Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Najtańsze ubezpieczenie COVID, honorowane niezależnie od linii lotniczej, którą się przylatuje:

https://flyuia.eurotravelins.com.ua/

Link do strony źródłowej ukraińskiego ministerstwa zdrowia dotyczący krajów "czerwonych" i "zielonych":
https://moz.gov.ua/article/news/informa ... stanom-na-

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1112 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 56  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Ukraina post-covid
#321 PostWysłany: 27 Sie 2020 05:13 

Loty: 330
Kilometry: 342 292
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
Aktualnie jestem we Lwowie, powrót mam w sobotę, ale emocje mam i nie wiem, czy nie zawijać się do kraju wcześniej. A nuż Polska wymyśli jakieś nowe rozwiązanie i wpakuje mnie na kwarantannę. To chyba jednak niemożliwy scenariusz.
Tutaj pełen luz, zero obaw, maseczki w sklepach wymagane, ale poza nikt nie nosi. Turystów tak jakby brak, nie słyszałem polskiego przez dwa dni.
 Profil Relacje PM off
przem44 lubi ten post.

Gran Canaria first minute za 1986 PLN ☀️ Loty i hotel z basenem 🌊 Gran Canaria first minute za 1986 PLN ☀️ Loty i hotel z basenem 🌊
Warto 🔥Zamień chłodne dni na słoneczny relaks na Cyprze ☀️🤩 Loty i noclegi za jedyne 447 PLN 😎 Warto 🔥Zamień chłodne dni na słoneczny relaks na Cyprze ☀️🤩 Loty i noclegi za jedyne 447 PLN 😎
#322 PostWysłany: 27 Sie 2020 06:37 
Awatar użytkownika

srebrny
Zeus napisał(a):
Ewentualnie przez zieloną granicę w Bieszczadach.

Z tym , że szanse, iż się uda są znikome ;)
Zeus lubi ten post.

#323 PostWysłany: 27 Sie 2020 08:25 

niebieski
Albo spotkajcie się na samej granicy w Bieszczadach. Jak polscy i czescy dysydenci w Sudetach za komuny ;)
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#324 PostWysłany: 27 Sie 2020 09:16 

niebieski
kamillos13 napisał(a):
Czy jest jakiś sposób żeby dostać się Kijów lub Odessa na Ukrainę początkiem września ?

Spełnij jeden z poniższych warunków i jedź - zwolnieni z zakazu wjazdu są...

Министр Кабинета министров Украины Олег Немчинов уточнил, что ограничения на въезд не будут распространяться на лиц, которые:

- следуют по территории Украины транзитом и имеют документы, подтверждающие выезд за границу в течение двух суток;

- учатся в учебных заведениях Украины;

- проходят военную службу на территории Украины;

- являются работниками дипломатических представительств и консульских учреждений иностранных государств, представительств официальных международных миссий, организаций, аккредитованных в Украине, и членов их семей или которые прибывают по приглашению Министерства иностранных дел Украины;

- являются водителями или членами экипажа грузовых транспортных средств, автобусов, осуществляющих регулярные перевозки, членами экипажей воздушных, морских и речных судов, членами поездных и локомотивных бригад;

- являются инструкторами вооруженных сил государств-членов НАТО и государств-участников программы НАТО "Партнерство ради мира", которые участвуют в мероприятиях по подготовке подразделений Вооруженных сил Украины или прибывают по приглашению Министерства обороны Украины;

- являются деятелями культуры, прибывающими по приглашению учреждения культуры вместе с одним лицом, которое сопровождает каждого из них;

- прибывают для участия в официальных спортивных соревнованиях, проходящих на территории Украины, и сопровождающие их лица;

- являются лицами, осуществляющими перевозки гемопоэтических стволовых клеток для трансплантации;

- прибывающих на лечение в учреждения здравоохранения Украины.www.kmu.gov.ua
 Profil Relacje PM off  

#325 PostWysłany: 27 Sie 2020 09:53 

@kamillos13 wystarczy papier dyplomaty co w warunkach ukraińskich pewnie wcale nie jest trudne do "ogarnięcia", ale co z tego jak żaden samolot nie poleci bez pasażerów czy z jednym :D
a jechać pociągiem do Lwowa i ze Lwowa to współczuje. Naprawdę będziesz miał koronę wtedy.Lepiej znajdź sobie inną na miejscu :lol:
 Profil Relacje PM off  

#326 PostWysłany: 27 Sie 2020 09:58 
Awatar użytkownika

Loty: 252
Kilometry: 357 872
Krajów: 65 / 30.4%
platynowy
Albo pozostaje 2-dniowy tranzyt :lol:

"- следуют по территории Украины транзитом и имеют документы, подтверждающие выезд за границу в течение двух суток;"

https://www.facebook.com/zamiedzaidalej
 Profil Relacje PM off  

#327 PostWysłany: 27 Sie 2020 10:28 
Awatar użytkownika

Loty: 3
Kilometry: 2 732
Krajów: 3 / 1.4%
Tom Stedd napisał(a):
powrót mam w sobote

Na moje zdanie w sobotę transport bedzie działał zgodnie z rozkładem lotów, nie będzie odwołanych lotów

#328 PostWysłany: 27 Sie 2020 11:14 
Awatar użytkownika

Loty: 27
Kilometry: 45 291
Krajów: 10 / 4.7%
Zbanowany
niebieski
pietia napisał(a):
Albo spotkajcie się na samej granicy w Bieszczadach. Jak polscy i czescy dysydenci w Sudetach za komuny ;)

W Bieszczady ciężko się dostać, łatwiej i szybciej dotrzeć na przejście Malhowice - Niżankowice ;) po obu stronach droga dojazdowa jest, więc easy :) wybrałem się tam kiedyś kilka lat temu myśląc, że uda się przejechać

Załącznik:
przejście.JPG
przejście.JPG [ 234.57 KiB | Obejrzany 1404 razy ]
 Profil Relacje PM off
Kothson lubi ten post.

#329 PostWysłany: 27 Sie 2020 17:09 
Awatar użytkownika

Tak z ciekawości na czym polegać będzie ten dwudniowy tranzyt, np do Rumunii? Jakie dokumenty będą potrzebne? No rezerwacja z booking.com? Czy coś poważniejszego?
 Profil Relacje PM off  

#330 PostWysłany: 27 Sie 2020 21:55 
Awatar użytkownika

Mam złe wiadomości :(

Zakaz wjazdu dla cudzoziemców zaczyna się od 00:00 28.08

https://www.kmu.gov.ua/en/news/uryad-ut ... d-obmezhen

Wstydzę się działań rządu Ukrainy, zostaje tylko nadzieja ze informacja odnośnie początku okresu obowiązywania zakazu na web-stronie jest bledną.

#331 PostWysłany: 27 Sie 2020 23:03 
Awatar użytkownika

Loty: 189
Kilometry: 349 600
Krajów: 48 / 22.4%
Zbanowany
Raczej nie błąd.
Jest doc https://www.kmu.gov.ua/storage/app/uplo ... 701429.doc

Po mojemu zmienili dekret i przyśpieszyli zamknięcie.
 Profil Relacje PM off
Jacaranda lubi ten post.

#332 PostWysłany: 28 Sie 2020 06:50 
Awatar użytkownika

Loty: 571
Kilometry: 1 086 023
Krajów: 97 / 45.3%
srebrny
A ja myślę, że dla nich to 00:00 to minuta po 23:59. Wtedy by się wszystko zgadzało;-)

#333 PostWysłany: 28 Sie 2020 07:19 

Myślę że jednak zmieniono dekret i zakaz wchodzi w życie dzień wcześniej. Jest zresztą w materiale info że uchyla się poprzednia zmianę dekretu gdyż nie wszedł on w życie. Zmiana dekretu która nie weszla w życie to właśnie ta dotycząca kwarantanny od 29.08. czyli jednak przyspieszają o jeden dzień.
 Profil Relacje PM off  

#334 PostWysłany: 28 Sie 2020 11:05 

Niestety na pewno zmienili dekret właśnie wróciłem z granicy po zawróceniu przez pograniczników. Próbowałem z nimi rozmawiać ale jakoś unikali kontaktu wzrokowego. Polscy pogranicznicy również byli zaskoczeni że zamykają dzisiaj granicę i nie przepuszczali już polskich samochodów po naszej stronie.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#335 PostWysłany: 28 Sie 2020 12:08 
Awatar użytkownika

Jedyna możliwość dla wszystkich Polaków trafić do Ukrainy na krótki okres czasu za bieżących warunków jest przez "48h tranzyt"

https://www.facebook.com/groups/3050797 ... 9585763273

Ostatnio edytowany przez Abcn, 28 Sie 2020 17:28, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#336 PostWysłany: 28 Sie 2020 13:53 

Kilometry: 49 997
Krajów: 16 / 7.5%
niebieski
Czyli na jednodniówkę można lecieć :D
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#337 PostWysłany: 28 Sie 2020 15:30 
Awatar użytkownika

Loty: 571
Kilometry: 1 086 023
Krajów: 97 / 45.3%
srebrny
Nie można. Powrót do tego samego kraju nie jest tranzytem.
Zeus lubi ten post.

#338 PostWysłany: 28 Sie 2020 15:44 
Awatar użytkownika

Kilometry: 45 291
Krajów: 10 / 4.7%
Zbanowany
niebieski
Zatem trzeba wlecieć i wrócić do innego kraju na jednodniówkę np Warszawa - Kijów - Berlin :D
 Profil Relacje PM off
elwirka lubi ten post.

#339 PostWysłany: 28 Sie 2020 15:54 
Awatar użytkownika

Loty: 189
Kilometry: 349 600
Krajów: 48 / 22.4%
Zbanowany
Lub kupic bilet za 9.99 i no show.
Albo użyć fotoszopa.
 Profil Relacje PM off  

#340 PostWysłany: 28 Sie 2020 17:22 

Na początku lipca "kusiło" mnie, aby pod koniec sierpnia polecieć na kilkanaście dni polecieć na Ukrainę. Teraz widzę, że wewnętrzny głos rozsądku jednak słusznie wziął górę i nie rezerwowałem tanich przelotów Wizzairem (bez kłopotu można było zakupić RT za 78 zł).

Szkoda, ale wygląda na to, że po raz pierwszy od 9 lat nie będzie mi dane trafić na Ukrainę.

Statystyki COVID-owe dla Ukrainy wyglądają źle. Info z dziś:
Cytuj:
Na Ukrainie potwierdzono 2438 nowych zakażeń koronawirusem; najwięcej od początku pandemii - przekazał w piątek ukraiński minister ochrony zdrowia Maksym Stepanow. 48 osób chorych na Covid-19 zmarło, a 497 nowych zakażonych hospitalizowano.
.
W ciągu ostatnich 3 dni na Ukrainie z powodu COVID-19 zmarły w sumie 133 osoby (ostatnio gorsze statystyki umieralności w Europie notują jedynie Rosja i Rumunia).
Co więcej, szpitale na Ukrainie coraz szybciej się zapełniają (na szczęście liczba przygotowanych łóżek jest spora). Władze zaczynają kreślić "apokaliptyczne scenariusze":
Cytuj:
Ukraiński minister ochrony zdrowia podkreślił, że w kraju jest przygotowanych 35 tys. miejsc w szpitalach do leczenia pacjentów z Covid-19, a obecnie zajętych jest ok. 6,6 tys. z nich. "Jeśli nie chcemy widzieć apokaliptycznych relacji z naszego kraju, kiedy nie będzie gdzie przechodzić hospitalizacji, stosujmy się do zasad" - zaapelował.

Dla porównania w Polsce obecnie z powodu COVID-19 hospitalizowanych jest ok. 2200 osób. Ukraina posiada na stanie jedynie 3500 respiratorów (w Polsce łącznie mamy ich ponad 10 tys., w tym ok. 1400 w szpitalach jednoimiennych).

Ogólnie prognozy dla Ukrainy na następne tygodnie są fatalne:
Cytuj:
Sekretarz Rady Bezpieczeństwa Narodowej i Obrony Ukrainy Ołeksij Daniłow oświadczył, że według pesymistycznego scenariusza do końca października liczba chorych na COVID-19 na Ukrainie może wzrosnąć do 360 tysięcy. Dotychczas w kraju zakaziło się około 112 tysięcy osób.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1112 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 56  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość