Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Podsumowanie sporządzone przez @harti

bilet 2 godzinny (kupowany u kierowcy) - pozwala na nieograniczoną liczbę przesiadek, jest ważny przez godziny i ma formę paragonu z datą i godziną ważności - kosztuje teraz 2 euro na sezon zimowy, w lecie wrócą do ceny 2,50.. w liniach nocnych i liniach przyspieszonych TD - cena 3 euro. przypominam, że najlepiej mieć drobne wyliczone pieniądze, lub banknot 5, 10 euro, 20 i 50-tek nie chcą przyjmować, zazwyczaj można też płacić zbliżeniową kartą.

karta Explore Flex na 4 dni - nieograniczone przejazdy wszystkimi autobusami (też nocne i też linie TD), kosztowała 21, teraz 19 euro, nie ma zniżek dla dzieci, dla nich bardziej opłaca się Explore Kid

karta Explore Adult/Kid na 7 dni - tu się nie zmieniło, karta dla dorosłych kosztuje 25 euro, dla dziecka - 7 (do 10-ego roku życia)

karta na 12 przejazdów - 19 euro, 12 dwugodzinnych przejazdów (można się w ciągu tego czasu przesiadać), kosztowała dotychczas 21euro. ważna w zwykłych liniach, TD i nocnych.. zmienili też to że ponownie może być używana przez więcej niż 1 osobę, jedyny minus to że ma termin ważności, chyba rok, ale lepiej dopytać przy zakupie.

przypominam też, że cały czas można sobie wyrobić kartę personalizowaną, ze zdjęciem, za 25 euro (+ 8 euro przesyłka polecona do Polski) i wtedy dożywotnio mamy komunikację publiczną na Malcie gratis, wszystkie autobusy na Malcie i Gozo (z wyjątkiem 3 linii TD) i miejskie promy, te między Sliemą a Valletta i Valletta - Trójmiasto. to dobra opcja dla kogoś kto planuje pobyt dłuższy niż tydzień, lub gdy zamierza wrócić kiedyś na Maltę.

więcej szczegółów na stronie https://www.publictransport.com.mt/en/bus-card-and-ticketing

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 719 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 36  Następna
Autor Wiadomość
#321 PostWysłany: 29 Paź 2015 14:15 
Awatar użytkownika

Loty: 6
Kilometry: 7 056
Krajów: 5 / 2.3%
niebieski
Nie kojarzę żadnego ograniczenia jeśli chodzi o bagaże. Nie wiedziałem, by ktokolwiek zwracał uwagę jeśli chodzi o walizkę. Problem może być tylko przy zapchanym autobusie.

-- 29 Paź 2015 13:17 --

My wróciliśmy dwa tygodnie temu. Mieliśmy m.in. dwie 12 przejazdowe i 2 7 dniowe. Karty kupowaliśmy na dworcu w Buġibbie i nie mieliśmy żadnych problemów.
 Profil Relacje PM off
Misiatek uważa post za pomocny.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#322 PostWysłany: 29 Paź 2015 18:12 

srebrny
A są jakieś oznaki, kiedy zamierzają wdrożyć te zmiany, które miały wejść w życie 13. września?
 Profil Relacje PM off  

#323 PostWysłany: 31 Paź 2015 10:41 
Awatar użytkownika

Loty: 6
Kilometry: 7 056
Krajów: 5 / 2.3%
niebieski
Jakie zmiany?

Od 18 go października wszedł cennik zimowy czyli spadly ceny biletów do 1,50 Euro
 Profil Relacje PM off  

#324 PostWysłany: 31 Paź 2015 10:55 

srebrny
13 września miały wejść w życie zmiany tras - cztery nowe linie i kilka zmian. Nawet powiesili rozkłady na przystankach. I nie weszły, bo nie mogą się dogadać ze związkami zawodowymi, które określają rozkłady jako "nierealne do realizacji". Ot, demokracja...
 Profil Relacje PM off  

#325 PostWysłany: 01 Lis 2015 03:19 
Awatar użytkownika

Loty: 4
Kilometry: 4 702
Krajów: 3 / 1.4%
niebieski
Misiatek: nie potrzebujesz dodatkowego biletu na walizkę tylko postaw ja w miejscu na bagaż za kierowca albo kolo drzwi.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#326 PostWysłany: 01 Lis 2015 12:08 

srebrny
obibok napisał(a):
A są jakieś oznaki, kiedy zamierzają wdrożyć te zmiany, które miały wejść w życie 13. września?

Wczoraj wróciłem z tygodniowego pobytu i wydaje się, że autobusy jeżdżą już według tych nowych rozkładów, jakie wiszą na przystankach. Podróżowaliśmy sporo w różne części Malty i Gozo, a różnica w czasie odjazdu nie przekraczała kilku minut. Również z dworców Valetta i Victoria odjeżdżały zgodnie z rozkładem.
Co do nie zatrzymywania się na przystankach: przez tydzień podróżowania (koniec października) tylko na jednej trasie 222 z Sliema do Cirkewwa autobus był tak zatłoczony, że nie zabierał nikogo na przystankach za St.Julian. Na innych liniach czasem był zatłoczony, ale nie na tyle, żeby machających po drodze nie zabrać.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#327 PostWysłany: 04 Lis 2015 09:04 
Awatar użytkownika

Loty: 46
Kilometry: 93 433
Krajów: 15 / 7.0%
Misiatek napisał(a):
obibok napisał(a):

Wczoraj wróciłem z tygodniowego pobytu i wydaje się, że autobusy jeżdżą już według tych nowych rozkładów, jakie wiszą na przystankach. Podróżowaliśmy sporo w różne części Malty i Gozo, a różnica w czasie odjazdu nie przekraczała kilku minut. Również z dworców Valetta i Victoria odjeżdżały zgodnie z rozkładem.
Co do nie zatrzymywania się na przystankach: przez tydzień podróżowania (koniec października) tylko na jednej trasie 222 z Sliema do Cirkewwa autobus był tak zatłoczony, że nie zabierał nikogo na przystankach za St.Julian. Na innych liniach czasem był zatłoczony, ale nie na tyle, żeby machających po drodze nie zabrać.

Dobrze wiedzieć, bo lecę za półtora tygodnia, a czytając na forum o zmianach rozkładów autobusów dostałam pomieszania z poplątaniem :D
 Profil Relacje PM off  

#328 PostWysłany: 04 Lis 2015 09:18 

srebrny
To nie są duże zmiany, ale są. Jak ktoś chce, to mam aktualną mapkę.
 Profil Relacje PM off  

#329 PostWysłany: 05 Lis 2015 08:54 
Awatar użytkownika

Loty: 46
Kilometry: 93 433
Krajów: 15 / 7.0%
obibok napisał(a):
To nie są duże zmiany, ale są. Jak ktoś chce, to mam aktualną mapkę.

A zdjęcie mapki da radę wrzucić? :)
 Profil Relacje PM off  

#330 PostWysłany: 05 Lis 2015 11:01 

srebrny
kinka napisał(a):
A zdjęcie mapki da radę wrzucić? :)

Starą wersję znajdziesz na open.phototrans.net albo maltaigozo.pl
 Profil Relacje PM off  

#331 PostWysłany: 06 Lis 2015 16:51 

Numery autobusów na mapce z maltaigozo.pl są jeszcze aktualne?
 Profil Relacje PM off  

#332 PostWysłany: 06 Lis 2015 17:01 

srebrny
Tak. Te którymi jechałem. Na google maps też były dobre numery tras, ale czasem trochę nieaktualne rozkłady.
 Profil Relacje PM off  

#333 PostWysłany: 06 Lis 2015 17:24 

srebrny
Teraz się minimalnie zmieniły linie 1, 2, 3 i 61 nieco bardziej 54, zniknęła 55, a pojawiły się 4, 47, 58 i 64. O ile to weszło.
 Profil Relacje PM off  

#334 PostWysłany: 06 Lis 2015 18:31 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 116 971
Krajów: 12 / 5.6%
Misiatek napisał(a):
Czy ktoś wie czy mając kartę na 7 dni mogę przewozić walizkę bez dodatkowego biletu na bagaż?

Możesz, ja jeździłam na explorecard z 2 walizkami :-)
 Profil Relacje PM off  

#335 PostWysłany: 07 Lis 2015 09:24 

Potwierdzam, malo tego masz specjane miejsce na bagaz gdzie mozesz sobie polozyc
 Profil Relacje PM off  

#336 PostWysłany: 07 Lis 2015 09:36 

andrieju napisał(a):
Z mojego doświadczenia pobytu na Malcie zupełnie w tym celu wystarczy komunikacja miejska.Trzeba pamiętać, że na Gozo obowiązują inne bilety.

Jak wykupi sie bilet wielorazowego przejazdu np 7-dniowy to ten bilet obowiazuje rowniez na Gozo
 Profil Relacje PM off
ahdar lubi ten post.

#337 PostWysłany: 16 Lis 2015 11:32 

srebrny
No dobrze. Właśnie wróciłem z Malty, więc rzucę Wam raporcik o obecnym stanie komunikacji, bo łatwo się w tym pogubić:
Otóż oczywiście zacząć trzeba od tego, że kierowcy dalej jeżdżą jak chcą. To znaczy niby z dworców ruszają w miarę punktualnie, ale potem czas ich nie interesuje. Jeśli rozkład zbyt luźny, to się nie przejmują i ruszają po 10 minut przed czasem, nawet z pętli i węzłów przesiadkowych. Koszmarek. Ale nowe rozkłady nie mogą wejść w życie, bo związki się nie zgadzają. To samo, co w Królestwie Niderlandów. Ot - demokracja. Usługa nie dla klienta, lecz dla pracownika.

Ale do rzeczy. Jeśli chodzi o samą Maltę, to stan nie uległ zmianie. Autobusy jeżdżą według starych rozkładów, układanych jeszcze przez Arrivę (zima 2014), mimo że na przystankach porozwieszano już te nowe, z pierwszego etapu reformy, które miały wejść w życie we wrześniu i rozbiły się o związkowców i nie wiadomo, co z tym dalej. Mało tego, na przystankach wiszą też tarczki z niektórymi liniami, które miały wejść w życie dalszych etapach reformy (na przykład 56, 80, 88). W dodatku na niektórych przystankach widziałem rozkłady z kosmosu, które identyfikowałbym jako lato 2014 (np. częściej jeżdżące 42 i 101). Dlatego nie radzę korzystać z tego, co na przystankach. Oczywiście u nas taka sytuacja nie do pomyślenia. Ludzie by zrobili szum i leciałyby stołki. A oni beztrosko odpisują, że tak - zamierzają to opublikować, ale strona w budowie, uzgodnienia w toku itd. I tak już od ponad roku. No cóż, nie przepadam za kulturą brytyjska, ale Arriva zrobiła im trochę porządku, ale jak pojawili się Hiszpanie, to wiedziałem że połączenie mentalności maltańskiej z hiszpańską mogłoby dać świetne efekty w gastronomii, ale nie w komunikacji. Dla nich się liczy tylko Tallinja i nic więcej.
Rozkłady w ogólności są wciąż dostępne tu:
http://publictransport.com.mt/wintertime
ale ta strona nie jest już obsługiwana, więc trudno ją znaleźć.

Co do Gozo jest odwrotnie. Obowiązują trasy z reformy, która weszła w życie 21 czerwca, plus do tego korekty rozkładu i zimowe ograniczenia, które wprowadzili w październiku. Tu dla odmiany wszystko pięknie wisi na przystankach, ale nigdzie nie można tego znaleźć w sieci. Jakby ktoś chciał, to dysponuję prawie pełną wersją, opracowaną dzięki uprzejmości kolegi @darian , który podrzucił zdjęcia z przystanków. W głowie mi się nie mieści, że potrafili opracować rozkłady, postawić ładne nowe słupki, powiesić tabliczki, ale nie potrafią wrzucić w internet jednej prostej kartki A4 ze skróconymi godzinami. Ale cóż, odwrotnie niż w Grecji - tam jest tylko w internecie, jeśli w ogóle.

Pozostaje jeszcze kwestia linii lokalnych jeżdżących po Valletcie. 133 to kultowa linia (obługiwana małymi volkswagenami), która jeździła ciasnymi uliczkami stolicy (w tym i północnym odcinkiem triq ir-Repubblika). Kończyła na przystanku Kastilja (to jest to rondko powyżej głównej bramy miejskiej, skąd jest fajny widok na trójmiasto), podobnie jak 122,123,130 i 132 (Park&Ride). Roku temu spotkałem 133 przeciskające się po deptakach, za to nie było tych pozostałych, choć rozkłady na rondku wisiały. Tym razem przystanek zniknął, a na podjeździe wisiał jedynie rozkład 133 i dość enigmatyczna rozpiska tajemniczej linii "Park&Ride" (wychodzi, że to 132). Zauważyłem jednak, że 122 i 123 jeżdżą teraz do dworca i oto na dworcu odnalazłem nowy słupek przystankowy dla 122,123,130,133 i P+R. Co ciekawe, powiesili rozkłady, ale nie zmienili w nich trasy (jakby Arriva zablokowała im możliwość edycji). P+R nie widziałem (chyba że coś, co jeździło z kartką "Staff Bus" i woziło kierowców). Natomiast łażąc po uliczkach stolicy nie doczekałem się 133, mimo że na przystankach czekało kilku zwiastunów. I oto przeżyłem szok na nabrzeżu, widząc 133 jadące 15 minut przed czasem, obsługiwane przez duży chiński autobus (ciekawe, zważywszy że na kluczowe linie wysyłają ciasne tureckie maluchy). Wydedukowałem, że pewnie jeździ pomiając starówkę i postanowiłem się przejechać. To wówczas odnalazłem ten słupek na dworcu (co ciekawe, znalazłem go po... numerze rejestracyjnym autobusu, bo choć stoi tuż przy punkcie obsługi, to autobusy skutecznie go zasłaniają. No i było trochę śmiechu, bo autobus stał wygaszony już po odjeździe. Wówczas skapnął się jeden z tych panów z nadzoru, co to biegają z wielkimi kartkami i notują punktualność, zaczął biegać i krzyczeć. Żartowałem, że szuka dla nas kierowcy. I tak faktycznie było. Wpadł do punktu socjalnego, coś nawrzeszczał i po chwili kierowca wypadł speszony, przybiegł na przystanek i gromko zaanonsował "one-three-three". Potem czekaliśmy trochę, aż komputer się odpali, żeby móc odbić kartę i autobus się napompuje (tu kierowcy zabrakło cierpliwości i pojechał niedopopowanym), po czym odbyliśmy rundkę wokół murów stolicy, zupełnie pustym autobusem. Tak jak się spodziewałem - niestety w ogóle nie wjeżdża w ciasne uliczki, jedzie tylko zewnętrznym wałem. Nie mam pojęcia, czy to na stałe (komuś przeszkadzało i znikła jedna z większych atrakcji), czy to chwilowo, bo akurat dali duży autobus. Dzień wcześniej bowiem był normalnie volkswagen (widziałem go na dworcu), a przystanki na uliczkach stoją po staremu. Jeśli ktoś z Was jest w stanie to ustalić, to będę wdzięczny.

Tabor. Tu kolejny koszmarek - po tym, jak Hiszpanie zakupili 40 miniaturowych otokarów z Turcji, które świetnie się sprawdzają na ciasnych uliczkach, ale zabierają połowę mniej pasażerów, czekałem na ich dalszy zakup (miało być łącznie 140). Okazało się, że zakupili tylko otokary (plus tych kilka używanych mercedesów citaro, odkupionych od angielskich lotnisk). I teraz tak - na liniach lotniskowych w mercedesach jedzie się przyjemnie, w "chińczykach" rzęzi, stuka i charczy, ale jest trochę miejsca, choć za zakup autobusów z jednymi drzwiami powinno się Brytyjczyków zesłać do Sherwood, natomiast jeśli podjedzie otokar to spora jest szansa się nie zmieścić. Myślałem, że dadzą je na linie drugorzędne, ale oni najwyraźniej potraktowali je jak normalny tabor (no, choć przynajmniej mają drugie drzwi...) i spotkać je można wszędzie. Jedynie lotniskowe są od nich wolne, ale... te akurat jeżdżą dość puste. No, może z wyjątkiem X3 na odcinku Rabat - Buġibba jeździ przepełnione, bo tam brakuje linii lokalnej. Rząd i Hiszpanie łudzą się, że problem tłoku w autobusach rozwiążą wprowadzając te nowe linie, ale jak dla mnie mnożenie linii zamiast zwiększania częstotliwości może dać odwrotny efekt. Tak więc - wsiadajcie raczej na pętlach, gdy autobus jest jeszcze w miarę pusty. Albo korzystajcie z linii drugorzędnych, w których nie ma tłumów. Na przykład zamiast jechać 82 można się przejechać czymkolwiek pod szpital Mater Dei i stamtąd 210. I podobnie w innych przypadkach.

A na koniec karta Tallinja. Co ja sądzę o tych wszystkich elektronicznych wynalazkach, to pewnie już pisałem, ale cóż - świat bzikuje. W każdym razie nie liczcie na do, że doładujecie sobie za X euro, a jak braknie, to doładujecie. Naładowaliśmy sobie obie karty po € 10 na próbę. Wyświetla się komunikat, że doładowanie potrwa 24 h, ale w internecie od razu pokazuje pełną kwotę. No to przed wyjazdem jeszcze doładowaliśmy mniejszymi kwotami. Zajeżdżamy, a tam kasowniki bezczelnie pokazują € 10. Skapnąłem się, że nie minęły jeszcze 24 godziny. Ale następnego dnia wciąż to samo; mało tego - doładowanie znikło z internetu. Tak jakby dane o skasowaniach nadpisały właściwe saldo. Ale potem wszystko się wyrównało - kwota doładowań pojawiła się na karcie. Na jednej po 48 godzinach, na drugiej po 60. Nie ma jak nowoczesność. Oczywiście nie ma możliwości sprawdzenia historii doładowań, podróży itp.

To tyle narzekań, żeby się każdy nastawił na nieprzewidziane trudności. Bo jak się już na to nastawicie, to poza tym jest oczywiście super!

Aha, na lotnisku rozdają mapki tras. Też nie radzę z nich korzystać. Jest to przedrukowana mapka Arrivy ze zmienionym logo, zawierająca tylko wybrane trasy. Nie usunęli informacji, że bilety z Malty nie są ważne na Għawdex (Gozo), co już nie jest prawdą, natomiast w związku z wdrożeniem na Gozo zmian tras zastąpili ten fragment nieudolnym bohomazem, zrobionym w paincie przez jakichś przedszkolaków. Roi się tam od błędów - źle podpisane numery linii lub ich brak.
 Profil Relacje PM off
bonieq2 lubi ten post.
esposa uważa post za pomocny.

#338 PostWysłany: 28 Lis 2015 23:41 

Właśnie weszły w życie zmiany linii , które miały wejść 13 września plus drugi etap zmian. 20 grudnia ma wejść w życie 3 etap zmian. Info o zmianach znalazłem tutaj:
http://www.timesofmalta.com/articles/vi ... hed.593075

Cytuj:
Terminus in Valletta has been extended into St James Ditch increasing bus bays from 17 to 29.

The changes will affect the following routes:

1 - 4 to Senglea, Cospicua, Kalkara and Vittoriosa;
47, 54 and 58 to Mosta, Attard and Birkirkara;
50 - 53, 56 to Rabat, Mtarfa and Dingli
61 - 64 to Zebbug, Siggiewi and Qormi;
80 - 82 to Birzebbuga and Marsaxlokk;
83, 84 and 88 to Santa Lucija, Zejtun and Gudja
91 – 93, 94 to Marsaskala and Xghajra

Seven new routes are being introduced - Route 4 to Vittoriosa, Route 47 to Mosta, Routes 50/53 to Rabat, Route 64 to Qormi, Route 80 to Birzebbuga, Route 85 to Marsaxlokk and Route 90 to Zabbar.

Natomiast bardziej szczegółowe info o zmianach znajduje się tutaj: http://news.transport.gov.mt/ oraz FAQ w związku z tymi zmianami w pliku pdf: https://transportinmalta.files.wordpres ... -and-a.pdf
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#339 PostWysłany: 30 Lis 2015 10:21 

srebrny
A po rozkłady jazdy - tradycyjnie już - można udać się do wróżki.
 Profil Relacje PM off
miro13 lubi ten post.
miro13 uważa post za pomocny.

#340 PostWysłany: 01 Gru 2015 15:34 

my byliśmy (z żoną) 21-28 listopada i na głównym dworcu w Vallettcie praktycznie co dzień widzieliśmy dwie dziewczyny, które rozdawały szczegółowe rozkłady poszczególnych linii. Niestety nie miały rozkładu/mapki całej sieci autobusów. Generalnie Triton Fountain (główny terminal autobusowy) traktowaliśmy jako atrakcję turystyczną. Od drugiego dnia każdy powrót do domu w Birżebugga poprzedzaliśmy wizytą w pubie i po kilku piwkach dość na luzie oglądaliśmy ten zabawny bałagan

P.S. Jak ktoś ma ochotę na http://andrzejwichrowski.pl można zobaczyć zdjęcia z naszego "rocznicowego" pobytu na Malcie

pzdr
Andrzej
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 719 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 36  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość