Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 18 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Ad-Dammam
#1 PostWysłany: 18 Wrz 2023 10:55 

Loty: 55
Kilometry: 83 455
Krajów: 15 / 7.3%
Czy ktoś tam był i może coś polecić?

Kupiłem parę tygodni temu loty za jakieś grosze i teraz zastanawiam się, co można tam robić - szukam po necie i chyba niewiele :)

Oprócz parków, bulwarów i plaży znalazłem:

King Abdulaziz Center for World Culture
Dolphin Village
Wyspa Almurjan
Heritage Village
kilka muzeów z totalnym miszmaszem :-)

Tylko coś z tego jest ciekawe?

W planach mam wypad do Bahrajnu (też jeszcze do spojrzenia, co tam jest), ale spędzę w Arabii cztery pełne dni i nie zamierzam (chyba) wracać, więc jeśli macie jakieś doświadczenia, to proszę o pomoc :-)

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
 Temat postu: Re: Ad-Dammam
#2 PostWysłany: 18 Wrz 2023 11:38 
Awatar użytkownika

Loty: 230
Kilometry: 534 977
Krajów: 66 / 31.9%
niebieski
W samym Dammam niestety średnio z atrakcjami. Przeznaczyłbym maksymalnie jeden dzień na to miasto.
Na Twoim miejscu zrobiłbym sobie jednodniówkę do Bahrajnu - pozwala na to rozkład autobusów.
Pozostałe dwa dni wykorzystałbym na podróż pociągiem do Rijadu - 4h w jedną stronę, ale dość duża dostępność pociągów.
2 ludzi lubi ten post.
maczup uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 30 Paź 2023 15:18 

Podbijam, czy ktoś znalazł jakieś połączenie z Dammam do Manamy? Niby na infolinii Saptco powiedzieli, że połączenie wróci, ale nie wiadomo co, jak i kiedy. Bądź może jakaś sprawdzona alternatywa, aby zrobić jednodniowy wypad?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 30 Paź 2023 18:22 

niebieski
Autem swoim lub cudzym do granicy, potem z kimś przez część bez ruchu pieszego, potem znów z kimś hitch hiking lub Carrem/Uber za prawie "grosze".

Mi całość od Al-Khobar do Manamy Uber wycenia na około 157 z SAR, tyle, że ponoć nie każdy przejedzie granicę, więc można się oszukać.

Może nawet wyjść taniej niż SAPTCO (w dwie strony wyliczało mi odpowiednio po 190 i po 100 SAR, czyli łącznie 300 SAR trzeba by było wyrzygać.)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 09 Lis 2023 17:18 

Ło. panie!
Pytanie aktualne jeszcze?
Chobar i Dammam to wspaniałe miejsca, mimo że faktycznie prawie nic tam nie ma.
Na początek - stary parking w Ulaya pełen hipsterskich fodd trucków i szemranych herbaciarni pod chmurką. Śniadanie w Al-Jeddawi, dzielnica indyjska z jedzeniem i klimatem żywcem przeniesionym z Dekkanu. wypad na browca do Bahrajnu, aczkolwiek poza alko i bardziej spektakularnymi budynkami miasto niewiele ciekawsze od Trójmiasta Zahran-Chobar-Dammam ;)
Jeśli jesteś planespotterem to jest tam też lotnisko wojskowe na którym stacjonują F-15 i robią koła nad miastem dosyć często. Nota bene lotnisko w Dammam jest pod względem powierzchni w światowej czołówce, chyba w pierwszej trójce.

Centrum Ithra jest naprawdę czadowe i warte zobaczenia, skansen (Heritage Village) raczej żenujący ale można popróbować niezłego saudyjskiego jedzenia.
Ja tam Dammam (a raczej Chobar) uwielbiam.

Jak coś teges to chętnie rozwinę.
&
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
maczup uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 14 Lis 2023 14:51 
Awatar użytkownika

srebrny
masz tam pociąg którym możesz się przemieścić do Riadu
Bahrain tez jest rozwiązaniem tylko pamiętaj ze ktoś cie musi przewieźć przez granice bo nie ruchu pieszego
możesz tez wynająć auto i pośmigać po okolicy

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 23 Lis 2023 16:00 

niebieski
-- 23 Lis 2023 14:56 --

Gdzie w Ad-Dammam można kupić pamiątki np. magnesy? :D

-- 23 Lis 2023 15:00 --

ciachu25 napisał(a):
potem z kimś przez część bez ruchu pieszego

@ciachu25 To nie można przekroczyć tego przejścia pieszo?
Na google maps ludzie piszą tam, że straż graniczna tam chamy i prostaki, a przejście kontroli to koszmar :lol: Ktoś miał przyjemność?

Image
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 23 Lis 2023 20:19 

Loty: 55
Kilometry: 83 455
Krajów: 15 / 7.3%
[*]pieszo nie można, tak przynajmniej wynika z relacji forumowiczów. nie widziałem tam też pałętających się ludzi.

nie wiem, co masz na myśli „chamy i prostaki”. biorą paszport i kasę, drukują wizę i tyle. nie trzeba się z nimi spoufalać

a propos magnesów, to nigdzie nie widziałem :-( ale może w dzielnicy sklepów zabawkowych, szczerze jednak wątpię
Zeus lubi ten post.

#9 PostWysłany: 28 Lis 2023 11:53 

niebieski
Magnesy i podobne to raczej tylko Souk Al Hob i okolice. Jest tam kilka kilometrów sklepów.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 28 Lis 2023 20:38 

niebieski
Przeszedłem cały souk w Dammam i magnesów nie kupisz. Mnóstwo sklepów typu gift store, ale to raczej nie sklepy z pamiątkami.
Ogólnie miasto dla mnie wieje nudą. Plaża też kiepska. Miejscowi polecają miasto Khobar w pobliżu. Nie byłem ale ze swojej strony mogę polecić Al Hofuf.
Z Dammam dojedziecie tam pociągiem w 1,5h. Bookujcie bilety wcześniej bo na klasę ekonomiczną szybko się rozchodzą.
W Al Hufof koniecznie Boltem na Al-Qara (bilet 57 SAR). Dla mnie sztos. Piękne skały, urocza jaskinia no i upominek powitalny dla turystów (książka na temat islamu, Koran i przekąski). W Al Hufof jest też całkiem przyjemny souk i Pałac Ibrahima (niestety w remoncie).
.

Image
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Kacper Szymanski uważa post za pomocny.

#11 PostWysłany: 28 Lis 2023 22:16 

niebieski
Cóż, każdy z nas inaczej chodzi po sukach;)

Tym bardziej się cieszę, że mi akurat udało się znaleźć odpowiednie sklepy, nawet inne miasta mieli symbolicznie;)

Powodzenia next time!

Załączniki:
Dammam.jpg
Dammam.jpg [ 87.14 KiB | Obejrzany 1421 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 28 Lis 2023 22:21 

Loty: 214
Kilometry: 332 629
Krajów: 66 / 31.9%
złoty
A widzieliście gdzieś takie Saudi Arabia bez miasta? Wszędzie omijałem bo myślałem, że jeszcze gdzieś będą a na końcu w Dżeddzie musiałem kupić magnes z Rijadu :D
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 28 Lis 2023 22:27 

niebieski
Tak, były głównie widoki wieżowców z wielu miast albo z wszelkiej maści wielbłądami. Od 2,5 SAR, czyli powiedzmy 2,75 PLN.
 Profil Relacje PM off
Pecel87 lubi ten post.
Pecel87 uważa post za pomocny.

#14 PostWysłany: 29 Lis 2023 08:02 

niebieski
ciachu25 napisał(a):
Cóż, każdy z nas inaczej chodzi po sukach;)

Tym bardziej się cieszę, że mi akurat udało się znaleźć odpowiednie sklepy, nawet inne miasta mieli symbolicznie;)

W Dammam wszedłem co najmniej do kilkunastu sklepów. Fajnie, że Tobie się udało :)

Pecel87 napisał(a):
A widzieliście gdzieś takie Saudi Arabia bez miasta? Wszędzie omijałem bo myślałem, że jeszcze gdzieś będą a na końcu w Dżeddzie musiałem kupić magnes z Rijadu :D

W Al Hufof w kompleksie Al-Qara Hill jest duży wybór. Kupisz z Arabią Saudyjską i z różnymi miastami: Jeddah, Mekka i Medyna.
Cena jednego 15 SAR. Na duty free na lotnisku w Dammam można też kupić magnesy w tej samej cenie 15 SAR. Nie jest to cena wygórowana.

Image
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 29 Lis 2023 11:43 

niebieski
15 SAR faktycznie w porównaniu do PL może i nie wygórowane, ale za te same sztuki i modele raz chcą 15, raz 10, a w uliczce dalej już za 2,5 czy 5. Warto się pokręcić.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 28 Sty 2024 01:18 

Loty: 551
Kilometry: 729 793
Krajów: 67 / 32.4%
niebieski
Cześć wszystki będe wdzięczny jak ktoś będzie w stanie bardziej dokładnie zlokalizować gdzie dało się dostać te magnesy.

Druga sprawa to czy komuś udało się dorwać na miejscu jakąś mapkę tego miasta w jakiejkolwiek postaci. Hotelowa darmowa ulotka czy też zrywka lub profesjonalne wydawnictwo. Lubie strasznie podróżować z klasyczną mapą i jakby ktoś mił i nie potrzebował to chętnie odkupie.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 28 Sty 2024 02:16 

niebieski
Mapki są na lotnisku po przylocie.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 28 Sty 2024 21:42 

Loty: 551
Kilometry: 729 793
Krajów: 67 / 32.4%
niebieski
Oo świetna wiadomość. Dzięki serdeczne.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 18 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość