Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 05 Sty 2012 14:09 

Chcę prosic doświadczonych globtroterów o pomoc w zaplanowaniu pobytu w Azji .Lecę na 3 tygodnie lipiec/sierpień do Kuala Lumpur.Będę poruszać się samochodem- w towarzystwie 2 Malezyjczyków.
Na razie mam zaplanowany pobyt w Malezji ,gdyż znajomi Malezyjczycy podpowiadali co jest godnego uwagi.Chcę jednak skorzystać z okazji i zobaczyć coś więcej.Myśle o Singapurze, Bangkoku,Borneo-część malezyjska.
Czy to dobry wybór?Poruszać się bedziemy wzdłuż zachodniego brzegu Malezji(zachodniej wyspy).
Proszę o jakieś sugestie co do odwiedzanych miejsc.Preferuję widoki,przyrodę ( zwierzątka też),mało ludzi, umiarkowanie aktywnie , nie komercyjnie .
Z niecierpliwoscią oczekuję wskazówek.
.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#2 PostWysłany: 05 Sty 2012 14:40 

jak chcesz niekomercyjnie umiarkowanie i tanio i ze zwierzatkami to polecam bukit lawang na sumatrze wszystko w jednym;)
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 13 Sty 2012 02:39 

Zdecydowanie zgadzam się z poprzednikiem. Przepiękne miejsce, gdzie czas się zatrzymał (małpki chodzą po dachach i balkonach, przyroda jest jakby w makroskali, a ludzie bardzo, bardzo mili). Natomiast Singapur jest zaprzeczeniem tego, o czym piszesz: bardzo bardzo komercyjnie, widoki na bloki, a ludzie sfrustrowani, jak wszędzie tam, gdzie liczą się przede wszystkim pieniądze. Szkoda czasu, tym bardziej, że trzy tygodnie, które masz do dyspozycji to bardzo mało... Co do Bangkoku - dla mnie to miejsce, które darzę niezwykłym sentymentem i zawsze chętnie tam wracam, ale znam takich, co mają zdanie wprost przeciwne (też dużo ludzi, też hałas i pęd, ale przynajmniej ludzie pogodni i trochę autentycznej Azji, poza komercją, można tam znaleźć - byle nie wpadać na 1 dzień, bo to za mało).
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 13 Sty 2012 02:40 

Zdecydowanie zgadzam się z poprzednikiem. Przepiękne miejsce, gdzie czas się zatrzymał (małpki chodzą po dachach i balkonach, przyroda jest jakby w makroskali, a ludzie bardzo, bardzo mili). Natomiast Singapur jest zaprzeczeniem tego, o czym piszesz: bardzo bardzo komercyjnie, widoki na bloki, a ludzie sfrustrowani, jak wszędzie tam, gdzie liczą się przede wszystkim pieniądze. Szkoda czasu, tym bardziej, że trzy tygodnie, które masz do dyspozycji to bardzo mało... Co do Bangkoku - dla mnie to miejsce, które darzę niezwykłym sentymentem i zawsze chętnie tam wracam, ale znam takich, co mają zdanie wprost przeciwne (też dużo ludzi, też hałas i pęd, ale przynajmniej ludzie pogodni i trochę autentycznej Azji, poza komercją, można tam znaleźć - byle nie wpadać na 1 dzień, bo to za mało).
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 13 Sty 2012 03:36 

A tak z ciekawości: budżet 30 $ na dzień starczy w tych rejonach świata na transport/jedzenie/nocleg w dość przyzwoitych warunkach/atrakcje co 3 dni?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 13 Sty 2012 07:53 

Pama napisał(a):
A tak z ciekawości: budżet 30 $ na dzień starczy w tych rejonach świata na transport/jedzenie/nocleg w dość przyzwoitych warunkach/atrakcje co 3 dni?

wybacz ale 30 dolców to za mało nie wystarczy .mnie wyszło ok 55 dolców na dzień i to nie było nic wiele
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 13 Sty 2012 16:45 

magurycz napisał(a):
Pama napisał(a):

wybacz ale 30 dolców to za mało nie wystarczy .mnie wyszło ok 55 dolców na dzień i to nie było nic wiele

A jaką trasę miałeś?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 22 Sty 2012 20:19 

Chciałbym w sierpniu/wrześniu udać się w te rejony i tu pojawia się moje pytanie. Lepiej jest teraz kupować sobie bilety po Azji, np. Bangkok - Kuala Lumpur etc., a później dopasować sobie do tego jakiś lot do tajlandii, czy najpierw czekać na dobrą ofertę głównego lotu i dopiero wtedy dobierać te miejscowe?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 29 Sty 2012 18:08 

planujac podroz zazwyczaj robie nastepujace kroki:
- lista miejsc (docelowo), ktore chce zwiedzic i ktora logistycznie sa spojne (trzeba byc gotowym, iz na pozniejszy etapie cos z listy wypasc albo byc drozsze niz myslelismy) - to pozwala oszacowac ile czasu nam potrzeba, aby sensownie pozwiedzac
- kupno biletu glownego
- kupno lokalnych biletow (air asia zazwyczaj wrzuca duzo terminow i jak jest promo, to zawsze cos mozna znalezc w normalnych pieniadzach)

nastawiajac sie podroze z air sia, warto dosc szybko znalezc sie w KL, skad do bardzo czeste loty do niemal kazdgo zakatka azji
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 29 Sty 2012 20:34 

niebieski
WItam,
KUL to idealny port lotniczy do zwiedzenia tej części świata. Air Asia dowiezie Cie w wiele miejsc w przyzwoitym standardzie i dosyć tanio.
Ja zawsze szukałem najpierw dobrego biletu głównego a później lokalnie.
Singapur jest dosyć drogim miejscem na tle innych krajów tego regionu. Indonezja, Tajlandia, Kambodża są tanie jak na nasze standardy. Malezję pamiętam jako ciut droższą.

Pozdrawiam
Michał
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 06 Lut 2012 14:10 

Cześć,
Włąsnie wróciłęm z podobnej trasy trzytydogniowej. Zaczynaliśmy od Malezji (kuala lampur -> wzgórza herbaciane Cameron Highlands -> park narodowy Taman Negara) potem tajlandia (Bangkok ->Kanczanaburi Tiger temple ->wodospady Erawan -> wyspa Koh Chang) następnie Kambodża (Siem Reap - Angkor Wat) na koniec Singapur (jednodniowe zwiedzanie) i powrót do Polski. Jeżeli szukasz przyrody, widoków jeżeli mogę zasugerować to zrezygnowałbym na twoim miejscu z singapuru. Ja na borneo teraz nie mogłem pojechać ze względu na monsuny ale z przewodników jest to dużo bardziej atrakcyjne miejsce niż kontynentalna część malezji.
Nie mogę się wypowiadać o Borneo ale jak dla mnie to Tajlandia jest dużo bardziej atrakcyjna od Malezji - przepyszne jedzenie , masaże i klimat Bangkoku i wysp są niezapomniane.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 19 Lut 2012 13:35 

No to kolejne pytanie, jak najlepiej szukać taniego biletu do Azji (wiadomo, że oprócz wchodzenia na f4f). Jakie linie oferują dobre ceny, których przewoźników warto obserwować regularnie, żeby znaleźć coś samemu?
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 19 Lut 2012 14:15 

Zbanowany
Będę w Singapurze 9 dni w maju.Na miejscu chce posiedzieć 2-3 dni i ruszyć gdzieś dalej.Na pewno Kuala i gdzieś jeszcze.
Macie jakieś propozycje, gdzie się wybrać w tak krótkim czasie.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 02 Kwi 2012 16:03 

jacekmaciek napisał(a):
Będę w Singapurze 9 dni w maju.Na miejscu chce posiedzieć 2-3 dni i ruszyć gdzieś dalej.Na pewno Kuala i gdzieś jeszcze.
Macie jakieś propozycje, gdzie się wybrać w tak krótkim czasie.

Odpuściłbym sobie kuala i uderzył na wyspy albo w strone Bangkoku(lepszy klimat, jedzenie, masaże itd)
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 02 Cze 2012 00:01 

Cześć,

chciałabym się poradzić w sprawie wybrania i sensownego rozplanowania zwiedzania i liczby dni na rejon Tajlandia, Kambodża, Wietnam lub Malezja i Singapur. Ciężko jest mi się zdecydować jak to ugryźć, żeby się za bardzo nie najeździć, nie nalatać, przy założeniu całkiem sensownego zwiedzania i odrobiny leżakowania. Nie lubię tylko odhaczać miejsc w których byłam. Ważne jest, że na chwilę obecną będę podróżować sama, chociaż mam nadzieję, że się to zmieni.

W ogóle lecę z Indii, gdzie spędzę trzy miesiące od sierpnia do początków listopada. Przez dwa będę pracować i zwiedzać co jest w sensownej odległości od Pune i przez ostatni miesiąc intensywnie zwiedzać całą pozostałą resztę z Nepalem i Goa pomiędzy. Planuję wylecieć z Indii około 5 listopada..tylko pytanie skąd ( raczej stawiam na Bombaj) i gdzie? Wiem, że mam bilet powrotny na 28 listopada z Bangkoku. W sumie teraz żałuję, ze wybrałam Bangkok jako ostatnie miejsce, ale trudno..

Z tego co wyczytałam na forum to:

opcja 1.
Przylot do Singapuru i zwiedzać wszystko w górę. Z Malezji do Kambodży i później do Tajlandii. Martwi mnie rozplanowanie ile dni powinnam poświęcić na miejsca warte zobaczenia, ceny w Singapurze i przedostanie się z Malezji do Kambodży. Rupert84 napisał, że zrobił podobną trasę, ale bez szczegółów komunikacyjnie.

opcja 2.
Przylot do Bangkoku, zwiedzanie Tajlandii, przedostanie się do Kambodży, później Wietnam i stamtąd lot do Bangkoku i powrót do Polski. Brakuje mi informacji jak się przedostawać sensownie pomiędzy miejscami w tej opcji. Samolotami czy raczej transport naziemny.

Podsumowując mam zatem około 3 tygodni na zwiedzanie. Jestem otwarta na wszelkie sugestie :-)
Wielkie dzięki,
Kasia
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 02 Cze 2012 01:20 

HON fly4free
No jeśli nie lubisz tylko "odhaczać' miejsc w ktorych byłaś, to biorąc pod uwagę czas, który masz na wyjazd i to, że powrót juz masz zaklepany z Tajlandii nie przesadzałbym z ilością miejsc / krajów. Możesz albo dolecieć do Kuala Lumpur (Singapur bym sobie darował w tym układzie) i stamtąd zahaczyć o Broneo malezyjskie plus Brunei - w ciągu ok. tygodnia - 10 dni jeteś w stanie zobaczyć sporo intersujących miejsc a poruszanie sie po Broneo nawet samolotem jest generalnie tanie. Potem powrót na kontynent i juz stopniowo na północ do Tajandii. Kambodży , Wietnamu bym nie mieszał w tej opcji.

Albo dolecić np. do Sajgonu, zobaczysz pd Wietnam i stamtąd zrobisz Kambodże a potem wrócisz do Tajlandii. W takim układzie odpuścilbym Malezje i Singapur.

Pytanie oczywiście jest takie co jest dla ciebie najbardziej interesujące. Jakie miejsce, zabytki, przyroda itd.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 06 Cze 2012 21:51 

Dzięki za odpowiedź.

Plan wymyśliłam mniej więcej tak:
Przylot do Kuala Lumpur, Taman Negara, Cameron Highlands, Georgtown
Tajlandia: Bangkok, Kanczanaburi Tiger Temple Wodospady Erawan Wyspa Koh Chang (lub jakaś inna). Będę tam w listopadzie, wiec zapewne tylko te wschodnie wysypy wchodzą w grę,żeby była ładna pogoda - o ile się nie mylę).
Jak starczy czasu to Kambodża, Siem Reap.

Plan bardzo podobny to tego, któy był juz przedstawiany na forum. Mam konkretne pytania
1. Jak najlepiej przedostać się z Malezji do Tajlandii uwzgledniajac to co chcę zobaczyć? Ile taka podróż może trwać?
2. Wyspa w Tajlandii - zależy mi na fajnych a wieczorami romantycznych plażach i odrobinie rozrywki oraz sportu.
3. Kamil, pisałeś, że z Koh Chang i wysepek obok łatwo się przedostać do Kambodży. Jak to zrobić?
Jakbyś miał ceny, namiary lub coś godnego polecenia to będę wdzięczna za podzielenie się informacjami.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 06 Cze 2012 22:52 

HON fly4free
po malezji najlepiej autobusami biorąc pod uwagę co chcesz zobaczyć - są tanie, dość szybkie i generalnie bardzo komfortowe. Czas zależy ile dni zajmie ci zwiedzanie poszczegolnych miejsc. Malezja kontytnentalna jest relatywnie mała wiec z Kuala Lumpur do Georgetown dotrzesz autobusem w pół dnia, do CH - 3,5/4 h tak przykladowo.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 15 Cze 2012 10:11 

Ja mam miesiąc czasu na wyjazd i przez ten czas będę 'tylko' w Singapurze, na połowie Borneo i kontynentalnej Malezji. I wiesz co? To i tak dość szaleńcze tempo a i tak za mało mam czasu! Nie jestem pewna czy kraje od Tajlandii w górę są dobrym pomysłem, skoro masz tylko 3 tygodnie. Teoretycznie jest to możliwe, ale przy układzie, jak to powiedziałaś: żeby nie za dużo najeździć i odhaczać to już nie za bardzo. W samym Borneo można siedzieć miesiąc :)
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 19 Cze 2012 13:43 

Witam
Piszę, bo oczekuję porady, sugestii co do wyboru kierunku,czasu spedzanego w mojej dalszej wyprawie bo mam nie lada problem jak ciekawe i ekonomiczne wykorzystać ten czas. Termin podrozy to 13.08 do 4.09. Zaczynamy(2os) w tajlandii lecąc do surat thani, następnie Koh Samui, Koh Phangan(całość8dni), przelot z Surat thani do Kuala lumpur 2 dni, nastepnie przelot do singapuru na 2 dni i zostaje w tym wypadku 7 pełnych dni do powrotu z bangkoku. Zastanawiam się, czy wracać od razu do Bangkoku i poświecić ten czas na jego zwiedzanie czy uderzyć w jakieś inne miejsce i zostawić na bangkok 2-3 dni. Proszę o wszystkie sugestie, może ktoś ma jakiś pomysł i go jakoś ciekawe zrealizował.
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości