Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 967 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 49  Następna
Autor Wiadomość
#661 PostWysłany: 16 Sty 2014 18:38 

miki_fly napisał(a):
Wybieram się niedługo do Stanów korzystając z biletów zakupionych na Wideroe. Przy czym moja podróż wygląda tak, że ląduję w Waszyngtonie o 15:30, a o 16:53 mam lot Waszyngton - Nowy Jork (na tym samym bilecie). Jest to moja pierwsza podróż do Stanów, także będę musiał przejść procedurę wizową - z tego co wiem to ta godzina i 23 minuty to mało nawet na samą procedurę, a co dopiero na przesiadkę.

Czy ktoś się orientuje co w takiej sytuacji? Czy muszę przechodzić procedurę wizową już w Waszyngtonie, czy mogę ją odbyć dopiero w Nowym Jorku?

Nie chciałbym tutaj mocno pocieszać ani nic gwarantować, ale jeśli się pospieszysz to powinieneś zdążyć. Nigdy niestety nie lądowałem w Waszyngtonie, ale na JFK w Nowym Jorku procedura imigracyjna zawsze trwała u mnie max. 5-10 minut. Kolejka sprawnie się przesuwa (w godzinach szczytu w poniedziałek w okolicach południa, gdzie przede mną stało ze 100 osób moja kolej była po 5 minutach od podejścia do kolejki - mają tam z 20 stanowisk). Sama rozmowa imigracyjna to W MOIM przypadku w sumie nawet nie była rozmowa - podejście do pracownicy, pokazanie paszportu + wiza, ściągnięcie odcisków palców, wbicie pieczątki i tyle, nigdy nawet o nic nie pytają, jedynie czasem pytają po co przyleciałem - jedno zdanie wystarczy, nic nie trzeba się tłumaczyć. Nie daję żadnej gwarancji, ale przynajmniej na JFK z procedurą imigracyjną śmiało da radę wyrobić się w 10 minut w długiej kolejce, o ile nigdy np. nie przedłużyłeś swojego pobytu w USA czy też nie masz krewnych-nielegalnych, to nie powinni "trzepać".
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#662 PostWysłany: 16 Sty 2014 18:41 

Zbanowany
szymonpoznan1 napisał(a):
Wiele osob ma taka przesiadle w tym ja. Skoro bilet sprzedali to jest szansa ze sie zdazy, a jesli nie to darmowo przebookuja na najblizszy lot, czyli max kilka godzin pozniej bedziemy na miejscu;)

Z przebookowaniem nie będzie problemu, ale jeśli najbliższy lot będzie następnego dnia rano, to za nocleg trzeba sobie zapłacić samemu.
 Profil Relacje PM off  

#663 PostWysłany: 16 Sty 2014 18:59 
Awatar użytkownika

Loty: 772
Kilometry: 1 313 134
Krajów: 98 / 45.8%
srebrny
Ja lecę jutro przez Waszyngton do EWR, to napiszę jak procedury imigracyjne wyglądają.
 Profil Relacje PM off  

#664 PostWysłany: 18 Sty 2014 01:13 

Podobnie jak ktoś inny na forum, my również lecimy z Frankfurtu 17 marca przez Waszyngton do NY. Niestety, w naszym przypadku mamy jedynie 2.5 godziny na transfer pomiędzy lotniskami IAD i DCA. Uwzględniając imigrację, bagaż, transfer, bagaż, odprawę, te 2.5 godziny są niewykonalne na moje "oko". W związku z tym napisałem do wideroe z prośbą o zmianę rezerwacji na wylot Lufthansą 16 marca bezpośrednio do NY. Takie połączenie wskazywane jest przy ponownym wyszukiwaniu lotów do NY w tych terminach, więc taka zmiana wydała mi się sensowna, tym bardziej że odcinek z WRO do FRA odbywamy Lufthansą właśnie. Przy okazji uniknęlibyśmy postoju we Frankfurcie.

Dlatego napisałem do woderoe z prośbą o przebukowanie. Odpowiedź przyszła po pół godziny:
Cytuj:
The issue with these tickets is that United in any event of change from customer side will claim the taxes missing in the original issue. This will more than double the original fare, needless to say an extremely high cost for a minor change. You may of course cancel, but only airport taxes will be refunded – but again this being such a low fare that is not such a bad deal. Cancellation can be done by following the link for cancellation and refund from the “Receipt E-ticket” email received on completion of a booking. You will then see the amount being refunded before you confirm and receive an online confirmation followed by email confirming the cancellation.

Your booking can be changed against a fee of USD300 per person plus upgrade if necessary. Since the very low fare of this ticket was caused by a missing fueltax, United will in any event of change from customer side claim the taxes missing in the original issue. Totally you can expect a change to cost around USD1000 per person.

Na moje oko United będzie robiło wszystko, by utrudnić jakiekolwiek zmiany. Co mnie dziwi, bo moje rozumowanie jest takie, że skoro nie z mojej winy nie będziemy mogli polecieć do NY zgodnie z planem, bo zakładając, że późniejszego lotu już nie będzie, będą nam musieli zapewnić hotel + jakieś rekompensaty, zgodnie z ich odpowiednikiem karty praw pasażera? Poza tym linię obowiązuje chyba również prawo EU, jako, że lot zaczyna się w PL?

Będę wdzięczny jeśli ktoś mi to wyjaśni, bo wydaje mi się, że jeśli dobrze to rozegrać, to powinni ustąpić :)

PS. Właśnie znalazłem: http://www.flyertalk.com/forum/washingt ... ation.html
 Profil Relacje PM off  

#665 PostWysłany: 18 Sty 2014 01:19 

niebieski
Twoje rozumowanie jest błędne. Nie doszukuj się żadnego utrudniania ze strony kogokolwiek. To normalne zasady, które obowiązują odkąd biznes lotniczy istnieje, a nie teorie spiskowe.
Tak samo jakbyś miał przesiadkę 10 godzinną i poprosił na lotnisku czy możesz polecieć wcześniejszym lotem, bo są puste miejsca i właściwie nic nie stoi na przeszkodzie. Nie zrobią tego jeżeli masz niską klasę biletu i tyle.
Jeżeli uważasz, że nie dasz rady w 2.5 godziny i to jakiś problem dla Ciebie to raczej pytanie jest - to po co brałeś akurat taki lot.
 Profil Relacje PM off  

#666 PostWysłany: 18 Sty 2014 01:29 

Być może źle się wyraziłem - chodzi o to, że widząc taką różnicę w cenie pomiędzy lotem, który jest zaticketowany a lotem, na który chciałbym dokonać modyfikacji raczej nie pójdą mi "na rękę".
"Jeżeli uważasz, że nie dasz rady w 2.5 godziny i to jakiś problem dla Ciebie to raczej pytanie jest - to po co brałeś akurat taki lot." - a jakie to ma znaczenie teraz? Jest obawa i ją próbuję rozwiać.
 Profil Relacje PM off  

#667 PostWysłany: 18 Sty 2014 01:46 

niebieski
Nikomu nikt nie idzie "na reke". Warunki taryfy sa jasne w momencie zakupu.
Linia zapewnia następny lot wiec nie ma żadnego problemu dla nikogo, a dodawanie teorii o tym jak United chce sie teraz mścić na szczęśliwcach jest bez sensu po prostu :)
 Profil Relacje PM off  

#668 PostWysłany: 18 Sty 2014 02:47 

OK, wszystko jasne, dzięki.

Tak z ciekawości już - skąd ta pewność, że linia zapewni kolejny lot? To standardowa praktyka w USA/na lotach transatlantyckich? Są jakieś regulacje w tym zakresie?
 Profil Relacje PM off  

#669 PostWysłany: 18 Sty 2014 02:49 
Awatar użytkownika

HON fly4free
To standardowa praktyka na całym świecie w NORMALNYCH liniach lotniczych!
 Profil Relacje PM off  

#670 PostWysłany: 18 Sty 2014 12:32 

Zbanowany
cromo napisał(a):
bo zakładając, że późniejszego lotu już nie będzie, będą nam musieli zapewnić hotel + jakieś rekompensaty

Nie licz na to, ja byłem w podobnej sytuacji w Chicago, mieliśmy 2 godziny na przesiadkę, ale na immigration były czynne tylko 2 okienka i nie zdążyliśmy na samolot do LAX. Kiedy przybiegliśmy do gejtu, samolot już odjeżdżał. Bez problemu zmienili nam rezerwację na pierwszy lot rano, ale za hotel musieliśmy sami zapłacić. Poszli nam na rękę o tyle, że mają zniżki w hotelach, zadzwonili do hotelu i zarezerwowali w naszym imieniu. Wybraliśmy najtańszy hotel z darmowym transferem.
 Profil Relacje PM off  

#671 PostWysłany: 18 Sty 2014 15:24 
Awatar użytkownika

Krótkie info dla potwierdzeńia ;) wczoraj przylecialem do ORD w ramach tego super promo. Z miłym zaskoczeniem przywitały mnie linie United (pierwszy raz z nimi), super obsługa na pokładzie, lepsza niż w Lufie, jedzenie jak na samolot dobre, jedynie płatne alko przeszkadza ale w LO jest tak samo. Bardzo bogaty wybór filmów i innych rzeczy w ramach IFE.

Zaraz ruszam na zwiedzanie Chicago a pózniej mecz Bulls vs 76ers :)
Pozdrawiam

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk
 Profil Relacje PM off  

#672 PostWysłany: 18 Sty 2014 16:58 

niebieski
marfot napisał(a):
cromo napisał(a):
bo zakładając, że późniejszego lotu już nie będzie, będą nam musieli zapewnić hotel + jakieś rekompensaty

Nie licz na to, ja byłem w podobnej sytuacji w Chicago, mieliśmy 2 godziny na przesiadkę, ale na immigration były czynne tylko 2 okienka i nie zdążyliśmy na samolot do LAX. Kiedy przybiegliśmy do gejtu, samolot już odjeżdżał. Bez problemu zmienili nam rezerwację na pierwszy lot rano, ale za hotel musieliśmy sami zapłacić. Poszli nam na rękę o tyle, że mają zniżki w hotelach, zadzwonili do hotelu i zarezerwowali w naszym imieniu. Wybraliśmy najtańszy hotel z darmowym transferem.

Warto spawdzić sobie samemu (bo na agenta nie ma co liczyć) jakie są jeszcze możliwości dolotu tego samego dnia do lotniska docelowego - także innymi liniami. Zawsze można o reroute prosić, aby nie nocować.
 Profil Relacje PM off  

#673 PostWysłany: 19 Sty 2014 15:57 
Awatar użytkownika

Loty: 184
Kilometry: 470 283
Krajów: 45 / 21.0%
srebrny
Niestety nikt z AA nie odpisał w sprawie mojego maila z pytaniem o dodatkowy bagaż, za okazaniem boarding card z Polski. Czyli za 3 tygodnie przekonam się na żywo, co i jak.
 Profil Relacje PM off  

#674 PostWysłany: 19 Sty 2014 16:15 

niebieski
piotrek_ napisał(a):
Niestety nikt z AA nie odpisał w sprawie mojego maila z pytaniem o dodatkowy bagaż, za okazaniem boarding card z Polski. Czyli za 3 tygodnie przekonam się na żywo, co i jak.

Nie masz prawa do bezpłatnego rejestrowanego bagażu - bądź na to przygotowany.
 Profil Relacje PM off  

#675 PostWysłany: 19 Sty 2014 16:45 

piotrek_ napisał(a):
DMW napisał(a):
Jedynie bagaż podręczny masz w cenie biletu. Za rejestrowy musisz zapłacić. Nie wiem ile akurat w tych liniach ale w innych ja płaciłem 20$ za sztukę (do 50 lbs).

Tylko, czy na pewno ? Bo jak to się ma do tego linka:

http://www.southwest.com/html/cs/landin ... yfree.html

Wydaje mi się, że w Southwest Airlines akurat można, tylko ta informacja od Włoszki nieco mi tu nie pasuje.

http://www.southwest.com/html/cs/landin ... yfree.html
 Profil Relacje PM off  

#676 PostWysłany: 19 Sty 2014 16:53 

bartek. napisał(a):
Warto spawdzić sobie samemu (bo na agenta nie ma co liczyć) jakie są jeszcze możliwości dolotu tego samego dnia do lotniska docelowego - także innymi liniami. Zawsze można o reroute prosić, aby nie nocować.

Sprawdziłem i są loty co godzinę, więc zakładam, że nie będzie potrzeby noclegu w hotelu. Mało tego, w przeciągu 1,5 godziny po wylądowaniu jest lot do NY z tego samego lotniska IAD tym samym przewoźnikiem i aktualnie w tej samej cenie co nasz odlot z DCA, więc będę próbował na miejscu od razu dokonać reroute'u.
 Profil Relacje PM off  

#677 PostWysłany: 19 Sty 2014 18:46 

niebieski
Ty sie cena akurat nie przejmuj. To jest ich sprawa czy beda musieli "dopłacić". Generalnie cała procedura jedy totalnie naturalna i zdarza sie codziennie. Wiec po prostu leć i nie myśl duzo o tym :)
 Profil Relacje PM off  

#678 PostWysłany: 20 Sty 2014 21:11 
Awatar użytkownika

Loty: 772
Kilometry: 1 313 134
Krajów: 98 / 45.8%
srebrny
Lecialem WAW MUC IADEWR czas od przylotu do IAD do przejscia przez wszystkie kontrole: immigration, customs, ponowne nadanie bagazu i kontrola bezpieczenstwa ok. 1.5 godziny. Poniewaz milismy ponad 4 nie spieszyliy sie wychodzac z samolotu. Uwaga zakupiony w Europie alkohol w bagazu podrecznym trzeba dolozyc do bagazu rejestrowanego inaczej zabraliby w IAD.
 Profil Relacje PM off  

#679 PostWysłany: 21 Sty 2014 04:25 
Awatar użytkownika

Loty: 1096
Kilometry: 2 578 144
Krajów: 113 / 52.8%
srebrny
Leciałem dzisiaj MUC - ORD i rzeczywiście kolejka spora. W sumie straciłem ponad godzinę. Gościu miał do mnie jakieś uwagi bo miałem taką kartkę z napisem imigration 28 oct 2012 i coś mu się nie podobała. Wiecie o co chodzi? Dodam, że byłem w 2012 roku w USA.

#680 PostWysłany: 21 Sty 2014 08:51 
Awatar użytkownika

Kolejka spora do immigration? Ja lecialem UA 953 w piątek i było pusto :)

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk, proszę zatem wybaczyć literówki i inne takie.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 967 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 49  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: rozbicki oraz 2 gości