Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Pociągi pospieszne i ekspresowe:

Obowiązują numerowane miejsca.

Frecciabianca, czyli Biała Strzała - prędkość 200 kmh
Frecciargento, czyli Srebrna Strzała - prędkość max 250 kmh
Frecciarossa, czyli Czerwona Strzała - prędkość max 300 kmh, najbardziej prestiżowa.

Bilety kupujemy na trenitalia.it Wrzucane są do systemu 4 miesiące przed datą podróży. Bilet można wydrukować i okazać na żądanie. Oczywiście nie podlega on skasowaniu. Zakupiony bilet obowiązuje na konkretny pociąg. Trenitalia (włoskie koleje) oferuje pewną pulę biletów o obniżonej cenie (taryfy ECONOMY i SUPER ECONOMY). Im wcześniej zakupimy bilety, tym większa szansa na uzyskanie promocyjnych cen na bilety.

Pociągi regionalne:

Na pociągi regionalne nie ma limitu miejsc. Bilety można kupić z wyprzedzeniem co najwyżej 7 dniowym na http://www.trenitalia.com/ . Na te połączenia taka sama cena obowiązuje również w dniu przejazdu (inaczej mówiąc, nie ma biletów o obniżonej cenie na pociągi Regio). Bilet można kupić w automatach na stacji, które obsługują karty płatnicze oraz przyjmują gotówkę. Przed wejściem bilet podlega skasowaniu na stacji. Nieskasowanie biletu może podlegać karze pieniężnej.

Bieżący rozkład pociągów i aktualne informacje o połączeniach można śledzić na http://www.viaggiatreno.it/viaggiatreno/

Przy odległościach do 200 km podróż musi zostać zakończona w ciągu 4 godzin od momentu skasowania biletu (w Lombardii w ciągu 3 godzin, na odległość do 50 km).

Pociągi nocne:
Treno Notte - również kuszetki i sypialne.
http://www.trenitalia.com/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1660 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79 ... 83  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Pociągi w Italii
#1501 PostWysłany: 16 Lut 2023 13:51 

Loty: 18
Kilometry: 27 839
Krajów: 5 / 2.3%
niebieski
Ok, po eng tego nie ma. Oferta super ;) €22 za osobę, czyli opłaca się to dopiero przy podróżach powyżej 4h. Nie wiem czy ktoś wybiera regio na podróż przez całe Włochy :D

EDIT: Z ciekawości wpisałem sobie Rzym - Milano, w sobotę dla 3 osób - znalazło mi regionalnymi 22h podróż z 2 przesiadkami za 44€/os i zonk w ofertach takiej zniżki nie ma :D

EDIT2: Dobra znalazłem jak to kupić - https://www.lefrecce.it/Channels.Website.WEB/#/ zakładka offers and regional services. Tak czy inaczej opłaca się dopiero po 4h jazdy :D

Gran Canaria first minute za 1986 PLN ☀️ Loty i hotel z basenem 🌊 Gran Canaria first minute za 1986 PLN ☀️ Loty i hotel z basenem 🌊
Warto 🔥Zamień chłodne dni na słoneczny relaks na Cyprze ☀️🤩 Loty i noclegi za jedyne 447 PLN 😎 Warto 🔥Zamień chłodne dni na słoneczny relaks na Cyprze ☀️🤩 Loty i noclegi za jedyne 447 PLN 😎
#1502 PostWysłany: 16 Lut 2023 14:37 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 273
Kilometry: 473 820
Krajów: 40 / 18.7%
Cóż, myślę, że większość forum podróżuje po Włoszech pociągami regio lub wynajętym autem. Freccie słabo się opłacają. 22 EUR w weekend pociągami regionalnymi nietrudno wykręcić.
 Profil Relacje PM off  

#1503 PostWysłany: 16 Lut 2023 15:01 
Awatar użytkownika

srebrny
Kiedyś bez problemu można było kupować Frecciargento i Frecciabianca z wyprzedzeniem za 5 EUR w taryfie SuperSaver.
Obecnie można kupic wszystkie trzy Freccie w taryfie Speciale Frecce od 7.90 EUR (przy krótszych trasach).
Np. trasę Bolonia - Wenecja można przelecieć Frecciarossą w 1,5h za 10.90 EUR

#1504 PostWysłany: 16 Lut 2023 15:19 

niebieski
dmirstek napisał(a):
Cóż, myślę, że większość forum podróżuje po Włoszech pociągami regio lub wynajętym autem. Freccie słabo się opłacają. 22 EUR w weekend pociągami regionalnymi nietrudno wykręcić.

Sęk w tym że to jest za jeden dzień weekendu, za powrót w niedzielę to już kolejne €22.
Hose napisał(a):
Np. trasę Bolonia - Wenecja można przelecieć Frecciarossą w 1,5h za 10.90 EUR

No właśnie jak szukałem Rzym - Asyż to RV 2.5h kosztuje 12.70€ a Rzym - Mediolan Italotreno 19.90€ (jak się kupuje z wyprzedzeniem) 3h, także bardziej się opłaca wycieczkę na drugi koniec Włoch niż do pobliskiego Asyżu :D

#1505 PostWysłany: 16 Lut 2023 15:24 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 273
Kilometry: 473 820
Krajów: 40 / 18.7%
Nie, bilet jest ważny 2 dni.
W sobotę możesz pojechać sobie Rzym-Asyż-Rzym, a w niedzielę np Rzym-Neapol-Rzym, wtedy bilet zarabia dość mocno (pomijam kwestię, że w samym Rzymie i okolicach jest dużo ciekawych miejsc do obejrzenia i nie ma potrzeby jeździć na tyle daleko)
 Profil Relacje PM off
KL_user lubi ten post.

#1506 PostWysłany: 16 Lut 2023 15:35 
Awatar użytkownika

srebrny
@marrak Regionalne we Włoszech mają stałe ceny a pozostałe ItaloTreno / TrenItalia zależnie od terminu i ew. promocji stąd taki rezultat.
KL_user lubi ten post.

#1507 PostWysłany: 16 Lut 2023 16:11 

niebieski
dmirstek napisał(a):
Nie, bilet jest ważny 2 dni.
W sobotę możesz pojechać sobie Rzym-Asyż-Rzym, a w niedzielę np Rzym-Neapol-Rzym, wtedy bilet zarabia dość mocno (pomijam kwestię, że w samym Rzymie i okolicach jest dużo ciekawych miejsc do obejrzenia i nie ma potrzeby jeździć na tyle daleko)

No nie wiem, na stronie zakupu jest Valid on the... i do wyboru jest tylko jeden dzień.
A w opisie: L’offerta è acquistabile [...] il sabato e la domenica. raczej oznacza że sama promocja jest dostępna w soboty i niedziele, co nie znaczy że kupiona na sobotę jest ważna też w niedzielę.

#1508 PostWysłany: 16 Lut 2023 16:45 
Awatar użytkownika

srebrny
@marrak Bilet jest ważny przez całą sobotę i niedzielę.

Załączniki:
weekend_insieme.png
weekend_insieme.png [ 28.7 KiB | Obejrzany 1594 razy ]
dmirstek lubi ten post.
marrak uważa post za pomocny.

#1509 PostWysłany: 16 Lut 2023 20:09 

niebieski
piotrkr napisał(a):
Cześć, czytałem ostatnio wątek o tanich biletach kilkudniowych na pociągi regionalne, to chyba ten: 3-5-dniowy-bilet-na-za-29-49-euro-w-bf-50,35,168246
Np 3 dni za 30e, 5 dni za 50.
Co ciekawe na stronie https://www.trenitalia.com/en.html w wersji angielskiej nie widzę tych biletów. Zakładka Offers jest bardzo ograniczona. Mają tylko Trenitalia Pass za od 130e, lub Interrail Italy Pass za podobną cenę.

@piotrkr
Mam taki bilet "Italia in Tour 5 days" i zamierzam go wykorzystać w marcu. Wtedy łatwiej było znaleźć.

Załączniki:
Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg [ 41.75 KiB | Obejrzany 1586 razy ]
 Profil Relacje PM off
AguSS lubi ten post.
AguSS uważa post za pomocny.

#1510 PostWysłany: 06 Mar 2023 10:36 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
Krajów: 4 / 1.9%
niebieski
Czy ktoś wie, czy ten bilet Italia in Tour działa na pociąg (monorail) z lotniska w Bolonii do miasta?
 Profil Relacje PM off  

#1511 PostWysłany: 06 Mar 2023 10:58 

srebrny
piotrkr napisał(a):
Czy ktoś wie, czy ten bilet Italia in Tour działa na pociąg (monorail) z lotniska w Bolonii do miasta?
Nie
friend napisał(a):
Mam taki bilet "Italia in Tour 5 days" i zamierzam go wykorzystać w marcu. Wtedy łatwiej było znaleźć.
Teraz też nie ma problemu ze znalezieniem i zakupem tej oferty. Zarówno na stronie Trenitali https://www.lefrecce.it/Channels.Website.WEB/#/ (wybierasz z zakładki dotyczącej ofert regionalnych) i w automacie biletowym.
Załącznik:
capture-20230306-100130.png
capture-20230306-100130.png [ 419.43 KiB | Obejrzany 1434 razy ]
 Profil Relacje PM off
mezo23 lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#1512 PostWysłany: 06 Mar 2023 13:22 

niebieski
A czy te 3 dni to się liczy od momentu skasowania biletu, czy są na konkretne dni i nawet jak zaczynam o 17 to liczy się to jako cały dzień?

Na stronie trenitalia jak się kupuje bilet i wybierze Inne oferty, to brak tam tych 3 i 5 dniach, przynajmniej dla połączenia na 7 marca Bolonia Padwa...
 Profil Relacje PM off  

#1513 PostWysłany: 06 Mar 2023 14:15 

srebrny
@piotrkr
1) Liczą się pełne dni kalendarzowe, a nie godzina zakupu.
2) Ta oferta jest dobrze zakamuflowana i przeciętny zagraniczny turysta ma małe szanse żeby ją znaleźć. Przy wyszukiwaniu konkretnych połączeń nie ma żadnego odnośnika aby kupić ten bilet. Sam musisz wiedzieć, że istnieje i jak go szukać. BTW. do 4 czerwca funkcjonuje również jeszcze tańszy trochę zubożony obszarem obowiązywania bilet tylko weekendowy za 22 EUR.
 Profil Relacje PM off  

#1514 PostWysłany: 06 Mar 2023 16:48 

niebieski
Wygląda na to, że nie działa w wersji angielskiej oraz w wersji mobilnej.

Zgodnie z tym co piszą:

Cytuj:
Per acquistare la promo:

clicca su Altre opzioni direttamente dal form di acquisto in home page
accedi alla sezione Promo/Servizi Regionali;
scegli la tua promozione preferita dal menu a tendina;
scegli da quando far partire la validità della tua promo;
seleziona il numero di titoli che vuoi acquistare;
imposta la data di validità a partire dalla quale vuoi iniziare a viaggiare.

1. Wchodzimy na https://www.trenitalia.com/it/treni_reg ... -tour.html
2. Klikamy Acquista
3. Klikamy Altre Opzioni/Stadionie
4. Klikamy Offers and regional services (samo się przełączyło na angielski)
5. Jako Type można teraz wybrać np Italia in Tour Adulto 3 Giorni
 Profil Relacje PM off
3 ludzi uważa post za pomocny.

#1515 PostWysłany: 17 Mar 2023 22:28 

Zmienię troszku temat. Bilety już w miarę ogarnąłem, choć mimo branżowego doświadczenia nie było to łatwe. Ale jest jeszcze ważna kwestia przechowalni bagażu na dworcach. Nie ukrywam, że najbardziej lubię samoobsługowe skrzynki. Czy na dworcach: Bologna C. i Firienze S.M.Nov takowe się znajdzie? Czy jest szansa, że będą zapełnione? A jeśli tak, to czy znacie inne możliwości zdeponowania plecaków na 1/2-3/4 dnia w tych miastach?
 Profil Relacje PM off  

#1516 PostWysłany: 17 Mar 2023 23:19 

złoty
Jeżeli nie uda się ze skrytkami na dworcu, to można sprawdzić, czy są jakieś przechowalnie w pobliżu tutaj: https://radicalstorage.com/
 Profil Relacje PM off  

#1517 PostWysłany: 17 Mar 2023 23:34 

srebrny
Na Firenze S.M. Novella jest tradycyjna przechowalnia z obsługą. O skrytkach nie słyszałem.
 Profil Relacje PM off  

#1518 PostWysłany: 03 Kwi 2023 20:13 
Awatar użytkownika

Loty: 128
Kilometry: 184 046
Krajów: 19 / 8.9%
niebieski
Jeśli chodzi o skrytki samoobsługowe to polecam https://www.stowyourbags.com/ - jest w wielu miejscach we Włoszech, na długo wychodzi drogo, ale można wcisnąć kilka plecaków czy walizek do tych skrytek, więc na więcej osób już się opłaca.

#1519 PostWysłany: 19 Kwi 2023 07:38 

-- 19 Kwi 2023 07:28 --

Hejka, to ja mam znowu pytanie o bilet Italia in Tour, w temacie pociągów we Włoszech jestem zielony, więc wole się upewnić :)
Jakimi pociągami mogę jeździć mając ten bilet? Gdzieś mi mignęła informacja że "R" i "RV". Przykładowo chciałbym na tym bilecie przejechać trase Livorno-Rzym
Dobrze rozumiem, że na screenie poniżej jestem uprawniony jedynie do pociągu RV 4125 o 6:03 ?
Image

Dodatkowo jak wygląda sprawa z walidacją biletów i ewentualną rezerwacją miejsc? Dobrze rozumiem, że jeśli kupię bilet online, to wystarczy mi pdf (albo inne potwierdzenie) jakie będę miał w telefonie i nie muszę nigdzie walidować biletu, jedynie pokazać w razie kontroli? A jeśli chodzi o rezerwację, to tym się nie muszę przejmować, wystarczy przyjść na dany pociąg i wsiąść?

Dzięki za pomoc, tak jak mówię jestem trochę zielony w temacie a nie chciałbym kupić biletu, z któego nie będzie wiedział jak korzystać :D

-- 19 Kwi 2023 07:38 --

Sorki za spam, ale nie mogłem znaleźć opcji edycji poprzedniego posta. Widzę że screen się nie załączył,
Image
 Profil Relacje PM off  

#1520 PostWysłany: 19 Kwi 2023 07:49 

srebrny
@paskip Przy bilecie "Italia in tour" nie musisz rezerwować miejsc. Wchodzisz na dworzec i wsiadasz do pociągu. W wyszukiwarce Ternitalii możesz ograniczyć wyszukiwanie tylko do pociągów regionalnych i wtedy na pewno się nie pomylisz z wyborem połaczenia. Z dołączonego zrzutu ekranu możesz jechać na całej trasie tylko tym pierwszym połączeniem.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1660 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79 ... 83  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości