załącznik:
bokek2.jpg
bokek2.jpg [ 225.96 KiB | Obejrzany 5281 razy ]

Załącznik:
bokek3.jpg
bokek3.jpg [ 264.49 KiB | Obejrzany 5281 razy ]
Pabloo lubi ten post.

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#2 PostWysłany: 21 Gru 2017 15:11 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 142 806
Krajów: 26 / 12.6%
niebieski
To ja tylko polecę blog „wapniakiwdrodze" obecnych też chyba tu na forum @wapniaki w drodze. Pieszo pokonali Izrael(i nie tylko) i można znaleźć u nich wiele ciekawych informacji dot. między innymi rozbijania namiotu w Ziemi Świętej. Mnie się akurat bardzo przydał ich blog w Jordanii.
Tom K lubi ten post.

#3 PostWysłany: 21 Gru 2017 15:22 
Awatar użytkownika

niebieski
Kojarzę również, że ktoś opisywał rozbijanie namiotu na darmowej plaży w Eilacie (kierunek Taba), a @olus opisywała w swojej relacji bursę/ośrodek wycieczek szklonych również w Eilacie.

#4 PostWysłany: 24 Gru 2017 15:16 

Loty: 277
Kilometry: 430 135
Krajów: 59 / 28.5%
niebieski
Tom K napisał(a):
Kojarzę również, że ktoś opisywał rozbijanie namiotu na darmowej plaży w Eilacie (kierunek Taba), a @olus opisywała w swojej relacji bursę/ośrodek wycieczek szklonych również w Eilacie.

Czy ktoś coś więcej wie na temat namiotu w Eilacie? Gdzie najlepiej? Czy bezpieczne? Czy to miejsca legalne i całoroczne?

Widzieliśmy kilka namiotów na plaży między Eilatem a Taba oraz na obrzeżach Eilat jak idzie się plaża w stronę granicy z Jordania. Plan jest aby jeszcze wrócić nad morze czerwone tej zimy, ale tym razem z namiotem. Pytanie, gdzie lepiej. A może są jeszcze inne możliwości.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 24 Gru 2017 15:26 
Awatar użytkownika

niebieski
Wyszukaj Eilat Field School. Może będzie kontakt to spytasz o namiot. 4 lata temu było można, mimo trwającego remontu.

Teren ogrodzony, bezpieczny. Dostęp do sanitariatów.

#6 PostWysłany: 05 Sty 2018 00:07 
Awatar użytkownika

Z 3 opcji w Eilacie wymienionych wyżej testowałem dwie:

+ Eilat Field School (coś w rodzaju naszego PTSMu z dołączonym polem namiotowym) cena ok 60 szekli/os. Czysto jest prąd , prysznice z ciepłą wodą i wiaty ze stolikami. Można spokojnie zostawić namiot na dzień bo teren jest ogrodzony i strzeżony.
+ plaża przy granicy z Egiptem - Migdalor beach. Można legalnie rozbić namiot za darmo , są krany z wodą. toaleta i prysznic w restauracji - wszyscy korzystają bez problemu. Miejsce jest całoroczne i szalenie popularne wśród miejscowych. Tak gdzieś od połowy marca w Szabat może być ciężko wcisnąć namiot

Z innych opcji możesz spać na night campie na pustyni za darmo, nie ma tam żadnych udogodnień. Tylko kawałek terenu oczyszczony z kamieni. :
https://www.google.pl/maps/place/Solomo ... 34.9110592

p.s @Pabloo dzięki za polecenie naszego bloga :)

dd89 napisał(a):
Tom K napisał(a):

Czy ktoś coś więcej wie na temat namiotu w Eilacie? Gdzie najlepiej? Czy bezpieczne? Czy to miejsca legalne i całoroczne?

Widzieliśmy kilka namiotów na plaży między Eilatem a Taba oraz na obrzeżach Eilat jak idzie się plaża w stronę granicy z Jordania. Plan jest aby jeszcze wrócić nad morze czerwone tej zimy, ale tym razem z namiotem. Pytanie, gdzie lepiej. A może są jeszcze inne możliwości.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 07 Sty 2018 16:38 

A czy przy tej plaży Migdalor beach gdzie można się rozbić legalnie z namiotem są jakieś sklepy(markety) żeby można było kupić jakieś piwo i coś do jedzenia lub jakieś restauracje ?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 07 Sty 2018 21:18 
Awatar użytkownika

Ostatni sklep spożywczy jest 1 km przed początkiem plaży. Dokładnie przy Eilat Field School. Kiedyś był 24/7 ale ostatnio jak byłem był czynny chyba do 20/22. Knajpa jest na samym początku plaży ale nie mam pojęcia czy tylko drinki czy też z jakimś konkretnym jedzeniem.

Stefan128 napisał(a):
A czy przy tej plaży Migdalor beach gdzie można się rozbić legalnie z namiotem są jakieś sklepy(markety) żeby można było kupić jakieś piwo i coś do jedzenia lub jakieś restauracje ?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 02 Lut 2018 21:45 

Wapniaki w drodze mam jeszcze pytanko ponieważ wiem ze udalo wam sie pokonac caly INT. A ja planuje odcinek z lotniska do eilat i lądujemy w eilacie około 17:30 26 lutego i chcemy nocować na tychał lotniska przy INT. Mapa szlaku http://theintexperience.com/hiking/map/ pokazuję że jest ta, night camp i na nim chcemy spac. Pytanko czy faktycznie on tam jest i czy bedziemy wstanie go zlokalizowac jesli zrobi sie ciemno? czy on jest przy samym szlaku? Bedziemy miec oczywiscie nawigacje itd. tylko nie wiem na ile on jest dokładne oznaczony na tej mapie :)

Dzieki za info
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 21 Lip 2018 17:41 

Miejsce na namioty w Ein Bokek aktualne, choć chyba trochę gorzej to wygląda na dzień dzisiejszy, niż na zdjęciach dodanych przez autora. Umywalka i woda jest ale jest sporo dużych kamieni, na teranie leżą jakieś rury i płyty betonowe.

Niedaleko bezpłatna plaża (jakieś 800m) z prysznicami i toaletami zamykanymi po godzinie 20:00 i otwieranymi ok 7:00.

Oto kilka zdjęć:

Image

Image

Image
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość