Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1403 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 71  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Norweskie Fiordy
#1041 PostWysłany: 25 Cze 2015 18:32 
Awatar użytkownika

Loty: 266
Kilometry: 518 190
Krajów: 64 / 29.9%
srebrny
a to teraz jest sezon zimowy?

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
 Temat postu: Norweskie Fiordy
#1042 PostWysłany: 25 Cze 2015 18:39 

Loty: 86
Kilometry: 133 664
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
Mądrzyć to sie każdy potrafi.

Nie ma głupich pytań... , dalej powiedzenie dokończ sobie sam :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#1043 PostWysłany: 25 Cze 2015 18:41 

niebieski
Wracając do tematu picia wody ze strumieni, to my taką piliśmy 3 tygodnie temu i nikt żadnych problemów żołądkowych nie miał, pomimo, że jak teraz pomyśle to wybór naszego źródła nie był idealny, bo woda wypływała z jeziorka na uboczu i płynęła do następnego, ale robił się mini wodospad to nabrałem i bez problemów. Zupki chińskie na takiej wodzie są jakby smaczniejsze :D

Aaa i potem w tym jeziorku się kąpaliśmy (no, dobra zanurzyliśmy się bo zimno), a rano znowu nabrałem wody :)

Jak się wejdzie nad Preikestolen w to miejsce, gdzie jest fajny widok na całą półkę skalną, to na samym szczycie są takie wgłębienia i robiły się tam kałuże z deszczówki, ale na skałach więc bez żadnych kawałków trawy czy gliny. Piliśmy tę wodę z kieliszków i była wyśmienita :lol:

W sumie w domu mam wodę ze studni i też walę kranówę jak trzeba, przez co nie mam wcale wyrobione nawyku, żeby kupować wodę butelkowaną. W przyszłym roku planuję Maroko i chyba będę musiał zmienić przyzwyczajenia.

#1044 PostWysłany: 25 Cze 2015 18:41 
Awatar użytkownika

Loty: 266
Kilometry: 518 190
Krajów: 64 / 29.9%
srebrny
@konrad91

ej no, przecież ja też pytałem. Jade za dwa tygodnie i moze mnie to tez interesuje co?

Mądrzyć to sie każdy potrafi... :twisted:

#1045 PostWysłany: 25 Cze 2015 19:59 
Awatar użytkownika

Panoooowie...
;)
Oto wzmiankowana strona http://www.vegvesen.no/trafikk/html/sav ... tml?id=604
Ale ponieważ się nie otwiera, można chyba założyć, że zamkniętych dróg w tej chwili nie ma. Przynajmniej nie z powodu zimy.
Wydaje się to potwierdzać strona macierzysta, gdzie jest tylko informacja o najczęstszych okresach zimowego zamknięcia niektórych odcinków dróg
http://www.vegvesen.no/Trafikkinformasj ... stenginger

#1046 PostWysłany: 25 Cze 2015 20:26 
Awatar użytkownika

Loty: 418
Kilometry: 660 794
Krajów: 66 / 30.8%
platynowy
nosz kurde, to jest Norwegia tu się piję wodę z kranu lub z każdego górskiego strumyka/wodospadu. jedyne jakieś tam obostrzenie to takie, aby pić ponad ludzkimi siedzibami.
EOT. peace :)

Image
 Profil Relacje PM off  

#1047 PostWysłany: 25 Cze 2015 20:48 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 8 834
Krajów: 5 / 2.3%
niebieski
Jak szliśmy na Preistekolen to uzupełnianie płynów było kilka razy ze strumyków wypływających ze skał. Nikt nie miał potem problemów ani boleści. Dla pewności wieczorem organizm dostał porządną dawkę płynu dezynfekującego :lol: i co najwyżej potem głowa mogła boleć ale nie żołądek.
 Profil Relacje PM off  

#1048 PostWysłany: 25 Cze 2015 22:30 

konrad91 napisał(a):
Pamięta ktos stronkę gdzie można sprawdzić drogi zamknięte w sezonie zimowym ? W sobotę jedziemy samochodem ze stavanger pod szlak na kjerag i chciałbym upewnić sie ze droga Fv500 jest przejezdna

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Droga otwarta. Nie jechałem, ale rozmawiałem z Polakami którzy przyjechali samochodem (drogą lądową).

-- 25 Cze 2015 22:33 --

zulu napisał(a):
Jak szliśmy na Preistekolen to uzupełnianie płynów było kilka razy ze strumyków wypływających ze skał. Nikt nie miał potem problemów ani boleści. Dla pewności wieczorem organizm dostał porządną dawkę płynu dezynfekującego :lol: i co najwyżej potem głowa mogła boleć ale nie żołądek.

Na Pulpicie byliśmy z poniedziałku na wtorek i akurat w tym czasie była posucha z wodą. Ze skał nic nie płynęło, a szukaliśmy dosyć długo. Idąc w dół od półki, po jakiś 10-15 min znaleźliśmy małe zagłębienie w skale, gdzie spływała na bierząco woda i stamtąd ją braliśmy.
 Profil Relacje PM off
konrad91 lubi ten post.
konrad91 uważa post za pomocny.

#1049 PostWysłany: 26 Cze 2015 00:57 
Site Admin

Loty: 541
Kilometry: 1 002 249
Krajów: 82 / 38.3%
Jako że dziś właśnie wróciłem z SVG to kilka aktualnych informacji:

@konrad91 Fv500 jest otwarta, super wygląda bo po obu stronach są jeszcze miejscami kilkumetrowe zaspy śniegu, jedzie się takim śnieżnym tunelem ;)

@riki122 Wejść na Kjerag jak najbardziej można (byłem dziś), tyle że trzeba być przygotowanym że lato tam jeszcze nie zawitało. Temperatura na dole 5-7 stopni (w zależności jak zawiało deszczem/mgłami), na górze ok 3. Dziś padał deszczo-śnieg non stop, szarpał wiatr, chmury/mgły z widocznością niekiedy 10m (fiordu nie zobaczyłem). Spora część szlaku pod śniegiem, są na szczęście dobrze wydeptane śnieżki (bo nie zawsze widać czerwone oznaczenia, czasem są pod śniegiem, a wydeptane ścieżki trawersują nieco zbocza na skróty). Także przyjemność chodzenia znikoma. No i samej skały możesz nie zobaczyć.

co do dyskusji o piciu wody: jak najbardziej można z kranów (jest to woda uzdatniana, niczym się nie zakazimy), a ze strumieni jeśli ktoś ma wątpliwości to można wyposażyć się w tabletki chlorowe do uzdatniania - kosztują grosze, a wybijają wszystko (jedynie mechanicznych zanieczyszczeń nie usuną, no i smak nie najlepszy)

Co do zaś mojego wcześniejszego pytania o obserwację zorzy, spanie w namiocie w okolicach lotniska - zorzy z plaży w Sola niestety nie zobaczyłem (zachmurzone niebo, ale i miejscówka nie najlepsza - na północy mamy miasto i lekką łunę od świateł), na plaży na wydmach dość mocno wieje, lepsze już wydaje mi się pole zieleni które mijamy po drodze po prawej stronie idąc na plażę.

Jeśli ktoś zaś się zastanawia czy w 2 dni (mając wylot drugiego dnia wieczorem) autostopem jest wykonalne zobaczyć Pulpit rock i Kierag - jest :) choć trzeba liczyć się z odrobiną stresu i wyjściem na Kierag przed 5 rano drugiego dnia (opis być może już niedługo w kolejnej relacji ;) )
2 ludzi lubi ten post.

#1050 PostWysłany: 27 Cze 2015 23:10 
Awatar użytkownika

11.07 lece do stav.

Plany ambitne.

przylot o 17. Stop do miasta, nocny prom do tau. Namiot, rano stop/bus pod początek podejścia. Zdobycie pulpit rock jak najwcześniej a potem przejście do Bratelli tak zeby zlapac prom o 17.
W następny dzień kjerag i zejście na prom o 15.40. Potem już chill i spokojne zwiedzanie miasteczek.

Pytania mam zasadniczo 2.

Jak to czasowo wygląda -> zdobycie pulpit rock, zejście do schroniska gdzie zaczyna się szlak do bratelli i dojście do bratelli - będę miał problem zdążyć?

-> wejście na kjerag, zejście i zdążenie na prom 15.40 - wykonalne?

No i jeszcze jedno pytanie - Jak zarezerwuje prom z bratelli to muszę jeszcze dzwonić z jakimś potwierdzeniem? PLanowałem to zrobić przez stronę columbusa
 Profil Relacje PM off  

#1051 PostWysłany: 28 Cze 2015 08:46 
Site Admin

Loty: 541
Kilometry: 1 002 249
Krajów: 82 / 38.3%
Jak najbardziej wykonalne - weź pod uwagę że teraz słońce wstaje o 4:30 tam, więc trasę można zacząć baardzo wcześnie. Ja na Kjerag wyruszyłem o 5 rano i 10:30 byłem już na dole z powrotem ;)
Także licząc 3h rt na Pulpit rock i jakieś 5-6h do Bratelli, wstając bardzo wcześnie możesz zdążyć nawet na ten prom po 14 :P
Co do promu z Bratelli to wydaje mi się że trzeba dzwonić - takie info mają na stronie.
m-a-rc-i-n uważa post za pomocny.

#1052 PostWysłany: 28 Cze 2015 09:43 
Awatar użytkownika

Ok:) to ogarne to w ten sposób:)

Jeszcze 2 małe pytania:

Jest jakiś problem ze znalezieniem szlaku do bratelli i z podążaniem za nim/znalezieniem przystani? Zaczyna się koło schroniska pod Pulpit prawda?
 Profil Relacje PM off  

#1053 PostWysłany: 28 Cze 2015 10:43 
Awatar użytkownika

Tu masz mapkę
http://ut.no/kart?lat=58.98766&lng=6.18 ... fore=false

Z oznakowaniem szlaku do Bratteli uważaj. Norwegowie mają do tego specyficzny, luźny stosunek. Jakaś mapa bardzo się przydaje i dobra orientacja w terenie.

#1054 PostWysłany: 28 Cze 2015 20:10 

W poniedziałek szliśmy w odwrotnym kierunku, tj. z Bratteli na Pulpit. Do skrzyżowania szlaków pod Pulpit Rock szliśmy jeśli dobrze pamiętam niecałe 5 godz.
Może w jednym czy dwóch miejscach gdy jest więcej otwartej przestrzeni trzeba się porozglądać za kamieniami z czerwonym znakiem. Reszta szlaku to dobrze wydeptana ścieżka, właściwie ciężko się zgubić. Nie pamiętam czy na szlaku było oznaczenie zejścia do Bratteli.

Jeśli masz smartfona, to ściągnij sobie genialny program Oruxmaps. Ładujesz w domu mapy Norwegii i używasz ich w terenie offline. Mapy oczywiście ze szlakami. Aczkolwiek na tym szlaku to zbędna zabawka, ale można mieć pogląd jak daleko do celu.
 Profil Relacje PM off  

#1055 PostWysłany: 29 Cze 2015 09:39 
Awatar użytkownika

Ściągne i ogarne. Dzięki Panowie!
 Profil Relacje PM off  

#1056 PostWysłany: 29 Cze 2015 12:01 

Tauzen - wielkie dzięki za porady! Mam jeszcze jedno pytanie, zastanawiam się nad zamianą PLN na NOK, stąd pytanie -na któym z odcinków nie ma możliwości płacenie kartą? Odcinki do pokonania: autobus z lotniska do stav, prom to tau, autobus do jorpeland, prom z bratelli do lysebotn oraz z lysebotn do lauvvik?
 Profil Relacje PM off  

#1057 PostWysłany: 29 Cze 2015 18:22 

Nie pomogę Ci w tej kwestii ponieważ wszędzie płaciliśmy gotówką. Na promach wydaje mi się, że gość który chodził kasować za bilety miał przy sobie terminal.
 Profil Relacje PM off  

#1058 PostWysłany: 29 Cze 2015 19:44 
Awatar użytkownika

riki122 - na promie do Tau możesz płacić kartą. Z Bratelli do Lysebotn również. Lysebotn - Lauvvik to ten sam przewoźnik ;)

Nie jeździłem autobusami wiec więcej nie pomogę :)
 Profil Relacje PM off  

#1059 PostWysłany: 30 Cze 2015 19:26 

Loty: 72
Kilometry: 133 924
Krajów: 22 / 10.3%
Tak czytam, że Norwegowie w Niedziele nie pracują i zastanawia mnie czy autobusy i promy w niedziele działają czy nie? Będę kolo 10tej rano 18 lipca (Sobota) w Stavanger i chciałbym od razu jak najtańszą komunikacją dostać się pod szlak na Preikestolen. Wejscie na szlak, noc na górze i w Niedzielę rano lub koło południa powrót do Stavanger. Nie będę zaskoczony na miejscu, że nic nie jedzie?
 Profil Relacje PM off  

#1060 PostWysłany: 01 Lip 2015 14:58 
Awatar użytkownika

Loty: 60
Kilometry: 91 172
Krajów: 15 / 7.0%
mickol było już wałkowane w temacie ale łap linka :) https://www.kolumbus.no/en/
wpisujesz w "Plan your journey" skąd dokąd chcesz się dostać, wpisujesz datę i godzinę i stronka Ci wyświetli czy jest takie połączenie, czym i za ile :)
mickol uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1403 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 71  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości