Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 03 Paź 2024 15:10 

niebieski
Czy po przelocie z Europy sprawdzame jest na lotnisku szczepienie przeciwko żółtej gorączce?
 Profil Relacje PM off  

Wakacje w Tunezji 🌊☀️ 7 dni z all inclusive w 4* hotelu za 2057 PLN Wakacje w Tunezji 🌊☀️ 7 dni z all inclusive w 4* hotelu za 2057 PLN
Szarm el-Szejk na wakacyjny urlop 🌊☀️ Tydzień w 4* hotelu all inclusive za 2909 PLN Szarm el-Szejk na wakacyjny urlop 🌊☀️ Tydzień w 4* hotelu all inclusive za 2909 PLN
#2 PostWysłany: 03 Paź 2024 15:15 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Według TAAG

The only mandatory vaccine you must take before visiting Angola is the one for yellow fever (also mandatory for transfer passengers that stay more than 12 hours in Luanda). You should take it at least 10 days before your journey. Babies less than 9 months old are exempt.

Oraz

Angola requires visitors to have a valid yellow fever vaccination certificate upon entry into the country. This requirement is in place to prevent the spread of yellow fever, a viral disease transmitted by mosquitoes. Yellow fever vaccination essential for Angola, WHO reminds travellers

https://www.angola-visa.com/yellow-fever-certificate/
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 03 Paź 2024 15:25 

złoty
Teoria teorią a mogę Ci Jonasz napisać jak to w praktyce wygląda.
W covidzie to wiadomo, że wszyscy zapomnieli o istnieniu żółtej febry i sprawdzaniu książeczek. Natomiast teraz po covidzie w większości przypadków nie sprawdzają, ale ze 2 czy 3 razy mi się zdarzyło, że stała babka i bardzo pobieżnie sprawdzała (tak pobieżnie, że jak już wygrzebałem książeczkę z plecaka to już machała ręką żeby iść dalej bez oglądania co jest w środku).

Natomiast we Frankfurcie ze 2x bardzo dokładnie sprawdzali czy mam i czy mam szczepienie.
W KRK nigdy mi nie sprawdzali. Na przesiadce w AMS albo CDG też nie.

Tak więc w podsumowaniu można napisać, że loteria.
Osobiście raczej bym nie ryzykował wybierania się bez książeczki.
To Afryka, jak Ci gdzieś będzie jakiegoś papierka brakować i ktoś to wychwyci to będzie to dla niego doskonała okazja na dodatkowy zarobek i Twój portfel napewno na tym ucierpi. A w przypadku sprawdzenia w Europie poprostu Cię nie wpuszczą do samolotu.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#4 PostWysłany: 03 Paź 2024 15:27 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
A po drugie szczepienie jest dożywotnie, więc raz się robi i ma się święty spokój.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 03 Paź 2024 16:53 

srebrny
@ JONASZ
Na pewno nie warto ryzykować, bo raz się uda a raz nie. Na forum znajdziesz relację kolegi którego deportowano z Kolumbii ze względu na brak szczepienia na YF. Podczas odprawy w Brazylii nikt tego nie sprawdzał, chociaż teoretycznie powinien. Jak ja leciałem na tej samej trasie 2 lata wcześniej też nikt tego nie sprawdzał i dobrze, bo osoby co ze mną leciały nie były zaszczepione.

Na FT ktoś ostatnio skarżył się że w GRU go nie wpuścili do samolotu do DOH, bo miał bilet GRU-DOH-CAI, a Egipt wymagał szczepienia od osób przylatujących z krajów zagrożonych żółtą febrą.
Zeus lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 04 Paź 2024 18:51 

srebrny
JONASZ napisał(a):
Czy po przelocie z Europy sprawdzame jest na lotnisku szczepienie przeciwko żółtej gorączce?

Mówisz, że z Europy lecisz i puszczają bez pokazywania (specjalnie sprawdzałem kilka dni temu). Ale jak się leci do Afryki to dla świętego spokoju lepiej mieć każdy możliwy papier.

#7 PostWysłany: 05 Paź 2024 18:12 

niebieski
JONASZ napisał(a):

Ja właśnie wróciłem z Angoli po 20 dniach tam.
Leciałem Ethiopian z Warszawy przez Ababę i na lotnisku w Luandzie sprawdzali żółte książeczki ze szczepieniem przeciwko żółtej febrze.
W moim przypadku to był pierwszy raz w ogóle, kiedy taka książeczkę mi sprawdzali. Na szczęście tym razem ją miałem. Nie wiem, co by było gdybym nie miał.
Nie potrafię powiedzieć, czy po przylocie bezpośrednio z Europy sprawdzają czy nie, ale nie ma sensu ryzykować i lepiej się w taką książeczkę z ważnym wpisem zaopatrzyć.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
travellista uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 06 Paź 2024 11:48 

niebieski
Dzięki bardzo za wszystkie informacje. Ja jestem jedną niewielu osób, które nie mogą szczepić się przeciwko żółte gorączce. Dostaję specjalne zaświadczenie od lekarza medycyny tropikalneh, które jest wpinane do żółtej książeczki. Problem w tym, że to zaświadczenie ważne jest rok, więc w praktyce trzeba je odnawiać przed każdą podróżą. Ostatnie mam sprzed półtora roku. Jak leciałem TAAGiem w 2019 to sprawdzali bardzo pobieżnie.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#9 PostWysłany: 06 Paź 2024 18:55 
Awatar użytkownika

Loty: 255
Kilometry: 555 636
Krajów: 54 / 25.2%
srebrny
SPLDER napisał(a):
Na forum znajdziesz relację kolegi którego deportowano z Kolumbii ze względu na brak szczepienia na YF. Podczas odprawy w Brazylii nikt tego nie sprawdzał, chociaż teoretycznie powinien.

Gwoli ścisłości oraz żeby nie wprowadzać w błąd. Generalnie w Brazylii sprawdzają. Potwierdza to też niedawna relacja innego forumowicza. Najbardziej prawdopodobna opcja, to niewpuszczenie do samolotu. To, że ja wsiadłem to raczej wyjątkowowy przypadek. ;)
marek2011 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość