Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: RyanAir Cookis Trick
#1 PostWysłany: 05 Lip 2013 23:13 
Awatar użytkownika

niebieski
Wchodząc na stronę RyanAir musimy zaakceptować "ciasteczka".
Ciasteczka te są wykorzystywane przez RyanAir do regulacji ceny biletu.
Większość ludzi chcących kupić bilet w LowCostach, najpierw sprawdza ceny
bez zamiaru natychmiastowego zakupu, trochę czasu poświęcając na sprawdzanie różnych wariantów.
Wszystkie takie sprawdzające wizyty pozostawiają ślad w postaci "ciasteczek" w pamięci podręcznej przeglądarki.
RyanAir zastosował sprytny trik, karający za nienatychmiastowy zakup.
Przy kolejnych odwiedzinach na stronie cena jest podwyższana.
Cenę można obniżyć czyszcząc ciasteczka.
Sprawę zaobserwował podobno angielski komik Stefan Fry.

P.S. Piszę tego posta choć sam nie mogę potwierdzić tej informacji
gdyż z zasady czyszczę ciasteczka kilka a nawet kilkanaście
razy dziennie. Ale na twitterze jest spory szum:)
P.S1.Podobno dotyczy to tras gdzie RyanAir ma dominującą pozycję.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 05 Lip 2013 23:33 

Ściema. Sprawdzałem to kiedys na popularnych trasach z polski i nic takiego nie zaobserwowalem. Watpie zeby sie cos zmienilo.
Podobnie czesc osob uwaza, ze na dwoch różnych komputerach mogą wyświetlać sie inne ceny dla tego samego lotu w tym samym czasie i zeby czyscic cookiesy. Nic takiego nie wystepuje imo.
Jedyne co to solvemedia (dostarczyciel captcha dla ryana) zapamietuje częstotliwość wyświetlania nowych captchy z danego IP, stad przy ponadprzecietnym sprawdzaniu cen lub intensywnym korzystaniu z azuona, zagadki robia sie coraz trudniejsze az do niemal nierozwiazywalbych wlacznie.

Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk

Przyjazna wyszukiwarka tanich lotów SamolotemTaniej.pl
Dyskusja na forum o wyszukiwarce tutaj
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 05 Lip 2013 23:37 
Awatar użytkownika

niebieski
Natomiast taki myk stosowany jest przez easyBus.

#4 PostWysłany: 06 Lip 2013 07:03 

złoty
maciejwroclaw napisał(a):
Ściema. Sprawdzałem to kiedys na popularnych trasach z polski i nic takiego nie zaobserwowalem. Watpie zeby sie cos zmienilo.

Potwierdzam że to ściema. Nigdy na 2 różnych komputerach nie zaobserwowałem 2 różnych cen, nigdy też po wyczyszczeniu cookies cena się nie zmieniła.

Oczywiście może się zdarzyć że bilet wieczorem kosztuje 99zł, rano 149zł a kolejnego wieczora znowu 99zł - ale to już kwestia ich inventory management i dostępności tańszych/droższych biletów.

#5 PostWysłany: 06 Lip 2013 09:36 
Awatar użytkownika

niebieski
mucha napisał(a):
maciejwroclaw napisał(a):

Potwierdzam że to ściema. Nigdy na 2 różnych komputerach nie zaobserwowałem 2 różnych cen, nigdy też po wyczyszczeniu cookies cena się nie zmieniła.

To samo moge powiedziec, a troche ich juz przeklikalem. Pytanie wiec czy jest sens kontynuowac ten temat :)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 06 Lip 2013 10:56 

niebieski
Może to działa tylko na terenie UK. W Polsce pewnie zostało by to wykryte 5 minut po wprowadzeniu :lol:
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 06 Lip 2013 11:23 
Awatar użytkownika

niebieski
Wspomniany proceder został podobno zaobserwowany na trasach na których RyanAir ma dominującą pozycję,
czyli nie dotyczy to takich tras jak Polska-GB;
ale raczej dotyczy to takich tras jak Polska-Malta, gdzie RyanAir nie ma żadnej konkurencji.

Zasugerowałbym test {sprawdzamy trzy dni po kolei jakąś trasę, trzeciego dnia po sprawdzeniu ceny czyścimy cisteczka i ponownie sprawdzamy cenę).

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 06 Lip 2013 12:50 

złoty
kubutek napisał(a):
Wspomniany proceder został podobno zaobserwowany na trasach na których RyanAir ma dominującą pozycję

Yeti też podobno widziano.

Póki co żadnych dowodów nie ma tylko wyssane z palca tezy. Ja od bardzo wielu lat wchodzę na stronę Ryanair kilka razy dziennie, biletów kupiłem tysiące i takiego procederu nie zauważyłem.

#9 PostWysłany: 06 Lip 2013 13:23 
Awatar użytkownika

niebieski
mucha napisał(a):
Ja od bardzo wielu lat wchodzę na stronę Ryanair kilka razy dziennie, biletów kupiłem tysiące i takiego procederu nie zauważyłem.

Wydaj się że nie jesteś reprezentatywny, działasz niemal jak agent lotniczy.
Jak rozumiem opisaną zasadę, raczej dotyczy to osób którym RyanAirWeb zapisuje
pojedyńcze ciasteczka tygodniowo, a nie setki.

Ale jednocześnie daleki jestem od upierania się że to nie Yeti lub StwórZLochNess
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 06 Lip 2013 14:07 

niebieski
Robiłem taki test parę miesięcy temu. Korzystając z Firefox (używanego na co dzień, bez czyszczenia ciastek itp.) i domowego łącza internetowego, oraz Internet Explorer (czysty, nigdy nie korzystałem ze strony RA) i internetu z komórki. Sprawdziłem kilka połączeń, ceny identyczne.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 07 Lip 2013 12:04 
Awatar użytkownika

Loty: 153
Kilometry: 255 179
Krajów: 35 / 16.4%
niebieski
jest czy nie, zawsze można sobie zablokować zapisywanie cookies danych stron

#12 PostWysłany: 07 Lip 2013 18:18 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
Krajów: 25 / 11.7%
złoty
Ja tam też w to nie wierzę. Na podstawie swojego doświadczenia mogę powiedzieć, że nigdy czegoś takiego nie zaobserwowałem.

#13 PostWysłany: 08 Lip 2013 02:24 

złoty
Na FT zostało to zaobserwowane na stronie Accor (dwie różne ceny na dwóch różnych komputerach, nawet po odświeżaniu strony, po usunięciu cookie'sów cena spadła na komputerze pokazującym wyższą cenę i były już takie same)
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 09 Lip 2013 09:54 

Kluczem jest tu chyba informacja kto "odkrył" ten "trick" ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości