Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 734 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 37  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Noclegi na Malcie
#441 PostWysłany: 29 Mar 2016 01:44 

niebieski
Pod względem częstotliwości komunikacji mogło bardzo dużo zmienić się przez 2 lata. Generalnie (po zmianach operatora komunikacji) poszli w stronę dużej systematyczności. I tak autobusy na danej linii kursują co 15,20,30,45 min. albo co 1 lub 1,5 godz.
Nie ma juz takich kilkugodzinnych dziur w rozkładach jak kiedyś.
700 m do przystanku to tyle co dobrze splunąć.

Gran Canaria first minute za 1986 PLN ☀️ Loty i hotel z basenem 🌊 Gran Canaria first minute za 1986 PLN ☀️ Loty i hotel z basenem 🌊
Warto 🔥Zamień chłodne dni na słoneczny relaks na Cyprze ☀️🤩 Loty i noclegi za jedyne 447 PLN 😎 Warto 🔥Zamień chłodne dni na słoneczny relaks na Cyprze ☀️🤩 Loty i noclegi za jedyne 447 PLN 😎
#442 PostWysłany: 05 Kwi 2016 15:07 

Loty: 161
Kilometry: 337 329
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
Hotel Roma Sliema,
spedzilem 3 noce w double za 99 euro, do tego sniadania - skromne i monotonne ale sycące, jakas szynka jeden typ, maslo miod konfitura kawa, sok i to w sumie wszystko. Hotel podniszczony, okna wychodzace na smietnik i sciane sasiedniego budynku, kafelki popekane, wnetrze jak z poczatku lat 90 w Polsce.
Mega skromnie. Fakt czysto, sprzatane, kosmetyki w wc. Praktycznie przy deptaku glownym Sliemy. Nie odradzam ale tez jakos super nie polecam
darekk lubi ten post.

#443 PostWysłany: 05 Kwi 2016 15:10 

Mogles fotki zapodac[SMILING FACE WITH OPEN MOUTH AND TIGHTLY-CLOSED EYES]

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#444 PostWysłany: 05 Kwi 2016 15:15 
Awatar użytkownika

srebrny
Grzes830324 napisał(a):
Hotel Roma Sliema,
Hotel podniszczony, okna wychodzace na smietnik i sciane sasiedniego budynku

Trzeba było wyskoczyć z dodatkowych euro to byś miał balkon z widokiem na morze.
 Profil Relacje PM off  

#445 PostWysłany: 05 Kwi 2016 15:22 

Loty: 161
Kilometry: 337 329
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
pewnie tak, ale nie zalezalo mi na tym, bo i tak wychodzilem z hotelu o 9, a wracalem o 21 :D poza tym rezerwacje mialem z bookingu i nie usmiechalo mi sie doplacac zbytnio, by nie generowac kosztow za duzo

#446 PostWysłany: 07 Kwi 2016 21:17 

Zbanowany
Szukam noclegu na przełomie sierpnia/września przegladam oferty w Bugibbie oraz Qawra w którym rejonie najlepiej szukać hotelu żeby było jak najbliżej głownego przystanka autobusowego( z którego rozpoczyna sie trasa) nie musza byc luksusy. Znalazłem Qawra Point Hotel dobra to jest lokalizcja czy szukac czego innego ?
 Profil Relacje PM off  

#447 PostWysłany: 07 Kwi 2016 21:34 

niebieski
To bardzo blisko głównego przystanku. Popatrz na mapę. Główny przystanek opisany jest jako Bugibba Bay 1.

#448 PostWysłany: 07 Kwi 2016 21:58 

Zbanowany
tak własnie znalazłem. przeszukuje strony czytam opinie o hotelu. tylko sie obawiam transportu publicznego ze jak pojade to "nie wróce" ;) o określonej godzinie
 Profil Relacje PM off  

#449 PostWysłany: 07 Kwi 2016 22:13 

niebieski
Nie ma się czego obawiać. Należy tylko unikać późnych powrotów po 22-ej.

#450 PostWysłany: 07 Kwi 2016 22:45 

srebrny
szumny napisał(a):
Pod względem częstotliwości komunikacji mogło bardzo dużo zmienić się przez 2 lata. Generalnie (po zmianach operatora komunikacji) poszli w stronę dużej systematyczności. I tak autobusy na danej linii kursują co 15,20,30,45 min. albo co 1 lub 1,5 godz.
Nie ma juz takich kilkugodzinnych dziur w rozkładach jak kiedyś.
700 m do przystanku to tyle co dobrze splunąć.

Hm, no nie powiedziałbym tak. Gdy pojawiła się Arriva, to owszem - ucywilizowali system, na Gozo dotychczasowe epizodyczne linie zastąpili kursującymi regularnie. Ale teraz, po rewolucji z ostatniego grudnia, raczej popsuli niż poprawili. Owszem, nowy inwestor dokupił autobusy, ale malusieńkie otokary, a zamiast zwiększać częstotliwości, ministerstwo powymyślało nowe linie. I teraz jak była sobie linia, jeżdżąca co 30 minut, w której ludzie się nie mieścili, to teraz zamiast puścić ją co 15 minut, dodali jadącą raz na godzinę uzupełniającą, a tamta wciąż jest co 30 minut, tyle że zamiast dużego autobusu może podjechać to małe gówienko (maluchy jeżdżą na wszystkich liniach, z wyjątkiem lotniskowych). Poprawili jedynie mieszkańcom niektórych wiosek, bo podnieśli rolę linii uzupełniających, startujących od szpitala, dzięki czemu nie muszą oni walczyć o miejsce w pełnym autobusie jadącym ze stolicy.

w202 napisał(a):
tak własnie znalazłem. przeszukuje strony czytam opinie o hotelu. tylko sie obawiam transportu publicznego ze jak pojade to "nie wróce" ;) o określonej godzinie

Są też nocne, ale tylko w piątki i soboty.
 Profil Relacje PM off  

#451 PostWysłany: 07 Kwi 2016 23:08 

niebieski
Kluczem do zrozumienia idei mojego postu jest słowo "systematyczność" i w tym temacie zmieniło się bardzo wiele. Przynajmniej w teorii bo w praktyce wiadomo że niezbyt sztywno trzymają się rozkładów. Na Gozo sytuacja wygląda o wiele lepiej (zarówno w porównaniu do starych czasów jak i do obecnej na samej Malcie). W marcu spędziłem cały dzionek na Gozo i w zasadzie odbyłem podróż w kilku głównych kierunkach z Victorii z wyjątkiem Xlendii. Taki miałem jeżdżony dzień. Muszę przyznać że wszystko było punktualnie z wyjątkiem epizodu kiedy dźwig zablokował drogę na około 15 min. Mam taką swoją teorię na temat kiedysiejszej dziury komunikacyjnej w środku dnia: wg mnie większość autobusów w tym czasie pełniła funkcję gimbusów. Teraz widziałem że jakaś inna firma obsługuje szkoły.
Częściowo rozumiem powód dlaczego zakupili małe autobusy. W wielu miejscach i one ledwo się przeciskają przez maltańskie zaułki. Inna sprawa że powinni raczej zmodyfikować nieco trasy żeby autobusy przestały się kręcić jak g...o w przerębli. Zastanawia mnie też dlaczego brak linii pospiesznych zwłaszcza na głównych osiach komunikacyjnych.

#452 PostWysłany: 08 Kwi 2016 01:07 

srebrny
Maluchy owszem - tam w wielu miejscach normalny się nie przeciśnie, ale dramatem jest, że wysyłają je na kluczowe linie, na które <i>nomen omen</i> Arriva kierowała przeguby. Pospiesznych nie ma (właściwie to są i to nawet ekspresowe) z tego samego powodu, co wszędzie na świecie. Bo każdy pasażer chce, przepraszam: żąda, by autobus jechał szybko, nie stawał nigdzie, ale koniecznie pod jego blokiem. Dlatego X6 stało się 42 itd.
A systematycznością bym tego nie nazwał. Za czasów Arrivy były wszędzie ścisłe rozkłady, dobrze skoordynowane, do tego mapki, foldery, wszystko jak w zegarku. Teraz to jest trzeci świat i wolna amerykanka.
 Profil Relacje PM off  

#453 PostWysłany: 08 Kwi 2016 02:12 

niebieski
Akurat w czasach arrivy nie byłem i mam tylko porównanie stanu dzisiejszego do tego co było wcześniej przed arrivą.
Chyba za arrivy zrobili bilety tygodniowe za coś ok. 7e?

#454 PostWysłany: 08 Kwi 2016 07:33 
Awatar użytkownika

Loty: 140
Kilometry: 393 338
Krajów: 35 / 16.4%
@w202
Bylem w styczniu w Qawra/Bugibba i uwazam,ze byla to
dobra decyzja. Dworzec autobusowy w centrum miasta ,
gdzie autobusy jada we wszystkich kierunkach wyspy ,
a X3 do/z lotniska. Na przystankach jest napisany numer busa i
dokad jedzie. Wiekszosc brzegu w okolicy jest kamienista
tylko w polnocnej czesci widzialem kawalek piasku. W okolicy
jest pelno sklepow,sklepikow.market i knajpy.
Fajne miejsce. Polecam.

#455 PostWysłany: 08 Kwi 2016 07:38 
Awatar użytkownika

srebrny
Bugibba to moim zdaniem słaba lokalizacja w dodatku getto turystyczne.

szumny napisał(a):
Akurat w czasach arrivy nie byłem i mam tylko porównanie stanu dzisiejszego do tego co było wcześniej przed arrivą.
Chyba za arrivy zrobili bilety tygodniowe za coś ok. 7e?

Bilety były po 6,5 EUR w czasach (od 01.01.2014), kiedy arriva się wycofała a organizacją transportu zajmował się Malta Transport Authority
 Profil Relacje PM off
otakesan lubi ten post.

#456 PostWysłany: 08 Kwi 2016 08:51 

niebieski
A teraz jakie są dniowe/tygodniowe bilety itp? Aż boję się ruszac temat, żeby nie dostać zawału i nie walić głową w lustro: po co ja się pcham na Maltę w sierpniu?? :-)
 Profil Relacje PM off  

#457 PostWysłany: 08 Kwi 2016 08:52 
Awatar użytkownika

srebrny
https://www.publictransport.com.mt/en/b ... -ticketing
 Profil Relacje PM off
asiasz uważa post za pomocny.

#458 PostWysłany: 08 Kwi 2016 09:37 

niebieski
@cypel: Getto - zgoda ale jeśli chce się mieć lokalizację nad morzem a jednocześnie przyzwoitą komunikację z resztą wyspy oraz z Gozo to jednak Bugibba wygląda bardzo korzystnie.

#459 PostWysłany: 08 Kwi 2016 10:22 

srebrny
szumny napisał(a):

No tak, to faktycznie w porównaniu z dawnymi czasami jest teraz o wiele lepiej, bo właśnie ucywilizowała im wszystko Arriva. Teraz zmienił się inwestor i jednak sporo się pogorszyło, ale wciąż system bazuje na dokonaniach Arrivy.

asiasz napisał(a):
A teraz jakie są dniowe/tygodniowe bilety itp? Aż boję się ruszac temat, żeby nie dostać zawału i nie walić głową w lustro: po co ja się pcham na Maltę w sierpniu?? :-)

Ten wątek nazywa się "Noclegi na Malcie". Chyba nie ma powodu, żebyśmy po raz pięćsetny powtarzali informacje, które można znaleźć w wątku o komunikacji?
 Profil Relacje PM off  

#460 PostWysłany: 08 Kwi 2016 11:56 

niebieski
To prawda :-)
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 734 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 37  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość