Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 300 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 15  Następna
Autor Wiadomość
#101 PostWysłany: 03 Lip 2023 23:32 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Tak maja obowiązek widać papier o deny boarding

Wysłane przez moją Nokię 3330
 Profil Relacje PM off
ricinus78 lubi ten post.

Gran Canaria first minute za 1986 PLN ☀️ Loty i hotel z basenem 🌊 Gran Canaria first minute za 1986 PLN ☀️ Loty i hotel z basenem 🌊
Warto 🔥Zamień chłodne dni na słoneczny relaks na Cyprze ☀️🤩 Loty i noclegi za jedyne 447 PLN 😎 Warto 🔥Zamień chłodne dni na słoneczny relaks na Cyprze ☀️🤩 Loty i noclegi za jedyne 447 PLN 😎
#102 PostWysłany: 04 Lip 2023 00:01 

srebrny
ricinus78 napisał(a):
Tylko jak to udowodnić, że była to odmowa wypuszczenia na pokład, a nie np. no show? Żądać od obsługi odmowy na piśmie? Mają obowiązek takiej udzielić?

Albo nagrać sytuację, bo cfaniaki idą dalej i odmawiają wydania papieru.
 Profil Relacje PM off
ricinus78 lubi ten post.
NBE322 uważa post za pomocny.

#103 PostWysłany: 04 Lip 2023 09:49 

Dostałam odpowiedź z Ambasady Arabii Saudyjskiej w Warszawie. Tekst poniżej.

"Dzień dobry,
jeśli nie opuszcza Pani strefy tranzytowej, to wiza nie jest potrzebna. Natomiast zgodnie z moją wiedzą, w przypadku gdy kolejny lot nie jest lotem łączonym, to ma miejsce odprawa paszportowa co wymaga opuszczenia strefy tranzytowej. W tej sytuacji wymagana jest wiza turystyczna, którą można wyrobić on-line https://www.visitsaudi.com/en/travel-regulations lub na lotnisku w Arabii Saudyjskiej.

Wizy tranzytowe wystawiają linie saudyjskie Saudi Airlines i Flynas dla osób, które wykupiły bilet w tych liniach https://www.visitsaudi.com/en/saudi-stopover"

Ostatnio edytowany przez Washington, 04 Lip 2023 12:15, edytowano w sumie 1 raz
ciach dane osobowe
 Profil Relacje PM off  

#104 PostWysłany: 04 Lip 2023 09:53 

platynowy
#87 ;)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#105 PostWysłany: 04 Lip 2023 10:48 

srebrny
Ann Marie napisał(a):
Dostałam odpowiedź z Ambasady Arabii Saudyjskiej w Warszawie.

Nie ma pojęcia o czym pisze. Jeśli ma się kartę pokładową na następny lot, nawet innym przewoznikiem, na innym bilecie, to można bez wizy odbyć podróż.
 Profil Relacje PM off  

#106 PostWysłany: 04 Lip 2023 12:14 

Na razie napisałam do Wizz Air, muszę czekać na ich odpowiedź i dopiero składać skargę do Enac, talian Civil Aviation Authority.
Napisałam też maila w sprawie zapisu z kamer z tamtego dnia z lotniska w Mediolanie.
Czekam na odpowiedzi na razie. Sprawa zapewne potrwa trochę, ale wydaje się do wygrania.
 Profil Relacje PM off  

#107 PostWysłany: 04 Lip 2023 13:27 
Awatar użytkownika

Loty: 203
Kilometry: 547 244
Krajów: 39 / 18.2%
niebieski
-- 04 Lip 2023 14:08 --

Nie wiem kiedy dokladnie mialas leciec, ale gdzies mi mignela taka informacja "...I believe you can’t use Jeddah Airport at all on a tourist visa during Hajj season..."
W tym czasie na tym lotnisku nie wydawano chyba zadnych wiz

-- 04 Lip 2023 14:27 --

Załącznik:
wiza.jpg
wiza.jpg [ 87.15 KiB | Obejrzany 1799 razy ]
 Profil Relacje PM off
Kothson lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#108 PostWysłany: 04 Lip 2023 14:06 

Restrykcje dotyczą tych, co muszą aplikować o wizy. Nie ma informacji, że nie mogę się tranzytować przez Jeddah.
Większość donosi, że pozostanie krócej niż 12 godzin na jednym lotnisku nie wymaga posiadania wizy, czyli restrykcje wizowe nie dotyczą (nie powinny) pasażerów tranzytowych z biletami na lotnisko docelowe. Oczywiście pytanie jest czy zmiana terminala jest równoznaczna ze zmianą lotniska (w sensie prawnym, nie technicznym).
 Profil Relacje PM off  

#109 PostWysłany: 04 Lip 2023 14:13 

Loty: 198
Kilometry: 320 251
Krajów: 61 / 28.5%
złoty
To jest mniej więcej taka zmiana terminala jak zmienić Ciampino na Fiumicino. Moim zdaniem nic nie ugrasz.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#110 PostWysłany: 04 Lip 2023 15:09 

To jest kwestia kto powinien kogo poinformować i czy bilet powinien być sprzedany skoro linie mają wymagania inne niż oficjalne strony.
Mnie nie obchodzą techniczne uwarunkowania, tylko oficjalne informacje i regulacje, do których ja się dostosowałam ( lub nie). Jak się dostosowałam to pytanie kto odpowiada za taki, a nie inny stan rzeczy.

Ostatnio edytowany przez Kashpir, 05 Lip 2023 17:46, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#111 PostWysłany: 04 Lip 2023 15:25 

złoty
Hmmm, jeśli podróżowałaś w tym okresie, którego dotyczy wiadomość, to:
a) nie miałaś wymaganego do podróży typu wizy,
b) nie mogłaś wyrobić VOA,
c) nie spełniałaś warunków tranzytu.

Pomyślmy... No na bank wina linii!
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#112 PostWysłany: 04 Lip 2023 15:31 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Tak jak pisałem, do przewidzenia było ze kombinacje W6 i innych linii przez KSA skończą się źle dla niektórych
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#113 PostWysłany: 04 Lip 2023 16:12 

W sierpniu lecę ze znajomymi z Budapesztu do Bangkoku z przesiadką w Dammam, po bardzo dużej ilości researchu i wielu korespondencjach z saudyjskimi placówkami i ministerstwami udało mi się ustalić następujące informacje:
-tranzyt w Dammam jest możliwy bez wizy jeśli leci się:
a) liniami lotniczymi Saudia lub Flynas
b) innymi liniami lotniczymi jeśli lecimy tylko z bagażem podręcznym, mamy przygotowane karty pokładowe na kolejny lot i trafimy na przychylną obsługę
-na lotnisku w Dammam wydawane są wyłącznie wizy turystyczne
-wiza tranzytowa jest możliwa do zdobycia po wypełnieniu wniosku na visa.mofa.sa, kosztuje 100 SAR z tym że:
a) ambasada w Warszawie nie chce wydawać tego typu wiz (wybierając przy wnioskowanie tę misję stracicie tylko pieniądze)
b) ambasada w Berlinie wydaje je tylko obywatelom Niemiec
c) ambasada w Budapeszcie potwierdziła, że może wydać taką wizę, czy faktycznie się to udało być może doprecyzuję w przyszłości
Tak czy tak ze względu na skomplikowanie odradzam ten tranzyt, w naszym przypadku było za późno bo kupiliśmy najtańsze bilety, dopiero potem zrobiliśmy research...
Pozdro
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#114 PostWysłany: 04 Lip 2023 17:46 
Awatar użytkownika

złoty
No to fajnie, że zebrałaś wszystkie informacje, które już były podane po 10 razy, w jedną, może by tak wrzucić to na górę strony, bo pewnie będzie jeszcze więcej osób którym się wydaje, że do kas można sobie polecieć jak do europejskiego kraju
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#115 PostWysłany: 04 Lip 2023 19:59 

srebrny
Zeus napisał(a):
Tak jak pisałem, do przewidzenia było ze kombinacje W6 i innych linii przez KSA skończą się źle dla niektórych

Przecież W6 nie może tworzyć swoich przepisów emigracyjnych, tylko stosować regulacje danego kraju.
Nie wprowadzajcie w błąd.
Wiza nie jest wymagana na wylocie bez względu czym lecicie i dokąd docelowo.
Sam leciałem bez wizy, ani tranzytowej, ani pobytowej. Spędziłem w KSA 3 dni, wyrabiając wizę na lotnisku.

Ostatnio edytowany przez Kashpir, 05 Lip 2023 17:48, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off
Ann Marie lubi ten post.

#116 PostWysłany: 04 Lip 2023 20:08 

złoty
Super, a co to ma wspólnego z okresem kiedy lotnisko w Jeddah nie wydawało wiz po przylocie?
 Profil Relacje PM off  

#117 PostWysłany: 04 Lip 2023 20:12 

srebrny
Piszę o czasie teraźniejszym, przynajmniej od początku II kwartału.
Myślę, że większość osób jest zainteresowana stanem obecnym, a nie prehistoria.
Zresztą problem z BP, dotyczy okresu z początku lipca'23, więc podaj źródło swojej fantastycznej informacji, że wtedy lotnisko w JED nie wydawało wiz wjazdowych.
Rozumiem, że doleciałeś tam i Ci odmówiono wizy :P

Ostatnio edytowany przez jacek96, 04 Lip 2023 20:18, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#118 PostWysłany: 04 Lip 2023 20:17 

złoty
Chłopie, ta prehistoria była 7 dni temu, przeczytaj kilka postów wcześniej. Post #107 masz niewidoczny?

Ostatnio edytowany przez Pecel87, 04 Lip 2023 20:19, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#119 PostWysłany: 27 Sie 2023 13:16 
Awatar użytkownika

Loty: 191
Kilometry: 627 645
Krajów: 32 / 15.0%
niebieski
https://turystyka.rp.pl/zanim-wyjedzies ... ktroniczna
 Profil Relacje PM off  

#120 PostWysłany: 28 Sie 2023 08:45 

Dzień dobry
Czy ktoś z Państwa w szczególności Ann Marie, Marcela Pola był tranzytem na lotnisku Damman w Arabii Saudyjskiej i dostał się na lot następny? Czy jest możliwość przebywania w strefie trefie tranzytowej bez wiz - tylko z bagażem podręcznym). Jak sprawa wygląda "od kuchni."
Proszę o odpowiedź - też się skusiłem tanim lotem Wizzar do Abu Zabi. I tanio to chyba nie będzie jak doliczę kwoty wiz za 2 godzinny pobyt transferowy na lotnisku dla 4 osób.
Pozdrawiam Marcin K,

Ann Marie napisał(a):
Dostałam odpowiedź z Ambasady Arabii Saudyjskiej w Warszawie. Tekst poniżej.

"Dzień dobry,
jeśli nie opuszcza Pani strefy tranzytowej, to wiza nie jest potrzebna. Natomiast zgodnie z moją wiedzą, w przypadku gdy kolejny lot nie jest lotem łączonym, to ma miejsce odprawa paszportowa co wymaga opuszczenia strefy tranzytowej. W tej sytuacji wymagana jest wiza turystyczna, którą można wyrobić on-line https://www.visitsaudi.com/en/travel-regulations lub na lotnisku w Arabii Saudyjskiej.

Wizy tranzytowe wystawiają linie saudyjskie Saudi Airlines i Flynas dla osób, które wykupiły bilet w tych liniach https://www.visitsaudi.com/en/saudi-stopover"
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 300 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 15  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości