Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Hwange - pytania
#1 PostWysłany: 09 Cze 2024 09:47 

Loty: 210
Kilometry: 469 202
Krajów: 55 / 26.6%
srebrny
Hej, czy ktoś z Was był ostanio w Hwange na własną rękę? Przekopuję internety i jest bardzo mało informacji. Pełno jest wycieczek jednodniowych z VicFalls, ale ceny w necie na poziomie 280$/pax. Chciałbym to zrobić z noclegiem (albo dwoma). Rozważam wynajem samochodu + self-driving i nocleg w Dete/main camp lub transport publiczny (do Dete widzę, że bez problemu, ale co dalej) + kupienie safari na miejscu. Niestety nie bardzo mogę znaleźć w necie jakieś relacje z tej drugiej opcji.
 Profil Relacje PM off  

Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️
 Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️

Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN
 Temat postu: Re: Hwange - pytania
#2 PostWysłany: 09 Cze 2024 10:03 
Awatar użytkownika

Loty: 417
Kilometry: 752 328
Krajów: 66 / 31.9%
HON fly4free
W 2018 było tanio. Nocleg w parku 50-60 USD. Wstęp do parku 10 USD. Safari poranne lub wieczorne na kilka h też nie było jakieś drogie. Nie pamiętam dokładnie ale sądzę, że w okolicy 20-40 USD. Mieliśmy umówionego kierowcę, ale do samego parku bez problemu da się dojechać własnym samochodem.
 Profil Relacje PM off
jasiub uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 09 Cze 2024 11:03 

Loty: 828
Kilometry: 1 487 029
Krajów: 87 / 42.0%
srebrny
W czerwcu 23 spałem tutaj:

https://www.airbnb.pl/rooms/30948613?vi ... int=1&s=76

Wjazd do parku swoim autem, ceny nie pamiętam ale to nie są jakieś wielkie kwoty. Nie widzę cen ale to jest oficjalna strona, kontaktowałem się i o dziwo odpowiadali na moje maile.

https://www.zimparks.org.zw/hwange-national-park/

Tak ogólnie to po parkach Botswany byłem Hwange zawiedziony. Poza ogromnymi stadami słoni raczej bez szału. Ale będąc w okolicy na pewno warto, tym bardziej że możesz mieć więcej szczęścia. Bardzo mało turystów, to oczywiście zaleta ale wytropic coś samemu to niełatwa sztuka.
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 30 Lip 2024 14:22 

srebrny
Zostawię info dla potomych - może się komuś przyda.
Zrobiłem samodzielnie Hwange w wersji jednodniowej (plan był innych, ale dzięki Lufie się posypał).
Autobus z VicFalls o 6:00 Stallion Cruise (chyba najwcześniejszy) do Dete crossing (8$) - 8:40 na miejscu. Tam czekał na nas samochód i od razu jazda na game drive- bite 8h jazdy, dwóch przewodników + obiad na punkcie widokowym (jedząc obserwowaliśmy proces podchodzenia do wodopoju stadka kudu). Koszt (za bardzo nie negocjowałem , może da się taniej) za 4 osoby 270$ (2 dorosłych + 2 dzieci nastolatki). Wstęp do parku 70$ (3x20$ + 1x10$ dziecko do 12 lat).
Było fajnie, choć nasi przewodnicy byli mniej wyrobieni niż np. w Chobe, sami mało opowiadali, ale zapytani umieli odpowiedzieć. Teren olbrzymi, nie spotkaliśmy żadnego innego samochodu, co z jednej strony utrudnia znalezienie zwierząt, z drugiej daje poczucie faktycznego szukania, a nie jazdy w zamkniętym terenie. Niestety nie udało się znaleźć drapieżników.
Po wszystkim zostaliśmy odwiezieni na Mabali Crossing, gdzie złapaliśmy autobus do VicFalls (10$), dotarliśmy koło 19:30. Tego dnia zdązyliśmy jeszcze przejść granicę do Livingstone :)

Podczas wyjazdu zrobiliśmy oprócz Hwange, Chobe i Mosi-oa-Tunya. Jeśli miałbym wybrać 1 park na pewno byłoby to Chobe, ale Hwange też zasługuje na odwiedzenie. Mosi-oa-Tunya raczej drugi raz bym nie zrobił - tylko nosorożce stanowią wartośc tego parku.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 18 Gru 2025 11:24 

Loty: 106
Kilometry: 190 104
Krajów: 41 / 19.8%
jasiub napisał(a):
Zostawię info dla potomych - może się komuś przyda.
Zrobiłem samodzielnie Hwange w wersji jednodniowej (plan był innych, ale dzięki Lufie się posypał).
Autobus z VicFalls o 6:00 Stallion Cruise (chyba najwcześniejszy) do Dete crossing (8$) - 8:40 na miejscu. Tam czekał na nas samochód i od razu jazda na game drive- bite 8h jazdy, dwóch przewodników + obiad na punkcie widokowym (jedząc obserwowaliśmy proces podchodzenia do wodopoju stadka kudu). Koszt (za bardzo nie negocjowałem , może da się taniej) za 4 osoby 270$ (2 dorosłych + 2 dzieci nastolatki). Wstęp do parku 70$ (3x20$ + 1x10$ dziecko do 12 lat).
Było fajnie, choć nasi przewodnicy byli mniej wyrobieni niż np. w Chobe, sami mało opowiadali, ale zapytani umieli odpowiedzieć. Teren olbrzymi, nie spotkaliśmy żadnego innego samochodu, co z jednej strony utrudnia znalezienie zwierząt, z drugiej daje poczucie faktycznego szukania, a nie jazdy w zamkniętym terenie. Niestety nie udało się znaleźć drapieżników.
Po wszystkim zostaliśmy odwiezieni na Mabali Crossing, gdzie złapaliśmy autobus do VicFalls (10$), dotarliśmy koło 19:30. Tego dnia zdązyliśmy jeszcze przejść granicę do Livingstone :)

Podczas wyjazdu zrobiliśmy oprócz Hwange, Chobe i Mosi-oa-Tunya. Jeśli miałbym wybrać 1 park na pewno byłoby to Chobe, ale Hwange też zasługuje na odwiedzenie. Mosi-oa-Tunya raczej drugi raz bym nie zrobił - tylko nosorożce stanowią wartośc tego parku.

@jasiub podzielisz się nazwą i kontaktem do biura podróży/osoby od game drive?
Jakie zwierzęta i w jakich ilościach udało się Wam zobaczyć w Hwange? Co najbardziej Ciebie zachwyciło w tym parku?
W jakim miesiącu tam byłeś?
Jak oceniasz warunki do jazdy autem? Czy Twoim zdaniem 4x4 jest konieczne czy dałoby radę np. miejskim SUVem?

Z góry dzięki
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 18 Gru 2025 23:54 

srebrny
Kontakt WhatApp's - Fergie +263 77 246 5555. Byłem w lipcu. Widzieliśmy mniej więcej to co w innych parkach, czyli m.in. stada słoni, żyrafy, zebry, kudu, sable, bawoły, hipopotamy, krokodyle i wysiadującą jajo strusicę(?). Nie spotkaliśmy żadnych kotów. Teren jest ogromny, więc czasami jedzie się dość długo zanim zobaczy się zwierzę. Jeśli nagromadzenie zwierząt jest priorytetem wybierz Chobe.

Nie umiem odpowiedzieć jednoznacznie na pytanie o samochód - na główne drogi wystarczy pewnie i sedan. Na piaski nad rzekami bez 4x4 bym się nie zapuszczał. Dodatkowo z wyższego samochodu łatwiej zobaczyć zwierzęta, a w Hwange trzeba ich poszukać.
 Profil Relacje PM off
M_Karol lubi ten post.
M_Karol uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość