Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Sri Lanka we wrześniu
#1 PostWysłany: 19 Lip 2013 08:44 

Interesuje mnie Sri Lanka we wrześniu z Europy, może być z przesiadką.
Przy okazji, czy to dobry termin na Sri Lankę? Przejrzałam blogi z podróży i porady i zgłupiałam. Niektórzy piszą, że to kierunek całoroczny, a inni że września nie polecają. Dodam, że bardzo mi zależy na dobrych zdjęciach.
Pozdrawiam :)
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 19 Lip 2013 13:48 

Ludzie piszą głupoty. Zupełnie inna pogoda jest na północy, inna na wschodzie a inna w centrum wyspy. Zawsze można wsiąść w pociąg i pojechać za 15-30 zł na drugą połowę wyspy :)

My wylatujemy koło 18.09 z Frankfurtu przez Air Sri Lanka. Cena może nie jest bardzo niska, ale jak na Sri Lankę i połączenie bezpośrednie rewelacyjna :) (mamy lot w jedną stronę)

Zobacz: http://www.airtickets24.com/flights/sea ... af068127c2

lub podobne ceny z Pragi )jeśli masz bliżej) http://www.airtickets24.com/flights/sea ... a440c3f234

lub Rzymu za 500 euro http://www.airtickets24.com/flights/sea ... 9a719525d0

#3 PostWysłany: 19 Lip 2013 17:28 

Dzięki Mariusz :)
Kto wie, jeśli się zdecyduję na wrzesień, to może się gdzieś miniemy na wyspie. Czytałam, że pogoda a wyspie jest zróżnicowana. Nie chciałabym mieć ciągle zachmurzonego nieba...
Co z ewentualnymi problemami z lotem (odwołania, opóźnienia)? Czy airtickets24.com to pośrednik, czy z nimi można się kontaktować w razie kłopotów?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 19 Lip 2013 20:35 

Zapraszamy na piwko na priva :) Co opoznien - rezerwacją możesz zarządzań przez Airtickets lub poprzez np stroną Air Sri Lanki.

#5 PostWysłany: 20 Lip 2013 13:53 

Macie jakieś doświadczenia, jak na miejscu wyglądają ceny ? Noclegi, posiłki, jaki założyć dzienny budżet dla dwóch osób (nocleg, jedzenie, przejazdy, drobne wydatki na inne pierdoły).

Dzięki i pozdro
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 20 Lip 2013 14:25 

Byłem w kwietniu i ceny wyglądały tak (średni kurs po jakim kupowałem rupie to 1$=123,54 LKR)
1. Nocleg - podróżowałem sam i ceny podaję za pokój 2-osobwy (tylko w Kolombo miałem jedynkę):
Od 1000 LKR w Kolombo do 2500 LKR w Anuradhapurze i Ella (w Anuradhapurze z pokój z AC), ale średnia z całej podróży wyszła mi 1300LKR/pokój/noc

2. Wypasiony obiad to koszt ok. 180-200 LKR, piwo ok. 250 LKR w lokalu; tzw. short eat'y to ok. 30-50 LKR szt.

3. Przejazdy - b. tanie, najdroższy bilet kosztował ok. 600 LKR pociągiem z Kolombo do Anuradhapury, ale z reguły koszt przejazdu busami między miastami poniżej 100 LKR, no chyba, że chcesz podróżować busami z AC to wtedy ceny są dużo droższe

Ogólnie jest bardzo tanio i pamiętaj, żeby się cały czas targować, często za przejazd tuk-tukiem płaciłem 30-40% początkowej ceny

#7 PostWysłany: 20 Lip 2013 16:51 

Dzięki wielkie za odp.

Mówiąc, że należy się targować masz na myśli tylko przejazdy tuk-tukami bądź jakieś zakupy na ulicy czy również należy się targować podczas kupowania posiłku w lokalu/"kupowania" noclegu edc. ?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 20 Lip 2013 17:09 

Przede wszystkim przejazdy tuk-tukiem i noclegi - na tym da się najwięcej utargować, bo z reguły chcą naciągnąć turystów (przynajmniej ja takie odnoszę wrażenie). Oczywiście na noclegu nie zejdziesz o połowę z ceny, ale spokojnie o 500-1000 LKR da się zbić cenę za pokój/noc.

W miejscach gdzie jadłem nie targowałem się, bo raczej są to standardowe ceny, także nie było sensu :) Za to na targu zawsze można próbować

Jeszcze odnośnie podróży - w busach obowiązuje stały cennik, z reguły jest on przyklejony na początku busa, także tutaj raczej nie naciągają (choć oczywiście zdarzają się takie przypadki np. chcą Ci dodatkowo policzyć za bagaż).

Poza tym polecam kierunek :) Świetni ludzie, bardzo pozytywnie nastawieni i bardzo pomocni

Edit:

W kwestii wymiany waluty to albo ja tak trafiałem, albo po prostu tam tak jest, ale najlepszy kurs $=>LKR miałem na lotnisku, także polecam tam wymienić pieniądze.

#9 PostWysłany: 25 Lip 2013 20:27 

No to rownież lecę, namowiliscie mnie :-)

We wrześniu z Pragi z przesiadują w AUH, cena 2200. Nie jest to jakaś rewelacja ale w AUX tylko 1h 15' na przesiadke, więc połączenie bardzo dobre, polski bus tez sie dopasowal :-) to zdecydowało.

Sri lanka airlines ma teraz "niby" promocje ale to połączenie dla mnie okazało sie najbardziej konkurencyjne pod względem ceny/czasu spędzonego na lotnisku.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: park Yala
#10 PostWysłany: 26 Lip 2013 14:27 

Czy ktoś może to potwierdzić, że park narodowy Yala na Sri Lance jest zamknięty od sierpnia do połowy października? Specjalnie przekładam lot na paźdz., żeby odwiedzić park. Myślicie, że to dobry termin na SL - niby to kierunek całoroczny, ale...
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości