Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 11 Paź 2011 11:13 

Cześć wszystkim. Na przełomie grudnia/stycznia (przed świętami lub po Nowym Roku) chciałbym wybrać się do Australii na 3 miesiące możliwie jak najtaniej.
Mieszkam w Poznaniu, ale jeśli są lepsze połączenia z innych miast to można je uwzględnić. Nie wiem czy lepiej lecieć przed świętami czy dopiero w styczniu, w tygodniu czy w weekendy? Z tego co widzę koszt przeloty wyniesie prawie 6000 zł w obie strony. Czy jest jakaś szansa na znalezienie czegoś tańszego? Znajomy pisał mi, że leciał niedawno z Londynu, przez Kuala Lumpur do Melbourne, liniami AirAsia - z bagażem rejestrowanym za 2600 PLN. Czy do Brisbane też znajdę takie promocje? Z góry dzięki za pomoc.
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 11 Paź 2011 11:17 

niebieski
http://www.farecompare.com/results/home ... e=20120315

Przykładowe wyszukiwanie. Lot w cenie około 4k z Warszawy.

Ja ostatnio kupiłem bilet do Sydney jeszcze trochę taniej, za 1167$. Stwierdziłem, że nie ma sensu czekać na promocje, które może będą, a może nie.

#3 PostWysłany: 11 Paź 2011 13:53 

Dzięki, do tej pory znalazłem połączenie za ok. 5200 zł (z Poznania przez Niemcy i ZEA).
Opcja za 4k brzmi o wiele lepiej, ale jedna rzecz mnie przeraża: blisko 20h czekania w Seulu w trakcie powrotu. Nie wiem czy to przeżyje ;)
Może są jeszcze jakieś opcje poniżej 5k?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 11 Paź 2011 14:05 

Ja za bilet Korean Air do SYD 3 300 zł (lece 16.01).
Korean daje darmowy nocleg przy tym stopoverze w Seulu i vouchery na posilek.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 11 Paź 2011 14:09 

niebieski
Dokładnie, Korean Air zapewnia nocleg, to potwierdzone. Więc de facto jest to dodatkowa atrakcja, a nie wada.

@kgb: ile płaciłeś za swoje połączenie w dolarach? Bo widzę, że sporo mniej niż ja w PLN, zastanawia mnie, czy to prostu kwestia kursu dolara.

#6 PostWysłany: 11 Paź 2011 21:11 

Płaciłam w złotówkach :-)
Zawsze kupuję bilety sama ale tym razem musiałam kupic przez biuro podróży
bo zależało mi na tym, żeby przytrzymać tą rezerwację bez wykupu przez pewien czas.
(Udało się ją trzymac ponad 3 miesiące).
Ja mam połaczenie przez Pragę - Seul w obydwie strony ;-)
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 11 Paź 2011 23:14 

niebieski
Ok, to powiedz kiedy kupiłaś, to już sam sprawdzę kurs dolara z tego dnia. Połączenie jest de facto to samo, tylko wylot i dolot z Warszawy trochę inny, więc podejrzewam, że cena ta sama, a ja zapłaciłem więcej przez kapryśną ekonomię:P swoją drogą, w jakim biurze kupiłaś? Ja byłem w kilku na próbę, ale ich systemy nie znajdowały tego połączenia.

#8 PostWysłany: 12 Paź 2011 08:46 

Biuro: Bilbao Kielce
Bilet zarezerwowałam na poczatku lipca a data wykupu (bez zmiany ceny) na 10.10.2011.
Zalezalo mi na przetrzymaniu tej rezerwacji jak najdluzej bo nie mialam 100% pewnosci,
ze pojade.
Oplacilo sie bo waluty poszly w gore a cena biletu pozostala.

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 12 Paź 2011 10:50 

niebieski
No to rzeczywiście taka sama cena, bo wtedy dolar był po 2,70-2,80. Szkoda, że się wcześniej na wyjazd nie zdecydowałem:) przy okazji, jak już wrócisz, to będę wdzięczny za wszelkie uwagi i rady, szczególnie na temat tego noclegu w Seulu:)

#10 PostWysłany: 12 Paź 2011 16:00 

Ok, napiszę :-)
Kiedy lecisz ? Ja 16 stycznia.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 12 Paź 2011 16:41 

niebieski
3 kwietnia - 6 maja:) mój wątek tutaj:

viewtopic.php?f=8&t=5569&start=0

#12 PostWysłany: 13 Paź 2011 12:50 

ok, zatem w lutym się odezwę :-))
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 11 Lut 2012 10:28 

Jest luty i się odzywam ;-)

1 odcinek - Warszawa - Praga - nie ma tu nic do opisywania, zwykły lot wewnątrz Unii. Boarding dostałam tylko na LOT, Na korean Air dopiero w Pradze.
2. odcinek - Praga - Seul - czas lotu 10 h, samolot B747, boarding pass daja juz do samego Sydney, można poprosić o "emergency exit seat" te są w ich dyspozycji i dają je tylko wybranym osobom lub inne wygodne miejsce (polecam przejrzec seatguru). O ile inetrnetowa odprawę mozna zrobic na pierwszy odcinek lotu, na Korean nie da się (trzeba miec jakis ich specjalny numer rezerwqcji) lub ew. do nich dzwonic to podadza. Samolot wygodny, obsługa sprawna i miła, w kwestii jedzenia sie nie wypowiadam bo to sprawa indywidualna.

3 odcinek Seul - Sydney B777, mniej komfortowy i wg mnie mniej sprawna obsluga.
4 odcinek Sydney - Seul - jw. Po wylądowaniu (tam sa 2 terminale połączone pociagem), nalezy udac się za tlumem Koreańczyków ;-), trzeba przejśc przez wszystkie kontrole, wypełnic incoming passanger card, przejść przez immigration (Polacy bez wiz, jesli pobyt jest do 90 dni), przejśc przez stanowska odbioru bagażu (przy wylocie trzeba zadeklarować czy się odbiera bagaż w Korei czy dopiero w Warszawie), przejśc przez stanowiska celne. Po tym wszystkim podejść do stanowiska Korean Air Transit Passanger Arrival ( dla ulatwienia: wyjdz przez exit A, wyjdziesz bezposrednio na to stanowisko). Tam po okazaniu karty pokladowej na kolejny lot wydaja kwitek na hotel oraz vouchery na posiłki. Ja byłam w Hyatt ale widzialam, ze podjechal tez autokar Best Western , generalnie pasazerow z Sydney lecacych nastepnego dnia do Pragi, Frankfurtu czy Londynu umieszczali w Hyacie.
Hotel znajduje sie 3 minuty od lotniska. Posilki smaczne (nalezy pilnowac godzin w ktorych sa serwowane). Hotel wygodny i komfortowy.
Vouchery na obad i sniadanie - do zrealizowania w hotelu, trzeci voucher jest na kanapke, wode i banana - do odbioru w Paris Bagette zaraz po wejsciu na lotnisko (na voucherze jest wszystko napisane ale ludzie za bardzo tego nie czytaja, wazne jest zeby odebrac ten zestaw przed immigration, co jest zaznaczone na voucherze). Moja uwaga: na kontroli bezpieczenstwa zabieraja ta wodę, ktora daja do zestawow, wiec albo wypij ja przed kontrola albo wogole nie bierz ;-).
Lotnisko w Seulu nowoczesne, luksusowe, dobrze oznakowane.
5 odcinek Seul - Frankfurt -
6. Frankfurt - Warszawa
obydwa bez szczegolnych uwag.

Jesli masz pytania, pisz ;-)
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 14 Lut 2012 11:30 

Jeszcze jedna rzecz:
przy zameldowaniu w hotelu w Seulu potrzebna jest albo karta kredytowa albo depozyt w gotówce ( nie wiem w jakiej wysokości bo ja miałam cc, na poczet ew. zniszczen w pokoju lub nierozliczenia barku.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości