Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 300 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 15  Następna
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 20 Maj 2023 23:52 
Awatar użytkownika

Loty: 231
Kilometry: 630 656
Krajów: 54 / 25.2%
złoty
Pytanie "okołowizowe":
Lot Saudia Airlines, kupiony bezpośrednio na ich stronie. Stopover 37h (2 noce). Wypełniony wniosek o eVisę na stronie Saudii, opłacony (23 euro), wszystko ok.
Teoretycznie wraz z lotami Saudią i przy dłuższym stopoverze mogę wystąpić o darmowy jeden nocleg na ich stronie (Saudia Holidays) co też próbowałem uczynić. Niestety pojawia mi się komunikat (przetłumaczony przez Chrome bo strona po arabsku): pnr stopover uwaga promocja nie kwalifikuje się.

Ktoś próbował wcześniej? Czy to kwestia tego, że mam stopover na 2 noce a nie na 1? Myślałem, że drugą po prostu dokupię...
 Profil Relacje PM off  

Wakacje w Tunezji 🌊☀️ 7 dni z all inclusive w 4* hotelu za 2057 PLN Wakacje w Tunezji 🌊☀️ 7 dni z all inclusive w 4* hotelu za 2057 PLN
Szarm el-Szejk na wakacyjny urlop 🌊☀️ Tydzień w 4* hotelu all inclusive za 2909 PLN Szarm el-Szejk na wakacyjny urlop 🌊☀️ Tydzień w 4* hotelu all inclusive za 2909 PLN
#82 PostWysłany: 21 Maj 2023 00:06 

srebrny
Możliwe, że system tego nie ogarnia.
Napisz do nich w sprawie noclegu, bo na miejscu już tego nie ogarniesz.
 Profil Relacje PM off
monroe lubi ten post.

#83 PostWysłany: 21 Maj 2023 17:16 

Hej! Niestety nie wiem tego :( Ale z tego co kojarzę, i co czytałem to wizę trzeba wyrobić niestety (obym się mylił). Przed wyjazdem oglądałem jednego polaka na yt który był właśnie damman i opowiadał o wizie- spróbuj obejrzeć jego filmik, ewentualnie jak nie będzie nic o tym, to spytać w kom. Powodzonka!!!

Ostatnio edytowany przez marcinsss, 21 Maj 2023 23:34, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#84 PostWysłany: 05 Cze 2023 13:15 
Awatar użytkownika

Loty: 231
Kilometry: 630 656
Krajów: 54 / 25.2%
złoty
jacek96 napisał(a):
Możliwe, że system tego nie ogarnia.
Napisz do nich w sprawie noclegu, bo na miejscu już tego nie ogarniesz.

Okazuje się, że faktycznie system tego nie ogarnia. Trzeba kontaktować się z ich działem "wakacyjnym": support@holidaysbysaudia.com
Odpisują bardzo szybko i załatwiają temat. Faktycznie jedna noc w hotelu jest darmowa, niestety przy 2 nocach trzeba jakoś samemu organizować sobie drugą ;)
Dzięki.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#85 PostWysłany: 05 Cze 2023 18:21 
Awatar użytkownika

Loty: 45
Kilometry: 121 003
Krajów: 24 / 11.2%
Uzupełnię, że zareklamowałem tę transakcję w banku (czyli wiza tranzytowa widmo i ubezpieczenie) i – choć trochę to potrwało – wszystko zostało zwrócone.
 Profil Relacje PM off  

#86 PostWysłany: 03 Lip 2023 19:22 

W Mediolanie odmówiono mi wydania karty pokładowej na lot do Jeddah, ( WIZZAIR) ponieważ nie miałam wizy. Nie pomogły tłumaczenia, że mam przesiadkę z tego samego terminala, nie mam bagażu rejestrowanego a czas oczekiwania wynosił tylko 3 godziny.
Musieliśmy kupić nowe bilety do Singapuru, które kosztowały majątek.
Teraz pozostaje mi droga sądowa, aby odzyskać stracone pieniądze.... Ktoś z Was miał podobną sytuację??
 Profil Relacje PM off  

#87 PostWysłany: 03 Lip 2023 19:25 

platynowy
O ile mi wiadomo tranzyt to tylko jeśli masz całą podróż na jednym bilecie, co nie jest możliwe w przypadku Wizzaira.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#88 PostWysłany: 03 Lip 2023 19:38 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Passengers transiting through Dammam (DMM), Jeddah (JED), Medina (MED) or Riyadh (RUH) with a confirmed onward ticket for a flight to a third country within 12 hours. They must stay in the international transit area of the airport and have documents required for the next destination.

A Boarding passy mieliście przy sobie?
Szczerze, to przewidzenia było, ze skończy się tak, ta zabawa.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#89 PostWysłany: 03 Lip 2023 19:53 

Nie mieliśmy boarding pass'ow, bo nam odmówili wydania przy odprawie.
 Profil Relacje PM off  

#90 PostWysłany: 03 Lip 2023 19:54 

Loty: 198
Kilometry: 320 251
Krajów: 61 / 28.5%
złoty
Ann Marie napisał(a):
W Mediolanie odmówiono mi wydania karty pokładowej na lot do Jeddah, ( WIZZAIR) ponieważ nie miałam wizy. Nie pomogły tłumaczenia, że mam przesiadkę z tego samego terminala, nie mam bagażu rejestrowanego a czas oczekiwania wynosił tylko 3 godziny.
Teraz pozostaje mi droga sądowa, aby odzyskać stracone pieniądze.... Ktoś z Was miał podobną sytuację??

Przecież Wizz przylatuje na terminal Hajj a odlot pewnie był z T1 a te terminale dzieli ponad 20 kilometrów, więc skąd ten pomysł, że z tego samego terminala? Było lepiej walić ściemę, że visa on arrival przysługuje (co według tego co napisał @Zeus i tak by nic nie dało bo nie ma transit area jak trzeba przejechać taką odległość na zewnątrz).

I drugie primo: skoro bilety kosztowały majątek to nie wpadliście na pomysł kupić zamiast tego wizę za ~580 zł i mieć jeszcze rok na zwiedzenie KSA :roll: ?

Ostatnio edytowany przez Pecel87, 03 Lip 2023 20:07, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#91 PostWysłany: 03 Lip 2023 20:07 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
@Pecel87 dlatego dziękuję za to, bo nie wiedziałem ze W6 lata do Terminala Far Far Far away w JED
 Profil Relacje PM off
oskiboski lubi ten post.

#92 PostWysłany: 03 Lip 2023 20:17 

-- 03 Lip 2023 20:14 --

Był na North Terminal... hmmmm.
A wylot z Terminala 1 go..
To znaczy, tak czy owak, musiałam aplikować o wizę tranzytową??

-- 03 Lip 2023 20:17 --

Pecel87 napisał(a):
Ann Marie napisał(a):

Przecież Wizz przylatuje na terminal Hajj a odlot pewnie był z T1 a te terminale dzieli ponad 20 kilometrów, więc skąd ten pomysł, że z tego samego terminala? Było lepiej walić ściemę, że visa on arrival przysługuje (co według tego co napisał @Zeus i tak by nic nie dało bo nie ma transit area jak trzeba przejechać taką odległość na zewnątrz).

I drugie primo: skoro bilety kosztowały majątek to nie wpadliście na pomysł kupić zamiast tego wizę za ~580 zł i mieć jeszcze rok na zwiedzenie KSA :roll: ?
 Profil Relacje PM off  

#93 PostWysłany: 03 Lip 2023 20:23 
Awatar użytkownika

srebrny
Dziwi odmowa wejścia skoro można wyrobić VOA po przylocie. Tym bardziej, że jak by wsiedli na pokład to musieliby ją wyrobić po przylocie.

Ostatnio edytowany przez Kashpir, 05 Lip 2023 17:53, edytowano w sumie 1 raz
Wypowiedź z błędami językowymi lub niezrozumiała – błędy ortograficzne/stylistyczne/interpunkcyjne.
 Profil Relacje PM off  

#94 PostWysłany: 03 Lip 2023 20:41 

Właśnie to próbuję wyjaśnić. Dlaczego odmówiono mi wydania boarding pass'u skoro można wizę dostać po przylocie.
Nie mam doświadczenia z tym lotniskiem ani z transferami w przypadku samodzielnego kupowania biletów różnych linii lotniczych.
Zanim zacznę żądać czegokolwiek od linii lotniczych muszę się dowiedzieć co przepisy na to i jak to w praktyce wygląda.
Dziękuję wszystkim za odpowiedź.
 Profil Relacje PM off  

#95 PostWysłany: 03 Lip 2023 20:48 

niebieski
Coś nie tak.
W marcu leciałem Wizzairem z Budapesztu do Jeddah.
Wizy nie miałem
Kobitka przy check-in sprawdziła tylko, iż przysługuje VOA, i tyle...

Przecież to jest w systemie i każdy agent to widzi..

Paweł
 Profil Relacje PM off
Ann Marie lubi ten post.

#96 PostWysłany: 03 Lip 2023 20:54 

Loty: 198
Kilometry: 320 251
Krajów: 61 / 28.5%
złoty
Pytanie czy taki argument został podniesiony. Ciężko też porównywać opcje gdzie w BUD pewnie obsługiwał pracownik Wizz-a a w MXP to mógł być jakiś najemnik handlingowy co usiadł przed chwiłą do kompa a przed chwilą odprawiał zupełnie coś innego.
 Profil Relacje PM off  

#97 PostWysłany: 03 Lip 2023 20:59 

PawelSz napisał(a):
Coś nie tak.
W marcu leciałem Wizzairem z Budapesztu do Jeddah.
Wizy nie miałem
Kobitka przy check-in sprawdziła tylko, iż przysługuje VOA, i tyle...

Przecież to jest w systemie i każdy agent to widzi..

Paweł

Było duże opóźnienie i straszne zamieszanie przy odprawie, w kolejce priorytetowej było pięć osób i czekaliśmy prawie dwie godziny. Jestem teraz pewna, że kobieta popełniła błąd dając nam taką informację i odmawiając wydania boarding pass. Napisałam do Wizzair, zapewne odpiszą jakąś bzdurę to wtedy ich podam do sądu o odszkodowanie i zadośćuczynienie. Zobaczymy jak to się skończy.
Dzięki za informację.
 Profil Relacje PM off  

#98 PostWysłany: 03 Lip 2023 22:10 
Awatar użytkownika

srebrny
Pecel87 napisał(a):
Pytanie czy taki argument został podniesiony. Ciężko też porównywać opcje gdzie w BUD pewnie obsługiwał pracownik Wizz-a a w MXP to mógł być jakiś najemnik handlingowy co usiadł przed chwiłą do kompa a przed chwilą odprawiał zupełnie coś innego.

Wizzair nie ma własnego handlingu tak jak Ryanair na niektórych lotniskach, wszędzie obsługuje ich lokalna firma handlingowa, w Budapeszcie z tego co wiem jest to Menzies Aviation.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#99 PostWysłany: 03 Lip 2023 22:29 

srebrny
Nieistotne kto tam siedzi za biurkiem.
Postąpili bezprawnie, jeśli argumentowali, to koniecznością posiadania wizy na wylocie.
Bez znaczenia jest, czy lecieliście dalej, czy tylko do KSA.
Jeśli odmówią wypłaty odszkodowania, składaj od razu skargę do odpowiedniego urzędu lotniczego.
100% wygranej, o ile inne wymagania spelnialiście.
 Profil Relacje PM off
Kacper Szymanski lubi ten post.

#100 PostWysłany: 03 Lip 2023 23:30 
Awatar użytkownika

Loty: 174
Kilometry: 355 504
Krajów: 45 / 21.0%
srebrny
Tylko jak to udowodnić, że była to odmowa wypuszczenia na pokład, a nie np. no show? Żądać od obsługi odmowy na piśmie? Mają obowiązek takiej udzielić?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 300 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 15  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość