Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 21 Lut 2026 10:49 

Hej,

Lecimy do Pizy w polowie marca z dwójką bombelków, 4 i 6 lat. Ląujemy o północy na lotnisku w Pizie w nocy z 10 na 11 marca, i wracamy z tego samego lotniska 17 marca o 18:30.
Mamy zamiar wypożyczyć samochód na cały pobyt i pozwiedzać okolice, tak aby miało to sens w takiej konfiguracji "rodzinnej" :D
Mam kilka pytań zatem:
- czy samochód lepiej wziąć rano i nie płacić dodatkowej opłaty?
- jeżeli tak, to z lotniska do ewentualnego noclegu ( nie mamy jeszcze żadnej rezerwacji) najlepiej dostać sie taxi (?)
- w Pizie planujemy spędzić pierwszy dzień i popołudniu ruszyć dalej, a może lepiej zostać na jeszcze jedną noc i wtedy pojechać?
- na co zwrócić uwagę wypożyczajać samochód? ( mam KK na swoje nazwisko)
- co polecacie, aby zwiedzić: miasto i atrakcje?

dzięki :)
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 21 Lut 2026 11:06 
Awatar użytkownika

Loty: 260
Kilometry: 370 257
Krajów: 66 / 30.8%
platynowy
1. Rano, bo przez noc za wiele nie skorzystacie z samochodu

2. Lotnisko w Pizie jest tuż obok miasta (pod Krzywą Wieżę idzie się ok 45 min) - ja bym nie brał żadnej taksówki

3. Lądowałem w Pizie ok. 7.30 rano, o 12 wyjeżdżałem pociągiem - czasu było na wszystko (łącznie z knajpkami :lol: ) aż nadto, a wszędzie chodziłem pieszo. Ja bym nie zostawał, Piza jest naprawdę niewielka (za to bardzo zatłoczona)

Ad 4 nie wiem. Ad 5 - wybierzcie sie na pewno do Florencji.

https://www.facebook.com/zamiedzaidalej
 Profil Relacje PM off
Michalos lubi ten post.
Michalos uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 21 Lut 2026 11:41 

Loty: 46
Kilometry: 73 674
Krajów: 11 / 5.1%
niebieski
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi.
Ja bym wzięła po przylocie i pojechała dalej od Pizy jako pierwsze miejsce do zwiedzania, a samą Pizę zwiedzała ostatniego dnia - w dzień odlotu wolę być bliżej lotniska.
Jeśli chcecie zwiedzać Pizę w kolejnym dniu po przylocie to brałabym auto od popołudnia, po zwiedzeniu Pizy.
 Profil Relacje PM off
Michalos lubi ten post.

#4 PostWysłany: 21 Lut 2026 20:09 
Awatar użytkownika

niebieski
Jeżeli zamierzacie wypożyczyć samochód, to zaczęłabym od poczytania, czym jest i jak działa ZLT, czyli Zona a Traffico Limitato, strefa ograniczonego ruchu. Natraficie na nią w samej Pizie, ale też w okolicznych miasta, które zapewne planujecie zwiedzić (Florencji, Sienie, Lukce czy Arezzo). ZTL ma ogromy wpływ na wybór hotelu i parkingu w danym mieście. Samo parkowanie też nie należy do tanich. Żeby nie martwić się o parkowanie przy okazji zwiedzania tej części Włoch zdecydowaliśmy się na noclegi w centralnie położonym Empoli, skąd do Pizy, Florencji i Sieny można dojechać łatwo i tanio pociągiem. Tylko do San Gimigiano pojechaliśmy autem, bo przy okazji zwiedzaliśmy jeszcze dwa inne miasteczka, gdzie pociąg nie dojeżdżał. Na forum jest relacja, może posłuży za inspirację (nie ma tam tylko ujętej Pizy, bo Lukkę i Pizę zwiedzaliśmy przy innej okazji).
Michalos lubi ten post.

#5 PostWysłany: 21 Lut 2026 20:30 

Loty: 207
Kilometry: 411 503
Krajów: 50 / 23.4%
złoty
Ja bym wziął pod uwagę współpodróżników - @Szymon2020 45 min spacer z lotniska o północy z małymi dziećmi może nie być najrozsądniejszym wyborem, jak również jazda gdzieś dalej tego dnia.
Myślę że pierwszy dzień w Pizie, a dopiero potem wynajęcie samochodu ma sens, można też rozważyć zamiast samochodu poruszanie się pociągami.
 Profil Relacje PM off
Michalos lubi ten post.

#6 PostWysłany: 21 Lut 2026 21:28 
Awatar użytkownika

Loty: 260
Kilometry: 370 257
Krajów: 66 / 30.8%
platynowy
@terrop jak coś to w okolicach lotniska (i bynajmniej nie mam tu na myśli okolic wieży, która jest w zasadzie po drugiej stronie miasta w stosunku do lotniska) jest pełno kwater, jeszcze przed przekroczeniem torów kolejowych. Więc 45 min spacerować nie trzeba :D max 10-15. Są też kwatery w odległości 5 min pieszo od terminala.

Załącznik:
piza noclegi.png
piza noclegi.png [ 608.53 KiB | Obejrzany 384 razy ]

Btw @Michalos jeśli zwiedzacie Pizę faktycznie pierwszego dnia, to owszem, weźcie auto rano, ale nie 11.03 - inaczej zapłacicie zupełnie bez potrzeby za jeżdżenie po malutkim mieście samochodem przez cały ten dzień (no chyba że chcecie jeszcze gdzieś jechać poza Pizę w tym dniu i do tego miejsca trudno dotrzeć inaczej niż samochodem). Jeszcze odnośnie Florencji - aby dojechać tam z Pizy, absolutnie nie trzeba samochodu, połączenie kolejowe jest bardzo dobre (ok. 1h - 1h 10 min w jedną stronę).

A Florencja też jest na tyle kompaktowa, że samochód będzie tam bardziej przeszkadzać, niż ułatwiać. Polecam skorzystanie z autobusu miejskiego (linia 12) - wywozi na punkt widokowy, z którego widać całe miasto - jak na zdjęciu.

Załącznik:
florencja widok.JPG
florencja widok.JPG [ 727.73 KiB | Obejrzany 384 razy ]

(możecie też spróbować np. noclegu 10/11.03 w Pizie, pociągu do Florencji przez dzień 11.03, nawet nocowania 11/12 we Florencji i wynajmowania samochodu dopiero od 12 lub nawet 13.03 z Florencji)

https://www.facebook.com/zamiedzaidalej
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 3 gości