Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
wyszukiwarka-najtanszych-biletow-w-pendolino-intercity,35,155015

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1630 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73 ... 82  Następna
Autor Wiadomość
#1381 PostWysłany: 21 Sie 2024 17:46 

A co z nowym systemem nietak? Poklikalem chwilę na telefonie i zdaje się działać
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#1382 PostWysłany: 21 Sie 2024 21:05 

srebrny
Przede wszystkim nie działają podstawowe funkcje - nie da się kupić "Taniej z bliskimi" dla jednej osoby czy biletu z ulgą 100% dla dziecka. Dla mnie to już wystarczy, by system był bezużyteczny.
Potem cała ta koncepcja, że najpierw wybieram liczbę isób i zniżki, a dopiero potem szukam biletu, dla mnie jest ciężko poroniona, choć oczywiście dla osób, które jeżdżą w stałym zestawie i na jednej trasie, może być ewentualnie przydatne. Gdyby jeszcze to było tak elastyczne i z jajem, jak w Koleo, ale tu jest siermiężne.
Gdy kupuję bilety, robię to zazwyczaj o kolejowej godzinie duchów (0:30) i wybieram trasę, połączenie i w zależności od dostępnych ofert dobieram klasę, liczbę osób i zniżki. Tu próba zmiany tych parametrów wyrzuca mnie na początek, a przecież liczy się każda sekunda. To samo z koniecznością dodatkowego zatwierdzania różnych parametrów, zabawy wskazówkami zegara dla wyboru godziny itd.
 Profil Relacje PM off  

#1383 PostWysłany: 21 Sie 2024 21:10 
Awatar użytkownika

Loty: 203
Kilometry: 404 998
Krajów: 82 / 38.3%
złoty
A co jest w tej godzinie duchów? Wiem, że to koniec albo początek przerwy technicznej. Da się wtedy ugrać tańsze bilety?

#1384 PostWysłany: 21 Sie 2024 21:32 

srebrny
Oczywiście. Skończyły się wakacje, więc znów ceny takie, że kopara opada. Za grosze w pierwszej klasie nawet. Choć ja pierwszą wybieram niechętnie, bo w większości pociągów oznacza to przedział albo miejsce naprzeciwko obcej osoby. Nieliczne pojedyncze miejsca szybko się wyprzedają (więc nie tylko ja jestem socjopatą), albo w pociągu się okazuje, że ich nie ma.

Ostatnio edytowany przez obibok, 21 Sie 2024 23:02, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
DaDa lubi ten post.
bim-bam uważa post za pomocny.

#1385 PostWysłany: 21 Sie 2024 21:43 

niebieski
obibok napisał(a):
Przede wszystkim nie działają podstawowe funkcje - nie da się kupić "Taniej z bliskimi" dla jednej osoby czy biletu z ulgą 100% dla dziecka.

W zeszły weekend próbowałem "zakupić" bilet dla dziecka <4lat 100% (darmowy). Nie da się przez nowy system i apkę.

Przez stary system też się już nie da w sytuacji, gdy bilet główny był kupiony przez apkę lub nowy system (prefix biletu WN zamiast WE).

Piszę więc na support, z prośbą o wygenerowanie takiego biletu dla dzieciaka. Odpowiedź:

Cytuj:
Szanowny Panie,

W imieniu PKP Intercity S.A. serdecznie dziękuję za korespondencję.

Uprzejmie informuję, iż bilet można pobrać w kasie biletowej, bądź bezpośrednio u konduktora w pociągu.

Ręce opadają :shock:
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.

#1386 PostWysłany: 21 Sie 2024 21:46 

srebrny
Witamy w PIC. Pierwszy raz u nas?
Bo ja się z nimi męczę już z 15 lat. Ale ma to swoje dobre strony. W pewnym momencie uznałem, że zamiast tracić nerwy, lepiej cisnąć na lotnisko. I dzięki temu zwiedziłem kawał świata. Wcześniej dało się ich bojkotować, jeżdżąc InterRegio, choć PR niewiele lepsze oczywiście - tam to dopiero stajnia Augiasza. A potem ich pogonili i jeszcze zaczęli tworzyć te śmieszne spółki wojewódzkie. Ciekawe, czy jak mają ochotę na pączka, to budują własne cukiernie.
 Profil Relacje PM off
myca007 lubi ten post.

#1387 PostWysłany: 25 Sie 2024 23:07 

Niestety chyba znam odpowiedź, ale wolę się upewnić. Czy jeśli kupiłam 3 bilety przez DB jako głowny pasażer, niestety z nie mogę jechać, pozostałe 2 osoby mogą jechać beze mnie? Są uwzględnione, wiekowo, ale na bilecie jest moje nazwisko.
 Profil Relacje PM off  

#1388 PostWysłany: 26 Sie 2024 08:17 

Loty: 121
Kilometry: 208 192
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
Pierwszy raz potrzebuję kupić bilet na intercity za granicę, a konkretnie na trasie Kraków - Wiedeń i dzisiaj "pojawiła" się możliwość zakupu biletów na dzień, któey potrzebuję. Ale oczywiście nie wyświetla się cena i nie da się kupić tego biletu. Sprawdziłem wcześniejsze daty i na większość dat jest taka możliwość, a na inne już nie. Na OBB bez problemu bilety do kupienia, jednak doliczają 3eur za rezerwację. Czy mam zarezerwoać na OBB i mieć święty spokój czy jest szansa, że w ciągu kilku dni na stronie intercity również się odblokuje ta możliwość?

Albo czy jest możliwość zakupu bilety w promocyjnej taryfie w kasie na stacji? A jeśli tak czy musi to być stacja z której będzie odjazd czy może to być jakakolwiek stacja w Polsce?

#1389 PostWysłany: 26 Sie 2024 11:06 

srebrny
@matek1212 Jaki termin podróży? Bez tego trudno radzić i mogę dać tylko kilka ogólnych wskazówek:
1) Jeśli w PKP Intercity nie wyświetlają się ceny w pierwszym ekranie szukania połączenia to nie znaczy, że nie ma sprzedaży. W tej firmie jest to tylko niewiążący podgląd, który nie zawsze aktualizuje się na bieżąco. Dopiero gdy przy próbie kliknięcia dalej nie jest pobierana cena i cię nie puszcza to nie ma sprzedaży.
2) Intercity bardzo często nie dochowuje należytego terminu rozpoczęcia sprzedaży na pociągi międzynarodowe przy zmianach i korektach rozkładu. Wiąże się to z tym, że u nas bilety sprzedaje się dopiero gdy rozkład jest w pełni potwierdzony. Natomiast Austriacy sprzedają bilety od razu z zastrzeżeniem, że godziny odjazdu trzeba sobie później samodzielnie zweryfikować i potwierdzić.
3) Pociąg międzynarodowy Kraków - Wiedeń ma obowiązkową miejscówkę. Wygląda na to, że Austriacy zrobili ukrytą podwyżkę cen. Wcześniej był komunikat typu "miejsce w cenie biletu", teraz jest wydzielona dodatkowo płatna rezerwacja miejsca, której nie można odznaczyć.
4) Kup tam gdzie jest taniej. Sprawdź też na stronie kolei czeskich dwa bilety tj. Kraków - Ostrawa i Ostrawa - Wiedeń. Czasem kupowanie dwóch oddzielnych biletów w takiej relacji wychodziło taniej niż jeden na całą trasę.
5) Kasa biletowa w Polsce oferuje te same bilety co przez Internet. Może to być dowolna kasa PKP Intercity mająca dopisek międzynarodowa.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#1390 PostWysłany: 26 Sie 2024 13:32 

Loty: 121
Kilometry: 208 192
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
@KL_user Dzięki za odpowiedź. Chodzi o 25.10, teroretycznie od dzisiaj powinna być możliwość zakupu biletów na tą datę.
Z powodów, które wymieniłeś chyba obstawiałbym jendak niedotrzymywanie terminów, bo jak sprawdziłem tą trasę i jeszcze jedną, na którą w późniejszym okresie potrzebuję bilet, to pełna dostępnośc na dany dzień jest 10-11dni później niż powinno być. Więc póki co wstrzymam się i poczekam te niecałe 2 tygodni, a jeśli dalej się nie pojawią, to zakupię na OBB.

#1391 PostWysłany: 26 Sie 2024 23:44 
Awatar użytkownika

Loty: 158
Kilometry: 185 414
Krajów: 38 / 17.8%
niebieski
obibok napisał(a):
Potem cała ta koncepcja, że najpierw wybieram liczbę isób i zniżki, a dopiero potem szukam biletu, dla mnie jest ciężko poroniona, choć oczywiście dla osób, które jeżdżą w stałym zestawie i na jednej trasie, może być ewentualnie przydatne.

Przecież tego typu system działa w wielu (większości?) liniach lotniczych

#1392 PostWysłany: 27 Sie 2024 08:56 

srebrny
@matek1212 Przypomniało mi się, że jest taka strona gdzie Intercity informuje o blokadzie sprzedaży biletów (jeśli przepisowy termin już biegnie) i potem o jej odblokowaniu. Twój pociąg jest "zablokowany" w komunikacie z 14 sierpnia.
https://www.intercity.pl/pl/dostepnosc- ... egoly.html
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#1393 PostWysłany: 27 Sie 2024 19:19 
Awatar użytkownika

Loty: 901
Kilometry: 809 273
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
ja bym do kociołka dodał jeszcze ograniczenie wyboru miejsca do jednego wagonu. Pociąg bezprzedziałowy i praktycznie "otwarty" typu Pesa, jest jedno miejsce w jednym wagonie na końcu, i drugie w kolejnym na początku, czyli raptem 3 rzędy dalej. Żeby to kupić, trzeba kupić dwa osobne bilety bo się nie da. A tym samym nie da się skorzystać z Familijnego. Można za to zaznaczyć Dużą Rodzinę, natomiast trzeba kilka razy potwierdzić, że na pewno będą jechać co najmniej dwie osoby w tym w wagonie tej samej klasy. I liczyć na to że konduktor uzna dwa osobne bilety itp.
Z rzeczy których nie da się zaznaczyć (ale to może być czasem problem "ustawowy" - nie ma opcji zaznaczenia zniżki dla Dużej Rodziny dla dziecka. Jest tylko zniżka dla rodzica. W teorii każde dziecko ma zniżkę bo szkoła/student, tyle, że nie wynika, żeby zagraniczne legitymacje były uznawane. No i pełnopłatny wpada...

#1394 PostWysłany: 27 Sie 2024 20:01 

srebrny
Piszesz o starym czy nowym systemie? A i czemu konduktor miałby nie uznać dwóch osobnych?
 Profil Relacje PM off  

#1395 PostWysłany: 27 Sie 2024 21:22 

srebrny
@BrunoJ Zasymulowałem zakup biletu rodzic plus dwójka dzieci na pociąg IC Słowacki z Białegostoku do Warszawy w aplikacji własnej PKP Intercity. Można tutaj wczytać ofertę zarówno Bilet Rodzinny i KDR (Karta Dużej Rodziny). Następnie przy każdym dziecku dodatkowo możesz zadeklarować czy jest ono 100% płatne czy z ulgą 37%. I tak:
- Ulga rodzinna, dzieci bez ulgi dodatkowej 111,30 zł,
- Ulga rodzinna, dzieci ulga 37% 83,84 zł,
- Ulga KDR, dzieci bez ulgi dodatkowej 111,30 zł,
- Ulga KDR, dzieci ulga 37% 83,84 zł.
Wersja ulga rodzinna i dzieci bez zniżki ustawowej to dziwadło ale bezpieczne rozwiązanie gdy pociągiem jeździ się raz na ruski rok i legitymacja szkolna dawno zaginęła w czeluściach domowych albo jest nie podbita.

Od siebie dodam, że bilety na pociągi PKP Intercity ostatnio kupuję tylko i wyłącznie przez ich aplikację. Jest dużo czytelniejsza i prostsza w obsłudze niż muzeum techniki dostępne w wersji na przeglądarkę internetową. O dziwo aplikacja w miarę dobrze pokazuje podgląd cen i nie wywala co chwilę błędów z tym sławnym "nie znaleziono sesji" na czele.
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.

#1396 PostWysłany: 27 Sie 2024 22:18 
Awatar użytkownika

niebieski
to mnie więcej wiem jak działa. Apkę musze przetestować, zniechęciłem się wcześniej i jakoś nie wierzyłem, że poprawili.
Tak czy siak, zakup biletów w porównaniu do DB czy SFNA to jakiś żart jest.
obibok lubi ten post.

#1397 PostWysłany: 28 Sie 2024 09:25 

srebrny
Żart? Ja w chwilach słabości wyobrażam sobie, jak spotykam autorów tego systemu i palę ich na stosie, polewając wodą, żeby się wolniej palili. Ale w porównaniu z tym nowym to on i tak jest niezły.
 Profil Relacje PM off
BrunoJ lubi ten post.

#1398 PostWysłany: 28 Sie 2024 10:17 
Awatar użytkownika

Loty: 588
Kilometry: 853 526
Krajów: 52 / 24.3%
złoty
Nie wiem czemu tak narzekacie. Mi brakuje jedynie wyboru miejsca ze schematu we wszystkich pociągach. Ok, fajnie jakby te zniżki były jeszcze czytelne i od razu pokazywały cenę po zniżce. Czasami mogę wybrać trzy różne zniżki i nie wiem która jest najkorzystniejsza.

Swoją drogą PKP mogłoby na tym dodatkowo zarabiać za wybór miejsca jak linie lotnicze

Czyżby kupowanie biletów na Ryanair, Wizzair, zagranicznych liniach i u wielu pośredników było łatwiejsze? Sądzę, że nie
 Profil Relacje PM off  

#1399 PostWysłany: 28 Sie 2024 11:17 

niebieski
A mi brakuje aby wszystkie bilety, we wszystkich klasach, taryfach, wagonach sypialnych, kuszetkach, pociągow dziennych, nocnych, po całej UE były dostępne do zakupy online.
A nie że jak jak sprzedadzą się 2 bilety po €29 to juz po całą resztę po €39 musze jechać do kasy międzynarodowej pkp.
Od lat poluję na bilet w wagonie sypialnym z Wawy do Budapesztu na datę po Świętach bo lubie spedzac sylwestra własnie w stolicy Węgier.
Co roku to samo - końcem października 60 dniowy okres przedsprzedaży nigdy nie jest dotrzymany - "bo zmiana rozkładu". Na początku listopada pare razy dziennie sprawdzam strone pkp czy już odblokowane - bo mogą odblokowac w każdej chwili. A jak odblokują w koncu to: brak możliwosci zakupu online bo "taryfa promocyjna wyprzedana, zapraszamy do kas", a jak sie udam do kasy: "sorry, już wyprzedane" ???
 Profil Relacje PM off  

#1400 PostWysłany: 28 Sie 2024 18:38 
Awatar użytkownika

niebieski
Darek M. napisał(a):
Czyżby kupowanie biletów na Ryanair, Wizzair, zagranicznych liniach i u wielu pośredników było łatwiejsze? Sądzę, że nie

Tak, jest łatwiejsze. Można przejść w kilku krokach bez zacinania się, cofania do początku, a w niektórych również bez blokowania miejsca gdy z jakiegoś powodu transakcja się nie uda. Jeszcze niedawno kupując zza granicy trzeba było VPNa właczyć, bo się wagoniki nie wczytywały. To działa dobrze, gdy po prostu chcemy kupić bilet, są miejsca, i dokładnie wiemy jakie zniżki. Teraz w wakacje, pociągi potrafią być wyprzedane do zera, albo do pojedynczych miejsc. I wtedy robi się dużo więcej klikania, cofania, zniżki się zerują, klasa sama wraca do 2giej, i pare takich.
Właśnie dlatego, że kupujemy w wielu różnych miejscach, możemy dość obiektywnie ocenić, że PKP wciska nam gniota.
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1630 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73 ... 82  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość