Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 30 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 09 Lis 2011 14:30 

niebieski
Dziś szukałem połączeń Warszawa - Gdańsk - Warszawa. WYszedł taki oto kwiatek:
Image

TLK czyli tania linia kolejowa - bilet 56 zł, czas jazdy: 5:59, przystanów od Gdańska: 12
EX czyli EKSPRESS (buahahaha) - bilet 119,50 zł, czas jazdy: 6:15, przystanków: 7
Trasa identyczna.

Dla mnie jest to niepojęte do kwadratu. Przecież Ci, którzy za to odpowiadają biorą kupę forsy a ta szmaciarska firma ludzi traktuje gorzej niż źle.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 09 Lis 2011 15:13 
Awatar użytkownika

Loty: 109
Kilometry: 141 606
Krajów: 13 / 6.1%
niebieski
faktycznie paranoja :)

jedyne co mi przychodzi na wyjaśnienie takiej sytuacji to to, że TLK jedzie w takiej godzinie, że jest mnie kolizyjny z innymi pociągami na stacjach pomiędzy, więc szybciej może wjechać lub zjechać z peronu i nie musi się kolejkować z innymi

ale efekt finalny uzyskali bez sensu, nie ma co mówić
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 09 Lis 2011 15:40 

Hmm, ale co w tym jest takiego niepojętego? Przecież ta trasa jest w trakcie remontu i przewoźnik nie ma na to żadnego wpływu.
To tak jakbyś jechał samochodem w korku po remontowanej drodze i się dziwił, że Mercedes SLK nie pojedzie szybciej niż "maluch".
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 09 Lis 2011 15:53 

niebieski
vtec napisał(a):
Hmm, ale co w tym jest takiego niepojętego? Przecież ta trasa jest w trakcie remontu i przewoźnik nie ma na to żadnego wpływu.
To tak jakbyś jechał samochodem w korku po remontowanej drodze i się dziwił, że Mercedes SLK nie pojedzie szybciej niż "maluch".

Tylko czemu ten Mercedes jedzie wolniej niż maluch, który ma na dokładkę 5!! przystanków więcej? To nie jest dziwne?

Robin, to o czym piszesz tym bardziej zakrawa na paranoję. Jechałem NAJTAŃSZYMI kolejami we Włoszech i w Niemczech. Taniej niż w Polsce. I (przepraszam, ale inny wyraz mi tu nie pasuje) [...] da się? Da. Czyste pociągi, posprzątane, woda w toalecie, papier też. Konduktor uśmiechnięty.
Tu nie chodzi o ludzi, którzy nimi jeżdżą a o gospodarza tych pociągów. Jaki Pan taki kram. Paranoja. Jak nie lubię Niemców tak tylko czekam aż wejdą na nasze tory.

PS: a te vouchery to jak i skąd? :D

Ostatnio edytowany przez Roku, 22 Lut 2017 11:46, edytowano w sumie 1 raz
Wypowiedź niekulturalna/obrażająca innych/używanie słów wulgarnych, obraźliwych.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 09 Lis 2011 16:07 

niebieski
Ale mi nie chodzi i teżeve czy inne pendolino a o rzetelność, klarowność i kulturę jazdy. To dużo? Banda oszustów ma gdzieś ludzi, którzy muszą w takich warunkach jeździć.
Czy naprawdę chodzi o to, żeby w miarę cywilozowane warunki w Unii Europejskiej mieć za dodatkową opłatę 60 zł???
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 09 Lis 2011 16:24 

skoro chcesz miec europejskie warunki to plac europejska cene

#7 PostWysłany: 09 Lis 2011 16:26 
Awatar użytkownika

Loty: 101
Kilometry: 160 156
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
Takie sytuacje w PKP to żadna nowość.
Pamiętam, że pociągi osobowe z Opola do Częstochowy jeździły swego czasu krócej niż pośpieszne :p
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 09 Lis 2011 16:26 

Porównywanie Malucha do TLKi i IC do Mercedesa nie ma żadnego znaczenie, bo różnią się one tylko wagonami, lokomotywy są najczęściej te same. Nawet czasem są w jednen pociąg złączone wagony TLKi i IC, bo to jedna spółka.

Problem jest w spółce Polskie Linie Kolejowe, która zbyt wolno remontuje linie kolejowe. Lokomotywy TLKi i IC mogłyby jechać szybciej gdyby nie ograniczenia prędkości spowodowane kiepskim stanem torów.

Różnica pomiędzy IC, a TLK jest głównie w standardzie przejazdu, a nie czasie (oczywiście jeśli jadą tą samą trasą).
W czasie różnice są minimalne, i wynikać mogą z kilku więcej przystanków (ale to daje tylko kilka/kilkanaście minut różnicy) i pierwszeństwa przejazdu jeśli dwa pociągi czekają na wjazd na jeden tor, IC jest ustawiane tak żeby stało na torze z pierwszeństwem... a rozwijane prędkości IC i TLK ma takie same.

Powyższa przewaga TLKi nad IC wynika pewnie z remontu... zdarza się.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 09 Lis 2011 16:35 

niebieski
Travel4fun - nie masz racji. W przypadku Gdańska zapewne chodzi o remont, ale czy oni CAŁĄ trasę remontują?? Dodam też jak mantrę, że TLK jedzie SZYBCIEJ niż EX mając 5 przystanków więcej!! Z tego nic nie rozumiem. Nigdzie w Europie takie coś nie ma miejsca! No może dodam: cywilizowanej Europie.

Na innych trasach różnice w czasie nie są minimalne - przykład Katowic (TLK 5 godz. a ekspress 3) czy Poznania (4 godz - 3 godz) pokazuje, że to spora różnica.

Piszesz też o standardzie przejazdu - zauważ standard oferowany w TLK. Chyba wstyd pokazywać obcokrajowcom. Żeby więc jechać jak człowie płacisz dwa razy więcej.

GWZD - czytaj kolego ze zrozumieniem moje słowa to nie będziesz musiał pisać takich głupot.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 09 Lis 2011 17:40 

Maciek78 napisał(a):
Travel4fun - nie masz racji. W przypadku Gdańska zapewne chodzi o remont, ale czy oni CAŁĄ trasę remontują?? Dodam też jak mantrę, że TLK jedzie SZYBCIEJ niż EX mając 5 przystanków więcej!! Z tego nic nie rozumiem. Nigdzie w Europie takie coś nie ma miejsca! No może dodam: cywilizowanej Europie.

Na innych trasach różnice w czasie nie są minimalne - przykład Katowic (TLK 5 godz. a ekspress 3) czy Poznania (4 godz - 3 godz) pokazuje, że to spora różnica.

Piszesz też o standardzie przejazdu - zauważ standard oferowany w TLK. Chyba wstyd pokazywać obcokrajowcom. Żeby więc jechać jak człowie płacisz dwa razy więcej.

GWZD - czytaj kolego ze zrozumieniem moje słowa to nie będziesz musiał pisać takich głupot.

Napisałem, że różnice są minimalne jeśli jadą tą samą trasą, a do Katowic najczęściej tak nie jest, bo rozjeżdżają się kawałek za Wawą, a spotykają się dopiero w Zawierciu... na trasie do Poznania różnice są, ale nie godzinne... chyba że porównasz najszybszy przejazd IC i najwolniejszy TLKi, ale tak też mozna dwa IC porównać (jedno będzie jeździło godzine szybciej od drugiego), najczęściej różnice to 20-30 minut porównując pociągi jadace o podobnych porach...

Co do standardu właśnie o tym napisałem, że to jest główna różnica IC i TLKi... pytanie czy warta takiej różnicy w cenie w przypadkach jesli jadą tą samą trasą podobnie szybko... dla "budżetowego podróznika" pewnie nie...
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 09 Lis 2011 17:56 

Maciek78 zrozum, że wybrałeś sobie do narzekania trasę, która jest poddawana kompleksowej modernizacji. Jest to największa modernizacja w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat. Jej zakres można porównać z budową autostrady.
Ja rozumiem, że narzekanie na polskie koleje jest trendy, ale na miłość boską, wybierz sobie inny temat, a nie ten, w którym właśnie dzieje się coś pozytywnego.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 09 Lis 2011 18:52 

Maciek78 napisał(a):

sam narzekasz, ze tani bilet w tlk nie oferuje komfortowego przejazdu, jaki jest w ex/eic. ja Ci tylko odpowiedzialem - za jakosc sie placi. to logiczne, ze intercity bedzie najpierw wymieniac sklady/wagony do drozszych i bardziej komfotowych polaczen. tak samo jak to, ze dzialajacej linii kolejowej na odcinku kilkuset kilometrow w rok-dwa nie wymienisz

#13 PostWysłany: 13 Lis 2011 21:05 

gwzd napisał(a):
Maciek78 napisał(a):

sam narzekasz, ze tani bilet w tlk nie oferuje komfortowego przejazdu, jaki jest w ex/eic. ja Ci tylko odpowiedzialem - za jakosc sie placi. to logiczne, ze intercity bedzie najpierw wymieniac sklady/wagony do drozszych i bardziej komfotowych polaczen. tak samo jak to, ze dzialajacej linii kolejowej na odcinku kilkuset kilometrow w rok-dwa nie wymienisz
Tłumaczenie co najmniej bzdurne. Mam rozumieć, że to normalne, by brać 2 razy więcej pieniędzy za "luksus" jazdy czystym pociągiem? Chyba tylko w Polsce tak jest...
Jak zrozumiałem intencje autora wątku, chodziło o wskazanie bezsensownej polityki PKP - przecież pociąg IC, choć obsługuje mniej przystanków to jedzie dłużej niż TLK, więc jedynym uzasadnieniem znacznie wyższej ceny jest czystość w pociągu. Jest to tym ciekawsze, że bilety u nas kosztują więcej niż w większości państw Europy. Kupując bilet np. na bahn.de można z Warszawy do Amsterdamu przejechać za podobne pieniądze co w IC z Warszawy do Gdańska. Czy aż tyle jest warta czystość w pociągu? Moim zdaniem _absolutnie_ nie! Tak samo czysty powinien być skład jadący pod szyldem TLK (i tak często prowadzący te same wagony). Dopłacanie za czystość świadczy o głębokiej chorobie trawiącej IC.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 13 Lis 2011 21:41 

niebieski
Kolega jackii trafił w sedno. Ja już odpuściłem, bo kopać się z koniem mi nie chciało a powyższe posty były z tego gatunku.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 13 Lis 2011 22:05 

Maciek78, tu nie chodzi o kopanie się z koniem, tylko o to, że nie chcesz przyjąć do wiadomości faktu remontu linii W-wa-Gdańsk.
Gdyby opisywana przez Ciebie sytuacja dotyczyła np. linii W-wa - Katowice, W-wa - Kraków, itd... to każdy przyznałby Ci rację i nie byłoby całej tej dyskusji.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 13 Lis 2011 22:09 

niebieski
vtec - choćby nawet remont (ale nie o tym ten temat) - to wytłumacz mi fakt, że IC jedzie ponad pół godziny dłużej - wliczam różnicę przystanków.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 13 Lis 2011 22:27 

Maciek78 - przyjmij, że remont torów wygląda podobnie jak remont drogi. Gdy jedziesz po remontowanej drodze to częściej stoisz w korku, nie możesz rozwinąć max. prędkości, itd...
Pewnie w opisywanym przez Ciebie przypadku TLK ma mniej postojów związanych z oczekiwaniem na zwolnienie danego odcinka, a EIC ma tych postojów więcej/są one dłuższe lub musi czekać na jakieś skomunikowanie.
Tak jak pisałem już wcześniej, przewoźnik nie ma wpływu na remont infrastruktury.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 14 Lis 2011 01:19 
Moderator forum

moim zdaniem można patrzeć na sprawę PKP z punktu widzenia
- "jak być powinno" ( v=s/t i to też nie jest 100% obiektywne) i wtedy porównywanie expresu i TLK nie ma sensu
lub
-"jak jest 'od środka'", wiadomo że jest fatalnie , a jak jest czysto to jest święto
itp
CHyba z tych względów rozbija się rozmowa (jeśli celem jest omówienie sytuacji?)?

na marginesie , co do
Cytuj:
Kupując bilet np. na bahn.de można z Warszawy do Amsterdamu przejechać za podobne pieniądze co w IC z Warszawy do Gdańska
to chyba teoretyczny przykład, bo nawet uzyskanie info o cenie jest niemożliwe, jak i na rozkład- pkp.pl

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 14 Lis 2011 12:28 

Abcn napisał(a):
na marginesie , co do
Cytuj:
Kupując bilet np. na bahn.de można z Warszawy do Amsterdamu przejechać za podobne pieniądze co w IC z Warszawy do Gdańska
to chyba teoretyczny przykład, bo nawet uzyskanie info o cenie jest niemożliwe, jak i na rozkład- pkp.pl
Dlatego napisałem o bahn.de, bo tam akurat można uzyskać informację o cenie. Niestety nie wiem, jak można wkleić tu obrazki, więc podaję tylko linki:
http://zapodaj.net/aa6fe28c1c81.jpg.html
http://zapodaj.net/bd9442925d3a.jpg.html
Teoretycznie w tej samej cenie można kupić bilet w kasie na dowolnym dworcu w Polsce, tyle że rozwiązanie InterCity jest nieco dziwne. Nie wiem czy gdziekolwiek poza Polską też trzeba kupić bilet, by dowiedzieć się ile kosztuje?
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 14 Lis 2011 13:00 

niebieski
Przecież te same bilety, co na bahn.de, można kupić w kasach w Polsce. Promocyjne ceny zaczynają się od 29 euro. Cena w PLN jest wyliczana na podstawie aktualnego kursu euro.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 30 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości