Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 25 Cze 2014 10:56 

Witam, planuję z rodziną w sierpniu pobyt w Jordanii. Ale ponieważ przeloty dla 3 osobowej rodziny (2 dorosłych i 5-letnie dziecko) z Polski do Ammanu są bardzo drogie (ponad 6 tyś.) chcielibyśmy lecieć tanimi liniami do Tel Awiwu i stamtąd dostać się transportem lądowym do Ammanu, a tak naprawdę to do przejścia granicznego z Jordanią skąd byłoby najbliżej do Ammanu (po przejściu granicy, w Jordanii odbierze nas znajomy). Czy ktoś mógłby pomóc mi zaplanować ten przejazd z podaniem ważnych i praktycznych informacji? Będziemy podróżować z dzieckiem (5 lat) wiec chciałabym dograć wszystko tak, żeby było jak najtaniej, ale żeby też podróż nie była bardzo męcząca.
 Profil Relacje PM off  

Gran Canaria first minute za 1986 PLN ☀️ Loty i hotel z basenem 🌊 Gran Canaria first minute za 1986 PLN ☀️ Loty i hotel z basenem 🌊
Warto 🔥Zamień chłodne dni na słoneczny relaks na Cyprze ☀️🤩 Loty i noclegi za jedyne 447 PLN 😎 Warto 🔥Zamień chłodne dni na słoneczny relaks na Cyprze ☀️🤩 Loty i noclegi za jedyne 447 PLN 😎
#2 PostWysłany: 25 Cze 2014 11:07 

Najlepiej pojechać na północ do przejscia Sheikh Hussein Bridge, lub na samo południe do Aqaby, w aqabie jest darmowa jordanska wiza i maly tłum na granicy, gorzej, ze trzeba tam dosć daleko dojechać z TLV i potem autobusem kilka godzin z Aqaby do Ammanu.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 25 Cze 2014 11:09 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
No i w przejściu w Aqaby nie ma opłaty wyjazdowej?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 25 Cze 2014 11:12 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
Zeus napisał(a):
No i w przejściu w Aqaby nie ma opłaty wyjazdowej?

Niestety na tym przejściu obowiązuje opłata wyjazdowa, zarówno ze strony izraelskiej jak i jordańskiej.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 25 Cze 2014 11:13 
Awatar użytkownika

Loty: 328
Kilometry: 456 296
Krajów: 67 / 31.3%
niebieski
Jechałem zupełnie w ciemno ( miałem tylko rezerwacje w Petrze) - z Eilatu do granicy jest ok 5 km - my przejechaliśmy taksówką. Tuż za granicą czekają taksówki - zawiozą w dowolne miejsce, my jechaliśmy do Petry -miejscowy zawiózł nas pod hotel, co prawda trochę błądził, ale w końcu trafił. Z powrotem przejechaliśmy inna taksówką (umówioną przez właściciela Seven Wonders Bedouin Camp) do granicy, z 3 godzinnym zwiedzaniem Wadi Rum.
Fantastyczne miejsca. 8-)

#6 PostWysłany: 25 Cze 2014 11:20 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
anulka2000 napisał(a):
Najlepiej pojechać na północ do przejscia Sheikh Hussein Bridge, lub na samo południe do Aqaby, w aqabie jest darmowa jordanska wiza i maly tłum na granicy, gorzej, ze trzeba tam dosć daleko dojechać z TLV i potem autobusem kilka godzin z Aqaby do Ammanu.

Sheik Hussein i Aqaba to jedyne przejścia które wydają wizy jordańskie, na granicy Allenby Bridge (King Hussein) wizy nie dostaniesz.
Pamiętaj też, że przejścia nie są całodobowe, a w szabas tym bardziej kiepsko się przedostać, a nawet dostać na samą granicę.
Tu masz myślę bardzo pomocny artykuł:
http://www.themadtraveleronline.com/tra ... to-israel/

-- 25 Cze 2014 10:22 --

paweł p napisał(a):
Jechałem zupełnie w ciemno ( miałem tylko rezerwacje w Petrze) - z Eilatu do granicy jest ok 5 km - my przejechaliśmy taksówką. Tuż za granicą czekają taksówki - zawiozą w dowolne miejsce, my jechaliśmy do Petry -miejscowy zawiózł nas pod hotel, co prawda trochę błądził, ale w końcu trafił. Z powrotem przejechaliśmy inna taksówką (umówioną przez właściciela Seven Wonders Bedouin Camp) do granicy, z 3 godzinnym zwiedzaniem Wadi Rum.
Fantastyczne miejsca. 8-)

Taxi na granicy działają jak mafia, a ceny mają dość mocno zawyżone i nie bardzo chcą się targować - w obszarach i miastach poza przejściem granicznym z targowaniem ceny nie ma problemu. Tańsza opcja to dojechać taxi tylko do centrum Akaby i potem złapać autobus.
 Profil Relacje PM off
Pabloo uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 19 Lis 2014 17:15 
Awatar użytkownika

Na razie nie chcę otwierać nowego tematu, bo liczę, że ktoś odpowie rzeczowo tutaj.

Niedługo lecę po raz kolejny do Tel Avivu. Chcę tym razem z rodziną odwiedzić i Egipt i Jordanię i dostac sie od obu drogą lądową z Izraela. Kolejność byłaby uzależniona trochę od ew. kosztów wizo-wyjazdowych, a te są różne czasem.

Jak wygląda sytuacja z wjazdem i wyjazdem z Izraela do Egiptu? Ile kosztuje wiza na granicy i czy jest możliwa do uzyskania?
Jak wygląda sytuacja z wjazdem i wyjazdem z Egiptu przez Izrael do Jordanii? Chodzi mi znowu o cenę i procedurę.

Czy posiadając lot powrotny z Tel Avivu będę musiał płacić te opłaty wyjazdowe z Izraela? Czytałem różne wersje.
Wizy i ew. opłaty wyjazdowe dla niemowlaków kosztują tyle samo?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 20 Lis 2014 01:27 

Nie wiem jak jest z wjazdem/wyjazdem do Egiptu.
Granicę Izraela z Jordanią przekraczałam natomiast w Wadi Araba w kwietniu. Opłata wyjazdowa jest obowiązkowa, bilety powrotne niestety z niej nie zwalniają. Też się naczytaliśmy przed wyjazdem, próbowaliśmy coś wytargować na granicy, ale nie było zmiłuj ;) Opłata wynosiła chyba koło 100 szekli. Nie wiem jak z niemowlętami, ale nie przypominam sobie żadnych informacji o zniżkach itp.
Wizę jordańską można bez najmniejszych problemów otrzymać na granicy i jest ona bezpłatna :) Przy czym dotyczy to wyłącznie przejścia Ejlat/Akaba! Na Sheikh Hussein Bridge można dostać wizę, ale płatną, a na King Hussein Bridge otrzymanie wizy nie jest możliwe. Z dalszych kosztów po stronie jordańskiej trzeba się liczyć z taryfą do miasta - cennik jest urzędowy, bez możliwości negocjacji cen, a drałowania do Akaby na piechotę z niemowlakiem nie polecam. Z tego co pamiętam my płaciliśmy za kurs 11 JOD.
Gdyby przyszło ci do głowy wracać do Izraela przez King Hussein Bridge to radzę dokładnie sprawdzić w jakich godzinach przejście jest w dany dzień czynne i zarezerwować na tą przygodę sporo czasu. Nam zeszło na samym przejściu 6 godzin ;)
Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam.
 Profil Relacje PM off
Pabloo uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 20 Lis 2014 02:05 

Gwoli ścisłości: darmową wizę otrzymać można, przynajmniej w teorii, również na Sheikh Hussein Bridge. Sam zdobywałem ją na lotnisku w Ammanie i nie było z tym żadnych problemów. Warunkiem jest jednak to, by w ciągu 48 godzin zameldować się w Akabie, nie jest to więc zbyt korzystne rozwiązanie, bo wymaga szybkiego przejechania całego kraju bez czasu na zwiedzenie interesujących miejsc.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 20 Lis 2014 07:48 
Awatar użytkownika

Loty: 16
Kilometry: 39 898
Krajów: 7 / 3.3%
Opłata wyjazdowa z Izraela to 100 szekli +10 za wystawienie jej bodajże (nie mam świstka przy sobie). W Aqabie dostaje się wizę tylko za darmo ale jest ona przeważnie na 2 tygodnie, czasami klepną na miesiąc ale nie wiem z jaką regularnością to robią, my dostaliśmy na miesiąc, więc te dwa tygodnie w razie czego trzeba wziąć pod uwagę żeby nie było problemów ;) Do granicy dojedziecie autobusami egged, wiem że z Jerozolimy autobus na pewno zatrzymuje się prawie przy granicy skąd są 3 kilometry do granicy. Autobus z Jerozolimy do koszt koło 80 szekli PP. A i przejście w aqabie jest do 21 albo 22, więc nie ma szans żeby tego samego dnia się tam dostać lecąc tanimi liniami więc nocleg w izraelu gwarantowany ;)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 20 Lis 2014 12:38 
Awatar użytkownika

Dziękuję za odpowiedzi. Czyli wynika z tego, że chcąc pojechać z Izraela do Egiptu a potem z Egiptu przez Izrael do Jordanii zapłacimy za 3 osoby 2 razy po 300 szekli?:/

Średni interes wliczając w to jeszcze taksówki i "dogodności" na granicy. Plus zdzieranie w Petrze. Ciężki wybór będzie:)
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 18 Gru 2016 11:15 
Site Admin

Loty: 537
Kilometry: 994 573
Krajów: 82 / 38.3%
Czy za opłatę wyjazdową z Izraela da się zapłacić kartą (znalazłem sprzeczne informacje - jedni piszą że tylko gotówka, ktoś wspominał że kartą da się za drobną dodatkową prowizją) ? Czy @‌stalk3r‌ lub ktoś inny dowiedział się w końcu czy opłata wyjazdowa obowiązuje też niemowlaki?

#13 PostWysłany: 18 Gru 2016 11:32 

niebieski
tak - ja płaciłem kartą. Nie ma żadnej prowizji dodatkowej.
Cena czy to gotówką czy kartą:
101 ILS od każdej osoby + 5 ILS. Więc lepiej ajk jedna osoba zapłaci za całą grupkę -wtedy tylko raz się płaci 5 ILS.
Byliśmy w Jordanii 3 noce więc nie płaciliśmy opłaty wyjazdowej z Jordanii
 Profil Relacje PM off
Washington lubi ten post.

#14 PostWysłany: 30 Gru 2016 11:16 
Awatar użytkownika

Washington napisał(a):
Czy za opłatę wyjazdową z Izraela da się zapłacić kartą (znalazłem sprzeczne informacje - jedni piszą że tylko gotówka, ktoś wspominał że kartą da się za drobną dodatkową prowizją) ? Czy @‌stalk3r‌ lub ktoś inny dowiedział się w końcu czy opłata wyjazdowa obowiązuje też niemowlaki?

W koncu nie dotarłem na miejsce (ale mam na liscie priorytetów w najbliższym czasie), ale dzieciaki nie są wyłączane z takich opłat. Tak samo jak z wizowych.
 Profil Relacje PM off

#15 PostWysłany: 30 Gru 2016 12:07 

niebieski
Według izraelskiej stronki dzieci do lat 2 nie płacą 101 + 5 szekli podatku.

Pozdro, Art.
 Profil Relacje PM off

#16 PostWysłany: 30 Gru 2016 12:40 
Site Admin

Loty: 537
Kilometry: 994 573
Krajów: 82 / 38.3%
@‌ciachu25‌ A moglbys podeslac adres?

Wysłane z mojego JY-G4S przy użyciu Tapatalka

#17 PostWysłany: 30 Gru 2016 13:58 

niebieski
Pewnie, że tak:)

http://www.iaa.gov.il/en-us/borders/Yit ... Rates.aspx

Pzdr, Art.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Washington uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość