Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Podsumowanie sporządzone przez @harti

bilet 2 godzinny (kupowany u kierowcy) - pozwala na nieograniczoną liczbę przesiadek, jest ważny przez godziny i ma formę paragonu z datą i godziną ważności - kosztuje teraz 2 euro na sezon zimowy, w lecie wrócą do ceny 2,50.. w liniach nocnych i liniach przyspieszonych TD - cena 3 euro. przypominam, że najlepiej mieć drobne wyliczone pieniądze, lub banknot 5, 10 euro, 20 i 50-tek nie chcą przyjmować, zazwyczaj można też płacić zbliżeniową kartą.

karta Explore Flex na 4 dni - nieograniczone przejazdy wszystkimi autobusami (też nocne i też linie TD), kosztowała 21, teraz 19 euro, nie ma zniżek dla dzieci, dla nich bardziej opłaca się Explore Kid

karta Explore Adult/Kid na 7 dni - tu się nie zmieniło, karta dla dorosłych kosztuje 25 euro, dla dziecka - 7 (do 10-ego roku życia)

karta na 12 przejazdów - 19 euro, 12 dwugodzinnych przejazdów (można się w ciągu tego czasu przesiadać), kosztowała dotychczas 21euro. ważna w zwykłych liniach, TD i nocnych.. zmienili też to że ponownie może być używana przez więcej niż 1 osobę, jedyny minus to że ma termin ważności, chyba rok, ale lepiej dopytać przy zakupie.

przypominam też, że cały czas można sobie wyrobić kartę personalizowaną, ze zdjęciem, za 25 euro (+ 8 euro przesyłka polecona do Polski) i wtedy dożywotnio mamy komunikację publiczną na Malcie gratis, wszystkie autobusy na Malcie i Gozo (z wyjątkiem 3 linii TD) i miejskie promy, te między Sliemą a Valletta i Valletta - Trójmiasto. to dobra opcja dla kogoś kto planuje pobyt dłuższy niż tydzień, lub gdy zamierza wrócić kiedyś na Maltę.

więcej szczegółów na stronie https://www.publictransport.com.mt/en/bus-card-and-ticketing

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 719 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 36  Następna
Autor Wiadomość
#361 PostWysłany: 10 Lut 2016 15:13 

Loty: 533
Kilometry: 1 027 479
Krajów: 64 / 29.9%
Na 5 dni bilet 12-przejazdowy na 99% wystarczy. W 2 godziny cały kraj przejedziesz. Różnica w cenie między 12-przejazdowym a tygodniowym to 6€, więc i tak są to, w razie czego dodatkowe 4 bilety dwugodzinne. Nie warto dopłacać maltańskiemu transportowi, MPT to jeden z najgorszych przewoźników w Europie. Poza tym bilet 12-przejazdowy nie wygasa, jeśli Ci coś na nim zostanie, możesz oddać koledze albo wykorzystać na następny wyjazd!
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#362 PostWysłany: 10 Lut 2016 15:33 

srebrny
Tygodniowy kosztuje € 21.
 Profil Relacje PM off
Essi lubi ten post.

#363 PostWysłany: 11 Lut 2016 09:56 
Awatar użytkownika

Loty: 6
Kilometry: 7 056
Krajów: 5 / 2.3%
niebieski
obibok napisał(a):
Teoretycznie w ramach jednego przejazdu (czyli 2 godziny) nie można drugi raz jechać tą samą linią (czyli z powrotem). W praktyce jechałem tak (właśnie do Popey'i) i nie zżarło mi kolejnego przejazdu z karty.

Mi też zdarzało się wracać bez kolejnego przejazdu, ale nie pamiętam czy tą samą linią. Z tym, że to było na zwykłej karcie nie 12 przejazdowej.
 Profil Relacje PM off  

#364 PostWysłany: 11 Lut 2016 11:17 
Awatar użytkownika

Loty: 277
Kilometry: 682 222
Krajów: 58 / 27.1%
niebieski
darian napisał(a):
Jak ja przyleciałem na Maltę 17 września, to kilka minut po 21 punkt sprzedaży biletów MPT na lotnisku był już nieczynny.

Witam,

Dwa pytania:
1. Ktoś może potwierdzić, że punkt sprzedaży nie jest czynny koło 21? Może Ci co lecieli z Gdańska na Maltę próbowali kupić bilet 7 dniowy na lotnisku i mogą potwierdzić/zaprzeczyć?
2. Bilet 7 dniowy jak skasuję w sobotę to będzie ważny w kolejną sobotę czy tylko do piątku licząc 7 dni?
Pozdrawiam.

#365 PostWysłany: 11 Lut 2016 12:17 

1. Przylot z Gdańska ok.20:40 (w grudniu) - punkt sprzedaży czynny, można było dokonać zakupu.
2. Bilet tygodniowy jest ważny przez 7 dni licząc jako dzień nr 1 ten, w którym dokonano pierwszego "skasowania" (więc może być problem z poruszaniem się na tym bilecie od soboty do soboty). Najekonomiczniejsze wydaje się kupno biletu u kierowcy za 1,5 E (ważny 2h) w dniu przylotu, a korzystanie z biletu tygodniowego rozpocząć w niedzielę i hulać na nim aż do dnia wylotu.
 Profil Relacje PM off
naimad uważa post za pomocny.

#366 PostWysłany: 11 Lut 2016 12:46 
Awatar użytkownika

Loty: 140
Kilometry: 393 338
Krajów: 35 / 16.4%
Też przyleciałem z Gdańska w styczniu i punkt był czynny.
Sam kupiłem kartę za 15€ na dwie osoby i na tydzień mi starczyła a jak zabraknie na
przejazdy to dokupić drugą = 30€ czyli o 12€ mniej niż 2 karnety tygodniowe 2*21€.
Chyba ,że ktoś zakłada jeżdżenie non stop busami to co innego.

#367 PostWysłany: 11 Lut 2016 13:33 
Awatar użytkownika

Loty: 6
Kilometry: 7 056
Krajów: 5 / 2.3%
niebieski
miron40a napisał(a):
Też przyleciałem z Gdańska w styczniu i punkt był czynny.

Mi MTP podało w grudniu takie dane:

These are the opening hours of kiosks including the weekends:
Mater Dei reception 0700 to 1730
University (next to canteen) 0730 to 1600
Valletta 0600 to 1700
Bugibba 0600 to 1800
Malta Airport Arrivals 0600 to 1800
Sliema 0800 to 1800
Victoria Gozo 0800 to 1530
 Profil Relacje PM off

#368 PostWysłany: 11 Lut 2016 19:26 
Awatar użytkownika

Loty: 277
Kilometry: 682 222
Krajów: 58 / 27.1%
niebieski
Boria napisał(a):
1. Przylot z Gdańska ok.20:40 (w grudniu) - punkt sprzedaży czynny, można było dokonać zakupu.
2. Bilet tygodniowy jest ważny przez 7 dni licząc jako dzień nr 1 ten, w którym dokonano pierwszego "skasowania" (więc może być problem z poruszaniem się na tym bilecie od soboty do soboty). Najekonomiczniejsze wydaje się kupno biletu u kierowcy za 1,5 E (ważny 2h) w dniu przylotu, a korzystanie z biletu tygodniowego rozpocząć w niedzielę i hulać na nim aż do dnia wylotu.

To w sumie chyba już nieważne czy będzie otwarty czy nie, skoro i tak w kolejną sobotę 7dniowego już nie użyję, najrozsądniej będzie zakupić za 1.5E u kierowcy,a na drugi dzień wybiorę się na dworzec do Bugibba i zakupię 7 dniowy.
Dzięki.

#369 PostWysłany: 21 Lut 2016 22:51 
Awatar użytkownika

Loty: 85
Kilometry: 117 426
Krajów: 22 / 10.3%
Coś jakby rewolucja ;-). Teoretycznie można zaplanować podróż po Malcie komunikację miejską co do minuty. Aktualizacja strony: 18 luty. https://www.publictransport.com.mt// Tam też dokładna mapka każdej linii, czasy przejazdów itp. itd. Ogólnie peirwszy raz chyba można tu znaleźć dużo informacji nt. komunikacji :-)
 Profil Relacje PM off
George23 lubi ten post.

#370 PostWysłany: 21 Lut 2016 22:58 

srebrny
Nie sądzę ufać rozkładom jazdy z tej odnowionej strony (choć wreszcie wygląda jak strona z prawdziwego zdarzenia), bo na wielu liniach wciąż wyświetlają się kompletne bzdury. Za to mapa jest ok, prawie nie zawiera błędów.
 Profil Relacje PM off  

#371 PostWysłany: 17 Mar 2016 15:39 

wojtuss87 napisał(a):
Będziemy na Malcie 16 dni. Ile warto przeznaczyć na Gozo?

Przy 10 dniowym pobycie na Malcie na Gozo spędziłem 4 dni i żałowałem, ze nie przeznaczyłem na nią trochę więcej czasu. Dla mnie Gozo jest tak przyjemną wysepka, ze następnym razem mam zamiar cały wyjazd spędzić tylko na niej.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#372 PostWysłany: 02 Kwi 2016 18:59 

Cześć, jak wyglądają obecnie ceny komunikacji miejskiej - można dostać te bilety na 7 dni za 6.5 euro?
 Profil Relacje PM off  

#373 PostWysłany: 02 Kwi 2016 21:26 
Awatar użytkownika

Loty: 656
Kilometry: 789 381
Krajów: 54 / 25.2%
niebieski
Tylko za 21 euro

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka

#374 PostWysłany: 04 Kwi 2016 08:11 

niebieski
A czasem dłużej. W niedzielę, 06.03.2016, po południu, zeszło mu prawie 2h. Ciężko mówić o szczycie dnia, tygodnia czy sezonu. Trzeba się mieć na baczności.

#375 PostWysłany: 04 Kwi 2016 09:28 

srebrny
Jak ostatnio jechałem X3, to bardzo długo toczył się w korku od Burmarrad do Rabatu i ponad pół godziny w plecy.
 Profil Relacje PM off  

#376 PostWysłany: 04 Kwi 2016 09:53 

niebieski
Czy dobrze rozumiem, że skoro będę na Malcie w szczycie sezonu - w sierpniu - i mam zamiar poruszac się po niej komunikacją publiczną - to duuuzo czasu spędzę w autobusach? :roll:
 Profil Relacje PM off  

#377 PostWysłany: 04 Kwi 2016 10:00 

Loty: 44
Kilometry: 65 890
Krajów: 15 / 7.0%
niebieski
Dla mnie czas spędzony w autobusach = czas spędzony w autobusach np w Londynie czy innym większym europejskim mieście.
 Profil Relacje PM off  

#378 PostWysłany: 04 Kwi 2016 10:12 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
asiasz napisał(a):
Czy dobrze rozumiem, że skoro będę na Malcie w szczycie sezonu - w sierpniu - i mam zamiar poruszac się po niej komunikacją publiczną - to duuuzo czasu spędzę w autobusach? :roll:

Tak, dużo ;)

Autobusy jeżdżą okrężnymi trasami, nie są punktualne, wiele linii np. na plaże na północy jeździ raz lub dwa razy na godzinę. Przykładowo: mieszkasz sobie w St. Julians, chcesz jechać 222 na Paradise Bay lub w prom na Gozo. Autobus niby co 30 minut, ale często gdy już do ciebie dojedzie, to okazuje się, że jest pełny i kierowca nie wpuszcza więcej pasażerów. Czekasz więc na kolejny i znów to samo. Jedziesz więc z przesiadka w St. Pauls Bay, ale kolejny autobus też się spóźnia. I tak dojazd zajmuje ci nawet 2h w jedną stronę... Chyba, ze wyjdziedziesz o 8-9 rano, co zdecydowanie doradzam.

Ostatnio popsuł nam się samochód, a akurat mieliśmy gości z Polski i to z małymi dziećmi. Zawsze obwoziliśmy przyjaciół autem i można było w ciągu dnia na prawdę wiele zobaczyć i jeszcze się wyluzować. Z autobusami wiele rzeczy trzeba już było odpuścić. P.S w autobusie mieszczą się 2-3 wózki max, więc może zabraknąć miejsca. I czekamy wtedy na kolejny...
Chcę moje auto spowrotem! :)

Autobusy na Malcie są dość tanie i jeśli komuś wybitnie zależy na trzymaniu budżetu, to ok. Ale jeśli jedziemy na wakacje i chcemy jednak odpocząć, to moim zdaniem zdecydowanie i bezapelacyjnie - wypożyczyć samochód.
 Profil Relacje PM off
asiasz uważa post za pomocny.

#379 PostWysłany: 04 Kwi 2016 10:40 

srebrny
gruby_inversia napisał(a):
Dla mnie czas spędzony w autobusach = czas spędzony w autobusach np w Londynie czy innym większym europejskim mieście.

No to nie rozumiem ile to wychodzi, bo o ile w Londynie człowiek ma wrażenie, że autobus więcej stoi na czerwonych światłach, niż się porusza, to w takim Berlinie czerwone światło dla autobusu jest sytuacją niemalże wyjątkową.
 Profil Relacje PM off  

#380 PostWysłany: 04 Kwi 2016 10:44 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
obibok napisał(a):
No to nie rozumiem ile to wychodzi

Na Malcie wychodzi pierdyliard. A ile to pierdyliard? A w piz**u i jeszcze trochę. Gdy jadę sobie np. ze Sliema do Mdiny przez ... St. Julians (tu już na starcie schodzi 30 minut), San Gwan, Naxxar i potem radośnie objeżdżając Moste to mam ochotę poprzegryzać sobie żyły. Ale ale... ja jadę, a co mają powiedzieć ci biedni ludzie, którzy czekali te pół godziny na autobus, a kierowca oznajmia, że ich nie wieźmie?!
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 719 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 36  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość