Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 806 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 41  Następna
Autor Wiadomość
#201 PostWysłany: 26 Mar 2015 15:49 

srebrny
ze co ? na Ukrainie jest czarny rynek walutowy ? to chyba jakis zart...

Ostatnio edytowany przez Abcn, 26 Mar 2015 22:08, edytowano w sumie 1 raz
Wypowiedź z błędami językowymi lub niezrozumiała – błędy ortograficzne/stylistyczne/interpunkcyjne.
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#202 PostWysłany: 26 Mar 2015 15:55 

Loty: 40
Kilometry: 40 763
Krajów: 7 / 3.3%
pomoc napisał(a):
Nie, obecnie już lepiej zabierać PLN.
Zresztą wyżej są kursy zarówno PLN jak i EUR:
za Złotówkę dają 6,5 (czarny rynek to osobna sprawa) a za eur 27,5; za 4 PLN można kupić 1 eur (... I sprzedać po 4,07 w PL :D ;) )

Nie ma możliwości zakupu żadnej waluty obcej. Chyba, że ktoś na czarnym rynku wam sprzeda. kantory, banki itp. nie sprzedają.
 Profil Relacje PM off  

#203 PostWysłany: 26 Mar 2015 16:00 

srebrny
jak to nie sprzedaja ? to jako obcokrajowiec idziesz do kantoru z hrywnami i kantor ci w oczy klamie ze pieniedzy nie ma ???
 Profil Relacje PM off  

#204 PostWysłany: 26 Mar 2015 16:03 

Zbanowany
@michcioj, odnosiłem się do tego postu, ze swojego doświadczenia wiem że na granicy pl-ua jak najbardziej jest to popularne
Anonymous napisał(a):
Kijów, Majdan podziemia, złotówka 6.8 od Sergieia kolo kantoru.
Aha, jak chcecie aktualne ceny z centrum stolicy to dajcie znać.

@justii, ja obecnie nie mam problemu z zakupieniem euro za hrywny (internetowo, przez system bankowości)
 Profil Relacje PM off  

#205 PostWysłany: 26 Mar 2015 16:06 

srebrny
nie wiem dla mnie to bez sensu, co sie dzieje ze zlotowkami/euro/dolarami ktore zostawiaja tam Polacy przyjezdzajacy na Ukrainę ?
jak dla mnie to sztuczne, w takim wypadku Ukraincy w .PL moga robic zakupy i placic karta po oficjalnym kursie.

Ostatnio edytowany przez Abcn, 26 Mar 2015 22:24, edytowano w sumie 1 raz
Wypowiedź z błędami językowymi lub niezrozumiała – błędy ortograficzne/stylistyczne/interpunkcyjne.
 Profil Relacje PM off  

#206 PostWysłany: 26 Mar 2015 16:07 

michcioj napisał(a):
jak to nie sprzedaja ? to jako obcokrajowiec idziesz do kantoru z hrywnami i kantor ci w oczy klamie ze pieniedzy nie ma ???

Obcokrajowiec, Ukrainiec bez różnicy. Mój własny przykład. Sprzedawałam dolary, w tym samym momencie mój kolega podszedł i zapytał, czy można kupić dolary, powiedziano mu wprost, że euro i dolarów nie ma. Inny chciał kupić euro, taka sama sytuacja. I to nie są pojedyncze przypadki, tak jest wszędzie.

-- 26 Mar 2015 15:09 --

pomoc napisał(a):
@michcioj, odnosiłem się do tego postu, ze swojego doświadczenia wiem że na granicy pl-ua jak najbardziej jest to popularne
Anonymous napisał(a):
Kijów, Majdan podziemia, złotówka 6.8 od Sergieia kolo kantoru.
Aha, jak chcecie aktualne ceny z centrum stolicy to dajcie znać.

@justii, ja obecnie nie mam problemu z zakupieniem euro za hrywny (internetowo, przez system bankowości)

przez bank to trochę inaczej, ja natomiast jeszcze nie spotkałam kantoru i banku, w którym mogłabym kupić euro. Muszę "sprowadzać" z Polski.
Mam pytanie, możesz w takim razie wypłacić to euro i mieć je fizycznie w ręku, czy jest to na zasadzie bankowości.
 Profil Relacje PM off  

#207 PostWysłany: 26 Mar 2015 16:16 

Zbanowany
Teoretycznie tak, w placówce banku, ale szczerze powiedziawszy nie próbowałem od ładnych kilku miesięcy bo banki są okupowane przez stada ludzi martwiących się na zapas o swoje pieniądze i przez to wizyta w banku jest równa z min. godziną czekania.

Ale przelać na inny rachunek mogę.
 Profil Relacje PM off  

#208 PostWysłany: 26 Mar 2015 16:16 

srebrny
justii napisał(a):
michcioj napisał(a):

Obcokrajowiec, Ukrainiec bez różnicy. Mój własny przykład. Sprzedawałam dolary, w tym samym momencie mój kolega podszedł i zapytał, czy można kupić dolary, powiedziano mu wprost, że euro i dolarów nie ma. Inny chciał kupić euro, taka sama sytuacja. I to nie są pojedyncze przypadki, tak jest wszędzie.

dobrze, prosze niech mi ktos wytlumaczy jaka jest tego logika. Po co ? :-)
 Profil Relacje PM off
pomoc lubi ten post.

#209 PostWysłany: 26 Mar 2015 16:28 

pomoc napisał(a):
Teoretycznie tak, w placówce banku, ale szczerze powiedziawszy nie próbowałem od ładnych kilku miesięcy bo banki są okupowane przez stada ludzi martwiących się na zapas o swoje pieniądze i przez to wizyta w banku jest równa z min. godziną czekania.
.

Ale przelać na inny rachunek mogę.

To ciekawe z tymi wypłatami, bo z tego, co wiem to zgodnie z ustawą bodajże z początku 2014 r. nie ma możliwości wypłat pieniężnych niezależnie, czy w banku czy w bankomacie, w innej walucie niż hrywna. Na pewno we wrześniu już nie mogłam wypłacić, ale być może związane jest to też z tym, że mam konto w polskim banku, a tutaj jest tylko ta sama grupa bankowa

michcioj napisał(a):
justii napisał(a):
michcioj napisał(a):

dobrze, prosze niech mi ktos wytlumaczy jaka jest tego logika. po co ? :-)

Logika taka, że hrywna jest bardzo niestabilna, banki upadają, w styczniu było ich np. 13, zatem następuje zatrzymanie walut obcych na poziomie nazwijmy to krajowym, w celu zabezpieczenia kraju przed ewentualnymi konsekwencjami
 Profil Relacje PM off  

#210 PostWysłany: 26 Mar 2015 16:35 

Zbanowany
@justii, ale ja nigdzie nie piszę że wypłacić w banku w eur na pewno można.
Bo ja już dawno żadnych operacji f2f w banku, z powyżej wymienionych powodów, nie robiłem, nie wiem jak jest teraz.
 Profil Relacje PM off  

#211 PostWysłany: 26 Mar 2015 16:41 

srebrny
justii napisał(a):
Logika taka, że hrywna jest bardzo niestabilna, banki upadają, w styczniu było ich np. 13, zatem następuje zatrzymanie walut obcych na poziomie nazwijmy to krajowym, w celu zabezpieczenia kraju przed ewentualnymi konsekwencjami

jak dla mnie to chore i sztuczne. a co karty kredytowe/bankomatowe juz za granica nagle nie dzialaja ?
bez sensu.

@pomoc czy spotkales sie z czarnym rynkiem walutowym ?
 Profil Relacje PM off  

#212 PostWysłany: 26 Mar 2015 16:43 

Loty: 110
Kilometry: 223 580
Krajów: 29 / 13.6%
pomoc napisał(a):
Nie, obecnie już lepiej zabierać PLN.
Zresztą wyżej są kursy zarówno PLN jak i EUR:
za Złotówkę dają 6,5 (czarny rynek to osobna sprawa) a za eur 27,5; za 4 PLN można kupić 1 eur (... I sprzedać po 4,07 w PL :D ;) )

nie oplaci sie brac pln skoro za zlotowe daja 6.5 - w przemyslu mozna kupic 100uah za 14.8 (godzine temu dzwonilem do kantoru)
Wysyłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk 2
 Profil Relacje PM off
michcioj lubi ten post.

#213 PostWysłany: 26 Mar 2015 16:48 

niebieski
Aktualnie (przedwczoraj, wczoraj, dzisiaj) kurs wymiany PLN na UAH jest/był na poziomie 100PLN=660UAH => 1UAH=~0,15 PLN

Kursy sprawdzane we Lwowie, na granicy w Krościenko/Smilnica, Sambor, Truskawiec.

#214 PostWysłany: 26 Mar 2015 16:56 

Zbanowany
michcioj napisał(a):
justii napisał(a):

jak dla mnie to chore i sztuczne. a co karty kredytowe/bankomatowe juz za granica nagle nie dzialaja ?
bez sensu.

Owszem, w Szehyni.
 Profil Relacje PM off  

#215 PostWysłany: 26 Mar 2015 16:57 

Loty: 15
Kilometry: 16 019
Krajów: 10 / 4.7%
Kursy wymiany walut w Łucku i we Lwowie goverla.net.ua Aktualizacja codziennie o 8.00
 Profil Relacje PM off  

#216 PostWysłany: 26 Mar 2015 17:02 

Zbanowany
Co do płatności kartą - przechodzą w każdym miejscu (także poza UA) w których dotychczas próbowałem
 Profil Relacje PM off  

#217 PostWysłany: 26 Mar 2015 17:09 

srebrny
pomoc napisał(a):
Owszem, w Szehyni.

ok
Po jakim kursie ludzie kupowali pln/eur a jaki byl wtedy kurs oficjalny?
 Profil Relacje PM off  

#218 PostWysłany: 26 Mar 2015 17:21 

Zbanowany
EUR nie próbowałem to nie wiem.
UAH była po 6, PLN po 6,5, mi się udało 6,2 u 'taksiarza', nie pytałem ale pewnie tyle samo schodził ze sprzedaży tj. na 6,3.
 Profil Relacje PM off  

#219 PostWysłany: 26 Mar 2015 20:10 

michcioj napisał(a):
justii napisał(a):

bez sensu.

Bo jak Ukrainiec płaci kartą za granicą, to z jego konta zabierają nadal hrywny, tylko przeliczają po kursie za coś, a formalna wypłata następuje w tym kraju. Ponadto obrót na rynku międzybankowym jest czymś innym niż takie zwykłe wymiany w kantorach.
 Profil Relacje PM off  

#220 PostWysłany: 26 Mar 2015 21:13 

Zdecydowanie nie polecam płacenia kartą/wypłacania pieniędzy z bankomatu w przypadku posiadania karty w Alior banku. W poniedziałek za 100 wypłaconych hrywien skasowali mnie 17 zł 17 groszy. Wymieniając bezpośrednio w kantorze złotówki na hrywny 100 hrywien wychodzi 15 zł 38 gr. Przy większych kwotach robi się już spora różnica.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 806 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 41  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość