Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Na jednym bilecie przesiadkę gwarantuje przewoźnik. Jeżeli się spóźnisz, musi się Tobą zaopiekować.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 294 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 15  Następna
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 26 Lip 2018 20:32 
Awatar użytkownika

Loty: 625
Kilometry: 983 931
Krajów: 33 / 15.4%
niebieski
55-60 minut to bardzo niewiele przy przesiadce we FRA na lot poza Schengen. Przy najmniejszym opoznieniu dolotu - nie do zrobienia, o ile drugi lot bedzie o czasie.

Także = również / też
Tak że = więc / zatem / dlatego
 Profil Relacje PM off  

Gran Canaria first minute za 1986 PLN ☀️ Loty i hotel z basenem 🌊 Gran Canaria first minute za 1986 PLN ☀️ Loty i hotel z basenem 🌊
Warto 🔥Zamień chłodne dni na słoneczny relaks na Cyprze ☀️🤩 Loty i noclegi za jedyne 447 PLN 😎 Warto 🔥Zamień chłodne dni na słoneczny relaks na Cyprze ☀️🤩 Loty i noclegi za jedyne 447 PLN 😎
#82 PostWysłany: 17 Paź 2018 08:09 

Witam,

Po raz pierwszy lecę przez Frankfurt na 2 biletach. Najpierw z Krakowa do Frankfurtu a póniżej z Frankfurtu na poza strefe Schengen.
W związku z tym jak rozumiem na lotnisku we Frankfurcie po wylądowaniu muszę odebrać mój bagaż rejestrowany ? A następnie wyjść z lotniska, poszukać hali odlotów i nadać bagaż ponownie?
Jestem mega zestresowany :) i bardzo proszę o informacje bardziej doświadczonych podróżników jak to wygląda we Frankfurcie logistycznie?

pozdrawiam serdecznie
 Profil Relacje PM off  

#83 PostWysłany: 17 Paź 2018 08:30 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 282
Krajów: 1 / 0.5%
HON fly4free
@chrisstoff

Tak, odebrać bagaż.
Nie, nie wychodzić z lotniska. Tylko po odebraniu bagażu wyjechać schodami ruchomymi pietro wyżej. Na wyświetlaczu odszukać swoij lot i strefe checkinow w których bagaż nadasz ponownie. Oddasz bagaż i przechodzisz przez security, potem może być dlugi spacer do gate.
chrisstoff uważa post za pomocny.

#84 PostWysłany: 17 Paź 2018 08:33 

niebieski
Jakimi liniami lecisz? Moze trzeba bedzie zmienić terminal.

Enviado desde mi ALE-L21 mediante Tapatalk

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Profil Relacje PM off

#85 PostWysłany: 17 Paź 2018 08:42 

@tom971 - dziękuje bardzo, czy loty z Krakowa zwykle lądują przy jakimś określonym "gate" (Lufthansa) zastanawiam sie porostu w którym miejscu odbiorę bagaż? na mapce widzę ze baggage cliam jest w holu głównym po 2 stronach ale chyba także w terminalu E

@pbak - z Krakowa lece Lufthansa a z Frankfurtu wylatuje liniami Condor
 Profil Relacje PM off  

#86 PostWysłany: 17 Paź 2018 09:11 

niebieski
Do Frankfurtu przylecisz na terminal A albo B. Tam gdzie przylecisz, idziesz do odbioru bagazu. Lapiesz swoja walizke, wychodzisz I znajdujesz sie w ogolnodostepnej czesci lotniska. Condor bedzie wylatywac z czesci B, C albo Z, idziesz tam, rzechodzisz ponowna kontrole bagazu, kontrole paszportowa I idziesz do bramki.

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Profil Relacje PM off

#87 PostWysłany: 17 Paź 2018 09:26 

Dziekuje za informacje.

Po odbiorze bagażu wychodzę - czyli tak jak pisał @tom971 piertro wyżej ruchomymi schodami tak? i tam będzie ta ogólnodostępna część lotniska?
 Profil Relacje PM off  

#88 PostWysłany: 17 Paź 2018 09:29 

niebieski
Ze strefy odbioru bagazu wychodzisz normalnie, w poziomie :-) Wtedy trafiasz na czesc ogolnodostepna przylotow, czesc odlotow jest pietro wyzej, albo nawet dwa (Z).

Profil Relacje PM off

#89 PostWysłany: 17 Paź 2018 09:53 

:) ok wychodzę w poziomie jestem w strefie ogólnodostępnej przylotów. Teraz muszę gdzieś nadać mój bagaż rejestrowany czyli idę piętro wyżej (albo dwa) do strefy odlotów i tam nadaje bagaż i idę do kontroli itd?
Przepraszam ale normalnie jestem strasznie zielony w tych sprawach :)
 Profil Relacje PM off  

#90 PostWysłany: 17 Paź 2018 09:59 
Awatar użytkownika

Loty: 158
Kilometry: 235 829
Krajów: 36 / 16.8%
Bez stresu, wszystko jest dobrze oznaczone, więc wszystko znajdziesz.

Po wylądowaniu kieruj się znakami do Baggage Claim, odbierasz bagaż i wychodzisz. Potem sprawdzasz gdzie masz Check-In i zgodnie ze znakami ciśniesz do Check-Inu w Departures.

Jakimi liniami lecisz ? Jeśli to Lufthansa to najpierw musisz sobie w kiosku wydrukować kartę pokładową a dopiero potem podejść do stanowisk z odprawą bagażu.
 Profil Relacje PM off

#91 PostWysłany: 17 Paź 2018 10:05 

niebieski
chrisstoff napisał(a):
:) ok wychodzę w poziomie jestem w strefie ogólnodostępnej przylotów. Teraz muszę gdzieś nadać mój bagaż rejestrowany czyli idę piętro wyżej (albo dwa) do strefy odlotów i tam nadaje bagaż i idę do kontroli itd?
Przepraszam ale normalnie jestem strasznie zielony w tych sprawach :)

Nadanie bagazu dla Condora o ile pamietam jest w czesci C. Wiec po odbiorze bagazu z Krakowa i wjezdzie na gore idziesz praktycznie przez caly terminal, zostawiasz bagaz a potem w zaleznosci od bramki wylotowej zostajesz w C albo wracasz do B lub Z. Brzmi bardziej skomplikowanie niz jest w rzeczywistosci.

Profil Relacje PM off

#92 PostWysłany: 17 Paź 2018 10:20 

-- 17 Paź 2018 10:16 --

Dzięki wielkie! :)

-- 17 Paź 2018 10:20 --

dawidchyl napisał(a):
Bez stresu, wszystko jest dobrze oznaczone, więc wszystko znajdziesz.

Po wylądowaniu kieruj się znakami do Baggage Claim, odbierasz bagaż i wychodzisz. Potem sprawdzasz gdzie masz Check-In i zgodnie ze znakami ciśniesz do Check-Inu w Departures.

Jakimi liniami lecisz ? Jeśli to Lufthansa to najpierw musisz sobie w kiosku wydrukować kartę pokładową a dopiero potem podejść do stanowisk z odprawą bagażu.

z Krakowa do Frankfurtu przylecę Lufthansa
Z Frankfurtu w dalsza drogę lecę Condorem.

Zawsze latałem sobie Lufhansa i jak się przesiadałem to nie mysialem o bagażu, teraz niestety kupiłem dwa bilety i nagle mnie olśniło, ze przecież musze walizkę przerzucić... faktycznie oznaczenie tam jest bardzo dobre. Dzieki za uspokojenie moze jednak sie uda ;)
 Profil Relacje PM off  

#93 PostWysłany: 21 Sty 2019 15:15 
Awatar użytkownika

Loty: 26
Kilometry: 70 255
Krajów: 7 / 3.3%
niebieski
Ma ktoś może fotkę lub mapkę jak udać się do tego magicznego tunelu we FRA
Przylatuje z Azji a dalej lecę jakąś tania Francą do UK i nie chciał bym przechodzić przez Security bo będę miał trochę fajek i nie chce aby się szwaby doj....
 Profil Relacje PM off  

#94 PostWysłany: 17 Lut 2019 12:11 

niebieski
Dzień dobry Lufthansą z KTW do FRA, gdzie mam przesiadkę na AirCanada do Montrealu. Wylot 6:15 z KTW, o 8:00 planowo we FRA, a potem 10:05 do Kanady - wszystko z Terminalu 1 (Economy L).
Z historii lotów widać, że zwykle (wiem, wiem - oczywiście nigdy nie wiadomo ;) ) Lufthansa jest szybciej we FRA o ok. 30 minuty, więc (teoretycznie) mam na przesiadkę nawet 2,5 godziny. No i tutaj mam zagwozdkę.
Mam kartę DC i - jeśli przylot byłby faktycznie choć trochę przed czasem - chciałbym na chwilę wstąpić do saloniku LuxxLounge przed dłuższym lotem za ocean. Ale aby z niego skorzystać trzeba wyjść za security - taki wyjątek podobno.
Pytanie czy jest to w praktyce wykonalne, skoro niektóre posty (a niektóre nie) tutaj i np. na tripadvisor mówią, że można trafić na kolejkę do security na 2-3 godziny i nawet nie zdążyć na samolot? Lecę na jednym bilecie, ale zaznaczam, że chodzi o ranek normalnego dnia roboczego - może to istotne?
Swoją drogą, jakby jednak tak wyjść poza security i nie zdążyć, to... przebukują czy pozostawią samemu sobie? Bagażu rejestrowanego nie muszę odbierać we FRA.
Na lotnisku we FRA podobno są dostępne w necie jakieś liczniki czasu do security - szukałem, informację widzę, ale licznika nie znalazłem. Jest coś takiego?
Podobno jeszcze jest coś na wzór Fast Tracka dla przesiadających się (?) - ale nie wiem czy jest i jak to działa i czy bezpłatne?
Uff, trochę tych pytań mam - wybaczcie :D
 Profil Relacje PM off  

#95 PostWysłany: 18 Lut 2019 01:26 
Awatar użytkownika

Loty: 625
Kilometry: 983 931
Krajów: 33 / 15.4%
niebieski
@sanchopan, kontrola bezpieczenstwa we FRA jest baaardzo powolna. Nie ryzykowalbym opuszczania airside, zwlaszcza w godzinach porannych.
Jesli mimo wszystko wyjdziesz i nie zdazysz z powrotem na boarding, nie masz szans na bezkosztowe przebukowanie biletu.

Także = również / też
Tak że = więc / zatem / dlatego
 Profil Relacje PM off  

#96 PostWysłany: 18 Lut 2019 04:39 

niebieski
2-3 h czekania to ekstremum. Ja z reguly stoje max 30 minut. Dluzsze kolejki sa, jak sa strajki albo poczatek wakacji.

Profil Relacje PM off  

#97 PostWysłany: 18 Lut 2019 10:03 

niebieski
A co z tym Fast Line we Frankfurcie, czy ktoś wie? Bo niby piszą, że "dla przesiadkowych" to jest jak już czasu mało czy może źle zrozumiałem?
No właśnie wszyscy piszą jak Wy: zwykle ok. 30 minut, ale niektórzy o 2-3 godzinach... :) Szukam tych kolejek do security podglądu online, ale mam podejrzenie, że to coś działa tylko na monitorach wewnątrz lotniska...
 Profil Relacje PM off  

#98 PostWysłany: 18 Mar 2019 05:02 

Loty: 61
Kilometry: 102 896
Krajów: 19 / 8.9%
niebieski
Hej! Lecimy za 2 tygodnie trasą Rio - Lizbona - Frankfurt (TAP) i potem Frankfurt - Kraków (Ryanair). Mamy jakieś kremy do opalania i inne płyny większe niż 100ml i jak przypuszczam brazylijskie security nie będą mieć z tym problemu (przynajmniej nigdzie w Ameryce Pd nikt się jeszcze o to nie czepiał). Zastanawiam się jednak czy w Lizbonie albo Frankfurcie będziemy musieli przejść jeszcze raz przez security, a co za tym idzie stracimy nasze płyny? Lecimy tylko z bagażami podręcznymi, więc jeśli będzie opcja pozostania w strefie tranzytowej to tak właśnie zrobimy.
 Profil Relacje PM off  

#99 PostWysłany: 18 Mar 2019 09:15 

niebieski
We Frankfurcie bedzie zmiana terminala i ponowne przejscie przez kontrole.

Profil Relacje PM off  

#100 PostWysłany: 21 Mar 2019 14:23 

Przeglądam forum, ale nie natrafiłem na informację o przesiadce do Vancouver.
Lecę 1 maja z Wrocławia, lufthansą, czas na przesiadkę ok. 1:15.
Jest może ktoś na forum, kto podobnie się przemieszczał i może podzielić się uwagami?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 294 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 15  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości