Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Podróże 2.0
#1 PostWysłany: 22 Sie 2014 11:52 

Staram się w miarę regularnie śledzić forum, a także relacje użytkowników. Z tego co zauważyłem zdecydowana większość podczas podróży skupia się na zwiedzeniu najciekawszych dla siebie miejsc i spróbowaniu lokalnej kuchni. Przez długi czas nie wyobrażałem sobie innego sposobu poznawania świata.
Teraz myśląc o wyjeździe staram się patrzeć na to z drugiej strony. Co można w danym miejscu przeżyć czego nie ma w Polsce. Przykładem jest np. propozycja z forum dot. wyjazdu na Puchar Narodów Afryki w Maroku. Inne: kajaki w Kanadzie, Rafting, mecz NBA, kitesurfing w Brazylii, czy też różnego rodzaju festiwale.
Chciałbym się dowiedzieć jakie wy macie doświadczenia i propozycje odnośnie podróżowanie będącego jednocześnie przygodą (oczywiście niczego nie ujmuje podróżowaniu ze wstępu). Szukam inspiracji! :)
 Profil Relacje PM off
lahcimmm2 lubi ten post.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
 Temat postu: Re: Podróże 2.0
#2 PostWysłany: 22 Sie 2014 11:58 
Awatar użytkownika

Loty: 119
Kilometry: 174 534
Krajów: 20 / 9.4%
srebrny
mistrzostwa-swiata-w-narciarstwie-klasycznym-falun-2015,237,53461

napisałeś o meczu NBA więc może całe forum /Sportowe Podróże/,
czasem też pojawiają się propozycje na głównej

#3 PostWysłany: 22 Sie 2014 12:00 

Rzeczywiście ten przykład mi wyleciał!
To właśnie to o co mi chodzi :D
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 22 Sie 2014 12:28 
Awatar użytkownika

Loty: 462
Kilometry: 526 322
Krajów: 38 / 17.8%
srebrny
Dla mnie, jako milosnika astronomii, chyba najwieksza frajda wypadu na polkule poludniowa byloby zobaczenie poludniowego nieba, o czym marze od dziecka ;) Oczywiscie na Kanary obowiazkowo bralem lornetke i mape nieba.
JanuszJanuszewski lubi ten post.

#5 PostWysłany: 22 Sie 2014 14:10 

Loty: 290
Kilometry: 383 656
Krajów: 44 / 20.6%
srebrny
Ja od siebie dodam, że 20 marca będzie miało miejsce całkowite zaćmienie słońca, widziane np. z Wysp Owczych lub ze Svalbardu. Ostatnie takie zaćmienie w miarę blisko Polski było widoczne w 2006 roku w Turcji, więc szansa jest wyjątkowa. Niestety to dość rzadkie zjawisko, więc nie spodziewam się bardzo dobrych promocji Norwegiana na ten okres, ale na pewno będę się cenom w tym okresie przyglądał ;)

#6 PostWysłany: 22 Sie 2014 14:31 

Loty: 1125
Kilometry: 1 117 119
Krajów: 97 / 45.3%
platynowy
Niestety na zaćmienie nie ma co liczyć na dobre ceny i nie mam tu na myśli tylko lotów.

Chciałem już w marcu (czyli na rok przed) zarezerwować noclegi na Wyspach Owczych, to najtańsze opcje, i to nie w hotelach, były po ok. 600 zł za osobę za noc.
Biorąc pod uwagę, że ze względu na tamtejszą pogodę można niewiele zobaczyć, odpuściłem temat.

Svalbardu nie sprawdzałem, ale może być podobnie.

Kolejne zaćmienie już rok później na Sumatrze, a w 2017 w USA i w to zamierzam celować. Nawet, jak bilety będą drogie, to zawsze można dolecieć w jakieś inne miejsce w Ameryce i dojechać w taki, czy inny sposób.

#7 PostWysłany: 22 Sie 2014 15:08 

niebieski
Fajnie jakby była opcja kalendarza wydarzeń, gdzie użytkownicy mogliby dodawać przyszłe wydarzenia. Tak jak teraz na "Społeczności" jest opcja dodawania lotów do kalendarza. Mam na myśli: koncerty, mecze, wystawy, festiwale, inne zawody sportowe. Ktoś np. dodaje lot na 10 września do Barcelony, to od razu pojawiają mu się najbliższe czasowo wydarzenia w danym miejscu lub w pobliżu, dodane przez innych, np. że 11 września w Barcelonie jest mecz w ramach Mistrzostw Świata w koszykówce, a 13 września o 16 jest mecz piłkarski FC Barcelona - Athletic Club ;-)
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

#8 PostWysłany: 22 Sie 2014 15:12 
Awatar użytkownika

srebrny
z tym kalendarzem imprez to świetny pomysł
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 22 Sie 2014 17:41 
Założyciel
Awatar użytkownika

Loty: 534
Kilometry: 1 278 601
Krajów: 76 / 35.5%
Genialne!

#10 PostWysłany: 22 Sie 2014 17:48 

Kopalnią pomysłów w tym temacie jest stronka:
http://joobili.com/

Poza tym polecam dwie książki NG: "Świat festiwali" i "Szalone podróże" - w książkach tydzień po tygodniu dla całego roku opisane są festiwale, imprezy cykliczne, wydarzenia przyrodnicze itp. we wszystkich częściach świata.
 Profil Relacje PM off
kindziuk1 lubi ten post.

#11 PostWysłany: 07 Wrz 2014 22:03 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Krajów: 14 / 6.5%
kindziuk1 napisał(a):
Staram się w miarę regularnie śledzić forum, a także relacje użytkowników. Z tego co zauważyłem zdecydowana większość podczas podróży skupia się na zwiedzeniu najciekawszych dla siebie miejsc i spróbowaniu lokalnej kuchni. Przez długi czas nie wyobrażałem sobie innego sposobu poznawania świata.
Teraz myśląc o wyjeździe staram się patrzeć na to z drugiej strony. Co można w danym miejscu przeżyć czego nie ma w Polsce. Przykładem jest np. propozycja z forum dot. wyjazdu na Puchar Narodów Afryki w Maroku. Inne: kajaki w Kanadzie, Rafting, mecz NBA, kitesurfing w Brazylii, czy też różnego rodzaju festiwale.
Chciałbym się dowiedzieć jakie wy macie doświadczenia i propozycje odnośnie podróżowanie będącego jednocześnie przygodą (oczywiście niczego nie ujmuje podróżowaniu ze wstępu). Szukam inspiracji! :)

Finlandia: sauna, a następnie kąpiel w morzu. W styczniu :D Opis jest w mojej relacji z Turku.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 08 Wrz 2014 20:56 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Krajów: 14 / 6.5%
Dodatkowo:

Francja: Beaujolais nouveau, zawsze trzeci czwartek listopada. Gdzie? Cała Francja (no ok, w Bordeaux nie obchodzili tego jakoś szczególnie hucznie, mają w sumie powody i wspaniałe wino na co dzień :) )
Beaujolais 2014 w Paryżu :D
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 8 gości