Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 105 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 17 Lut 2025 08:26 
Awatar użytkownika

Ale droga nr 60 (Qena - Safaga) jest normalnie czynna i dostępna...?
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#82 PostWysłany: 17 Lut 2025 08:48 
Site Admin

Loty: 543
Kilometry: 1 005 099
Krajów: 82 / 38.3%
Tak, to pewniak, nie słyszałem by ją zamykali. Dodatkowo to świetna droga.

#83 PostWysłany: 23 Lip 2025 12:44 
Awatar użytkownika

Loty: 487
Kilometry: 515 640
Krajów: 56 / 26.2%
niebieski
A czy ktoś z Kairu do Suezu jechał jakimś busem? Do Aleksandrii kupiłem na Go-Bus, ale na liście destynacji nie ma Ismailii ani Suezu, a chciałbym wyskoczyć na jeden dzień z Kairu. Rome2Rio znajduje jakiś bus (3x dziennie), ale przy próbie przekierowania na ich www strona nie istnieje.
 Profil Relacje PM off  

#84 PostWysłany: 12 Paź 2025 23:16 
Awatar użytkownika

srebrny
A jak wygląda temat komarów, malarii, dengi itp nad Nilem, w Luksorze, Asuanie w grudniu/styczniu?
Jest się czego bać?

#85 PostWysłany: 13 Paź 2025 00:06 

HON fly4free
@wtak: W zasadzie zerowe. Z resztą zdaje się, że Egipt oficjalnie jest uznany za kraj wolny od malarii. Komarów też nie spotkasz o ile nie będziesz w chaszczach nad Nilem się taplał co z wielu innych względów jest niewskazane, bo możesz np. natknąć się tam ziemskie wcielenie staroegipskiego Sobka ;-)
 Profil Relacje PM off
wtak uważa post za pomocny.

#86 PostWysłany: 13 Paź 2025 04:37 
Awatar użytkownika

złoty
Mam inne zdanie na temat komarów, turysta może nie odczuje zbytnio, że są ale faktycznie jest tego mnóstwo co trochę może dziwić w suchym kraju, Egipcjanie radzą sobie z tym zadymieniem przestrzeni wokół hoteli i w miastach, czego doświadczyłem w centrum starej Hurghady i objawy zatrucia miałem przez 2 dni, więc w terenach poza turystycznych to może być problem, z innymi nie zetknąłem się podczas 20 pobytów
 Profil Relacje PM off

#87 PostWysłany: 13 Paź 2025 18:24 

niebieski
@wtak
W Egipcie (na własną rękę) byłem parę lat temu dwukrotnie, pierwszy raz w sierpniu, drugi raz w listopadzie i na początku grudnia (w sumie ponad półtora miesiąca). Zjechałem trasę od Aleksandrii do granicy z Sudanem i od Morza Czerwonego po oazy na Pustyni Zachodniej i nie napotkałem komarów. Zgodnie z raportami WHO Egipt w zasadzie jest wolny od malarii.
 Profil Relacje PM off

#88 PostWysłany: 13 Paź 2025 18:44 

wtak napisał(a):
A jak wygląda temat komarów, malarii, dengi itp nad Nilem, w Luksorze, Asuanie w grudniu/styczniu?
Jest się czego bać?

Akurat w tym okresie praktycznie zero komarów.
 Profil Relacje PM off

#89 PostWysłany: 27 Paź 2025 19:22 
Awatar użytkownika

srebrny
Ile realnie kosztuje autko z kierowcą w dobrej cenie do Abu Simbel z Asuanu RT?
I jeszcze drugie pytanie -> rejs Luxor Asuan OW?

#90 PostWysłany: 17 Lis 2025 14:19 

srebrny
Wróćiłem właśnie z rodzinnej wycieczki samochodem po Egipcie, więc napiszę swoje 3 gr. w tym temacie (miałem własny fotelik dla dzieci).
Jako, że jesteśmy na forum głównie dla podróżników, a nie dla uczestników zorganizowanych wakacji z BP w formule AI to napiszę, że jazda samochodem po Egipcie jest stosunkowo łatwa, bardzo miła i bardzo przyjemna. Szczerze powiem, że miałem spore obawy jeździć samochodem, szczególnie że wiele osób absolutnie to odradza (niestety również na tym forum) i pomimo tego, że jeździłem już samochodem po wszystkich kontynentach poza Antarktydą ;) to właśnie przez te wpisy miałem duże obawy.
Jak jest na prawdę - w Kairze ruch jest spory i chaotyczny ale BEZ PRZESADY! Jeździłem zarówno obwodnicami, jak i po Gizie, a także starym Kairze. Jeżeli ktoś ma doświadczenie większe niż z EU (np. chociażby Bałkany) i ogólnie nie boi się jeździć samochodem to da radę (warto się odważyć i spróbować!), szczególnie jak nie zawsze jest mu po drodze "niemiecki ordnung". Po 30 minutach już wiadomo jak jeżdżą lokalsi i czego się spodziewać. Najbardziej zbliżonym stylem jazdy z najbliższych nam krajów jest Albania (a przecież tam bardzo wiele osób wynajmuje samochód!). Poza Kairem absolutny luz (np. w Luxorze), mój teść dałby radę. ;)
Na drogach w miastach nie ma znaczenia ilość pasów, bo i tak jedzie tyle ile się zmieści. Światła na skrzyżowaniach są okazjonalne i raczej tylko poglądowo. Ogólnie znaków drogowych jest niewiele i są one bardziej dekoracją, może drobną wskazówką, jednak nie warto się obawiać, wystarczy "wejść między wrony i krakać tak jak one". W tym całym chaosie jest metoda, na drodze nie spotkałem absolutnie żadnej agresji czy też chamstwa, a akurat z tym czasami np. w Warszawie bywa różnie.
Główne drogi w Kairze i miastach są zazwyczaj dobre (czasami bardzo dobre), boczne słabe - dziury, wielkie dziury, "hopki", cegła przy poboczu, często szuter itp. Drogi między miastami - dobre, czasami zaskakująco dobre i szerokie typu 4 pasy w jedną stronę przy minimalnym ruchu. Co jakiś czas check point, nigdy nie mieliśmy z tym problemów, nikt nie chciał żadnego kwita, a tym bardziej $. Kilka razy nas zatrzymano i standardowa gadka - skąd jesteś, gdzie jedziesz, family? welcome and have a nice day. Nie warto zawsze polegać w 100% na google maps - czasami się myli.

Planowałem jeździć tylko za dnia ale dzień krótki, a zwiedzić chce się dużo, więc wyszło jak wyszło. ;) Też trochę demonizowana jest jazda nocą. Faktycznie część kierowców (stosunkowo niewielka) jeździ bez świateł po mieście (czasami ich samochody są w takim stanie, że po prostu nie mają fizycznie lamp), zdecydowanie mniej na trasie (jak ktoś wyjeżdża za miasto to zazwyczaj nie tym największym złomexem) ale też da się to przeżyć, to nie są samobójcy (a jednak!).

Co mnie zaskoczyło? Łączenia dróg szybkiego ruchu - czasami skrzyżowania są w U-turn, a czasami nie i wtedy nagle trzeba przeciąć pas na czołówkę np. tirowi, dziwnie. Część na prawdę fajnych dróg jest praktycznie równoległych, nie do końca rozumiem po co na środku pustyni taka marnotrawność. Trasa z Kairu w stronę Hurghady kilkupasmowa, równa, super autostrada, a do tego praktycznie pusta.

Informacyjnie - droga między Queser, a Qift była dla nas nieprzejezdna, na check point powiedzieli, że za 40km od Queser jest zamknięta i w remoncie. Nie wiem czy to prawda ale faktycznie jeździł nią ruch budowlany, jakiś lokales też jechał ale nie wiem skąd. Pojechaliśmy przez Safaga i tam droga jest bardzo dobra.
Płatność za drogi jest rzędu 10-25 egp (tak, nawet poniżej 1 PLN!), paliwo 92 za 19,25, 95 za 25 egp. :D Tankującemu zaokrąglamy do równych 5 egp, jak damy 10 to w zamian mamy uśmiech od ucha do ucha.
Przy każdej atrakcji turystycznej jest parking, płatny ok. 25-50 egp, na google warto wpisywać cel jako ten właśnie parking, łatwiej wtedy trafić.
Jak pisałem wcześniej, na trasie drogi są spoko i z bardzo bardzo niewielkim ruchem, często jechałem z cegłą na gazie, dostałem dwa mandaty foto rozliczane od razu przy oddawaniu samochodu - za całość ok. 20 USD, zrobiłem ok. 2500km. Wypożyczałem samochód w Budget na CAI - polecam, przy oddawaniu tylko ogólny rzut okiem na samochód.

Jak w hotelu tłumaczyliśmy innym turystom, którzy przylecieli z BP jak jeździmy po Egipcie to widzieliśmy w ich oczach strach, przerażenie i chyba nie do końca rozumieli co do nich mówimy. ;) Poważnie niektórzy nadal boją się wyjść poza teren hotelu. Wycieczkę na snoreklling za którą oni płacili kilkadziesiąt USD od osoby zrobiliśmy sobie za darmo po prostu podjeżdżając do tej zatoczki.

Podsumowując - polecam, na prawdę miałem fun z jeżdżenia, zobaczyliśmy i przeżyliśmy rzeczy, których inaczej byśmy nie zobaczyli. Żona i dzieci zadowolone, czyli pełen sukces. ;)
 Profil Relacje PM off
13 ludzi lubi ten post.
7 ludzi uważa post za pomocny.

#91 PostWysłany: 29 Gru 2025 22:47 

Chciałbym z rodziną zobaczyć Egipt poza kurortami?
Czy lecieć do sharm -jakis zwykły hotel HB i codzienne wycieczki wypożyczonym aurtem,ale czy tam wogule jest co zwiedzać?

Czy może Kair ,hotel w Gizie i komunikacja taxi ?(bo z tego co tutaj czytam auto w Kairze nie byłoby konieczne).
 Profil Relacje PM off  

#92 PostWysłany: 29 Gru 2025 23:48 
Awatar użytkownika

srebrny
Wal do Luxoru i dalej do Dendery i Abydos. A wioski/miasteczka w dolinie Nilu, w przecznicy, klimat niemożebny ;)
jaszon lubi ten post.

#93 PostWysłany: 30 Gru 2025 10:21 

Loty: 209
Kilometry: 711 502
Krajów: 51 / 23.8%
niebieski
@barm29

Jeśli chcesz zobaczyć atrakcje Egiptu, to lepiej niż do Sharm polecieć do Kairu żeby zwiedzić go (w tym Giza i Sakkara) a potem można albo nocnym pociągiem do Asuanu (tak kiedyś jechałem w ramach wycieczki), albo samolotem (AirCairo albo Egipt Air) z Kairu do Luxoru. Opcjonalnie poszukać można biletu na rejs czarterowy z Polski (nie wiem, gdzie mieszkasz i skąd chcesz wylatywać) do Marsa Alam, skąd do Luxoru jest już nie tak daleko jak na egipskie odległości. Są też loty do Luxoru z Europy ale nie ma ich wiele - chyba z Włoch najwięcej.
 Profil Relacje PM off
jaszon lubi ten post.
jaszon uważa post za pomocny.

#94 PostWysłany: 30 Gru 2025 13:15 
Awatar użytkownika

niebieski
@barm29 @Przemm Easyjet lata z Mediolanu do Luksoru i jest to bardzo sensowna opcja, od razu jest się "w centrum wydarzeń". Tak samo loty pomiędzy Kairem a Luksorem oraz Kairem a Aswanem nie kosztują majątku i stanowią sensowną alternatywę dla pociągu czy autobusu. Pewnym problemem jest odcinek Luksor - Aswan i tu faktycznie przydaje się własny samochód albo taksówka.

W wolnej chwili wrzucę trochę aktualnych cen i informacji z grudniowego wyjazdu.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#95 PostWysłany: 31 Gru 2025 12:27 

niebieski
@barm29
Cytuj:
Czy lecieć do sharm -jakis zwykły hotel HB i codzienne wycieczki wypożyczonym aurtem,ale czy tam wogule jest co zwiedzać?

Zależy co jest Twoim priorytetem - wypoczynek nad ciepłym morzem czy zwiedzanie? Sharem-= El-Sheik leży na Synaju, który jest dość oddalony od głównych (i licznych) egipskich zabytków. Stąd do Kairu przejazd samochodem trwa ok. 8 godzin. Na samym Synaju nie ma szczególnie dużo do zobaczenie poza klasztorem św. Katarzyny.

Jeżeli zwiedzanie zabytków jest głównym celem wyjazdu to - jak głoszą wcześniejsze wpisy - najlepiej podróż rozpocząć od Kairu i potem kontynuować wędrówkę w górę Nilu. Na tej trasie aż do Asuanu jest linia kolejowa, którą można pokonać wygodnymi i szybkimi pociągami (z Luxoru do Asunau to ok. 3 godzin). Oczywiście można też - jak wcześniej wspomniano - korzystać z tanich wewnętrznych linii lotniczych lub autobusów. Komunikacja publiczna w Egipcie jest dość dobrze rozwinięta.
 Profil Relacje PM off  

#96 PostWysłany: 03 Sty 2026 13:17 
Awatar użytkownika

niebieski
Zgodnie z tematem wątku - garść porad przed podróżą. A przede wszystkim aktualne ceny z grudniowego wyjazdu na własną rękę.

LUXOR

Lotnisko - info w odpowiednim wątku.

PROM
25 le - za prom w jedną stronę

Na prawym brzegu przybija tu https://maps.app.goo.gl/2BMCdCt1HetonmEz6, na lewym tu https://maps.app.goo.gl/gjaCEs8F1Uo3sojV6). Na prawym próbują oszukiwać (np. wydając nieprawidłową resztę), na lewym luz. Przeprawa trwa parę minut, prom odpływa jak się zapełni (ale nigdy nie czekałam dłużej niż 15 min). Bardzo wygodna opcja, szybciej i taniej niż przez most położony na obrzeżach miasta.

TAXI
Działa zarówno Uber, jak i InDrive, chociaż InDrive ma zdecydowanie więcej kierowców, zwłaszcza na zachodnim brzegu. Warto sprawdzać nie tylko cenę przejazdu, ale i czas oczekiwania. Przydaje się znajomość arabskich cyfr, żeby znaleźć swoją taksówkę, bo kierowcy czasem błądzą, a i GPS potrafi działać z opóźnieniem. Czasami łatwiej jest brać taxi z ulicy, czasami przez aplikację - wiadomo. Mi łatwiej było wynegocjować niższą cenę przez aplikację.

Ceny (orientacyjnie, które ja płaciłam):
100 le - prom (zachodni brzeg) - Dolina Królów. Powrót tyle samo.
100 le - prom (zachodni brzeg) - świątynia Hatszepsut
70 le - świątynia Hatszepsut - Madinat Habu (tu musiałam się mocniej targować)
50 le - Karnak - centrum (okolice dworca kolejowego)
50 le - prom (wschodni brzeg) - dworzec kolejowy (taxi z ulicy)

JEDZENIE
ok. 10 - 15 le - mała woda
15 le lub więcej - duża woda
ok. 50 - 100 le - kawa
100 - 200 le - mniejsze danie albo uliczne, w lokalnej knajpie itd.
ok. 400 le - główne danie, w restauracji

Ceny podobne w całym Egipcie.

ZABYTKI
https://egymonuments.com/ - oficjalna strona i aplikacja do zakupu biletów wstępu w całym Egipcie. U mnie nie działała płatność (Revolutem), ale i tak polecam jako źródło informacji o aktualnych cenach
https://madainproject.com/theban_mapping_project - świetna strona z zdjęciami i planami wszystkich grobów w Dolinie Królów

Ceny:
10 - 20 le - toaleta (płatna też w Karnaku i innych zabytkach)
20 le - elektryczny "pociąg" w Dolinie Królów i przy świątyni Hatszepsut. Cena w dwie strony.
2500 le - przelot balonem, drugi lot (King Tut Balloons) - wynegocjowana, bo zabrakło czasu, żeby lecieć

BANKOMATY
przy Etisalat (https://maps.app.goo.gl/5AzkoPJeJkAKuJqD6) - wygodna lokalizacja zaraz przy promie na zachodnim brzegu, bezprowizyjny (sprawdzony Revolutem)
Banque Misr - niestety często potrafią nie działać, a np. z 3 widzianych przeze mnie na lotnisku po stronie przylotów, 2 to własnie Banque Misr (obydwa niedziałające ofc ;)
Credit Agricole - wysokie prowizje (np. 300 le przy wypłacie 1000 le)

POCIĄG LUKSOR - ASWAN
https://egytrains.com/ - strona z rozkładem jazdy pociągów w Egipcie.
Oficjalna strona egipskich kolei nie umożliwia zakupu biletów obcokrajowcom. Bilet lepiej kupić dzień wcześniej, płaciłam kartą (Revolutem) w USD.

Rozkład połączeń Luksor - Aswan z informacji dworcowej:
Załącznik:
IMG_20251202_163914593.jpg
IMG_20251202_163914593.jpg [ 118.36 KiB | Obejrzany 1006 razy ]

Sam pociąg przyjechał z dwugodzinnym opóźnieniem, brudny, z brudnymi oknami i generalnie nie wart kosztu biletu. Jakbym miała jeszcze raz wybierać to zdecydowałabym się na inną opcję transportu.

Zdjęcia pociągu:
Załącznik:
IMG_20251205_120048891.jpg
IMG_20251205_120048891.jpg [ 122.07 KiB | Obejrzany 1006 razy ]
Załącznik:
IMG_20251205_120028643.jpg
IMG_20251205_120028643.jpg [ 118.83 KiB | Obejrzany 1006 razy ]
Załącznik:
IMG_20251205_120002019.jpg
IMG_20251205_120002019.jpg [ 70.35 KiB | Obejrzany 1006 razy ]
 Profil Relacje PM off
10 ludzi lubi ten post.

#97 PostWysłany: 03 Sty 2026 15:54 
Awatar użytkownika

niebieski
I dalej.

Sorry za post pod postem, ale tak będzie czytelniej. Jeśli nie to proszę o scalenie.

Sporo informacji z poprzedniego posta dotyczy całego Egiptu (np. przydatne strony czy ceny jedzenia). Poniżej takie, które odnoszą się do konkretnych miejsc.

ASWAN

PROM

Ceny:
15 le - prom ze wschodniejgo brzegu (przystań tu: https://maps.app.goo.gl/XjmCV6FHKEz1837N7) na Elephantine Island (przystań tu: https://maps.app.goo.gl/aVcJFsCrPRhzriy56).
20 le - prom ze wschodniego brzegu (przystań tu: https://maps.app.goo.gl/osYFUSeoVe18WuRC6) na zachodni brzeg, obok grobowców dostojników (przystań tu: https://maps.app.goo.gl/NAHU9U86AWAmMh2J6)
500 le - prom na Philae Island, godzina na miejscu, przy jednej osobie płynącej
400 le - 1 godzina fellucą, wynegocjowana cena (nie płynęłam)

TAXI

Ceny:
50 - 100 le - dworzec kolejowy - prom na Elephantine Island
50 le - prom na Elephantine - obelisk
100 le - obelisk - Philae
100 le - Philae - prom na Elephantine
200 le - prom na Elephantine - lotnisko ASW

UWAGI
Z Aswanu do Kairu leciałam Nile Air i pomimo złych opinii w necie ja osobiście polecam - lot był bezproblemowy, wygodny i o czasie.

Polecam też nocleg na Elephantine Island - cisza i spokój, blisko dzięki połączeniu promowym, a do tego atmosfera nubijskiej wioski jest nie do opisania. Chyba moje najlepsze wspomnienie z Egiptu.

KAIR

TAXI

Ceny:
100 le - lotnisko CAI - Heliopolis (zamawiane przez InDrive)
100 le - Heliopolis - centrum
ok. 50 - 75 le - większość przejazdów w centrum (centrum - Zamalek, centrum - Khan el-Khalili itd.)
150 le - Ad Doqi (dzielnica na zachodnim brzegu) - piramidy w Gizie
180 le - piramidy w Gizie - Maadi
150 le - Maadi - Ad Doqi
110 le - Zamalek - cytadela Saladyna (Uber)
230 le - centrum - 6th of October city
200 le - 6th of October city - lotnisko SPX w Gizie

ZABYTKI

PIRAMIDY W GIZIE

Uwagi:
Szkoda zawracać sobie głowy z kupnem biletów z wyprzedzeniem, bezproblemowo można to zrobić na miejscu.
Cały kompleks ma nowoczesną infrastrukurę, z centrum informacyjnym dla odwiedzających (kasy biletowe, toalety (bezpłatne! ;), makiety kompleksu itd.) - tutaj: https://maps.app.goo.gl/wBfkSxp84aMtPDzD6
Pomiędzy istotnymi punktami kursuje bezpłatny, nowoczesny autobus dla odwiedzających (przystanki: panorama piramid; piramida Menkaure; chyba jeden koło Laduree; między piramidą Khafre a Khufu; Sfinks).
Subiektywna opinia - warto wejść chociaż do piramidy Menkaure. Nie dla zdobień czy wnętrza, a dla samej frajdy schodzenia ciasnym tunelem. Nie kosztuje to dużo - 220 le - a wrażenia przednie.

Al MUIZZ - ulica

Za 220 le można wejść do większości zabytków wzdłuż ulicy Al Muizz (niektóre są dodatkowo płatne) - kosztowo świetna opcja, a architektura i klimat robią wrażenie. Mapa dostępnych miejsc oraz informacja:
Załącznik:
IMG_20251210_155911765.jpg
IMG_20251210_155911765.jpg [ 131.63 KiB | Obejrzany 973 razy ]
Załącznik:
IMG_20251210_133457958.jpg
IMG_20251210_133457958.jpg [ 139.48 KiB | Obejrzany 973 razy ]

CYTADELA SALADYNA

Ładny meczet, ale warto w zasadzie tylko dla widoku na Kair o zachodzie słońca (taras widokowy obok muzeum policji).

Bonusowe info dla kobiet:
Tampony (Tampax z aplikatorem, 10 szt., ok. 350 le) można kupić w Sunny Market w Zamalek (https://maps.app.goo.gl/HnGuxjDnHBt8eWfdA). Nie leżą tam, gdzie papier toaletowy, chusteczki itd., ale bardziej w środku sklepu.

AUTOBUS KAIR - ALEKSANDRIA

GoBus - cena 210 le (+ dość agresywnie życzą sobie 20 le za załadowanie bagażu). Wygodny, chociaż lekko brudny, jedzie ok. 3-4 godziny. Raz staje na ok. 15 min przy knajpie.
Przystanek w Kairze - https://maps.app.goo.gl/f3khaj1m2YGMLjTP8 , kasa biletowa obok - https://maps.app.goo.gl/p1x2UMQ4xKZWvPws9
Dworzec w Aleksandrii - https://maps.app.goo.gl/4cwNzvQ4BQM3fYjX7

ALEKSANDRIA

TAXI

Ceny:
ok. 70 - 75 le - dworzec autobusowy - centrum
70 le - cytadela - katakumby

ZABYTKI

Poza oczywistymi punktami (cytadela, biblioteka, katakumby) polecam przejść się wzdłuż wybrzeża i pooglądać stare rezydencje.

AUTOBUS ALEKSANDRIA - SIWA

West Delta Bus - cena 375 le, jedzie ok. 8 godzin. Ma średnie opinie w internecie, ale autobusy były nowe, wygodne, czyste, z działającymi gniazdkami USB i toaletą (pomimo skorzystania nie jestem przekonana, czy oficjalnie działającą ;).

Warto zwrócić uwagę, że autobus nie zatrzymuje się często (w drodze "tam", przy nocnym przejeździe, zatrzymał się bodajże dwa razy). W drodze powrotnej zatrzymał się raz tu https://maps.app.goo.gl/cei2DiDqzu7AMe2X9 (wiadomo, pustynia), drugi raz w Marsa Matruh, a trzeci na trasie między Marsa Matruh a Aleksandrią.

W Siwie autobus zatrzymuje się w samym centrum (tu https://maps.app.goo.gl/RTExoNd7M4tq6fS97). W tym samym miejscu można kupić bilety (jak działa system ;) - jest okienko.

SIWA

TAXI

A dokładniej tuk tuk. W centrum nie ma problemu, poza centrum trzeba kombinować, umawiać się albo dzwonić. Warto wspomnieć, że zasięg bywa w przedziwnych miejscach (np. na środku słonego jeziora, Orange), a przy brzegu, bliżej centrum, potrafi go nie być.

Cena:
100 le - centrum - Cafour House Siwa i okolice słonego jeziora, ok. 6 km od centrum (ten region: https://maps.app.goo.gl/6L1963zQutoFehTB6)

ZABYTKI

Warto pokręcić się nie tylko po odreastaurowanej częsci fortecy Shali (darmowy wstęp), ale też i po bardziej spektakularnej, chociaż mocniej zniszczonej części okalającej drugie wzgórze.

Absolutnie nie warto zawracać sobie głowy basenem Kleopatry - okrągła dziura na środku drogi, zaśmiecona okolica i pare podrzędnych knajpek i straganów.

To by było na tyle. Celowo ominęłam opisywanie restauracji oraz nadmierne rozpisywanie się na temat zabytków. Raz, że by to zajęło kilometry tekstu. Dwa, że to dość indywidualna sprawa.

I jedna dodatkowa uwaga - najlepiej sprawdził mi się przewodnik Lonely Planet z 2022 roku (redagowany jeszcze przed zamianą go na "content", a na tyle niedawno wydany, że sporo informacji było nadal aktualnych).
 Profil Relacje PM off
10 ludzi lubi ten post.

#98 PostWysłany: 04 Sty 2026 17:24 

Też byłem w grudniu i zrobiłem trasę Hurghada - Luksor - Kair.
Między miastami jeździłem GoBusem - komfortowo i względnie tanio.

Aplikacje do taxi działają dobrze, zarówno Uber, jak i InDrive. Do sugerowanej ceny w InDrive dodawałem kilkadziesiąt EGP i zawsze szybko znajdował się kierowca chętny do kursu, a i tak wychodziło taniej niż u taksówkarzy z ulicy. Trzeba jednak uważać, bo mimo że to kierowcy z aplikacji, wielu próbowało nas oszukać:

Przejazd: Lotnisko Hurghada - hotel
Pierwszy kierowca z Ubera przyjechał i od razu zażądał dopłaty 20 euro. Kurs, o ile dobrze pamiętam, kosztował ok. 150 EGP. Odmówiliśmy, więc powiedział, żebyśmy anulowali, po czym odjechał. Z niewiadomych przyczyn nie mogliśmy anulować kursu i aplikacja wysyłała kolejnych kierowców w ramach tego samego zamówienia.
Kolejny kierowca nas zabrał, ale po kilku minutach stwierdził, że „aplikacja przestała działać” i musimy zapłacić gotówką. Próbował doliczyć 3 dolary do kursu, który był już opłacony w aplikacji. Łącznie Uber przydzielił nam 8 kierowców (mimo, że drugi nas zabrał i to był na pewno chłop z aplikacji) i dopiero po tym kurs został realnie anulowany, przysporzyło nam to trochę nerwów, bo obawiałem się, że za każdy będzie pobrana opłata.

Przejazdy:
- z dworca GoBus Tahrir w Kairze do Gizy
- z Gizy do Bab Zuwayla i z powrotem
Bezproblemowe.

Giza – lotnisko Sphinx
Tutaj był niezły cyrk. Chcieliśmy podjechać do McDonalda po drodze na lotnisko (ok. 10 km od niego – tak zaznaczyłem w aplikacji), a stamtąd ruszyć dalej.
Pierwszy kierowca z InDrive zaakceptował cenę, ale po chwili napisał, że trzeba będzie dopłacić 25 dolarów. Kolejny zaakceptował kurs, po czym zadzwonił i dopytywał o Dahshur. Powiedziałem, że jedziemy zgodnie z lokalizacją w aplikacji – do McDonalda.
Przyjechał i na wejściu zapytałem, czy wie, dokąd jedziemy. Całe szczęście, bo zamierzał zawieźć nas do najbliższego McDonalda (ok. 1 km od miejsca odbioru) za 200 EGP - tyle, ile podaliśmy za dojazd do Maka 20 km od Gizy.
Zaczął kręcić, że nie może nas tam zabrać, bo to „prywatna wioska” i trzeba mieć licencję, a stamtąd nikt nas już na lotnisko nie zabierze. Wskazaliśmy mu innego McDonalda po drodze, ale twierdził, że to „nie po drodze” i trzeba robić ogromne koło (Google Maps pokazywało coś zupełnie innego).
Ostatecznie zaproponował nam super special offer: zawiezie nas do najbliższego Maka, a potem za jedyne 20 euro dowiezie na lotnisko, bo „wjazd jest płatny”.
Zrezygnowaliśmy. Zamówiłem Ubera - zawiózł nas na lotnisko za 300 EGP, a opłata lotniskowa na rachunku wyniosła 30 EGP.

Standardowo zawyżali też ceny w sklepikach, ale wystarczyło powiedzieć, że za rogiem jest taniej.
Z jedzenia w Kairze zdecydowanie polecam Koshary Abou Tarek - duża restauracja w downtown, ceny bardzo przyzwoite. Za trzy dania główne, dwa świeżo wyciskane soki i lody zapłaciliśmy równowartość ok. 30 zł. Miejsce raczej popularne - prawie wszystko zajęte, sporo turystów.

W Gizie panuje ogromna bieda, trzeba być gotowym na ciągłe zaczepki. Ludzie są przyjaźni, ale to niesamowicie męczące. Dużo żebrzących dzieci. Na piramidach każdy chciał sobie z nami zrobić zdjęcie. Przy wejściu pracownik obiektu próbował nas naciągnąć na drogi przejazd wielbłądem, twierdząc, że z tego wejścia nie da się inaczej dojść do panorama point. Bzdura - doszliśmy pieszo.

W Luksorze odwiedziliśmy: Karnak, Luxor Temple, Dolinę Królów, świątynię Hatszepsut, Medinet Habu i Kolosy Memnona. Zajęło nam to ok. 8 godzin. Mieliśmy prywatnego kierowcę, który czekał na nas pod stanowiskami. Standardowa cena za taką trasę to ok. 30 dolarów (tyle wołali, pytałem z dziesięciu), nasz zgodził się na 20.
Jeśli chodzi o przeprawę na drugi brzeg, można korzystać z motorówek. My potrzebowaliśmy przeprawy późnym wieczorem - zaczynali od 200 EGP, ale po tym, jak powiedziałem, że mogę iść na public ferry, zeszli do 100 EGP za całą łódź (u nas wyszło 50 EGP od osoby, płynęliśmy sami w ładnej, ozdobionej motorówce). W dzień pewnie da się zejść jeszcze niżej.

Ze stanowisk archeologicznych zdecydowanie warto odwiedzić Medinet Habu - mniej popularna świątynia, ale naszym zdaniem TOP 3 z całej trasy.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#99 PostWysłany: 04 Sty 2026 22:15 
Awatar użytkownika

srebrny
fdm napisał(a):
...
Kolejny kierowca nas zabrał, ale po kilku minutach stwierdził, że „aplikacja przestała działać” i musimy zapłacić gotówką. Próbował doliczyć 3 dolary do kursu, który był już opłacony w aplikacji.
...

To bardzo popularny wałek w zamówieniach z aplikacji.
W inDrive plus jest taki, że płaci się gotówką.
W każdym razie, to truizm, ale ustalcie sobie cenę przejazdu zanim wsiądziecie.
A przy okazji bardzo polecam niezadeptane jeszcze:Abydos (z helikopterem w hieroglifach) i Denderę (pięknie zachowane płaskorzeźby).
piwili uważa post za pomocny.

#100 PostWysłany: 09 Sty 2026 10:53 

Loty: 12
Kilometry: 13 354
Krajów: 5 / 2.3%
Washington napisał(a):
Niestety wszystkie drogi na południe od Safagi znad morza nad Nil czyli np z Marsa Alam do Edfu czy Asuanu są aktualnie zamknięte a zostaną otwarte tylko inshallah.. warto wziąć pod uwagę planując trasę żeby nie musieć nadrabiać kilkuset kilometrów

Jaka to trasa inshallah?

majowka-w-slowenii,1510,94055
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 105 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość