Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 05 Sie 2018 18:57 

Dokąd
  • Grecja

Data wylotu
  • 17.09.2018

Data powrotu
  • 30.11.2018

Długość pobytu
  • 6-8 dni

Bagaż
  • Bagaż podręczny

Liczba pasażerów
  • 1

Sam znalazłem
  • Kofu/Kreta/Kos - All inc 1500

Dodatkowe informacje
  • Cześć,
    Chcę pojechać gdzieś na tydzień w Europie, nocleg łącznie z wyżywieniem - 2 posiłki lub all inc. Myślałem o Grecji, dla mnie coś nowego. Klimat, jedzenie i względnie wiele do zwiedzenia mnie zachęca. Polecacie jakieś konkretne miejsca, żeby trochę zobaczyć bez konieczności przejechania dużej odległości? Mile widziane lokalny transport, albo tanie lokalne wycieczki.
    Pytam w zasadzie Was, bo macie doświadczenie. Warto jeszcze czekać czy lepiej już rezerwować? Jeśli czekać to ile, i do kiedy maksymalnie mogę opóźnić wyjazd, żeby pogoda mnie nie rozczarowała? Nie mam ograniczenia ale chcę, żeby jeszcze było >22 stopnie i deszcz nie lał się z nieba każdego dnia. Co istotne szukam tylko dla jednej osoby, wtedy wybór jest mniejszy a ceny wyższe.

EDIT: W zasadzie to zastanawiam się, czy samo śniadanie by nie wystarczyło jeśli nastawiam się na zwiedzanie i łażenie? Z drugiej strony otwarty bar z drinkami kusi : D
 Profil Relacje PM off  

#2 PostWysłany: 05 Sie 2018 20:19 
Awatar użytkownika

Loty: 162
Kilometry: 264 650
Krajów: 46 / 21.4%
niebieski
Ech, zasadniczo to tu się pyta o tani lot. A Ty chcesz porady od przewodników, meteorologów, hotelarzy i barmanów... Niemniej istnieje pewien schemat, którym możesz podążać.

1. Jeżeli chcesz się dowiedzieć, jakie miejsca są ciekawe, to możesz zajrzeć w dział "forum podróżnika". Możesz też sobie kupić przewodnik po Grecji. Skąd mamy wiedzieć co Ci się podoba i czego chcesz i robić niepotrzebny zamęt, skoro możesz to zrobić w kilka chwil sam?
2. Jeżeli jesteś zainteresowany danym miejscem to pogodę również możesz sprawdzić w Internecie, niebywałe! Możesz to zrobić np. w "AccuWeather", gdzie możesz sprawdzić jaka była temperatura rok temu, jakie są średnie historyczne i jaka jest prognoza. Jeżeli pogoda będzie zła w wybranym przez Ciebie okresie to wróć do pierwszego punktu i powtarzaj do skutku.
3. Czy warto jeszcze czekać z rezerwacją? Przede wszystkim nie warto przypisywać użytkownikom forum zdolności profetycznych. Tutaj również z pomocą przychodzi Internet (nie uwierzysz, niesamowite narzędzie), gdzie możesz znaleźć informacje o tym, jak oferty przedstawiały się rok temu. Np. na forum w dziale promocje i okazje, gdzie poszczególne biura mają swoje wątki z okazjami, albo np. na lastminutrze, gdzie też łatwo znaleźć stare promocje. Ale rynek jest dynamiczny - to co było rok temu może się w tym roku nie powtórzyć.
4. Gdy już będziesz wiedział czego chcesz od życia zgłoś się po tani lot, o ile będziesz go potrzebował. Po lot, nie po hotel i poradę "pić albo nie pić".
5. Alkohol jest niezdrowy.
6. Nie dziękuj.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#3 PostWysłany: 05 Sie 2018 21:59 
Awatar użytkownika

Loty: 149
Kilometry: 227 338
Krajów: 50 / 23.3%
niebieski
@Piecho w kwestii samego lotu to zobacz na oferty przelotów czarterowych chociażby Rainbow oraz Itaki. We wrześniu na pewno jeszcze tam biura wysyłają wyczarterowane samoloty. Sprawdź na ofertach wczasów w jakie dni tygodnia i w jakie miejsca są loty do Grecji z podanych przez Ciebie portów wylotowych. Potem zobaczy czy są oferty last minute na interesujące Ciebie loty teraz na terminy sierpniowe. Zorientujesz się w cenach oraz w długości czasu na zorganizowanie reszty tj. noclegów. Niektóre oferty last minute w dobrej cenie pojawiają się na 4-5 dni przed podróżą, inne na 2-3 dni, a są i takie w ciągu 12-24 godzin. Proponuję wytypuj potencjalnie interesujące loty i czekaj do jesieni. W tym roku jest duża szansa na last minute również w pakietowej wersji (lot, hotel, transfer lotnisko-hotel, ubezpieczenie). Oczywiście ryzyko, że jednak nie znajdziesz nic ciekawego, albo że cena podskoczy zamiast spaść bierzesz na siebie, bo ja gwarancji żadnych nie daję ;) W tym roku biura przeszacowały ilość ofert względem zapotrzebowania, więc i przed sezonem w czerwcu i teraz w sezonie jest wiele ofert last minute. Nawet z dopłatą do jednej osoby ceny bywają niezłe, więc ja bym Ci polecała jednak biura podróży i cały pakiet albo lot czarterowy, a nocleg i transport załatwiane samodzielnie.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 05 Sie 2018 22:24 
Awatar użytkownika

Loty: 125
Kilometry: 214 217
Krajów: 26 / 12.1%
srebrny
Jeśli będziesz chciał dalej all inc. lub bardziej uboższe wersje wyżywienia to jeszcze rozszerz szukanie na Berlin. Tudzież stoją otworem strony jak travel-dealz lub ltur. Powodzenia w szukaniu i obyś znalazł coś taniego i dobrego lub kupił sam lot i resztę sam zorganizował.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 05 Sie 2018 22:55 

Loty: 48
Kilometry: 76 776
Krajów: 11 / 5.1%
niebieski
Rok temu orientowałam się dość mocno o pogodę w październiku właśnie w Grecji i z zebranych informacji:
Korfu to najbardziej zielona wyspa, więc i najwięcej tam deszczu. W październiku jest tam najwięcej deszczu w porówananiu do innych wysp. Zaczyna popadywać już końcem września, ale np. rok temu połowa października i pogoda była piękna jak ktoś tu na forum relacjonował...

Kreta średnio trafiają się 4 dni deszczowe w październiku. Byłam w okresie 21-28.10.2017 i 4 dni upalne, 1 dzień wietrzny plaża ok ale trzeba znaleźć miejsce zasłonięte i jeden dzień totalna ulewa, aż nie dało się wyjść z hotelu. Tydzień wcześniej upały pod 30 st. Wrzesień dość pewny. Mnóstwo miejsc do zwiedzania.

Kos pogoda zdecydowanie jedna z najbardziej pewnych, ale zwiedzania masz tu zdecydowanie mniej niż na Krecie...

Pomyśl jeszcze o Rodos.

Jeśli myślisz o wycieczce z bp to podeszłabym do jakiegokolwiek pośrednika i zobaczyła jakie są ostatnie okresy, kiedy są organizowane wycieczki, wydaje mi się, że to będzie max. połowa października, no i jaka cena - będziesz wiedział ile musi spaść aby była dla ciebie akceptowalna. Pomyśl o samodzielnym organizowaniu: lot+hotel ze śniadaniem.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości