Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 21 Sty 2012 12:56 
Awatar użytkownika

niebieski
Witam.

Będąc we Wiedniu odwiedził ktoś może Narrenturm (Wieżę Błaznów)?
Lub słyszał coś na ten temat?

Wieża Wariatów czyli Muzeum Patologiczno-Anatomiczne

Zbudowana w 1784 roku okrągła, masywna, 5-piętrowa wieża przeznaczona na więzienie dla umysłowo chorych. Zbudowano ją na polecenie cesarza Józefa II, który sam wydawał rozkaz umieszczenia każdego więźnia na konkretnym pietrze. Zwana była także Wierzą Pomyleńców, Narrenturm, a także ze względu na kształt „Kaiser Josefs II Gugelhupf” – Drożdżowa Baba cesarza Józefa II. Do dziś na wariata we Wiedniu mówi się często, że „urwał się z drożdżówki”.

Wyrok osadzenia na ostatnim, piątym piętrze, równał się dożywotniemu pobytowi w celi bez możliwości wychodzenia. W 139 celach, przykuci łańcuchami, nie doświadczając luksusu bieżącej wody czy ogrzewania, żyło łącznie od 200 do 270 umysłowo chorych, a oprócz nich wielu epileptyków, melancholików, paranoików. Mieszczące się w wierzy Muzeum Anatomopatologiczne zostało pierwotnie założone w 1796 roku w prosektorium Szpitala Ogólnego w Wiedniu. Do Wierzy Pomyleńców przeniesiono je w 1971 roku razem z 9 000 makabrycznych eksponatów. Dziś w wierzy znajdują się 42 000 preparatów, głównie ludzkich, ale także zwierzęcych, w tym w słojach lub jako szkielety: syreny, cyklopi, janusowe głowy i bliźnięta syjamskie. Poza zawartością sam budynek również jest bardzo unikatowy i stanowi godny obejrzenia zabytek Wiednia.

Zacząłem przeglądać stronkę:
http://www.narrenturm.at/ ale jest dla mnie przy weekendzie bardzo cięzkostrawna :]

edit:
jak ktoś zna niemiecki i przegladnal stronke to moze co nieco tutaj ciekawego napisać

Image
Image
 Profil Relacje PM off  

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#2 PostWysłany: 24 Sty 2012 13:25 
Awatar użytkownika

niebieski
Nikt nie był?
Nikt nic nie słyszał?

Był ktoś w podobnym muzeum w Europie? Polsce?
http://www.papilot.pl/kultura/11235/Muz ... zenia.html

Widzę, że są też w Amsterdamie, Neapolu, a nawet w Krakowie.

Załączniki:
Komentarz do pliku: Narrenturm - położenie
bez tytułu.JPG
bez tytułu.JPG [ 205.54 KiB | Obejrzany 17435 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 01 Lut 2012 21:22 
Awatar użytkownika

niebieski
Jakby ktoś chciał coś jeszcze poczytać w tym temacie:

http://kulturaliberalna.pl/2011/03/22/b ... arrenturm/
http://www.piw.pl/fragmenty/roth.htm
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 25 Mar 2012 15:02 

Przyznam, że bardzo interesuje mnie to miejsce i chciałabym je odwiedzić podczas majowego wypadu do Wiednia;) Ale nie wiem, czy się uda (muzeum ma krótkie godziny otwarcia)...ooo wchodząc, teraz na stronę muzeum, jest notka, że od kwietnia w środy muzeum jest czynne od 10-18:)
Zainteresowanym Wiedniem polecam cała książkę "Podróż do wnętrza Wiednia".

O Krakowie nawet nie wiedziałam...szkoda, że wstęp tylko dla studentów.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 25 Mar 2012 16:21 
Awatar użytkownika

niebieski
Aniu, jak by ci sie udało je odwiedzić to napisz parę zdań na ten temat.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 14 Kwi 2012 15:00 
Awatar użytkownika

Hej :)

Aktualnie jestem w Wiedniu na wymianie studenckiej :).

Postaram się dla Siebie i dla Ciebie odwiedzić to miejsce, obiecuję napisać kilka słów o muzeum !
" ... i zawsze pamiętaj, że dobro jest wartością ponadczasową. Nigdy nie daj Sobie wmówić, że w obecnych czasach liczy się: pieniądz, dzika konsumpcja i szczęście jednostki zdobyte za wszelką cenę" !!!

Peace !
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 14 Kwi 2012 15:04 
Awatar użytkownika

niebieski
Świetnie.

Wg mnie jest to ciekawe i specyficzne miejsce i właśnie takimi się interesuję, a nie tylko szablonowe zabytki ala Opera, Hofburg, Szombrum itp :)

Postaram się o nie zahaczyć jak będę kolejny raz we Wiedniu.

Cytat z jednego z wcześniej podawnaych linków:

Zwiedzanie Narrenturmu polega więc na zwiedzaniu muzeum patologii, czym ktoś mógłby się może poczuć rozczarowany – jakże jednak niesłusznie! Kryje ono rozliczne cuda, do których ludzie tłoczyli się na Praterze przez całe dziesięciolecia, płacąc ciężko zarobionym groszem za chwilę godziwej rozrywki. Wszystko to znajdziemy w jednym miejscu, w schludnych gablotach z podpisami, gwoli tym większej wygody krytycznego namysłu człowieka współczesnego. Można je obejrzeć śmiało, bez wstydu, po to są – nie trzeba udawać, że nie są ciekawe, wszyscy z zapartym tchem wgapiają się w eksponaty; pod tym względem patologia bije na głowę Klimta i Schielego razem wziętych.

:)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 17 Kwi 2012 23:08 

Wie ktos w jakich godzinach otwarte jest muzeum? I czy tylko sroda, czwartek, sobota? bo gdzies tak wyczytalem, a w Wiedniu bede w niedziele :/
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 27 Lip 2012 11:19 
Awatar użytkownika

niebieski
drive4r napisał(a):
Hej :)

Aktualnie jestem w Wiedniu na wymianie studenckiej :).

Postaram się dla Siebie i dla Ciebie odwiedzić to miejsce, obiecuję napisać kilka słów o muzeum !

Obiecanki cacanki? :]
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 28 Sie 2013 15:15 
Awatar użytkownika

Loty: 23
Kilometry: 27 962
Krajów: 8 / 3.9%
niebieski
szukam jakieś relacji zdjęciowej z Wiednia? ma ktoś linka ?(obszernego) :)

#11 PostWysłany: 28 Sie 2013 16:27 
Awatar użytkownika

Loty: 89
Kilometry: 152 724
Krajów: 30 / 14.5%
niebieski
Byłem w tym miejscu, żadnego muzeum nie znalazłem. Niestety nie miałem czasu spędzać więcej czasu obchodząc cały teren w poszukiwaniach.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 29 Sie 2013 01:20 

niebieski
Muzeum jest, ale zawiera eksponaty ogolnomedyczne (mniej lub bardziej obrzydliwe, w typie znieksztalconych plodow w formalinie, nieco szkieletow kalek, zdjecia rozmaitych objawow chorob, sprzety medyczne z minionych czasow: stol do sekcji zwlok czy gabinet dentystyczny itp.), nie zwrocilem uwagi na nic, co dotyczyloby wczesniejszego przeznaczenia wiezy, czyli domu wariatow.

Wszystko jest na kampusie uczelni medycznej, wiec pewnie w wakacje zamkniete (ja bylem tam w zeszlym roku w kwietniu). Budynek b. ciekawy, ale wchodzic mozna jedynie na parter, a okalajace budynki utrudniaja osiagniecie perspektywy do zobaczenia go w pelnej okazalosci. Niemniej warto sie wybrac, zwlaszcza gdy zna sie niemiecki (wszystkie opisy tylko w tym jezyku).
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 23 Lut 2014 18:26 

Zwiedzalam Narrenturm, miejsce jest bardzo, bardzo specyficzne.
Mozna zobaczyc cele i co nieco zapoznac sie z organizacja wiezienia/przytulku dla wariatow. Oprocz tego jest cala masa eksponatow w formalinie z przykladami patologii anatomicznych, rysunki, zdjecia, eksponaty... Brr. Poza tym stoly sekcyjne, troche starych narzedzi chirurgicznych itd. Calosc dla amatorow horrorow.
Dla mnie duzo ciekawszym, i nie tak perwersyjnym miejscem do zwiedzania byl Otto-Wagner-Spital, tzw Spital Am Steinhof. To szpital psychiatryczny zaprojektowany w stylu secesyjnym i zbudowany w parku, kompleks zawiera 60 pawilonow dla chorych, pawilony rekreacyjne, teatr, przepiekny Kirche am Steinhof. Piekne miejsce, szpital nadal funkcjonuje i przyjmuje pacjentow. Warto pojechac chocby dla samego kosciola, ktory robi potezne wrazenie nawet w Wieniu pelnym secesji. Dla spragnionych ciezszych tematow jest tez pomnik i wystawa poswiecona zbrodniom narodowosocjalistycznym na chorych, ale tego nie ogladalam.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 23 Wrz 2016 12:26 

Zbyszko napisał(a):
szukam jakieś relacji zdjęciowej z Wiednia? ma ktoś linka ?(obszernego) :)

W wieży jest zakaz robienia zdjęć. W salach zamontowane są kamery a do tego ciągle ktoś chodzi z obsługi i sprawdza czy odwiedzający stosują się do regulaminu.
Bilet w tym roku kosztuje 4 Euro.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość