Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Pociągi pospieszne i ekspresowe:

Obowiązują numerowane miejsca.

Frecciabianca, czyli Biała Strzała - prędkość 200 kmh
Frecciargento, czyli Srebrna Strzała - prędkość max 250 kmh
Frecciarossa, czyli Czerwona Strzała - prędkość max 300 kmh, najbardziej prestiżowa.

Bilety kupujemy na trenitalia.it Wrzucane są do systemu 4 miesiące przed datą podróży. Bilet można wydrukować i okazać na żądanie. Oczywiście nie podlega on skasowaniu. Zakupiony bilet obowiązuje na konkretny pociąg. Trenitalia (włoskie koleje) oferuje pewną pulę biletów o obniżonej cenie (taryfy ECONOMY i SUPER ECONOMY). Im wcześniej zakupimy bilety, tym większa szansa na uzyskanie promocyjnych cen na bilety.

Pociągi regionalne:

Na pociągi regionalne nie ma limitu miejsc. Bilety można kupić z wyprzedzeniem co najwyżej 7 dniowym na http://www.trenitalia.com/ . Na te połączenia taka sama cena obowiązuje również w dniu przejazdu (inaczej mówiąc, nie ma biletów o obniżonej cenie na pociągi Regio). Bilet można kupić w automatach na stacji, które obsługują karty płatnicze oraz przyjmują gotówkę. Przed wejściem bilet podlega skasowaniu na stacji. Nieskasowanie biletu może podlegać karze pieniężnej.

Bieżący rozkład pociągów i aktualne informacje o połączeniach można śledzić na http://www.viaggiatreno.it/viaggiatreno/

Przy odległościach do 200 km podróż musi zostać zakończona w ciągu 4 godzin od momentu skasowania biletu (w Lombardii w ciągu 3 godzin, na odległość do 50 km).

Pociągi nocne:
Treno Notte - również kuszetki i sypialne.
http://www.trenitalia.com/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1660 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Pociągi w Italii
#1561 PostWysłany: 26 Lip 2023 12:22 

srebrny
@dmirstek Też osobiście uważam, że takie kombinacje dla pociągów regionalnych to jest bezsensowne utrudnianie ludziom życia. Ale jednocześnie pociągi, rozkłady i bilety to jest moje hobby więc się wszystkiemu na kolei przyglądam się dużo dokładniej niż reszta pasażerów. I te nieszczęsne godziny odjazdu dla konkretnych pociągów są umieszczone na biletach. Jeżeli poczyniłeś tak szerokie obserwacje to OK. Sam z chęcią skorzystam z tej wiedzy i mniej się będę przejmował godziną odjazdu.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje w Tunezji 🌊☀️ 7 dni z all inclusive w 4* hotelu za 2057 PLN Wakacje w Tunezji 🌊☀️ 7 dni z all inclusive w 4* hotelu za 2057 PLN
Szarm el-Szejk na wakacyjny urlop 🌊☀️ Tydzień w 4* hotelu all inclusive za 2909 PLN Szarm el-Szejk na wakacyjny urlop 🌊☀️ Tydzień w 4* hotelu all inclusive za 2909 PLN
#1562 PostWysłany: 26 Lip 2023 12:24 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja miałem dwa razy sytuację że w automacie nie dało się kupić biletu na pociąg regionalny, który odjeżdża za ~30 minut, były to trasy Mediolan - Genua i Turyn - Werona, w okienku też nie było możliwości ale już na pociąg następny była dostępność, mimo braku rezerwacji i braku przypisania siedzenia do biletu pociągi mają jakąś pojemność ale jest pewien sposób :)
Sposób to zakup biletu ze stacji początkowej do jakiejś po drodze i z tej po drodze do końcowej, automat trenitalia ( nei wiem czy wszędzie ) pozwala na zakup biletu z innej stacji niż jesteśmy.
Co do godzin odjazdów jeśli są wydrukowane na bilecie to na 100% wiem że jak pojedziesz takim samym typem pociągu następnym to nikt się nie przyczepia, potwierdzone przez kontrolę w pociągu i dawniej pytając się w info trenitalia.
Bilety z nadrukiem czasu ważności też już były tu omawiane.

Ostatnio edytowany przez Marcin Bartoszewski, 26 Lip 2023 12:27, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
KL_user lubi ten post.
KL_user uważa post za pomocny.

#1563 PostWysłany: 26 Lip 2023 12:27 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 273
Kilometry: 473 820
Krajów: 40 / 18.7%
Ciekawe rzeczy piszecie. To w ciągu ostatnich 2 miesięcy nic takiego nie spotkałem, a nieraz to pociągi były z pasażerami podróżującymi na stojąco.
 Profil Relacje PM off  

#1564 PostWysłany: 26 Lip 2023 12:40 

srebrny
@dmirstek Dlatego były miejsca stojące, że:
- pasażerowie z biletami miesięcznymi albo sieciowym typu Italia in Tour / Io Viaggio nie rezerwują godziny odjazdu,
- nie tylko ty doszedłeś do takich wniosków jak napisałeś.
 Profil Relacje PM off  

#1565 PostWysłany: 26 Lip 2023 13:01 
Awatar użytkownika

niebieski
Tak jak napisał poprzednik plus to co ja napisałem że mimo braku miejsca nadal można kupić bilety na stacje pośrednie.
Przejechałem troszkę tysięcy kilometrów we Włoszech i tez do takich wniosków doszedłem co wyżej :)
 Profil Relacje PM off  

#1566 PostWysłany: 31 Lip 2023 01:09 

Hej,
Planuję się wybrać z Rzymu Termini pociągiem do Cassino. Cena bardzo spoko, czas połączenia też ok, ale pokazuje jakieś dziwne przesiadki a żadnego bezpośredniego. Ktoś może wie o co tutaj chodzi?

Załączniki:
IMG_20230731_010854.jpg
IMG_20230731_010854.jpg [ 107.88 KiB | Obejrzany 1729 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#1567 PostWysłany: 31 Lip 2023 01:53 

srebrny
@Marthinus Wygląda na to, że to jest przesiadka na autobus zastępczy w związku z robotami torowymi. Jeśli do szukania wybierze się datę wrześniową to przez cały dzień są dostępne bezpośrednie pociągi z Rzymu do Cassino.
 Profil Relacje PM off  

#1568 PostWysłany: 09 Sie 2023 19:21 

Witam, kupiłam online bilety na pociąg na trasie Wenecja-Bolonia (regionalny) i na przesłanym bilecie nie ma koduQR. Jest tylko adnotacja odnośnie odprawy:" Remember to check in after midnight on the day of travel and before the scheduled departure of the train selected at the time of purchase. The digital regional ticket is only valid for the train(s) for which you have completed check-in" czyli jak dobrze rozumiem musze się jeszcze odprawić?
Po zalogowaniu się na konto trenitalia (przez tą stronę zakupiłam bilety) i wybraniu tej rezerwacji opcja "check-in" jest niedostępna. Czy odprawy będę mogła dokonać dopiero w późniejszym terminie tj w dniu podróży? Czy w takim razie wystarczy jak będę miała bilet na telefonie? (nie będę miała możliwości wydruku)
 Profil Relacje PM off  

#1569 PostWysłany: 09 Sie 2023 20:49 

Loty: 60
Kilometry: 85 201
Krajów: 14 / 6.5%
srebrny
Na pewno nie ma? Poszukaj dobrze. Powinnaś mieć maila z załączonym biletem na Twoje nazwisko w formie pdf

Na Regionale nie ma żadnego check-in. W tym komunikacie chodzi o walidację (skasowanie) biletu w czytniku na peronie.

Lepiej to wyjaśnili w komunikacie w drugim kroku kupowania biletu. Na samy dole na zielonym tle:
Cytuj:
Information on regional trains
The digital regional ticket:
1. is nominative, personal and non-transferable;

2. must be validated with the check-in function after midnight on the day of travel and before the scheduled departure of the train selected at the time of purchase;

3. is valid only for the train(s) for which you have checked in;

4. must be displayed on a electronic support (PC, tablet, smartphone) that shows the barcode to be presented together with a valid identification document, upon any request from the ticket inspectors – if either is lacking, the passenger will be considered as being without a ticket and shall be duly charged in accordance with the regulations in force;

5. date and time can be changed up to 11:59 pm on the day prior to the date of travel, unless otherwise established by regional regulations;

6. time can be changed before check-in up to 11:59 pm on the day of travel, unless otherwise established by regional regulations;

7. no change of name is permitted.

Powinnaś dostać maila z takim biletem w formie pdf
Załącznik:
bilet_trenitalia.png
bilet_trenitalia.png [ 83.87 KiB | Obejrzany 1679 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#1570 PostWysłany: 09 Sie 2023 21:31 

-- 09 Sie 2023 21:27 --

Tak wygląda mój bilet który przyszedł na maila:

-- 09 Sie 2023 21:31 --

Brak kodu QR, na innych biletach które nie są regionalne kod jest.
Takie info widnieje w mailu z biletem:

Załączniki:
Zrzut ekranu 2023-08-09 213047.png
Zrzut ekranu 2023-08-09 213047.png [ 33.46 KiB | Obejrzany 1671 razy ]
Zrzut ekranu 2023-08-09 212651.png
Zrzut ekranu 2023-08-09 212651.png [ 151.04 KiB | Obejrzany 1672 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#1571 PostWysłany: 09 Sie 2023 22:09 

Loty: 60
Kilometry: 85 201
Krajów: 14 / 6.5%
srebrny
Z linku z Twojego biletu:
Cytuj:
https://www.trenitalia.com/it/informazioni/cerca_e_modificailbiglietto.html

wynika, że przychylili nieba podróżującym i wprowadzili jakiś nowy system
Biglietto Digitale Regionale
Cytuj:
https://www.trenitalia.com/it/treni_regionali/nuovo-biglietto-digitale-regionale.html

Jest trochę o tej nowej usłudze w necie. Zaczęła funkcjonować od 5 sierpnia:
https://www.google.com/search?q=Bigliet ... e&ie=UTF-8
https://www.fsnews.it/it/focus-on/servi ... talia.html

Chyba wystarczy jak będziesz miała apkę i "odprawisz" się w dniu podróży. Trochę kiszka, że nie ma od razu kodu QR tylko trzeba tę odprawę robić. Napisz później jak to załatwiłaś.
 Profil Relacje PM off  

#1572 PostWysłany: 10 Sie 2023 13:14 

Dzięki, dam znać po powrocie
 Profil Relacje PM off  

#1573 PostWysłany: 11 Sie 2023 15:00 

srebrny
wersus79 napisał(a):
wynika, że przychylili nieba podróżującym i wprowadzili jakiś nowy system (...). Napisz później jak to załatwiłaś.
@lucia88 Czy przychylili nieba to wątpię. Tutaj jest jasno napisane, że najpóźniej pięć minut przed odjazdem musisz się zdecydować, którym pociągiem jedziesz i zatwierdzić go w aplikacji. Od tego momentu nie możesz już wsiąść do innego składu.
 Profil Relacje PM off  

#1574 PostWysłany: 15 Sie 2023 07:21 

Z tego co doczytałam to nowa usługa polega na odprawie online przez apke lub stronę internetowa od północy w dniu odjazdu do planowanej godziny odjazdu. A do tego momentu można zmienić date i godzinę podróży.
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie biletów na pociągi, czy bilet zakupiony online który mam z kodem QR muszę jeszcze dodatkowo skasować ? Tzn przed wejściem do pociągu lub po wejściu? Czy wystarczy ze będę miała na telefonie ? Dziękuje
 Profil Relacje PM off  

#1575 PostWysłany: 15 Sie 2023 11:38 

srebrny
Nie trzeba dodatkowo nic już robić. A poza tym nie kupujcie biletów na regionalne w apce. Po co? Więcej czasu i zachodu z tym niż kupno w automacie, a korzyść żadna.
 Profil Relacje PM off  

#1576 PostWysłany: 15 Sie 2023 14:02 

Dziękuje za odpowiedz :)
 Profil Relacje PM off  

#1577 PostWysłany: 15 Sie 2023 17:15 
Awatar użytkownika

srebrny
Mar77 napisał(a):
A poza tym nie kupujcie biletów na regionalne w apce. Po co? Więcej czasu i zachodu z tym niż kupno w automacie, a korzyść żadna.

np po to, żeby nie stać w kolejce.
Jak się ma konto, to w apce jest mniej więcej tyle samo klików co w automacie, a nie 'więcej czasu i zachodu'.
 Profil Relacje PM off
KL_user lubi ten post.
KL_user uważa post za pomocny.

#1578 PostWysłany: 09 Wrz 2023 07:16 
Awatar użytkownika

Loty: 133
Kilometry: 252 707
Krajów: 35 / 16.4%
srebrny
Ciekawostka/informacja: apkę Trenitalia ściągnąłem sobie na Androida będąc na Istrii, na apartamentowym WiFi.
Mar77 lubi ten post.

#1579 PostWysłany: 09 Wrz 2023 10:14 
Awatar użytkownika

Loty: 48
Kilometry: 47 050
Krajów: 13 / 6.1%
niebieski
Kochani mam pytanie otóż 7 października jadę nocnym pociągiem Intercity z Brindissi do Mediolanu (12 h w pociągu ) kupiłem bilet przez trenitalia.it ,bilet przyszedł na emaila ,wydrukowałem go i ściągnęłam na telefon,czy muszę go aktywować przed wejściem do pociągu ??? Kasować go gdzieś w automacie ?? Jak jechałem z Monopoli do Bari musiałem kasować na peronie przed wejściem do pociągu ,dziękuję za odpowiedź
 Profil Relacje PM off  

#1580 PostWysłany: 09 Wrz 2023 11:41 
Awatar użytkownika

Loty: 378
Kilometry: 561 154
Krajów: 66 / 30.8%
HON fly4free
@mezo23 Jeżeli na bilecie masz kod QR to nic już nie musisz robić.
 Profil Relacje PM off
mezo23 lubi ten post.
mezo23 uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1660 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość