Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 13 Gru 2019 23:29 
Awatar użytkownika

srebrny
cześć,

czy Ci z was, którzy byli na Sri Lance mogą mi powiedzieć jak wygląda tam sprawa z dostępnością, ceną i szybkością internetu (głównie chodzi mi o internet mobilny / GSM, ale chętnie poczytam też o jego szybkości w hotelach / hostelach / pensjonatach / cokolwiek co oni tam mają) ?

I, jesli ktoś z was pracował stamtąd zdalnie (w moim wypadku praca byłaby przez VPN, ale o różnego rodzaju zdalnych pulpitach do Europy też chętnie poczytam), to może mi powiedzieć jak to wychodziło?

najbardziej chodzi mi o okolice miejscowości Kalpitiya, ale każda informacja się przyda.

z góry dziękuję
 Profil Relacje PM off  

Leć do Ameryki Środkowej i zobacz dwa oceany 😮🌊 Bilety do Panamy za 2394 PLN Leć do Ameryki Środkowej i zobacz dwa oceany 😮🌊 Bilety do Panamy za 2394 PLN
Letnia wycieczka bez brania urlopu 😍 Weekend w Sztokholmie za 420 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel ze śniadaniami) 🇸🇪 Letnia wycieczka bez brania urlopu 😍 Weekend w Sztokholmie za 420 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel ze śniadaniami) 🇸🇪
#2 PostWysłany: 10 Lut 2023 23:01 

niebieski
Podbijam.
1. Jakie macie doświadczenia z kartami SIM? Czy Internet Mobilny śmiga sensownie, aby pracować zdalnie łączyć się np. przez Teamsa na video?
2. Podobno na Sri Lance występują przerwy w zasilaniu (blockdowny). Jakie z tym macie doświadczenia? Często się to zdarza w miejscach, w których byliście?

Image
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 10 Lut 2023 23:14 
Awatar użytkownika

tomczas napisał(a):
Podbijam.
1. Jakie macie doświadczenia z kartami SIM? Czy Internet Mobilny śmiga sensownie, aby pracować zdalnie łączyć się np. przez Teamsa na video?
2. Podobno na Sri Lance występują przerwy w zasilaniu (blockdowny). Jakie z tym macie doświadczenia? Często się to zdarza w miejscach, w których byliście?

1. internet śmiga bardzo dobrze, chyba, że pojedziesz gdzieś w góry to możesz mieć problemy z zasięgiem
2. podczas mojego pobytu blackouty były codziennie, na początku były zapowiadane, kraj podzielili na okręgi i z góry było powiedziane, że ten okręg nie będzie miał prądu w tych godzinach, a później to wszystko się posypało i już odłączali prąd randomowo, ale BTSy miały generatory i zasięg sieci był, więc z telefonu robisz hotspota, a laptop na baterii pociągnie Ci kilka godzin
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 29 Wrz 2025 19:10 
Awatar użytkownika

Loty: 522
Kilometry: 840 653
Krajów: 69 / 32.2%
złoty
Nie mogę znaleźć info o internecie mobilnym na Sri Lance.

Czy na lotnisku kupię kartę SIM ?
Jakich operatorów i jakie są ceny ?

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 29 Wrz 2025 19:24 
Awatar użytkownika

Loty: 246
Kilometry: 514 695
Krajów: 48 / 22.4%
srebrny
Na lotnisku, tuż przy wyjściu z terminala, jest punkt sprzedaży lokalnych kart SIM, polecam sieć Dialog 50GB za 2450LKR (niecałe 30PLN) ważny 1 miesiąc. Są też mniejsze, tańsze pakiety. Z zasięgiem nie było problemu a zjeździłem dużą część wyspy.
Tomo14 lubi ten post.

#6 PostWysłany: 17 Paź 2025 06:37 
Awatar użytkownika

Loty: 522
Kilometry: 840 653
Krajów: 69 / 32.2%
złoty
Faktycznie Dialog jest spoko.
Poza totalnymi odludziami nie ma problemów z zasięgiem.
Wzięliśmy 2 karty po 20 GB i zużyliśmy ok. połowy - w zasadzie nie korzystaliśmy z hotelowych WiFi bo te miały gorszy transfer niż nasza sieć.

Zakup w hali po przylocie - można płacić kartą, instalacja moment przez pracownika.

Nie instalowałem apki, ale przez bota na czacie na WhatsApp co jakiś czas sprawdzałem ile zostało transferu.

Spotkaliśmy Polkę, która siedzi na Sri Lance już kilka miesięcy i bez problemu pracuje zdalnie na internecie mobilnym.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 17 Paź 2025 11:22 

Loty: 37
Kilometry: 97 719
Krajów: 14 / 6.5%
srebrny
Ktoś kupował eSIM dialog wcześniej przez internet? Zastanawia mnie jak to działa, bo jeżeli dobrze rozumiem ich opis na stronie to powinno zadziałać, ale z drugiej wygląda to chyba tak, że najpierw kupuję eSIM, późnije doładowuje wartością tego turystycznego planu, którego chcę użyć i dopiero wtedy mogę go aktywować. Zastanawiam się, czy te kroki da się zrobić jeszcze z Polski nie będąc połączonym z ich siecią
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 24 Lis 2025 16:05 

Loty: 37
Kilometry: 97 719
Krajów: 14 / 6.5%
srebrny
Odpowiem sam sobie, może komuś się przyda - wszystko można zrobić z Polski. "Kupiłem" esim (cudzysłów bo za darmo), normalnie da się go zainstalować i aktywować w Polsce, działa w roamingu, więc jak na jakimś etapie są potrzebne kody sms to nie ma problemu. Można doładować dowolną kwotą i kupić dowolny pakiet - nie tylko te turystyczne, ale jak ktoś potrzebuje mniej internetu to np. 6GB można kupić za 515LKR. Dodatkowo na początku dostałem 2GB (chyba za rejestracje numeru w ich apce).
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 30 Lis 2025 18:42 

Loty: 186
Kilometry: 411 877
Krajów: 39 / 18.2%
srebrny
Kupiłem na lotnisku dialoga. Raz dwa przelozyli karte i po 5 min moglem korzystać , mozliwosc platnosci karta/gotówka.
Maja spora ilośc pakietów do wyboru ale sie nie rozdrabnialem wzialem 50GB za coś koło 26zł na 30 dni :)
Mieli też pakiety 1/5/10/20/30GB odpowiednio w tańszej cenie.
Internet śmigał wybornie na całej wyspie bez żadnych problemów.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość