Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 12 Gru 2024 21:02 

W czymś co jest już bezsilnością nie sądziłem, że kiedykolwiek i ja będę musiał poprosić tutaj o pomoc…

Sprawa dotyczy Air France i jak zostałem potraktowany, chociaż to co robi Air France według mnie jest już poniżeniem…

W skrócie poprosiłem tylko o zwrot 40€ za niedziałające WiFi, a Air France anulowało całą bezzwrotną rezerwację. Koszty, który próbuje odzyskać, wynoszą 1300€…

1 października kupuje WiFi na pokładzie za 40€, WiFi nie działa, proszę o zwrot, otrzymuje go. 5 października, 30 godzin przed odlotem otrzymuje e-mail z prośbą o odprawę powrotną, nie mogę tego zrobić, w aplikacji jest napisane, żeby udać się na lotnisko. Dzwonię na infolinię w dniu wylotu, dostaję informację, że wszystko załatwię na lotnisku. 6 godzin przed wylotem dostaję SMS-a, że ​​na pokładzie nie będzie WiFi - myślę ok, i tak słabo działało. Na lotnisku dostaję informację, że rezerwacja została odwołana, ponieważ o to poprosiłem, ze zwrotem za WiFi. Dzwonię na infolinię, dostaję informację, że mogę kupić te same bilety i ubiegać się o zwrot. Kupuję droższe bilety w AirFrance, z przesiadką w Paryżu, mając nadzieję, że to wszystko jakaś pomyłka, loty PLL LOT są o połowę tańsze, bez przesiadki w Paryżu, Dreamlinerem.

Nigdzie nie było informacji o anulowaniu rezerwacji, Air France nie odsłuchał rozmów z Call Center, cała wina(5 500 PLN na mnie), przekroczyli 30 dni na rozpatrzenie reklamacji ale dalej pokazują mi środkowy palec. Jestem w stanie udowodnić, że do 6.10 miałem hotel, od 8.10 kończył mi się urlop…

Oto moja historia jak z marzenia o podróży do Nowego Jorku, skąd wróciliśmy zaręczeni, zrobić traumę.

Może jest ktoś w stanie jakoś pomóc
 Profil Relacje PM off  

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#2 PostWysłany: 12 Gru 2024 22:14 

HON fly4free
Masz jakąś dokumentację na to, że poprosiłeś o zwrot za WiFi?

Francuziki niestety mają taki modus operandi i obawiam się (a nie powinieneś specjalnie się wahać), że skończysz w sądzie, żeby dochodzić swojego. Ja w mikro skali mogę ci opisać, że właśnie siedzę nieopodal CDG Terminal 3 Roissypole, choć miałem ze znajomymi być na imprezie w zupełnie innej części za Paryżem. Ale... zachciało mi się kupić Navigo na jeden tydzień na telefonie. Wszystko gładko przeszło, zapłaciłem 30,75 Euro - zabezpieczeń i udziwnień pozazdrościłby niejeden bank i tajne służby. Niestety, telefon, NFC włączone - nie otworzył bramki. I co dalej? Ano nic - kolesie stojący dookoła, rzekomo po to żeby pomagać, są totalnymi błaznami, którzy nic nie wiedzą i niczego nie potrafią. Odsyłają od jednego do drugiego. Pani w okienku usiłuje mi wmówić, że "chce mi pomóc", a ta pomoc ma polegać na tym, żebym spróbował przyłożyć do innego czytnika (ale ja już przyłożyłem do 5 czy 6 pod rząd, i nie działa). No to, żebym może pojechał stację dalej i spróbował - świetny pomysł, czyli żebym sobie kupił bilet za 10 euro, pojechał na jakieś zadupie i został zupełnie w czarnej... A, jeden koleś "też mi chce pomóc", dając jakiś nr telefonu. Tylko po co? Skoro po drugiej stronie nikt teraz nie pracuje!. Tacy oni są wszyscy pomocni. Tak że nie dziwi mnie specjalnie, że doświadczasz czegoś "podobnego", oczywiście w skali nieporównanie większej niż moje przykrości za 30 Euro... jakimś cudem udało mi się ten felerny bilet skasować i podobno dostanę zwrot. No ale plany na wieczór przepadły.

A, jeszcze muszę dodać, że Francuziki od dosłownie 30 lat nie potrafią zrobić tak, żeby dało się kupić bilet na tydzień od dnia, w którym się chce, żeby on był na tydzień. Nie, bo nie. Od poniedziałku do niedzieli. A jeszcze śmieszniejsze jest to, ze możesz go kupić tylko... do czwartku wieczorem. Zatem, nawet gdybyś nie wiem jak chciał, to w piątek już sobie nie kupisz na ten tydzień (wiadomo, czas biegnie od poniedziałku, no ale powiedzmy, że chcesz, bo cena jest dobra). Nie, bo nie. Czasem mam wrażenie, że technologicznie mają oni śmiałość zrobić coś niezwykłego, ale mentalnie są totalnie zacofani.
 Profil Relacje PM off
wersus79 lubi ten post.
wersus79 uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 12 Gru 2024 22:40 

złoty
Francuziki to tak trochę jak Polaczki, więc chyba nazewnictwo trochę nie tak.
Ale, niestety raczej z tą sprawą nie będzie dobrze. Pewnie było tak, że customer service źle połapał zlepek słów wifi / cancel / booking ref: XXXXXX / refund i stało się to co się stało...
Z ciekawości, czy poza opłatą za WiFi otrzymałeś zwrot opłat lotniskowych?
 Profil Relacje PM off
marek2011 lubi ten post.

#4 PostWysłany: 12 Gru 2024 22:48 

-- 12 Gru 2024 21:48 --

man4business napisał(a):
Masz jakąś dokumentację na to, że poprosiłeś o zwrot za WiFi?

Mam, że poprosiłem o wifi, mam, że podobno poprosiłem o bilety. To drugie doczytałem jak było poo zawodach.

-- 12 Gru 2024 21:48 --

Chupacabra napisał(a):
Francuziki to tak trochę jak Polaczki, więc chyba nazewnictwo trochę nie tak.
Ale, niestety raczej z tą sprawą nie będzie dobrze. Pewnie było tak, że customer service źle połapał zlepek słów wifi / cancel / booking ref: XXXXXX / refund i stało się to co się stało...
Z ciekawości, czy poza opłatą za WiFi otrzymałeś zwrot opłat lotniskowych?

Tak, zwrócili też te opłaty
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 12 Gru 2024 23:02 

złoty
Zacznij od złożenia reklamacji i poproś o odsłuchanie rozmów: tej w której prosiłeś o zwrot za wifi oraz tej podczas której powiedziano ci, że możesz kupić nowy bilet i wystąpić o zwrot. Przy czym ta druga rozmowa jest raczej bez znaczenia jeśli z pierwszej nie będzie wynikać, że to oczywista wina agenta.
 Profil Relacje PM off
marek2011 lubi ten post.

#6 PostWysłany: 12 Gru 2024 23:13 

Prosiłem od samego początku ale chyba celowo merytorycznie się do tego nie odnoszą. Reklamacje już były dwie. Przy drugiej przekroczyli 30 dni co będę chciał wykorzystać

Ostatnio edytowany przez dmirstek, 12 Gru 2024 23:52, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 13 Gru 2024 00:32 

HON fly4free
Przekroczenie 30 dni nie ma żadnego znaczenia.
Jeśli masz jednoznaczne dowody, że złożyłeś wniosek o zwrot za WiFi a nie za bilet, to pozostaje ci pozwać AF i domagać się zwrotu poniesionych kosztów.
Swoją drogą warto wstrzymywać się z tak duperelnymi sprawami jak reklamacja WiFi do całkowitego zakończenia podróży, a ponadto składać reklamacje przez formularze / e-mail / social media (jeśli się da), a nie przez telefon, żeby uniknąć wszelkich potencjalnych nieporozumień i nieścisłości.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#8 PostWysłany: 13 Gru 2024 12:26 

niebieski
po co panikejsz jesli nie otrzymales jeszcze odpowiedzi...
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 13 Gru 2024 19:30 

imdbmi napisał(a):
po co panikejsz jesli nie otrzymales jeszcze odpowiedzi...

Dostałem już dwie odpowiedzi
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 13 Gru 2024 19:38 

niebieski
wiec dlaczego nie chca oddac tych 1300euro?
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 13 Gru 2024 21:53 

niebieski
Ta historia jest jakaś dziwna...
Poleciałeś z dziewczyną do USA, ok nie działało wifi. Ale naprawde na urlopie dzwonisz na infolinię (roaming?) aby poprosic o zwrot 40 dolarów?
Po drugie skoro anulowałeś rezerwacje (przypadkowo, ale jednak) to czemu dostajesz powiadomienia / mejle o odprawie na lot który anulowałeś?
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#12 PostWysłany: 13 Gru 2024 23:03 

Loty: 688
Kilometry: 1 366 499
Krajów: 64 / 30.9%
niebieski
Jac napisał(a):
Po drugie skoro anulowałeś rezerwacje (przypadkowo, ale jednak) to czemu dostajesz powiadomienia / mejle o odprawie na lot który anulowałeś?

To akurat mnie nie dziwi, przytrafilo mi sie kilkakrotnie. Tzn nie ja anulowalem ale linia, a potem przysylali mi e-maile "you are ready to fly" ;)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#13 PostWysłany: 14 Gru 2024 10:20 
Awatar użytkownika

Loty: 588
Kilometry: 1 152 117
Krajów: 97 / 46.9%
srebrny
Jac napisał(a):
Poleciałeś z dziewczyną do USA, ok nie działało wifi. Ale naprawde na urlopie dzwonisz na infolinię (roaming?) aby poprosic o zwrot 40 dolarów??

To też nie jest dziwne. Młodzież dzisiaj bardzo niecierpliwa. Wszystko chciałaby mieć na już.
6 ludzi lubi ten post.

#14 PostWysłany: 14 Gru 2024 17:15 

To nie wybrzmiało ale ten zwrot na wifi był robiony przez strone www w telefonie. Kontakt z infolinią był,, żeby potwierdzi, że wszystko z rezerwacją jest ok i wieczorem o 22 odlecę z JFK do Paryża.

Jet lag o 6 rano, gdybym wiedział, że to wszystko się tak potoczy to bym darował sobie te 40€, naprawdę…
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 14 Gru 2024 21:15 

srebrny
Cytuj:
zwrot na wifi był robiony przez strone www w telefonie.

Prawdopodobnie nieuważnie zaznaczyłeś również zwrot za bilet.
Cytuj:
Air France nie odsłuchał rozmów z Call Center

Przecież anulację zrobiłeś zapewne sam w telefonie, co mają do tego zatem rozmowy z CC?
Cytuj:
Dzwonię na infolinię, dostaję informację, że mogę kupić te same bilety i ubiegać się o zwrot

Możesz. Ale ubieganie się nie oznacza, że go dostaniesz. I jak widać, tak się stało.

Jeśli jesteś absolutnie pewien, że sam niechcący nie zainicjowałeś procedury zwrotu biletu, to możesz ich pozwać. Zresztą możesz ich pozwać nawet, jak nie jesteś pewien, ale wtedy rozważ ewentualne konsekwencje finansowe.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#16 PostWysłany: 16 Gru 2024 18:52 

Sukces, mail do zarządu Air France pomógł. Czekam na przelew. Jak wróci odwołam reklamację w mBank(chargeback) i zgłoszenie do UOKiK

„Dear Mateusz *******,

Thank you reaching out to our Executive Office.

I am realise there is an unresolved matter relating to your trip from New York on 6 October 2024.

I genuinely understand how frustrating and disappointing this situation must be for you and Malgorzata.

As much as we strive to assist to the best of our ability, from our records you submitted a refund request for the portion of your tickets From New York to Warsaw via our digital channels on 2 October 2024 at 13:04 (ref ***-***************).

Nevertheless, as a goodwill gesture we will refund the difference of PLN5311.36 between the cost of the new tickets and refunded taxes of PLN185.08 if you can contact me with your IBAN.

Thank you for giving me the opportunity to address your concerns.

Your case will be put on hold with automatic reminders until you have the opportunity to respond.

Best regards,

Jeremy **********
Air France and KLM Customer Care Assistant”
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 16 Gru 2024 20:02 

złoty
@Latamzwiedzam
Wygląda na to, że masz dużo szczęścia w nieszczęściu.
Nie mam w tej chwili rezerwacji za pieniądze w AF/KLM, ale mam otwartą rezerwację za mile i tam jest jak byk, albo opcja zwrotu pieniędzy/anulowania rezerwacji, albo wypełnienie formularza. Tak jak na załączonych obrazkach. Po kliknięciu w "złóż wniosek o zwrot kosztów" przenosi nas do opcji anulowania rezerwacji lub wypełnienia wniosku o zwrot kosztów za inne produkty...

Załączniki:
Screen Shot 2024-12-16 at 18.54.13.png
Screen Shot 2024-12-16 at 18.54.13.png [ 169.57 KiB | Obejrzany 3320 razy ]
Screen Shot 2024-12-16 at 18.54.53.png
Screen Shot 2024-12-16 at 18.54.53.png [ 322.7 KiB | Obejrzany 3320 razy ]
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#18 PostWysłany: 16 Gru 2024 20:41 

Ładnie to tutaj widać na komupterze, opisane po polsku.

Ja to robiłem na telefonie(przeglądarka) po angielsku.

Nie jestem pewny na 100% tego, że to nie ja popełniłem błąd, żeby było jasne.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 16 Gru 2024 20:46 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 695
Kilometry: 923 016
Krajów: 86 / 41.6%
Bo mogłeś tego zostawić na spokojnie, na powrocie w domu, a nie na raz się bawić z komórki, gdzie ledwo palcem gdzieś klikniesz i zamknie ci wszystko
 Profil Relacje PM off
vincenz lubi ten post.

#20 PostWysłany: 16 Gru 2024 22:06 

I złożę wniosek o refundację bezzwrotnej rezerwacji, żeby w dniu lotu powrotnego kupić go 2,5 razy drożej.

Taki ze mnie śmieszek
 Profil Relacje PM off
Chupacabra lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość