Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1403 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 71  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Norweskie Fiordy
#1001 PostWysłany: 17 Cze 2015 15:20 

niebieski
no niestety wizzair szaleje na kierunku z Katowic do Stavanger, najpierw zmienia, teraz kasuje czwartkowe loty, ciekawe co jeszcze wymyślą...a była ładna okołoweekendówka czw-sob
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#1002 PostWysłany: 19 Cze 2015 15:46 
Awatar użytkownika

Mam pytanie kto się orientuje ile aktualnie kosztuje prom na tarsie Lysebotn -> Forsand za 2 osoby + samochód ? oraz to samo na trasie Lysebotn -> Sygesand
Nie mogę nigdzie znaleźć ceny...
Zastanawiam się nad poniższą trasą samochodem :
opcja 1 -> Lysebotn -> Forsand powrót do Stavanger przez Lauuvik (droga 13)
lub
opcja 2 -> Lysebotn -> Sygesand powrót do Stavanger przez Tau

Która opcja jest lepsza widowikowo, czasowo, kosztowo ? Wszelkie porady mile widziane od kogoś kto to przerabiał :)

#1003 PostWysłany: 19 Cze 2015 16:46 
Awatar użytkownika

niebieski
Washington napisał(a):
Pytania do stopowiczów doświadczonych w okolicach Stavanger.
Z lotniska Stavanger na stopa do Pulpit Rock - lepiej łapać do miasta i prom do Tau, czy też lepiej w dół na prom Lauvvika-Oanes? Druga droga wydaje się krótsza (i prom tańszy ;) ), ale czy ktoś nią jeździ?

Oraz drugie pytanie - do Kjeragbolten droga samochodowa przez Sirdal - czy jest uczęszczana? czy też raczej wszyscy te promy i promy i nie ma kto podwozić :P ?

Wbrew temu co piszecie że jest to niewykonalne zamierzam spróbować w 1,5 dnia zaliczyć stopem Pulpit i Kjeragbolten :P jak nie wyjdzie to chociaż będzie wesoło ;)

Wróciłem właśnie w nocy z podobnego wypadu (wtorek - czwartek) i ta trasa jest do zrobienia chociaż uzależnione jest to od pogody i szczęścia.

Do centrum podjechaliśmy busem, potem prom i z Tau podwiózł nas jakiś polak, zagadany na promie.
Według mnie ta trasa ma bardzo dobrze obłożenie, prom był pełen aut gdzie w każdym był w zasadzie tylko kierowca.

My lądując o 17:30 o 23 byliśmy na pulpit rock, 2h na szczycie na zdjęcia odpoczynek i posiłek.
Gdy zaczęło robić się szaro zeszliśmy i rozbiliśmy namiot , kilka godzin snu i znów jest jasno więc rano spokojnie masz szanse na Kjerag.
Chociaż nie unikniesz płatnych przejazdów (chyba że jesteś w czepku urodzony a kojarzę cię z kilku relacji i w sumie tak może być :) )

O pogodzie wspomniałem dlatego że gdy zaczęło lać to schodzenie ( i wchodzenie przez ludzi których mijaliśmy) gwałtownie zwolniło a i morale podróżnych jakoś spadło.
Washington uważa post za pomocny.

#1004 PostWysłany: 19 Cze 2015 21:16 

A jak byście rozwiązali następującą sytuację:

Jestem w Norwegii (Stravanger) od 13.08 godz 17:55 do 15.08 również 17:55. Ma miejscu ląduję z ŻOną i 1,5 roczną Córeczką.
W planie zobaczyć jak najwiecej.

13.08 godz 17:55 lądowanie w Stravanger. Wówczas planuję dojechać do hotelu, zabukować się i ruszyć na zwiedzanie miasteczka, potem powrót do hotelu i dospanie do kolejnego dnia.

Kolejny dzień mam cały do dyspozycji. Myślę o Pulpit Rock oraz Kjerag. Tylko zapytanie za 100 pkt... jak tam dotrzeć, jakimi sprawdzonymi środkami komunikacyjnymi (stop raczej odpada ze względu na Maleńką) ???

Czy w Lysebotn jest opcja noclegu (sprawdzonego) i powrotu dnia kolejnego do Stravanger na godz 17:00???

Doświadczonych Podróżników proszę o rady i sugestie na fajne rozwiązanie mojej zagadki.
 Profil Relacje PM off  

#1005 PostWysłany: 19 Cze 2015 21:26 
Awatar użytkownika

Loty: 266
Kilometry: 518 190
Krajów: 64 / 29.9%
srebrny
Co do transportu o ktory pytasz, to w tym watku jest to bardzo dokladnie opisane, wraz z opcjami do wyboru. Po prostu musisz przeczytac kilka stron i bedziesz wiedzial. :roll:

#1006 PostWysłany: 19 Cze 2015 21:29 

Się robi.... Dzięki DAD. A co jeśli chodzi o nocleg w Lysebotn?
 Profil Relacje PM off  

#1007 PostWysłany: 19 Cze 2015 23:20 
Awatar użytkownika

grzesq napisał(a):
Mam pytanie kto się orientuje ile aktualnie kosztuje prom na tarsie Lysebotn -> Forsand za 2 osoby + samochód ? oraz to samo na trasie Lysebotn -> Sygesand
Nie mogę nigdzie znaleźć ceny...

Proszę :arrow: https://www.kolumbus.no/globalassets/pr ... sebotn.pdf
Liczby w górnej tabelce to liczba stref (sone), nie cena (pris).
Bierzesz odpowiednią liczbę z górnej tabelki na odpowiadającym "skrzyżowaniu" przystani i sprawdzasz jaka odpowiada jej cena w dolnej tabelce.
I tak dla połączenia Lysebotn - Forsand masz 43 strefy co daje 334 kr za samochód (bodajże z kierowcą) + 97 kr za osobę dorosłą.
WAŻNE! Na tym promie obowiązuje wcześniejsza rezerwacja miejsc dla samochodów. Podejrzewam, że trzeba to zrobić telefonicznie, bo na rezerwację online nie trafiłem. Prom jest mały, więc bez rezerwacji mogą nie wpuścić (i co nam pan zrobisz? :P )

Jeżeli chodzi o nocleg w Lysebotn z 1,5 rocznym bajtlem, to może być problem. Jest tam co prawda kemping, ale to ponoć najdroższy i jeden z najobskurniejszych kempingów w Norwegii. Czytałem wiele opinii na jego temat. Wszystkie w podobnym tonie. Jest jeszcze coś takiego http://www.visitnorway.com/pl/product/?pid=58510
Obawiam się, że poza tym nic tam nie ma, bo to wioseczka z kilkunastoma domami na krzyż.
kszychkk lubi ten post.

#1008 PostWysłany: 20 Cze 2015 00:07 

niebieski
mack3211@wp.pl napisał(a):
A jak byście rozwiązali następującą sytuację:

(...)

Kolejny dzień mam cały do dyspozycji. Myślę o Pulpit Rock oraz Kjerag. Tylko zapytanie za 100 pkt... jak tam dotrzeć, jakimi sprawdzonymi środkami komunikacyjnymi (stop raczej odpada ze względu na Maleńką) ???

Tu nie ma co widziwiać, Kjerag chyba lepiej odpuścić, bo może czasu zabraknąć, uderz na Pulpit i wróć za rok, dwa żeby zdobyć Kjerag. Mała też już pewnie będzie coś pamiętać, więc i dla niej to będzie atrakcja.

#1009 PostWysłany: 21 Cze 2015 19:06 

Pytanie o Trolltunge.
Będę w Bergen w sumie powiedzmy 2 dni.
Przylatuje 5.09 okolo 17, wracam 7.09 o 11:30
Czy jest możliwe, czy wyrobie sie w czasie, zeby zaliczyc trolltunge?
 Profil Relacje PM off  

#1010 PostWysłany: 21 Cze 2015 19:36 

niebieski
jest mozliwe o ile bedziesz miec samochod, w innym wypadku nie ma szans
 Profil Relacje PM off  

#1011 PostWysłany: 21 Cze 2015 19:39 

radzio666 napisał(a):

jakis autobus do oddy z bergen?
 Profil Relacje PM off  

#1012 PostWysłany: 22 Cze 2015 18:58 

Był już ktoś na kjeragu w tym sezonie? Jak wygląda sytuacja, leży jeszcze śnieg?
 Profil Relacje PM off  

#1013 PostWysłany: 22 Cze 2015 21:37 

niebieski
jednooki napisał(a):
radzio666 napisał(a):

popatrz na skyss.no - linia 930

w Twoim przypadku totalnie bez szans - przylatujesz w sobote poznym popoludniem, pierwszy autobus do Oddy jest w niedziele rano, jestes w Oddzie kolo poludnia - nie dasz rady wejsc na Trolltunge i zdazyc na powrotny samolot.
jedyna opcja - pozycz na lotnisku auto i wtedy Trolltunga powinna Ci sie udac (jaka bedzie pogoda....) - masz calutka niedziele by tam wejsc i zejsc.

w Norwegii noc z soboty na niedziele jest specjalnie traktowana - nie kursuja nocne autobusy dalekobiezne ani nocne pociagi na dalekich trasach
 Profil Relacje PM off  

#1014 PostWysłany: 22 Cze 2015 22:06 
Site Admin

Loty: 541
Kilometry: 1 002 249
Krajów: 82 / 38.3%
To jeszcze jedno pytanie z mojej strony - planowałem jutro spędzić nockę na lotnisku bo samolot z SZZ późno przylatuje, ale prognoza aktywności magnetycznej zapowiada się wyjątkowo dobrze. Jakaś miejscówka skąd można by cieszyć się przy czystym niebie zorzą w okolicach Stavanger/lotniska?

#1015 PostWysłany: 22 Cze 2015 22:09 
Awatar użytkownika

Loty: 418
Kilometry: 660 794
Krajów: 66 / 30.8%
platynowy
plaża niedaleko lotniska :)
ktoś wspominał o niej kiedyś na forum, że to sympatyczny spacer i patrząc na mapę tak chyba właśnie jest.

Image
 Profil Relacje PM off
Washington lubi ten post.

#1016 PostWysłany: 22 Cze 2015 22:12 
Site Admin

Loty: 541
Kilometry: 1 002 249
Krajów: 82 / 38.3%
No właśnie o niej myślałem, 1,5km wg google, tylko tam jakieś domy są, czy światła nie będą przeszkadzać?

#1017 PostWysłany: 22 Cze 2015 22:34 

niebieski
Domy niby jakieś tam są, no i oświetlenie lotniska robi swoje. Zresztą o tej porze roku całą noc jest jasno, niemniej plaża to zajebiste miejsce do spędzenia wieczoru, ale jak z widzialnością zorzy to nie wiem niestety.

#1018 PostWysłany: 23 Cze 2015 10:32 

radzio666 napisał(a):
jednooki napisał(a):
radzio666 napisał(a):

popatrz na skyss.no - linia 930

w Twoim przypadku totalnie bez szans - przylatujesz w sobote poznym popoludniem, pierwszy autobus do Oddy jest w niedziele rano, jestes w Oddzie kolo poludnia - nie dasz rady wejsc na Trolltunge i zdazyc na powrotny samolot.
jedyna opcja - pozycz na lotnisku auto i wtedy Trolltunga powinna Ci sie udac (jaka bedzie pogoda....) - masz calutka niedziele by tam wejsc i zejsc.

w Norwegii noc z soboty na niedziele jest specjalnie traktowana - nie kursuja nocne autobusy dalekobiezne ani nocne pociagi na dalekich trasach

I właśnie w sobotę udam się już do Oddy autobusem.
 Profil Relacje PM off  

#1019 PostWysłany: 23 Cze 2015 18:52 

niebieski
ciekawe ktorym ??
 Profil Relacje PM off  

#1020 PostWysłany: 24 Cze 2015 10:42 

930 :roll:
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1403 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 71  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości