Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 213 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 24 Maj 2024 14:46 

Loty: 168
Kilometry: 361 697
Krajów: 35 / 16.4%
platynowy
Łatwo nie będą mieli.
Cytuj:
DRK zastrzega sobie prawo do wyciągnięcia wszelkich konsekwencji z tego celowego i nieobyczajnego zachowania polskiego rządu

https://www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-p ... rp_state=1
 Profil Relacje PM off
MTalma lubi ten post.
MTalma uważa post za pomocny.

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#22 PostWysłany: 24 Maj 2024 14:50 
Awatar użytkownika

platynowy
I tak działa los, znalazł się w złym miejscu o złym czasie. Podróżnika wykorzystają do celów politycznych. Współczuję rodzinie, szczerze.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
katka256 uważa post za pomocny.

#23 PostWysłany: 24 Maj 2024 14:56 
Awatar użytkownika

Loty: 1037
Kilometry: 2 269 714
Krajów: 145 / 67.8%
HON fly4free
Warto jednak zrobić trochę rozeznania. Jak byliśmy w Kongo w styczniu to nasz przewodnik mówił, że Goma i okolice jest no-go.
2 ludzi lubi ten post.

#24 PostWysłany: 25 Maj 2024 19:47 

niebieski
Jak donoszą liczne media zatrzymany w Kongo pod zarzutem szpiegostwa i sabotażu (sic!) polski podróżnik Mariusz Majewski, po kuriozalnym "procesie", został skazany na dożywocie. Nie wspominam o tym dla taniej sensacji lecz ku przestrodze. Wjeżdżają do krajów uwikłanych w ostre konflikty trzeba liczyć się z tym, że możemy być uwikłani w mocno niechciane sytuacje. Czasami jako "państwowi" zakładnicy (ostatnio było kilka takich przypadków, także z udziałem Polaka, w Iranie), czy tak jak w tej sytuacji w roli ofiary zastępczego odwetu. Trzeba to mieć na uwadze wjeżdżając do niektórych krajów Afryki, ale także np. na Białoruś lub do Rosji.

https://wiadomosci.radiozet.pl/swiat/po ... encje-dudy

https://podroze.onet.pl/aktualnosci/pol ... je/3ez1mxp

https://wyborcza.pl/7,75399,31003376,ko ... mrzec.html
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 25 Maj 2024 19:51 

Loty: 194
Kilometry: 421 299
Krajów: 49 / 22.9%
srebrny
Było - duplikat

bru-fih-kinszasa-500-euro,232,176794&p=1700292&hilit=Mariusz+Majewski#p1700292

Nawet ma tu profil na portalu :
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 25 Maj 2024 21:30 

niebieski
Faktycznie było.... W dobrym dziale dla takiej informacji ;) : Promocje i okazje » Promocje + znalazłem/łam tani przelot
Oczywiście moderator może wykasować post.
 Profil Relacje PM off
piotrkr lubi ten post.

#27 PostWysłany: 25 Maj 2024 22:27 
Awatar użytkownika

złoty
Wprost przeciwnie - już tam w wątku była sugestia, by rzecz wydzielić. To jak znalazł można by właśnie tutaj przenieść te posty, skoro już jest.
2 ludzi lubi ten post.

#28 PostWysłany: 26 Maj 2024 12:12 

niebieski
Mariusz Majewski to kwintesencja "zaliczacza":
Zalicza kraje, regiony, stany, województwa, prowincje, departamenty, prefektury, dystrykty, słowem usiłuje postawić nogę w każdej jednostce administracyjnej każdego kraju na świecie.
Do tego wyspy, wodospady, zabytki Unesco, zabytki nie-Unesco, itp itd

Kilkanaście lat temu, kiedy jeszcze miał rodzinę, prowadził stronę internetową, pełną wpisów typu "3 dni na Alasce", "weekend w Rio", "6 wysp Pacyfiku w 4 dni", etc.
Już wtedy zastanawiałem się, czy wszystko z nim OK...
Był może i wszędzie, tylko nic nie widział...
Do Kongo pojechał, aby zaliczyć każdą z 25 prowincji tego kraju...
Oczywiście gość nie ma nic wspólnego z sabotażem, czy szpiegostwem, to zarzuty wyssane z palca...
... natomiast na pewno jest skrajnie nieodpowiedzialny, na maksa skoncentrowany na sobie i tabelkach.
Ewidentnie zagubił się...
 Profil Relacje PM off
9 ludzi lubi ten post.

#29 PostWysłany: 26 Maj 2024 12:24 
Awatar użytkownika

Loty: 255
Kilometry: 555 636
Krajów: 54 / 25.2%
srebrny
Może mi się tylko wydaje, ale chyba zawiało hipokryzją.
BTW, IMHO „zaliczanie” krajów, zabytków etc. to nie jest jednoznaczny objaw zagubienia, czy uznania, że jest z kimś coś nie w porządku, choć do DRK sam bym się obecnie na pewno nie wybrał.

Załączniki:
IMG_6043.jpeg
IMG_6043.jpeg [ 41.35 KiB | Obejrzany 1434 razy ]
18 ludzi lubi ten post.

#30 PostWysłany: 26 Maj 2024 12:48 

niebieski
Ale czego to dowodzi... ?
Nie musiałeś wstawiać załącznika, link do strony internetowej jest w moim podpisie. Każdy może sprawdzić
Tak, figuruję na takiej liście, razem z ponad stoma innymi osobami, które aktywnie podróżują i odwiedziły ponad 100 krajów.
Na liście są też inni przedstawiciele forum Fly4free, prawda ?
I tak, "liczymy" kraje, ale w większości przypadków (przynajmniej spośród osób, które znam, no może z jednym wyjątkiem ;) ) awans w tabelce nie jest wyznacznikiem celu kolejnej podróży. Wielu z nas kilkakrotnie było w państwie X (bo jest tego warte), zamiast odbyć "zaliczającą" wycieczkę do nieciekawych krajów Y i Z.
Dla mnie to taka zabawa dorosłych chłopców (choć na liście są też Panie).
Ale co poniektórzy traktują to śmiertelnie poważnie, zbyt poważnie...
Wyjazd do DRK - zwłaszcza w obecnej sytuacji geopolitycznej - tylko po to, aby zaliczyć obecność w każdej prowincji tego kraju, jest skrajną głupotą.
Miłej niedzieli :D
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 26 Maj 2024 14:12 
Awatar użytkownika

Loty: 255
Kilometry: 555 636
Krajów: 54 / 25.2%
srebrny
@PawelSz Rozdzielmy kwestie.
1. Nie znamy dokładnych okoliczności zdarzenia, więc myślę, że wskazana jest powściągliwość w ocenach. Niemniej jednak zgadzam się, że wyjazd do DRK był nierozsądny. Jak już spekulujemy to ja bym obstawiał, że podróżniczym wyjadaczom zdarza się zbytnia pewność siebie i że zawsze się udaje. No i czasem się okazuje, że prawie zawsze.

2. Oczywiście takie słowa nie padły wprost, ale z Twoich wpisów (nie tylko tego) bije przekaz pt. ja wiem co to znaczy prawdziwe podróżowanie, a wielu innych to „zaliczacze” albo osoby małostkowe, bo starają się o odszkodowania w przypadku opóźnienia/odwołania lotu. A w ogóle to się w życiu pogubili i coś z nimi nie w porządku. To IMHO dość krzywdząca opinia. Nie każdy podziela Twój styl podróżowania.
11 ludzi lubi ten post.

#32 PostWysłany: 26 Maj 2024 14:18 
Awatar użytkownika

złoty
W sumie to myślałem żeby założyć taki temat na forum, klub 100, gdzie można by się wymieniać różnymi doświadczeniami, np tym kiedy można uznać, że odwiedziło się jakiś kraj, sam nurkując w Egipcie przy wyspie Tiran wyszedłem na brzeg, więc byłem na terytorium ksa, ale nie zaliczam tego do odwiedzonych krajów, ale tak sobie teraz myślę, że chyba nie warto bo byłoby więcej kłótni niż pożytecznych porad ;)
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 26 Maj 2024 14:20 

HON fly4free
PawelSz napisał(a):
"weekend w Rio" (...) Ewidentnie zagubił się...

Rozbawiłeś mnie swoją "diagnozą". Też byłem na weekend w Rio. Zresztą nie raz. Również na weekend (dokładnie weekend czyli sobota-niedziela) w Tokio. W Pekinie byłem na dobę - przeszedłem na nogach 27 km po mieście. Bywałem na weekend w Nowym Jorku. I tak dalej... chyba jednak to ty się zagubiłeś w ocenianiu stylu podróżowania innych osób... i może dodam, że nie mam pojęcia w ilu krajach byłem - gdyż po prostu mam "wywalone" na spisywanie jakiejkolwiek statystyki na ten temat.

Ostatnio edytowany przez man4business, 26 Maj 2024 14:22, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
9 ludzi lubi ten post.

#34 PostWysłany: 26 Maj 2024 14:21 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Dodam, że są też poważne wątpliwości czy Mariusz faktycznie we wszystkich krajach był. Stawiał nogę na granicy kraju, po tym jak dogadał się z pogranicznikami i siup - kraj zaliczony. Ponoć było tego na tyle sporo, że nomadmania dała mu bana.

@kostek966 wątek już jest - club100pl,135,130584

Ostatnio edytowany przez cart, 26 Maj 2024 14:57, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
kostek966 lubi ten post.

#35 PostWysłany: 26 Maj 2024 14:25 
Awatar użytkownika

złoty
PawelSz napisał(a):
Już wtedy zastanawiałem się, czy wszystko z nim OK...

Ewidentnie zagubił się...

Ja bardziej bym się zastanowił czy z Tobą jest wszystko ok po tym co piszesz, jak oceniasz ludzi na podstawie ich zainteresowań niż z kimś, kto może sobie nawet i na weekend polecieć na inny kontynent, a warto zaznaczyć, że takie osoby, to niemała część tego forum.

Sorry za offtop, no ale po prostu nie mogę z takimi true podróżnikami...

Jeszcze krytykujesz, to, że ktoś jest

Cytuj:
na maksa skoncentrowany na sobie i tabelkach

a pierwsza rzecz na Twojej stronie, to duży baner z Twoim IMIENIEM, NAZWISKIEM I LICZBIE ODWIEDZONYCH KRAJÓW :lol:
 Profil Relacje PM off
12 ludzi lubi ten post.

#36 PostWysłany: 26 Maj 2024 14:32 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 635
Kilometry: 1 380 523
Krajów: 76 / 35.5%
@cart link dead

#37 PostWysłany: 26 Maj 2024 14:56 

Loty: 168
Kilometry: 361 697
Krajów: 35 / 16.4%
platynowy
jak-odhaczasz-z-listy-dany-kraj,18,101007
Zwiedził/zaliczył/odhaczył a może naciąga fakty, ciężki temat ;)
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 26 Maj 2024 14:58 
Awatar użytkownika

HON fly4free
@oskiboski poprawiłem
oskiboski lubi ten post.

#39 PostWysłany: 26 Maj 2024 15:36 

HON fly4free
Kręcenie się po Afryce w stylu Konga, bez najwyraźniej odpowiedniego przygotowania merytorycznego, wyczucia sytuacji geopolitycznej, plemiennej, kulturowej i jakiej tam jeszcze, a do tego bez podstawowej znajomości jakiegoś komunikatywnego języka w danym miejscu, to już na dzień dobry proszenie się o potencjalnie spore problemy.

A co do oceny czy 3 noce na Alasce są już dla kogoś prawowierne czy jeszcze nie, to na szczęście nie kolega @PawelSz o tym rozstrzyga.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#40 PostWysłany: 26 Maj 2024 15:39 

niebieski
Cytuj:
pierwsza rzecz na Twojej stronie, to duży baner z Twoim IMIENIEM, NAZWISKIEM I LICZBIE ODWIEDZONYCH KRAJÓW

Bardzo proszę, pokaż mi moją stronę z rzeczonym banerem
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 213 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości