Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 105 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 16 Maj 2023 15:21 

HON fly4free
@rob_sad: napiwek to zawsze sprawa indywidualna i tego nie liczę. A co do stawek : no cóż, idąc tym tropem Brytyjczycy czy inni Norwegowie powinni z zawstydzeniem jeździć za grosze Uberem po polskich miastach i dopłacać drugie tyle w gotówce, no bo to jednak ten wstyd... ;-)
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#22 PostWysłany: 16 Maj 2023 15:35 

Przez 9 dni w Egipcie (Kair i Aleksandria) w tym roku tylko raz spotkaliśmy się z zawyżeniem ceny, za melona pan chciał 30 LE zamiast 10 LE jak wskazywała wystawiona cena. Poza tym normalne zachęty do skorzystania z taxi, czy co tam kto oferował. Nigdzie się nie targowaliśmy, bo nie było takiej potrzeby. Uber ma tak niskie ceny, że nie wiem jak jeszcze można by je zbijać, raczej podbijaliśmy napiwkiem. W starym Kairze pan widząc, że wyszliśmy z zakupami z lokalnej fundacji, podwiózł nas do stacji metra i stanowczo odmówił przyjęcia pieniędzy.
Naczytaliśmy się przed wyjazdem o naciąganiu, oszustwach i targowaniu, a spotkaliśmy z mega uprzejmymi i pomocnymi ludźmi.
 Profil Relacje PM off
travellista lubi ten post.

#23 PostWysłany: 07 Sty 2024 18:06 
Awatar użytkownika

Loty: 457
Kilometry: 726 299
Krajów: 91 / 42.5%
Polecam ceny oraz możliwość zakupu atrakcji w całym Egipcie: https://egymonuments.com/
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 07 Sty 2024 18:30 

złoty
Ze strony powyżej popatrzyłem na wejściówki do Grand Egyptian Museum.
A tam taka ciekawostka - darmowe wejścia dla Egipcjan i Arabów...
Ciekawa sprawa, to chyba tak jakby u nas było coś za darmo dla Słowian.
Według definicji z Encyklopedii Britannica, Arab to każdy mówiący po Arabsku, mieszkaniec Bliskiego Wschodu oraz Afryki północnej.

Załączniki:
Screen Shot 2024-01-07 at 17.22.07.png
Screen Shot 2024-01-07 at 17.22.07.png [ 66.07 KiB | Obejrzany 2211 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 07 Sty 2024 20:13 

Loty: 1044
Kilometry: 1 605 033
Krajów: 130 / 60.8%
niebieski
Z tym screenie widać, że to dotyczy tylko osób powyżej 60 r.ż. zarówno Egipcjan jak i innych Arabów.
Na stronie Muzeum jest informacja, że dorośli Egipcjanie (nie ma nic o innych Arabach) płacą 350 EGP, dla porównania dorośli "innych narodowości" - 1200 EGP.
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 07 Sty 2024 20:43 

no nieźle popłyneli, to ponad 2x więcej niż wstęp do Luwru
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 07 Sty 2024 21:09 
Awatar użytkownika

platynowy
I nieskończenie wiecej niz muzea w UK. Ale czy to ma jakies znaczenie. Taki kraj, takie ceny.... Warto się zapoznać dlaczego... Np fragment o XX i XXI wieku.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Egypt

A propos targowania. Zawsze na luzie i z usmiechem. Kupilem za $3 z proponowanych $30. Za 300egp z 600. I nie kupilem za 150egp z 1000. Wszystko zalezy...
A oszust (kierowca ubera i sprzedawca sokow) tez sie znalazl. Ale ilosc osob bezinteresownie pomagajacych i po prostu życzliwych wielokrotnie przewyzszyla tych niedobrych.
Hit: Facet z desku Marriotta na CAI udostepnia swoj komorkowy internet, pomaga w ogarnieciu dojazdu do.... HILTONA. I dzwoni sam z siebie do kierowcy ubera, aby go zmotowowac do przyjazdu pod sam terminal i abysmy unikneli dygania z bagazami 200m. Wszystko za usmiech. Mozna!
I wielokrotnie takie przejawy pomocy/sympatii.
To ze ktos chce 10-20x więcej za towar/usluge niz to warte. Coz. Uda sie zjechac do 10% fajnie. Nie uda. Bedzie nastepna okazja.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
paweł p uważa post za pomocny.

#28 PostWysłany: 03 Mar 2024 11:51 

Loty: 2
Kilometry: 3 632
Krajów: 3 / 1.4%
niebieski
Help
Czy da się polecieć do Egiptu np.do Hurghady bez biura, na własną rękę? Wszędzie straszą jak to niebezpieczne. Lata Wizzair z Budapesztu za dobre pieniądze, będzie nas 5 w tym trójka dzieci. Z lotniska myślałam wziąć taxi do hotelu. Czy to aż tak niebezpieczne? 80 lotów za mną to chyba jestem w stanie to ogarnąć?

#29 PostWysłany: 03 Mar 2024 12:40 

Loty: 209
Kilometry: 711 502
Krajów: 51 / 23.8%
niebieski
@helka2003
Ciekawe z tymi strachami. W Egipcie byłem kilka razy i zawsze z biurem lecz dziwi mnie to straszenie.
Jeżeli na lotnisku w Hurghadzie wzięłabyś taxi do hotelu, to ryzyko i niebezpieczeństwo nie jest wg mnie większe niż gdybyś będąc w tejże Hurghadzie wzięła taxi aby pojechać do centrum na zakupy czy w innym tego typu celu. Raczej można obawiać się, że ryzykujesz ewentualnie przepłacenie ale to przecież żaden problem, jeśli by tak nawet było. Niebezpiecznie to może być w rejonach przygranicznych z Sudanem ale Hurghada?
A wg Twoich analiz wyjazd we własnym zakresie wychodzi korzystniej finansowo niż biurem, czy wolisz indywidualnie a cena ma drugorzędne znaczenie?
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#30 PostWysłany: 03 Mar 2024 13:13 

HON fly4free
helka2003 napisał(a):
Help
Czy da się polecieć do Egiptu np.do Hurghady bez biura, na własną rękę? Wszędzie straszą jak to niebezpieczne. Lata Wizzair z Budapesztu za dobre pieniądze, będzie nas 5 w tym trójka dzieci. Z lotniska myślałam wziąć taxi do hotelu. Czy to aż tak niebezpieczne? 80 lotów za mną to chyba jestem w stanie to ogarnąć?

A na czym niby to niebezpieczeństwo ma polegać?
Nie ma żadnego szczególnego niebezpieczeństwa w Egipcie odbiegającego od podobnych zupełnie standardowych ryzyk w Polsce, Szwecji czy USA.
Straszą za przeproszeniem jakieś Janusze i Grażyny, które zielonego pojęcia o niczym nie mają - przylatują czarterem, siedzą zamknięte po hotelach i boją się nosa wychylić poza bramę. A potem wracają i pierd..... farmazony.
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

#31 PostWysłany: 03 Mar 2024 20:34 

Loty: 65
Kilometry: 117 291
Krajów: 15 / 7.0%
Nie byłam nigdy w Egipcie z biurem, a byłam tam kilka razy i zjeździłam kraj bardziej wzdłuż niż wszerz :D Też się zastanawiam, jakie to straszne rzeczy mogą się wydarzyć. Nie spotkało mnie nigdy nic nieprzyjemnego, poza paroma naciągnięciami na kasę, ale z tym trzeba się liczyć w zasadzie wszędzie. Życzę odwagi!
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#32 PostWysłany: 03 Mar 2024 22:39 

HON fly4free
Dodam jeszcze dwa grosze o których wcześniej zapomniałem: z tego co wiem, to ten strach przed "rzekomym" niebezpieczeństwie podsycają niestety też niektóre biura podróży i ich przedstawiciele (rezydenci) na miejscu w hotelach: chodzi o to, żeby ludzie jak najmniej wychodzili na zewnątrz i sobie przypadkiem samodzielnie u lokalnych operatorów nie rezerwowali wycieczek do Kairu, Luksoru itp. za połowę albo 1/3 ceny, którą kasują polskie biura (rezydenci).
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.

#33 PostWysłany: 08 Mar 2024 10:09 
Awatar użytkownika

Loty: 406
Kilometry: 714 375
Krajów: 48 / 22.4%
platynowy
https://www.hurghada24.pl/post/szok-egi ... LGgktsWj6c
Załącznik:
egp.png
egp.png [ 13.47 KiB | Obejrzany 1855 razy ]
 Profil Relacje PM off
Kalispell lubi ten post.
Arekkk uważa post za pomocny.

#34 PostWysłany: 08 Mar 2024 15:49 
Awatar użytkownika

Loty: 162
Kilometry: 264 650
Krajów: 46 / 21.5%
niebieski
@helka2003 , największe niebezpieczeństwo wynika z ruchu drogowego, który jest dość chaotyczny i przejście przez ulicę czasami wymaga nieco zachodu. Nie jest to jednak coś co powinno spędzać sens z powiek i jest to jedynie irytująca niedogodność. Poza tym w turystycznych miejscach miejscowi lubią pomęczyć swoimi zachętami do zakupu towaru albo usługi i zdaje się, że nie wiedzą co znaczy "nie". Przy wejściu do popularniejszych atrakcji lubią się przykleić jacyś pseudoprzewodnicy, którzy będą zapewniać, że są tylko pracownikami i chcą pomóc, choć oczywiście nie są. Ale też nie mają zamiaru nikogo mordować, tylko liczą na napiwek. Taksówkarze nawet przez apkę zachowywali się irytująco, próbując się umówić na kurs poza nią albo nie przyjeżdżając. Ale to tylko w Hurghadzie.

Jest to więc specyficzny kraj, w którym turysta napotka pewne problemy, ale nie jest to żadne poważne niebezpieczeństwo. W takich opiniach duży udział ma moim zdaniem ksenofobia.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#35 PostWysłany: 12 Sie 2024 20:24 

Loty: 184
Kilometry: 225 557
Krajów: 38 / 17.8%
Drodzy podróżnicy. W końcu czas na ugryzienie Egiptu. Urlopu niewiele, jednak korci. Będę wdzięczny za sugestie.
Grafik napięty, dlatego chcę zobaczyć chociaż trochę.

Dzień 0 - późny dolot do CAI, nocleg przy lotnisku
Dzień 1 - rano wynajęcie auta i w drogę do Alexandrii (co można zobaczyć po drodze?). Wyjazd ok 10, zakładam, że na miejscu będę ok 13-14. Wiec całe popołudnie na zwiedzanie, nocleg
Dzień 2 - do południa kręcenie się po mieście i wyjazd w kierunku Gizy, zwiedzanie piramid, zwrot auta wieczorem i nocleg w Kairze,
Dzień 3 - Kair (tu zastanawiam się nad dogadaniem się z kimś lokalnie na całodniowe obwiezienie po mieście)
Dzień 4 - niestety lot powrotny ok południa :(

Wiem, że ciasno jednak zakładam, ze wrócę zobaczyć białą pustynię, Luxor....

Patrząc na ceny Ubera i dopłaty za przejechany km (większość sieciówek ma limity), rozważam też kurs w Kairu do Alexandrii i w drugą stronę właśnie Uberem. Czy ten plan wg osób, które lubią intensywnie ;) jest realny?
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 12 Sie 2024 20:48 

HON fly4free
Jeśli to Twoja pierwsza wizyta w Egipcie to zrezygnowałbym raczej, przy tak krótkim czasie, z Aleksandrii na rzecz pozostania w Kairze i jego okolicach.
Jest tam aż za dużo atrakcji i zabytków na te kilka dni.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#37 PostWysłany: 12 Sie 2024 21:09 

Loty: 184
Kilometry: 225 557
Krajów: 38 / 17.8%
Analizując loty mam jeszcze jedną koncepcję:

Dzień 0 - dolot do SPX ok południa, transfer Uberem do Gizy, zwiedzanie piramid, wieczór i nocleg w Kairze
Dzień 1 - rano wynajęcie auta i w drogę do Alexandrii (co można zobaczyć po drodze?). Wyjazd ok 10, zakładam, że na miejscu będę ok 13-14. Wiec całe popołudnie na zwiedzanie, nocleg
Dzień 2 - do południa kręcenie się po mieście i wyjazd do Kairu, popołudnie w mieście, zwrot auta wieczorem i nocleg w Kairze,
Dzień 3 - Kair (tu zastanawiam się nad dogadaniem się z kimś lokalnie na całodniowe obwiezienie po mieście)
Dzień 4 - niestety lot powrotny ok południa z SPX :(

W tym wypadku dostaję w "gratisie" jedno popołudnie więcej w Kairze, kosztem dużo wyjazdu z domu w nocy.
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 12 Sie 2024 21:20 

Loty: 1044
Kilometry: 1 605 033
Krajów: 130 / 60.8%
niebieski
Autem ciężko się jeździ przy ichniejszej kulturze jazdy i stanie dróg. Uber podaje swoje ceny ale zawsze możesz zrobić casting na kierowcę z autem i dogadać się prywatnie.
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 12 Sie 2024 21:20 

HON fly4free
Ale po co koniecznie chcesz jechać na 1 dzień do Aleksandrii i to jeszcze wynajętym samochodem? Jest jakiś cel czy tak ot?
Ja bym przylatując na SPX wziął pierwsze dwa noclegi w okolicach Gizy i poświęcił pierwszy dzień na objazd nekropolii na południe od Kairu (Sakkara, Dahszur), może nawet dojedziesz do Al-Fajum, następnego dnia jak najwcześniej rano piramidy w Gizie (zanim zwalą się wycieczki autokarowe)
Kolejne noclegi weź w samym Kairze (dowtown, Zamalik) i resztę czasu poświęć na miasto już w zależności od tego co chcesz tam robić - jest mnóstwo opcji
 Profil Relacje PM off
jaco027 lubi ten post.

#40 PostWysłany: 12 Sie 2024 21:23 
Awatar użytkownika

platynowy
Jeśli wynajęcie auta, to tylko w opcji z kierowcą i tylko po ustaleniu ostatecznej ceny ze wszystkimi ewentualnymi dodatkami np. kto płaci łapówki itd. Stanowczo odradzam samodzielne prowadzenie samochodu, zwłaszcza w miastach takich jak Kair. To nie Europa.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 105 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości