Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 28 Lip 2016 09:21 
Awatar użytkownika

Loty: 208
Kilometry: 423 842
Krajów: 48 / 23.2%
niebieski
Cześć
nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytanie w żadnym temacie - jeśli ktoś takowy temat zna, prosiłbym o linka :)

Jak wyglądają ogólnie ceny w Wietnamie? Jako punkt odniesienia można przyjąć Tajlandie, jeśli ktoś był tu i tu.

Jest taniej/drożej niż w Tajlandii, czy tak samo?
Jak z taksówkami? Drogo?
Jest zazwyczaj licznik ?
(ddrogo- tanio tj. że już lepiej brać taksówkę i się nie fatygować komunikacją miejską jeśli nie mamy za dużo czasu)

Ostatnio edytowany przez Abcn, 28 Lip 2016 09:50, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#2 PostWysłany: 28 Lip 2016 09:46 

Loty: 12
Kilometry: 62 544
Krajów: 6 / 2.9%
niebieski
W Tajlandii byłem w listopadzie, a w Wietnamie w czerwcu. Według mnie obecnie ceny są porównywalne. Może ciut taniej w Wietnamie, ale różnica się zaciera. Jeżeli chodzi o taksówki to podobnie. W Wietnamie obiad zjesz za 60 tysięcy dongów co daje niecałe 3 dolary, momentami w Bangkoku jadłem taniej.

W taksówkach uważaj na oszustwa. Polecam korzystać jedynie z Vinasun i Mai Linh. Jeżdżą w Ho Chi Minh City.

Zapraszam również na profil facebookowy: https://www.facebook.com/seetheworld89/
 Profil Relacje PM off
Czesuaf uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 28 Lip 2016 10:04 

HON fly4free
Jeśli chodzi o Wietnam to w HCMC i Hanoi aktualne ceny taxi wg licznika wynoszą 5000 VND za wejście + 10.500-11.000 VND za kilometr (do 20 km), potem cena za km lekko spada. Oczywiście nie wszyscy taksówkarze chcą jeździć wg taksometrów, niektórzy mają też podkręcone liczniki. Trzeba uważać i w razie czego uzgadniać cenę. Z lotniska są generalnie stałe stawki : z/do HAN 360.000 VND (praktycznie prawie tyle samo wyszło wg licznika), z SGN wołają 200.000-220.000, trzeba się targować, z miasta do SGN jest taniej, tzn chcą ok. 140.000-160.000, można się targować, dla orientacji wg licznika z centrum miasta wychodzi ok. 100.000 VND.

Z HAN są autobusy: miejski i jadący szybciej Vietjet - ten drugi kosztuje 40.000 VND od osoby i dojeżdża pod dworzec kolejowy, stąd do starego miasta taxi kosztuje ok. 20.000-25.000 VND. Z SGN też jest autobus miejski ale nie korzystałem z niego.
 Profil Relacje PM off
Czesuaf uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 28 Lip 2016 22:33 

niebieski
Wydaje mi się, że obie polecane korporacje są ogólnokrajowe. Mai Linh jest ciut tańszy ale nie jest to duża różnica. W Sajgonie w Vinasunach widziałem tablety z mapą miasta i zaznaczoną pozycją (spełniają chyba funkcje GPS+taksometr) więc jak orientujesz się w swojej trasie możesz patrzeć czy kierowca nie nabija.

Ja 4 razy pokonywałem trasę lotnisko-hotel w centrum i za każdym razem płaciłem licznikowo ok 140-160k dongów. Ew. można zamówić taxi z hotelu, w moim było 200k dongów. Żadnego naciągania i wykłócania nie było.

Mai Linh używałem też w Hoi An, ceny niższe a miasto tak małe, że przejazd kosztował jakieś grosze. O ile pamiętam 20-25k dongów.

Co do autobusów w HAN jest też bus Vietnam Airlines, cena chyba podobna do VietJetu i zatrzymuje się pod biurem lini w okolicach katedry.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość