Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: SARDYNIA
#1 PostWysłany: 05 Lut 2019 00:55 
Awatar użytkownika

Dwa razy Sardynia
Mój pierwszy wyjazd na Sardynie był bardzo skomplikowany logistycznie . Ja pojechałem pociągiem z GDN do Krakowa stamtąd takimi wloskimi tanimi liniami lotniczymi Volare do Mediolanu , skad udałem się w Dolomity do Canazei . Tydzien pochodziłem sobie po ferratach . Pociagiem z Trentino do Rzymu , tam odebrałem zone z lotniska Ciampino , przyleciała lotowskim low-costem Centralwings / taki kiedyś istniał/ i po 3 dniowym pobycie w Rzymie poplynelismy promem z Civitavecchia do PortoVecchio na Korsyke . Tam spedzilismy 4 dni skad promem z Bonifacio poplynelismy na Sardynie do Santa Teresa de Gallura. Przemieszczajac się wzdłuż wschodniego wybrzeża komunikacja autobusowa, zaliczając po drodze pare campingow , która jest dużo lepiej rozwinieta niż na Korsyce dotarliśmy do Tortoli . Chcielismy dostać się do najsłynniejszych sardyńskich plaz w poblizu Cala Gonone ale z Dorgali nie mielismy zadnego polaczenia a 9 kilometrowa przechadzka w upale nie była naszym marzeniem.Postanowilismy zakotwiczyć blisko Arbatax ze względu , ze nasza podróż powrotna zaczynala się wlasnie w porcie Arbatax. Wypor padl na Lido Orri. Do dziś wspominam te 4 kilometrowa niekonczaca się prosta z Tortoli do campingu. Camping na samej plazy jak większość na Sardynii , pelne lenistwo. Do dziś pamiętam , ze do campingu jeździ jakiś autobus ale jakos tak do początku września. Droga powrotna to dopiero było logistyczne wyzwanie. Z campingu jakims stopem dostaliśmy się do Arbatax , skad promem poplynelismy do Olbi. Po nocy w hotelu następnego dnia rano polecieliśmy z Olbi do Schonefeld Easy jet-em gdzie czekal na nas bus zarezerwowany w promocyjnej cenie, do dziś pamiętam 9,99 zl od osoby , do Szczecina a tam za godzine mielismy pociąg do Gdanska . Tak wiec od 7.00 rano w podrozy do 22 .00 udalo nam się dostać z Olbi do Gdanska jak dobrze pamiętam za 300 zl od osoby.
Po kilku latach gdy zaczal Ryan latac z GDN do Pizy postanowiłem wrocic na Sardynie z rowerem . Wówczas ci kapitaliści z Irlandii liczyli za przewoz roweru ok 130 zl w jedna strone a nie tak jak teraz 260 zl. Polecialem do Pisy , przenocowałem na campingu rano wsiadłem na rower i popedałowałem do Livorno. Nocny prom i rano zaczalem swa podróż w Golfo Aranci. Dalej wzdłuż szmaragdowego wybrzeża do Santa Teresa Gallura , polnocnym wybrzeżem przez Castelsardo kolo Elephant rock do Porto Tores az do Alghero. Stamtad pojechałem wzdłuż zachodniego wybrzeża do Bosa , a ponieważ chciałem pobyc sobie trochę w Cala Gonone postanowiłem przeciac wyspe i przejechać na wschodnie wybrzeże. W Cala Gonone spedzilem jakies 3 dni na plazach nabierając sil na podjazd z plazy do Dorgali. 6 km podjazdu dalo w kosc , cale szczęście , ze wyjechałem wcześnie rano wiec ten 9% podjazd nie pokonywałem w niesamowitym upale. Na 6 km jest prawie 500 metrow przewyższenia , jest co jechać z pelnym wyposażeniem . Niektorzy wyglądali z samochodow i bili mi brawo. Dotarlem tego dnia na camping Cala Ginepro i zamiast zostać pare dni na tym ladnym pustym campingu nastepnego dnia pedalowalem do Olbi. Prom miałem za 3 dni a okazało się ze w Olbi nie ma zadnego campingu wiec musialem wrocic 20 km od Olbi na camping Tavolara. Jest to najbliższy camping od Olbi przy takiej charakterystycznej wysokiej skale wynurzającej się z wody. Piekne plaze , cieplutkie morze, slonce to zapamietalem z Sardynii . Osobiscie jednak uważam , ze Koryka jest bardziej ciekawa , może dlatego , iż wydaje się dziksza , góry wyższe i rowerowo tez jest trudniejsza. Prom do Livorno znowoz roweri jakies 90 km do miejscowości Ameglia w Toskanii gdzie spotkałem się z malzonka która przyleciała do Pisy a na lotnisku pozyczylismy malutka lancie ypsilon aby pojezdzic po Toskanii.Oczywiscie było i słynne Cinque Terre, La Spazia a nawet Portofino. Jednak na mnie największe wrazenie robily kamieniołomy powyżej Carrary w Parco Alpi Apuane czyli Alpy Apuanskie. Okolicy przesliczna w przeciwieństwie do tej kolejki na kopule bazyliki Santa Maria di Fiore , mostu zlotnikow gdzie trudno się przecisnąć w tlumie turystow , czy nawet krzywa wieza w Pizie. Jakosm udało nam się spakować mój rowerek do tego pożyczonego samochodziku i wrocilismy z Pisy do GDN. Może jeszcze kiedyś się wybiorę na południe Wloch rowerowo . Mam pomysl na trase z Sorrento , wybrzeżem Amalfi do Matery a później promem do Chorwacji. Pomyslow rowerowych mam dużo , czy tylko starczy czasu i zdrowia na ich realizacje.
Niestety zdjęcia z mojej wyprawy rowerowej gdzies się zagubily w przepaściach Picasa stad sa zdjęcia tylko z mojej pierwszej wycieczki na Sardynie z malżonką

Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości