Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 213 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 26 Maj 2024 15:42 
Awatar użytkownika

złoty
@cart, dzięki, przeczytałem "cały" temat i utwierdziłem się w przekonaniu, że czym mniej się napisze tym lepiej
 Profil Relacje PM off
cart lubi ten post.

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#42 PostWysłany: 26 Maj 2024 15:47 

srebrny
Każdy ma prawo chwalić się tym, z czego jest dumny.
Ja jestem dumny z tego, że nie mam potrzeby chwalenia się czymkolwiek.
 Profil Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.

#43 PostWysłany: 26 Maj 2024 16:15 
Awatar użytkownika

Loty: 362
Kilometry: 483 133
Krajów: 62 / 29.0%
niebieski
Każdy jest inny i niech każdy robi w życiu to co sprawia mu przyjemność i się odnajduje w nim mając jakiś wyznaczony cel. Gorzej jeżeli się nie ma żadnego celu w życiu i człowiek cały czas użala się nad soba.
Nie oceniajmy, nikt nie lubi być oceniany. Ja np. Znam osobę, który od lat 90 lata po świecie i zalicza po kolei restauracje Hard Rock Cafe tworząc przy tym album…na koncie ponad 200 lokali odwiedzone…osoby z 3City może kojarzą go ;)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#44 PostWysłany: 26 Maj 2024 17:04 

niebieski
Wracając do meritum, niestety sytuacja pokazuje jak MSZ jest bezwartościowy w takich wypadkach dla podróżników. Widać, potrafią umieszczać tylko nieaktualne informacje na stronie oraz pomagać w razie bankructw biur podróży. Przy bardziej skomplikowanych sytuacjach liczyć na nich nie można.
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 26 Maj 2024 17:23 

Loty: 168
Kilometry: 361 697
Krajów: 35 / 16.4%
platynowy
A w czym ministerstwo tutaj zawiniło ? No za błędy człowieka winić ministerstwo to już z grubej rury pojechałeś.
Znasz ostatnią historię afery dyplomatycznej z DRK ? Sytuację w DRK ?
 Profil Relacje PM off
trocha lubi ten post.

#46 PostWysłany: 26 Maj 2024 17:34 
Awatar użytkownika

Loty: 255
Kilometry: 555 636
Krajów: 54 / 25.2%
srebrny
Nie chcę być adwokatem MSZ, bo na własnej skórze doświadczyłem nieścisłości w ichniejszych informacjach, ale w tym przypadku?

Cytuj:
Ministerstwo Spraw Zagranicznych odradza wszelkie podróże do następujących prowincji Demokratycznej Republiki Konga:

Kasai, Kasai-Central, Kasai-Oriental
Nord-Ubangi, Sud-Ubangi, Bas-Uele, Haut-Uele
Ituri, Nord Kivu, Sud Kivu, Maniema, Tanganyika, północna część Haut-Lomami
Na pozostałe terytorium DRK, w tym do stolicy, Kinszasy, MSZ odradza podróże, które nie są konieczne.

Cytuj:
W związku z zagrożeniem bezpieczeństwa oraz brakiem polskiej placówki w tym kraju, możliwość udzielenia bezpośredniej pomocy konsularnej obywatelom polskim jest bardzo ograniczona.

Poza tym nie wiemy co MSZ w tej sprawie zrobiło. Nie spodziewałbym się cudów, ale nie wiemy. Jak już ktoś zauwazył - jeśli poczytać komentarze pod filmem z "procesu" to lokalsi naprawdę wierzą, że to sabotażysta, szpieg i należy go przykładnie ukarać.
DMW lubi ten post.

#47 PostWysłany: 26 Maj 2024 17:41 

Loty: 49
Kilometry: 133 713
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
boots napisał(a):
Każdy ma prawo chwalić się tym, z czego jest dumny.
Ja jestem dumny z tego, że nie mam potrzeby chwalenia się czymkolwiek.

Jest podobna sentencja.
Jestem na takim etapie życia, że nie muszę nikomu niczego udowadniać.
I tego się trzymajmy.
;)
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 26 Maj 2024 18:00 
Awatar użytkownika

Loty: 779
Kilometry: 1 154 445
Krajów: 84 / 39.3%
HON fly4free
Ktoś już napisał w tym drugim wątku, że aresztowanie i proces to prawdopodobnie reperkusje wizyty naszego prezydenta w Rwandzie.

Wywołano histerię i szybko znaleziono niewinną ofiarę.

Mam nadzieję, że jest szansa na jego uratowanie i MSZ będzie intensywnie działał w tej sprawie. W sumie władzom DRK skazanie może wystarczyć i mogą już go wydać Polsce
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#49 PostWysłany: 26 Maj 2024 18:49 
Awatar użytkownika

Loty: 162
Kilometry: 264 650
Krajów: 46 / 21.5%
niebieski
@PawelSz , wyluzuj. Pamiętam jak narzekałeś na użytkowników co latają biznesem i opisują co było do jedzenia w samolocie. Powiedziałbym, że niezdrowo się interesujesz tym co inni mają w talerzu. Dosłownie i w przenośni.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#50 PostWysłany: 26 Maj 2024 18:53 
Awatar użytkownika

niebieski
Wybiło zbiorowe ego podróżników w tym wątku jak wybija okresowo lenistwo i patologiczną chciwość w innych wątkach.
Skoro wystąpiło, to znaczy że jest potrzebne takie lustro.
Muszę przestać ten wątek obserwować, bo sieje ferment.
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 26 Maj 2024 19:07 

Loty: 209
Kilometry: 711 502
Krajów: 51 / 23.8%
niebieski
Ale PawełSz ma rację w tym znaczeniu, że jeśli powodem podróży do DRK była chęć zaliczenia każdej prowincji, to tą decyzją przyczynił się do narażenia siebie na problemy. Co innego, gdyby poleciał na pół dnia do Kinszasy, żeby zaliczyć dany kraj. W doniesieniach naszych mediów czytamy o zarzutach, że zbliżał się czy przemieszczał po linii frontu, fotografował. Zarzuty o szpiegostwo mu stawiane jak najbardziej wyglądają na absurdalne a proces pokazowy (ale nie podejmę się udowadniać że szpiegiem nie był, jak również że mógł nim być, bo poza linkowanymi artykułami nic o człowieku nie wiem) ale nie wiemy, co on tam robił, czy nie złamał jakichś zakazów, nie wszedł tam, dokąd nie wolno i tym samym czy nie dał władzy wygodnego pretekstu . Co nie zmienia faktu, że jeśli nawet znalazł się tam, gdzie nie wolno, to nie znaczy, że prokuratura ma żądać najwyższej kary a sąd łaskawie zasądzić dożywocie a nie kare śmierci.
W jednym z wstawionych linków przytaczana jest wypowiedź rzecznika MSZ, że pan Mariusz znalazł się w DRK w wyniku zbiegu okoliczności, co jest dla mnie dziwacznym stwierdzeniem w sytuacji, jeśli chciał zaliczyć określone rejony tego kraju. A może MSZ ma pełniejsze informacje?
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#52 PostWysłany: 26 Maj 2024 19:34 

niebieski
@jar188 @benedetti
Zgadzam się, że tu wina leży po stronie podróżnika. I nie oczekuję od MSZ niewiadomo czego. Raczej jest to smutne potwierdzenie tego, że w krytycznych sytuacjach można liczyć tylko na siebie i bliskich. Bo z dostępnych informacji wygląda, że MSZ raczej nic nie zadziałał.

Moim zdaniem, jeśli MSZ mógłby pomóc to właśnie w takich wypadkach a nie u ludzi jęczących w TVN, że 4 godziny z bombelkiem siedzą na lotnisku i nikt im wody nie podsunął. Jednak kanały oficjalne i autorytet państwa powinny pomóc coś więcej.

A może za dużo filmów się naoglądałem i cały czas mam za wiele oczekiwań w stosunku do naszego państwa :lol:
 Profil Relacje PM off
DMW lubi ten post.

#53 PostWysłany: 26 Maj 2024 19:45 

Loty: 168
Kilometry: 361 697
Krajów: 35 / 16.4%
platynowy
Przecież MSZ działa, poczytaj,zalecali załatwienie tego po cichu bez szumu medialnego, więc tak działają.
Czy są skuteczni ? Pozostaje tylko wierzyć, że tak bo nasza wiedza w tym temacie sprowadza się tylko do doniesień medialnych.
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 26 Maj 2024 20:01 
Awatar użytkownika

Loty: 162
Kilometry: 264 650
niebieski
@kumkwat_kwiat , bez przesady, do tanga trzeba dwojga. Odklejone reżimy to nie jest najlepszy partner do rozmów, nawet prośbą, groźbą i przekupstwem. Zwykle trzeba poczekać aż karta się odwróci i ma się jakiś lewar. Tak było np. z Łukaszenką. Przecież niejeden polski obywatel tam siedział, niejeden został wypuszczony z inicjatywy MSZ, często jednak po długim czasie, dopiero gdy pojawiła się możliwość szantażu.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#55 PostWysłany: 26 Maj 2024 20:43 

Loty: 200
Kilometry: 292 987
Krajów: 41 / 19.2%
srebrny
MSZ pewnie działa w ramach posiadanych możliwości, przecież nikt tam nie wyśle JW GROM.

Sorry za OT, ale dołączam do przedmówców, @PawelSz wydaje mi się, że w pewnych kwestiach warto trochę wyluzować. Wszedłem sobie w Twoje posty, czytam je i trochę nie rozumiem. Niech każdy podróżuje jak chce i tyle. Jedni mogą sobie latać na pizzę do Bergamo, drudzy jechać na miesięczny trip do Azji z drukowanymi przewodnikami i mapami. A jeszcze inni pojadą sobie na all inclusive korzystając z last minute. I niech każdy żyje po swojemu. Ja np. nigdy nie byłem na all inclusive w Egipcie, ale to nie znaczy, że będę się rozpisywać „a po co ludzie tam jeżdżą??” i stawiać się na lepszej pozycji jako organizującego wyjazd samodzielnie. Mamy tu fanów kresek, bywalców saloników, smakoszy posiłków z klasy C, koneserów hoteli, "zaliczaczy", osób mogących napisać doktorat z termatu mil i wielu wielu innych. I fajnie, że jest taki przekrój osób. :)
Cytuj:
Latam od 40 lat po świecie, ale nie wiem co oznacza skrót FTL...
Wrzuciłem do googla i wyskoczyło FTL (Full Truck Load)
Chyba nie o to chodzi...
Czy ktoś z Sz. Forumowiczów pomoże ?
Cytuj:
Podróżuję od 40 lat, odwiedziłem 164 państwa, ale jeszcze nie zdarzyło mi się lecieć w biznesie lub odwiedzić jakikolwiek salonik :evil:
Cytuj:
Nie rozumiem osób, które oczekuję odszkodowania za opóźnienie samolotu, czy, jak wyżej, za uszkodzony fotel.
Cytuj:
Przepraszam, przeczytałem cały wątek, ale nadal nie ogarniam :)
Po co komu laptop w czasie wakacyjnego wyjazdu ???
Cytuj:
Spróbuję się zmobilizować, bo gdy widzę relacje z saloników na lotnisku lub ekscytacje z podróży biznes klasą, okraszone zdjęciami żarcia to mnie pusty śmiech ogarnia...
Kogo to obchodzi ?
Podróżuję od 40 lat, ale nigdy nie leciałem w biznesie, ani nie byłem w saloniku. Bo i po co ? Zresztą, kto by mnie tam wpuścił :lol: ?
"podróżowanie od 40 lat" naliczyłem w 8 postach i dalej przestałem, cytując jeden z Twoich postów
Cytuj:
Po co piszesz, jeśli NIC nie masz konstruktywnego do powiedzenia ?
;)
 Profil Relacje PM off
26 ludzi lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#56 PostWysłany: 26 Maj 2024 22:25 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 283
Kilometry: 354 948
Połączyłem posty z tego wątku:
bru-fih-kinszasa-500-euro,232,176794

Nie kasuje ot ale wątek "jak należy podróżować" proszę kontynuować tutaj:
o-tym-co-to-znaczy-podrozowac,18,170639

A ten temat proponuje pozostawić na informacje dotyczące zatrzymanego podróżnika lub ew. dalszego monitorowania sytuacji w DRK.
 Profil Relacje PM off
oskiboski lubi ten post.

#57 PostWysłany: 26 Maj 2024 22:31 
Awatar użytkownika

srebrny
Cytuj:
Krewna mężczyzny, Renata Mackiewicz, podkreśliła w rozmowie z Interią, że Mariusz podczas rozprawy nie miał ani tłumacza, ani adwokata. Zaznaczyła, że 52-latek znajduje się na skraju wyczerpania fizycznego i psychicznego.

Media uparcie twierdzą, że na tym pokazowym procesie nie miał żadnego wsparcia. A na tym filmie widać adwokata i tłumaczkę.

Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 27 Maj 2024 10:09 
Awatar użytkownika

srebrny
Taka ciekawostka
Wg Janusza Tichoniuka (yahodeville.com), którego osobiście uważam za fachowca od Afryki, fotografowanie w DRK jest nielegalne. Nie wiem na ile to aktualne info.
Załącznik:
fotografia.jpg
fotografia.jpg [ 65.65 KiB | Obejrzany 1172 razy ]

Załącznik:
fotografia2.jpg
fotografia2.jpg [ 54.66 KiB | Obejrzany 1172 razy ]
 Profil Relacje PM off
9 ludzi lubi ten post.
wtak uważa post za pomocny.

#59 PostWysłany: 27 Maj 2024 12:12 

srebrny
Tak jak w wielu afrykańskich krajach. Zapomina się o tym, ale w krajach mało turystycznych, a zwłaszcza tych ogarniętych wojną, zamachami i uprowadzeniami, warto o tym pamiętać. Nie ma... Oo,sorry!

Ed. O, nasz wódz-sił zbrojnych się włączył, to koniec afery, sprawa załatwiona
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 27 Maj 2024 12:51 

HON fly4free
Sam to przerabiałem, jak dawno temu przyleciałem jako afrykański żółtodziób do Harare (w erze Mugabe) i ochoczo biegałem po mieście i robiłem foty budynków, bazarków, bardzo chętnych do pozowania lokalsów itp., aż zatrzymał się na ulicy jadący samochodem jakiś biały i mnie uświadomił, że jest to tam kompletnie nielegalne i za chwilę ściągnę sobie na głowę dużo większe kłopoty niż można byłoby sobie wyobrazić. Mugabe panicznie się bał zamachów na siebie i służby były uczulone na każdy przejaw takiej w ich przekonaniu "dziwnej" działalności "szpiegowskiej". Na prowincji czy w Vic Falls oczywiście nikt się już fotografowaniem nie przejmował, ale w stolicy najwyraźniej tak.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.
tom971 uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 213 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości