Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 07 Lis 2022 22:29 

Witam
Informację jako można znaleźć w internecie to taka że mini busy z Hidroelectrica w kierunku Cuzco wyruszają w godzinach 14:30-15:00. Mam pytanie czy da się jakoś po tej godzinie dostać do Ollantaytambo, nie licząc pociągu?
 Profil Relacje PM off  

Ostatnie dni wakacji na Cyprze ☀️🇨🇾 Loty i 3 noce w Pafos za 979 PLN 🏖️ Ostatnie dni wakacji na Cyprze ☀️🇨🇾 Loty i 3 noce w Pafos za 979 PLN 🏖️
Spędź wakacje nad Morzem Adriatyckim 🏖️ Zbiór lotów do Chorwacji od 164 PLN ☀️ Spędź wakacje nad Morzem Adriatyckim 🏖️ Zbiór lotów do Chorwacji od 164 PLN ☀️
#2 PostWysłany: 17 Cze 2026 18:33 

niebieski
Cytuj:
W 2024 roku podróżni musieli znosić morderczą jazdę po 31 kilometrach dziurawej, szutrowej i pełnej kurzu drogi gruntowej, która w czerwcu 2026 roku została już w pełni pokryta gładkim asfaltem. Ponadto dawne, prowizoryczne konstrukcje metalowe służące do przepraw przez rzeki zastąpiono w tym czasie sześcioma nowoczesnymi, żelbetowymi mostami. Choć prace nad nowym, 1,7-kilometrowym tunelem Machu Picchu posunęły się znacząco naprzód i sama skała jest już przebita, w czerwcu 2026 roku obiekt wciąż pozostaje zamknięty z powodu trwających odbiorów systemów bezpieczeństwa. Ponieważ tunel nie został jeszcze otwarty dla ruchu, kierowcy nadal muszą omijać go starym śladem drogi, co oznacza, że ten najbardziej mrożący krew w żyłach odcinek nad głębokimi przepaściami wciąż trzeba pokonać górą. Asfaltowanie pierwszej części trasy przyniosło jednak gigantyczną zmianę w czasie podróży z Ollantaytambo, która z dawnych 5 godzin skróciła się w czerwcu 2026 roku do około 3 godzin. Podsumowując, inwestycja zapewniła już ogromny skok pod względem wygody i szybkości dojazdu, ale w kwestii psychologicznej nie zlikwidowała jeszcze strachu przed największym urwiskiem, na którego ominięcie trzeba poczekać do oficjalnego otwarcia podziemnego przejazdu.

Czy ktoś może potwierdzić że rzeczywiście ten czas przejazdu się skrócił? Zakładając brak problemów z pogoda osuwisk itp
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 17 Cze 2026 18:44 
Awatar użytkownika

niebieski
Na samym końcu droga jest szutrowa, to około 2km. Inne odcinki są ok, ten ostatni momentami niebezpieczny jeśli dochodzi do mijanki.
Generalnie przejazd jest ok.
 Profil Relacje PM off
Harvi lubi ten post.
Harvi uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 17 Cze 2026 19:07 
Awatar użytkownika

złoty
Heh, parę lat temu przejechałem tamtędy w środku robót i do tej pory niczego gorszego na drodze nie doświadczyłem.

Natomiast ciekawostką jest, że nagłośnienie w kluczowym tunelu robiła firma z Gdańska: https://ambientsystem.eu/wp-content/upl ... _cs_pl.pdf
Harvi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 17 Cze 2026 19:10 

niebieski
@kameander
No właśnie słyszałem o tej drodze, raz że bywało niebezpiecznie ale właśnie długi czas przejazdu itp. W przypięte info na forum też to wisi ale toy jest info z 2022. Sprawdzałem to z ai, starałem się weryfikować w kilku modelach no i niby teraz to 3h. Ale wolę się dopytać jak to realnie wygląda :)

@Maciek737
Czyli faktycznie prawie o połowę ten czas już na teraz bez otworzenia tunelu się zmienił?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 17 Cze 2026 19:24 
Awatar użytkownika

złoty
@Harvi To być może o niczym nie przesądza, ale Mapy Google kluczowy odcinek od Santa Marii do elektrowni wyceniają na godzinkę. Wcześniej były to co najmniej dwie + najmniej godzina czekania pomiędzy.
Harvi lubi ten post.
Harvi uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 17 Cze 2026 19:33 
Awatar użytkownika

niebieski
Generalnie czasy podane na stronie hidrobus oraz te z Google są mniej więcej realne.

W marcu przejechałem w mniej niż 6h włączając postój 30 min z hydro do Cuzco.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość