Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Majówka 2018, Europa
#1 PostWysłany: 08 Gru 2017 12:52 

Dokąd
  • FARO/BARCELONA/BARI/PALMA

Data wylotu
  • 28.04.2018

Data powrotu
  • 06.05.2018

Długość pobytu
  • 5-8 dni

Bagaż
  • Bagaż podręczny

Liczba pasażerów
  • 2

Sam znalazłem
  • Loty: Bari z Krakowa przez Frankfurt i powrotny przez Mediolan 958 zł /2 os. reszta w wiadomości

Dodatkowe informacje
  • Cześć,

Jestem tutaj nowa i swoją przygotę z małymi podróżami dopiero zaczynam.
    Chciałabym się wybrać gdzieś na majówkę 2018.

Wiadomo, że najlepiej jakby lot był bez przesiadki.
    Totalny max. jaki chciałabym przeznaczyć na loty to 1000 zł/strony

Szukałam na azair i znalazłam z przesiadkami:

Palma - 1031 zł/2os
    28.04 KRK-GVA-PMI
    3.05 PMI-BSL-KRK

Faro - 1082 zł/2os
    30.04 WRO-MAN-FAO
    05.05 FAO-STA-WRO

Barcelona - 958 zł/2os
    28.04 KRK-FRA-BCN
    03.05 BCN-BGY-KRK

Bari - 1110 zł/2os
    29.04 KRK-BGY-BRI
    04.05 BRI-BGY-KRK

Co do lokalizacji jestem otwarta, myślałam również o Wyspach Kanaryjskich, jednak nie wiem czy nie lepiej przełożyć tą myśl na listopad przyszłego roku.
    Proszę Was o wsparcie czy w tym okresie znajdę coś taniej ?
    Czy moglibyście podpowiedzieć na jakich stronach szukać połączeń poza wizzair oraz ryanair.

Z góry dziękuję, będę wdzięczna za wszystkie odpowiedzi i wsparcie.

Pozdrawiam Was! :)

Może macie jakiś ciekawy pomysł na majówkę, którym moglibyście się podzielić lub doradzić coś na ten okres?

Ostatnio edytowany przez Abcn, 09 Gru 2017 23:13, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 08 Gru 2017 12:58 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Albania z Budapesztu za 20 euro można dorwać.
 Profil Relacje PM off
Malinaa lubi ten post.

#3 PostWysłany: 08 Gru 2017 13:00 

To ja może ze swojej strony zaproponuję Krym na jednym bilecie. Koszt tej wycieczki jest o 191 zł wyższy od założonego przez Ciebie, co oznacza, że trzeba codziennie (aż do początku podróży) odkładać 1,37 zł do świnki skarbonki, żeby ten niespodziewany jednorazowy odpływ gotówki odrobić :)
Co otrzymujesz w zamian? Krym to zdecydowanie mniej zadeptany przez turystów kierunek, co sprawia, że noclegi są tańsze. W porównaniu do krajów Europy Zachodniej na miejscu możesz spodziewać się niższych cen transportu i wyżywienia. O możliwości spacerowania śladami Mickiewicz raczej nie muszę wspominać :) Minusem jest konieczność wyrobienia wizy.
Musisz pamiętać jedynie o wzięciu gotówki, ponieważ - na skutek przeszkód technicznych - na Krymie nie są obecnie obsługiwane karty płatnicze.

Załączniki:
krym.png
krym.png [ 83.21 KiB | Obejrzany 2072 razy ]
 PM off
Malinaa lubi ten post.

#4 PostWysłany: 08 Gru 2017 13:10 

Loty: 210
Kilometry: 469 202
Krajów: 56 / 26.2%
srebrny
Wyrobienie rosyjskiej wizy jest dość kłopotliwe i kosztowne. Wjazd może spowodować problemy z wjazdem na Ukrainę na tym samym paszporcie. Nie jest to dobra oferta dla osoby która podała jako preferowane destynacje Porto/Majorkę i Barcelonę.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 08 Gru 2017 13:15 

jasiub napisał(a):
Nie jest to dobra oferta dla osoby która podała jako preferowane destynacje Porto/Majorkę i Barcelonę.

Może nie jest to optymalna propozycja. Po prostu leżał mi ten screen na pulpicie od kilku dni i musiałem go gdzieś wrzucić, a nie chciałem zakładać kolejnego tematu z lotami na Krym, bo założyłem ich już tyle, że wygląda to na jakąś obsesję.

A i tak sądzę, że lepszy deal lecieć z WAW za 1k na Krym, niż za te same pieniądze na Majorkę.
 PM off
3 ludzi lubi ten post.

#6 PostWysłany: 08 Gru 2017 13:22 
Awatar użytkownika

Loty: 62
Kilometry: 106 123
Krajów: 15 / 7.0%
Barcelona z Warszawy za 612 zł z Norwegianem, wylot w sobotę 28/04 powrót w piątem 04/05
 Profil Relacje PM off
Malinaa lubi ten post.

#7 PostWysłany: 08 Gru 2017 13:25 

HON fly4free
Anonymous napisał(a):
To ja może ze swojej strony zaproponuję Krym na jednym bilecie. Koszt tej wycieczki jest o 191 zł wyższy od założonego przez Ciebie
ten koszt jest o 1382 zł wyższy niż założony budżet - te 1000 zł/loty dotyczy 2 osób sądząc z wariantów "sam znalazłem / dodatkowe informacje"
ten screen rzeczywiście musiał ci ciążyć, że wrzuciłeś go tutaj, co jednak może świadczyć o lekkiej obsesji ;)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 08 Gru 2017 13:29 

Dziękuję bardzo za sugestie. Może wróćmy do początku. Jakie kierunki byście polecili osobie początkującej ?
Ten Krym bardzo kuszący jednak może innym razem. Póki co mam pewne obawy co to tego kierunku.

Fajnie, że się odezwaliście. Tak z ciekawości jaki jest koszt wyrobienia wizy?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 08 Gru 2017 13:34 

@Malinaa, a liczmy, że nawet 500 zł (choć to będzie mniej, ale już zaokrąglam co byś się mogła miło zaskoczyć, tutaj na jakimś blogu jest o wizie: http://malaiduzywpodrozy.eu/wiza-do-rosji-poradnik/). Oznacza to, że do czasu startu Twojej podróży musiałabyś dziennie karmić świnkę-skarbonkę kwotą 3,58 PLN. Czyli tyle, ile kosztuje jedna trzecia kawy w Starbucksie. Dużo? :)
 PM off  

#10 PostWysłany: 08 Gru 2017 13:35 

za dwie osoby ? Już szukam i patrzę :)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 08 Gru 2017 13:37 

Nie do końca za dwie :)
@Malinaa, z tą wizą to musiałabyś trochę poczytać przed kupnem biletów.
 PM off  

#12 PostWysłany: 08 Gru 2017 13:40 

Nie widzę Barcelony z Warszawy w Norwegianie w tych dniach za taką kase. Chyba muszę najpierw ogarnąć wszystkie stronki i wyszukiwanie ;)
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 08 Gru 2017 13:45 

Loty: 210
Kilometry: 469 202
Krajów: 56 / 26.2%
srebrny
@Malinaa , kierunki , które wybrałaś są OK. Majówka to drogi okres i o tanie bilety będzie trudno, ale nie jest to niewykonalne. Nie zakładaj z góry jakiegoś konkretnego celu i śledź wpisy na SG i forum. Na pewno w ciagu najbliższych miesięcy pojawi sie kilka dobrych okazji w ciekawe miejsce.

A jeśli chcesz coś na teraz - ja pojechałbym dalej na wschód niż na Krym. Np. oferta z dziś https://www.fly4free.pl/na-wakacje-do-chin-1492-pln/ . Cena jak za majówkę jest dobra. Na miejscu wydasz mniej niż w Europie. Jeśli Twój pełen budżet byłby na poziomie 3,5k zł/osoba jest to wykonalne.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#14 PostWysłany: 08 Gru 2017 13:48 

niebieski
@Malinaa Odessa to stricte nie Krym,ale na początek i bez wizy całkiem fajna.Można za ok 600-700 zł/2 os lecieć W6 do Kijowa czy Lwowa i potem nocnym sypialnym pociągiem nad Morze Czarne.A powiem,że sam Lwów lub Kijów na majówkę też fajny i sporo taniej niż w strefie euro,wystarczy mieć paszport.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#15 PostWysłany: 08 Gru 2017 14:00 

-- 08 Gru 2017 13:52 --

@Don_Bartoss Dziękuję za wysiłek włożony za udzielenie informacji o Krymie, ale chyba chwilowo odpuszczę ten pomysł.

Generalnie nie jestem zdecydowana na żadną opcję dopiero zaczynam poszukiwania. Co do cen to na pewno masz racje.
Jak nić się nie znajdzie "atrakcyjnego" chociaż nie wiem co to do końca znaczy, a wynika to z braku doświadczenia to pojadę zwiedzać Błędne Skały :) Akternatywa jest.

-- 08 Gru 2017 13:56 --

@Jasiub Dziękuję, a możesz mi podpowiedzieć kiedy są fajne ceny na wyjazdy. Nie upieram się przy majówce, bardziej chodzi o budżet. W związku z kredytem muszę swoje wyjazdy poprzestawiać, nie tak szablonowo, że wakacje lipiec-sierpień, majówki może też nie, chyba, że się uda do znajomych albo po taniości.
Podróżować cały czas by się chciało, ale teraz muszę to rozplanować sensowniej.
Dlatego zarejestrowałam się na forum ponieważ widzę, że jest tu sporo, doświaqdczonych ludzi, którzy często udzielają cennych informacji, których mi zdecydowanie brakuje.

-- 08 Gru 2017 14:00 --

Ewentualnie podpowiedzcie jak zaplanować "posezonowe wakacje", który miesiac, kierunek, jak wcześniej szukac biletów. Wyczytałam ze tak ok. 3 miesięcy przed wylotem to najlepszy czas.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 08 Gru 2017 14:01 

niebieski
@Malinaa Błędne Skały w sam raz, cenowo ich nie przebijemy.Błądzenie po nich skrystalizuje decyzje na dalsze podróże ;)
 Profil Relacje PM off
Malinaa lubi ten post.
Malinaa uważa post za pomocny.

#17 PostWysłany: 08 Gru 2017 14:02 

HON fly4free
co was skłania do wysyłania osoby, która o sobie sama pisze "swoją przygotę z małymi podróżami dopiero zaczynam", na Krym albo do Chin?
nie ujmując nic nikomu, są to raczej (a w przypadku Krymu - na pewno) kierunki dla osób z jakimś minimalnym doświadczeniem podróżniczym

ja bym się raczej skupił w obrębie basenu Morza Śródziemnego (Malta, Cypr, Hiszpania, Grecja), ew. Bułgaria, Portugalia, rozszerzając miejsce wylotu o Berlin, Pragę (?), co może być o tyle plusem, że tam pojęcie "majówki" nie występuje
 Profil Relacje PM off
Malinaa lubi ten post.

#18 PostWysłany: 08 Gru 2017 14:15 

@miriam fajnie, że myślisz, że to dobry pomysł. Właśnie wpadłam na fajnego bloga i dojrzałam to miejsce myślę, że może to być fajna miejscówka na spędzienie czasu w górach, później skoczyć gdzies w okolice aby sobie urozmaicić czas do tego tygodnia.
@pemat Zdecydowanie masz rację. Bywałam poza granicami kraju, ale organizując coś całkowicie sama jakoś nie umiem się przekonać i podjąć planowania wycieczki/podróży/wakacji na wchodzie i Azji. Nie cuzję się na tyle pewnie, aby skoczyć tak głęboko :) Chociaż nie ukrywam, że bardzo chciałabym wybrać się do AZJI i nie tylko, ale może z czasem się uda. Kierunki jak najbardziej mi pasują, które przedstawiłeś i nie czuję przerażenia :D
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 08 Gru 2017 14:23 

niebieski
Malinaa napisał(a):
Podróżować cały czas by się chciało, ale teraz muszę to rozplanować sensowniej.
Dlatego zarejestrowałam się na forum ponieważ widzę, że jest tu sporo, doświaqdczonych ludzi, którzy często udzielają cennych informacji, których mi zdecydowanie brakuje.

-- 08 Gru 2017 14:00 --

Ewentualnie podpowiedzcie jak zaplanować "posezonowe wakacje", który miesiac, kierunek, jak wcześniej szukac biletów. Wyczytałam ze tak ok. 3 miesięcy przed wylotem to najlepszy czas.

Jedyna rada to założyć specjalną podróżniczą skarbonkę, zaglądać codziennie na forum,czytać, pytać i uczyć się krok po kroku ekonomicznego podróżowania .Zdobyć doświadczenie najpierw bliżej,a potem samo pójdzie z górki,no czasami pod górkę też ;)
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 08 Gru 2017 14:24 

@pemat, mnie skłoniła drzemiąca we mnie chęć pomocy. Z resztą, autorka tego wątku zaznaczyła, że jest otwarta na pomysły. Poza tym, w mojej ocenie, podróż na Krym nie wymaga szczególnych zdolności organizacyjnych (ale nawet gdyby, to i tak zaproponowałem podróż na jednym bilecie). Bariera językowa nie jest zbyt duża, a nawet gdyby @Malinaa nie czuła się pewnie w rosyjskim to może zapisać się na Uniwersytet Otwarty na kurs, który zaczyna się w styczniu i kończy w marcu lub w kwietniu:
1. https://www.uo.uw.edu.pl/kurs/3684
2. https://www.uo.uw.edu.pl/kurs/3470

Cena kursu jest przystępna.

Wiza jest minusem i trochę kosztuje, ale ten koszt i tak się "obroni". W Hiszpanii ceny noclegów są wyższe, wyżywienie jest droższe, dodatkowo Barcelona dotknięta jest plagą złodziejstwa. Na Majorce nie byłem, a w Porto lubi w maju popadać.

W sumie Błędne Skały są ok :)
 PM off
miriam lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości