Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 25 Cze 2014 10:56 

Witam, planuję z rodziną w sierpniu pobyt w Jordanii. Ale ponieważ przeloty dla 3 osobowej rodziny (2 dorosłych i 5-letnie dziecko) z Polski do Ammanu są bardzo drogie (ponad 6 tyś.) chcielibyśmy lecieć tanimi liniami do Tel Awiwu i stamtąd dostać się transportem lądowym do Ammanu, a tak naprawdę to do przejścia granicznego z Jordanią skąd byłoby najbliżej do Ammanu (po przejściu granicy, w Jordanii odbierze nas znajomy). Czy ktoś mógłby pomóc mi zaplanować ten przejazd z podaniem ważnych i praktycznych informacji? Będziemy podróżować z dzieckiem (5 lat) wiec chciałabym dograć wszystko tak, żeby było jak najtaniej, ale żeby też podróż nie była bardzo męcząca.
 Profil Relacje PM off  

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#2 PostWysłany: 25 Cze 2014 11:07 

Najlepiej pojechać na północ do przejscia Sheikh Hussein Bridge, lub na samo południe do Aqaby, w aqabie jest darmowa jordanska wiza i maly tłum na granicy, gorzej, ze trzeba tam dosć daleko dojechać z TLV i potem autobusem kilka godzin z Aqaby do Ammanu.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 25 Cze 2014 11:09 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 695
Kilometry: 923 016
Krajów: 86 / 41.6%
No i w przejściu w Aqaby nie ma opłaty wyjazdowej?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 25 Cze 2014 11:12 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
Krajów: 31 / 15.0%
niebieski
Zeus napisał(a):
No i w przejściu w Aqaby nie ma opłaty wyjazdowej?

Niestety na tym przejściu obowiązuje opłata wyjazdowa, zarówno ze strony izraelskiej jak i jordańskiej.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 25 Cze 2014 11:13 
Awatar użytkownika

Loty: 328
Kilometry: 456 296
Krajów: 61 / 29.5%
niebieski
Jechałem zupełnie w ciemno ( miałem tylko rezerwacje w Petrze) - z Eilatu do granicy jest ok 5 km - my przejechaliśmy taksówką. Tuż za granicą czekają taksówki - zawiozą w dowolne miejsce, my jechaliśmy do Petry -miejscowy zawiózł nas pod hotel, co prawda trochę błądził, ale w końcu trafił. Z powrotem przejechaliśmy inna taksówką (umówioną przez właściciela Seven Wonders Bedouin Camp) do granicy, z 3 godzinnym zwiedzaniem Wadi Rum.
Fantastyczne miejsca. 8-)

#6 PostWysłany: 25 Cze 2014 11:20 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
Krajów: 31 / 15.0%
niebieski
anulka2000 napisał(a):
Najlepiej pojechać na północ do przejscia Sheikh Hussein Bridge, lub na samo południe do Aqaby, w aqabie jest darmowa jordanska wiza i maly tłum na granicy, gorzej, ze trzeba tam dosć daleko dojechać z TLV i potem autobusem kilka godzin z Aqaby do Ammanu.

Sheik Hussein i Aqaba to jedyne przejścia które wydają wizy jordańskie, na granicy Allenby Bridge (King Hussein) wizy nie dostaniesz.
Pamiętaj też, że przejścia nie są całodobowe, a w szabas tym bardziej kiepsko się przedostać, a nawet dostać na samą granicę.
Tu masz myślę bardzo pomocny artykuł:
http://www.themadtraveleronline.com/tra ... to-israel/

-- 25 Cze 2014 10:22 --

paweł p napisał(a):
Jechałem zupełnie w ciemno ( miałem tylko rezerwacje w Petrze) - z Eilatu do granicy jest ok 5 km - my przejechaliśmy taksówką. Tuż za granicą czekają taksówki - zawiozą w dowolne miejsce, my jechaliśmy do Petry -miejscowy zawiózł nas pod hotel, co prawda trochę błądził, ale w końcu trafił. Z powrotem przejechaliśmy inna taksówką (umówioną przez właściciela Seven Wonders Bedouin Camp) do granicy, z 3 godzinnym zwiedzaniem Wadi Rum.
Fantastyczne miejsca. 8-)

Taxi na granicy działają jak mafia, a ceny mają dość mocno zawyżone i nie bardzo chcą się targować - w obszarach i miastach poza przejściem granicznym z targowaniem ceny nie ma problemu. Tańsza opcja to dojechać taxi tylko do centrum Akaby i potem złapać autobus.
 Profil Relacje PM off
Pabloo uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 19 Lis 2014 17:15 
Awatar użytkownika

Na razie nie chcę otwierać nowego tematu, bo liczę, że ktoś odpowie rzeczowo tutaj.

Niedługo lecę po raz kolejny do Tel Avivu. Chcę tym razem z rodziną odwiedzić i Egipt i Jordanię i dostac sie od obu drogą lądową z Izraela. Kolejność byłaby uzależniona trochę od ew. kosztów wizo-wyjazdowych, a te są różne czasem.

Jak wygląda sytuacja z wjazdem i wyjazdem z Izraela do Egiptu? Ile kosztuje wiza na granicy i czy jest możliwa do uzyskania?
Jak wygląda sytuacja z wjazdem i wyjazdem z Egiptu przez Izrael do Jordanii? Chodzi mi znowu o cenę i procedurę.

Czy posiadając lot powrotny z Tel Avivu będę musiał płacić te opłaty wyjazdowe z Izraela? Czytałem różne wersje.
Wizy i ew. opłaty wyjazdowe dla niemowlaków kosztują tyle samo?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 20 Lis 2014 01:27 

Nie wiem jak jest z wjazdem/wyjazdem do Egiptu.
Granicę Izraela z Jordanią przekraczałam natomiast w Wadi Araba w kwietniu. Opłata wyjazdowa jest obowiązkowa, bilety powrotne niestety z niej nie zwalniają. Też się naczytaliśmy przed wyjazdem, próbowaliśmy coś wytargować na granicy, ale nie było zmiłuj ;) Opłata wynosiła chyba koło 100 szekli. Nie wiem jak z niemowlętami, ale nie przypominam sobie żadnych informacji o zniżkach itp.
Wizę jordańską można bez najmniejszych problemów otrzymać na granicy i jest ona bezpłatna :) Przy czym dotyczy to wyłącznie przejścia Ejlat/Akaba! Na Sheikh Hussein Bridge można dostać wizę, ale płatną, a na King Hussein Bridge otrzymanie wizy nie jest możliwe. Z dalszych kosztów po stronie jordańskiej trzeba się liczyć z taryfą do miasta - cennik jest urzędowy, bez możliwości negocjacji cen, a drałowania do Akaby na piechotę z niemowlakiem nie polecam. Z tego co pamiętam my płaciliśmy za kurs 11 JOD.
Gdyby przyszło ci do głowy wracać do Izraela przez King Hussein Bridge to radzę dokładnie sprawdzić w jakich godzinach przejście jest w dany dzień czynne i zarezerwować na tą przygodę sporo czasu. Nam zeszło na samym przejściu 6 godzin ;)
Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam.
 Profil Relacje PM off
Pabloo uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 20 Lis 2014 02:05 

Gwoli ścisłości: darmową wizę otrzymać można, przynajmniej w teorii, również na Sheikh Hussein Bridge. Sam zdobywałem ją na lotnisku w Ammanie i nie było z tym żadnych problemów. Warunkiem jest jednak to, by w ciągu 48 godzin zameldować się w Akabie, nie jest to więc zbyt korzystne rozwiązanie, bo wymaga szybkiego przejechania całego kraju bez czasu na zwiedzenie interesujących miejsc.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 20 Lis 2014 07:48 
Awatar użytkownika

Loty: 16
Kilometry: 39 898
Krajów: 7 / 3.4%
Opłata wyjazdowa z Izraela to 100 szekli +10 za wystawienie jej bodajże (nie mam świstka przy sobie). W Aqabie dostaje się wizę tylko za darmo ale jest ona przeważnie na 2 tygodnie, czasami klepną na miesiąc ale nie wiem z jaką regularnością to robią, my dostaliśmy na miesiąc, więc te dwa tygodnie w razie czego trzeba wziąć pod uwagę żeby nie było problemów ;) Do granicy dojedziecie autobusami egged, wiem że z Jerozolimy autobus na pewno zatrzymuje się prawie przy granicy skąd są 3 kilometry do granicy. Autobus z Jerozolimy do koszt koło 80 szekli PP. A i przejście w aqabie jest do 21 albo 22, więc nie ma szans żeby tego samego dnia się tam dostać lecąc tanimi liniami więc nocleg w izraelu gwarantowany ;)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 20 Lis 2014 12:38 
Awatar użytkownika

Dziękuję za odpowiedzi. Czyli wynika z tego, że chcąc pojechać z Izraela do Egiptu a potem z Egiptu przez Izrael do Jordanii zapłacimy za 3 osoby 2 razy po 300 szekli?:/

Średni interes wliczając w to jeszcze taksówki i "dogodności" na granicy. Plus zdzieranie w Petrze. Ciężki wybór będzie:)
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 18 Gru 2016 11:15 
Site Admin

Loty: 517
Kilometry: 975 312
Krajów: 82 / 39.6%
Czy za opłatę wyjazdową z Izraela da się zapłacić kartą (znalazłem sprzeczne informacje - jedni piszą że tylko gotówka, ktoś wspominał że kartą da się za drobną dodatkową prowizją) ? Czy @‌stalk3r‌ lub ktoś inny dowiedział się w końcu czy opłata wyjazdowa obowiązuje też niemowlaki?

#13 PostWysłany: 18 Gru 2016 11:32 

niebieski
tak - ja płaciłem kartą. Nie ma żadnej prowizji dodatkowej.
Cena czy to gotówką czy kartą:
101 ILS od każdej osoby + 5 ILS. Więc lepiej ajk jedna osoba zapłaci za całą grupkę -wtedy tylko raz się płaci 5 ILS.
Byliśmy w Jordanii 3 noce więc nie płaciliśmy opłaty wyjazdowej z Jordanii
 Profil Relacje PM off
Washington lubi ten post.

#14 PostWysłany: 30 Gru 2016 11:16 
Awatar użytkownika

Washington napisał(a):
Czy za opłatę wyjazdową z Izraela da się zapłacić kartą (znalazłem sprzeczne informacje - jedni piszą że tylko gotówka, ktoś wspominał że kartą da się za drobną dodatkową prowizją) ? Czy @‌stalk3r‌ lub ktoś inny dowiedział się w końcu czy opłata wyjazdowa obowiązuje też niemowlaki?

W koncu nie dotarłem na miejsce (ale mam na liscie priorytetów w najbliższym czasie), ale dzieciaki nie są wyłączane z takich opłat. Tak samo jak z wizowych.
 Profil Relacje PM off

#15 PostWysłany: 30 Gru 2016 12:07 

niebieski
Według izraelskiej stronki dzieci do lat 2 nie płacą 101 + 5 szekli podatku.

Pozdro, Art.
 Profil Relacje PM off

#16 PostWysłany: 30 Gru 2016 12:40 
Site Admin

Loty: 517
Kilometry: 975 312
Krajów: 82 / 39.6%
@‌ciachu25‌ A moglbys podeslac adres?

Wysłane z mojego JY-G4S przy użyciu Tapatalka

#17 PostWysłany: 30 Gru 2016 13:58 

niebieski
Pewnie, że tak:)

http://www.iaa.gov.il/en-us/borders/Yit ... Rates.aspx

Pzdr, Art.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Washington uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość