Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
pies-w-podrozy-za-granice,135,44274

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Lot z psem
#1 PostWysłany: 13 Cze 2012 20:47 

Witam

Mam pytanie czy ktos w moze w ostatnich miesiacach podrozowal z pieskiem samolotem a dokladnie chodzi mi o lot do uk.Czy ktos na nowych zasadach przekraczal granice ze zwierzakiem ?

Pozdrawiam :) :D

Ostatnio edytowany przez krasnal, 20 Gru 2017 16:45, edytowano w sumie 1 raz
wiki
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
 Temat postu: Re: Lot z psem
#2 PostWysłany: 13 Cze 2012 21:08 

http://dwiekorony.pl/rozmaitosci/zagranice.php
Poczytaj ten artykuł
 PM off  

#3 PostWysłany: 13 Cze 2012 21:46 

W tym artykule nie ma nic o zmianach z 2012 a wiem ze sa ,ze nie obowiazuje badanie na przeciw ciala .
mam nadzieje ze odezwie sie ktos kto ostatnio transportowal swojego pupila.

Dzieki za linka :)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 30 Sty 2013 11:16 

Witam Wszytskich
Mam pytanie odnośnie podrózy samolotem z psem. Czy ktos się orientuje jak wyglądą lot tanimi liniami oraz rejsowymi z psem? Interesuję mnie również ewentualne opłaty oraz jakie warunki trzeba spełnić. Jeszcze chciałbym dodać, że jest to mały pies, zmieści się do koszyka.

Z góry dzięki za wszelkie porady i informacje,

Michał
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 30 Sty 2013 11:19 

niebieski
tutaj o tym było viewtopic.php?f=15&t=21245&p=178768&hilit=zwierz%C4%85t#p178768
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 30 Sty 2014 13:36 
Awatar użytkownika

Loty: 495
Kilometry: 511 304
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
Czy ktoś się może orientuje jak wygląda procedura lotu z psem ( Cavalier ) na trasie Waw - Malaga liniami Norwegian ?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 30 Sty 2014 13:41 

Loty: 115
Kilometry: 149 522
Krajów: 17 / 7.9%
platynowy
Kilka dni temu leciałam Norwegianem, a kilka rzędów za mną siedział szczekający York. Wygląda więc na to, że są mile widziane :)

T&C potwierdza, że zwierzaki w kabinie mogą lecieć tylko na lotach krajowych, czyli to się zgadza z moim lotem.
Twój psiak do Malagi mógłby więc polecieć jedynie w luku bagażowym.

http://www.norwegian.com/pl/customer-se ... e/animals/
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 20 Gru 2017 16:34 

Loty: 22
Kilometry: 63 900
Krajów: 10 / 4.7%
Witajcie. Trochę już latałem z moim pieskiem po Europie i wyspach należących do państw europejskich. Temat zatem od strony praktycznej mam już dobrze przerobiony.

Moje pytanie związane jest z potrzebnymi dokumentami, zarówno do wylotu, jak i do powrotu. Wyjazd jest tylko na tydzień.
Czy potrzebny jest jakiś certyfikat zdrowia wydawany w USA, żeby wrócić z psem do kraju? W różnych wątkach przewija się informacja o formularzu APHIS 7001, który jest konieczny przy wywozie zwierzęcia poza granice USA. Nie wiem tylko czy taki wjazd i wyjazd jest traktowany potem jako wywóz? Pies posiada paszport EU i wszystkie aktualne szczepienia. Będzie leciał LOTem lub Norwegianem w kabinie.

Pierwszy raz mam zamiar zabrać psa do Stanów i przeszukując internet trafiam na sporo niejasności. Proszę zatem o odpowiedź osoby, które osobiście podróżowały z psem do USA lub taką podróż odbył ktoś z ich bliskich i mają pewne oraz aktualne info. Będę jeszcze oczywiście wszystko potwierdzał w liniach lotniczych i może jeszcze w ambasadzie coś podpowiedzą.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 20 Gru 2017 16:40 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
pies-w-podrozy-za-granice,135,44274
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 20 Gru 2017 16:41 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
A w Norwegianie będzie to w ogóle możliwe?

Cytuj:
Zwierzęta w kabinie
Cena za przewóz zwierzęcia w kabinie: 48 - 70 EUR (zakup online) 60 - 84 EUR (zakup na lotnisku) za zwierzę, w jedną stronę.

Małe koty i psy mogą podróżować w kabinie w przypadku lotów krajowych w Norwegii, Szwecji, Danii, Finlandii i Hiszpanii (z wyjątkiem Svalbardu).

https://www.norwegian.com/pl/informacje ... ierzetami/
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 20 Gru 2017 16:50 
Awatar użytkownika

Loty: 42
Kilometry: 72 437
Krajów: 14 / 6.5%
srebrny
Jeśli zwierzak (pies, kot, kaczka, koń) to wsparcie psychiczne podróżnego to do USA leci za darmo ;)
https://www.certapet.com/faq/how-to-get ... rt-animal/

#12 PostWysłany: 20 Gru 2017 17:32 

-- 20 Gru 2017 16:54 --

Norwegianem jak najbardziej, co Sisi potwierdza już 8 lotami tymi liniami po Europie. Ostatnio WAW-AGP bez problemu. Jedynie poza zatrzymaniem mnie przy wejściu, bo pilot chciał zobaczyć psa.

edit: żeby nie zrobić komuś problemu wprowadzając w błąd, to wolę wyjaśnić, że to jest Emotional Support Animal. Panicznie boję się latać, dlatego już 8 lat temu miałem przepisanego przez lekarza psa. Wydawało mi się jednak, że przepisy w Norwegian związane z podróżą w kabinie są takie same dla ESAN jak i zwykłych pet in cabin. Na pewno warto to zweryfikować przed podróżą.

edit2: czytając informacje zawarte tutaj
https://www.norwegian.com/uk/legacy/cus ... vice-dogs/
zauważyłem niekorzystną zmianę. Wcześniej nie było pierwszego zdania odnośnie tego, że jest to możliwe tylko na trasach do/z USA.

Wychodzi na to, że będę musiał latać już tylko do USA.

-- 20 Gru 2017 17:32 --

Zeus napisał(a):
https://www.fly4free.pl/forum/pies-w-podrozy-za-granice,135,44274

Czytałem ten wątek zanim zadałem pytanie. Dzięki za chęć pomocy, ale niestety najważniejszy link w tym poradniku jest nieczynny:

Cytuj:
Aktualne rozporządzenia dotyczące wywozu czworonoga poza Europę zawsze można znaleźć na stronie Inspekcji Weterynaryjnej: http://www.wetgiw.gov.pl/index.php?action=art&a_id=3858

Moje pytania zostają w związku z tym bez odpowiedzi.

Załączniki:
Sisi w samolocie 2.jpg
Sisi w samolocie 2.jpg [ 91.18 KiB | Obejrzany 15540 razy ]
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#13 PostWysłany: 14 Maj 2021 12:20 

Potrzebuję pomocy ,
planuje lot z moim psem z Irlandii do Polski Lot- em na pokładzie i prosze o informacje czy ktoś juz miał doświadczenia z tym przewoźnikiem
czy komuś stwierdzono ze piesek nie ma komfortu w transporterku ?? sa wyjątkowo małe te rozmiary podane na stronie ( wysokość) moja sunia jest w typie yorka i jest maleńka ,, ale podany rozmiar przez przewoźnika pozwoli jej sie położyć przekręcić ale stanąć z wyprostowana główka to juz nie bo ma 25 cm i teraz pytanie co w tej sytuacji jeśli wysokość wymaganego na stronie jest 20 cm czy moga jej nie przepuścić na odprawie ???
następny problem mam w znalezieniu odpowiedniego transportera ( może słabo szukam )
Akceptowane wymiary transporterów i toreb (*długość/szerokość/wysokość):dla samolotów B787 i B737: dł 55/szer40/wysokosc 20 cm . Moze ktoś zna jakies firmy które takie robią ?? bo jak szukam i wszystko jest wyższe niz 20 cm
Wiem ze można przewozić w luku bagażowym ale wolałabym nie narażać jej na taki stres - potraktuje to jako ostateczność
Będę wdzięczna za pomoc
pozdrawiam

Ostatnio edytowany przez Abcn, 19 Maj 2021 23:27, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 19 Maj 2021 22:43 

@isa29 luku nie traktuj nawet jako ostateczność. Ostatecznością niech będzie jazda samochodem. Pies w luku może po prostu umrzeć z przerażenia. Druga sprawa, to czy pies ma irlandzkie papiery? Upewnij się jakie dokumenty będą potrzebne przy powrocie do Irlandii, jeśli zamierzasz wrócić.
Kup miękki transporterek, jak będzie wyższy, to wciśnie się pod fotel i tak. Wątpliwości musisz rozwiać kontaktując się z LOTem, najlepiej mailowo, żeby odpowiedzi mieć na piśmie. Ja kiedyś miałem przeboje i uratowała mnie właśnie taka pisemna odpowiedź od linii, bo pracownicy na lotnisku, niezależni od linii, którą leciałem, chcieli być mądrzejsi i o mały włos utknąłbym na Teneryfie z psiakiem. Obsługa na lotnisku tak długo się ze mną spierała, że bagaże nadawałem 5 minut przed planowym odlotem samolotu, więc wyobraź sobie jaka akcja była.
 Profil Relacje PM off
Abcn lubi ten post.

#15 PostWysłany: 20 Maj 2021 11:08 

dzieki za odpowiedz tak sunia jest obywatelka Irlandii :D a ja z nie jadę do domu rodzinnego na 2 tyg urlopu i wracamy, tez tak wysłałam żeby mailowo upewnić sie w Lot- cie z zapytaniem o konkretny transporter i podać wymiary suni . Może ma ktoś propozycje transporterka ??
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 27 Maj 2021 10:26 

niebieski
Czy ktoś podróżował z psem przewożonym w luku bagażowym?
Jak wygląda proces rezerwacji takiego "biletu" - jest to podczepiane pod rezerwacje pasażera, czy oddzielny bilet?
Rezerwacja jest zwrotna lub umożliwia zmianę terminu - płatnie/bezpłatnie?
Jeżeli to ma znaczenie, pytam o Grupę LH.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 27 Maj 2021 10:59 

@bugs niestety nie odpowiem na pytania, ale dodam coś ważnego. Jak już wsiądziesz do samolotu, to żądaj potwierdzenia od kapitana, że ma informację o psie w luku. Zdarzały się wypadki, że nie została włączona klima w luku i zwierzaki umierały z wychłodzenia albo przegrzania. Istotny jest też okres w którym lecisz. Unikaj bardzo gorących lub bardzo zimnych miesięcy na obu kierunkach. Nie podawaj silnych środków uspokajających, żeby psiak był w pełni władny, inaczej zrobi sobie krzywdę w razie turbulencji. Jeśli to lot za ocean, to unikaj połączenia liniami United (LH ma nieraz codeshare z nimi), bo mają najgorsze statystyki śmierci wśród transportowanych zwierząt.
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Rafał Marschall, Uffff oraz 2 gości