Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 06 Kwi 2014 18:04 

Dzień dobry.

Sprawa chyba jest dość nietypowa.
Mój dziadek (91L) nigdy nie leciał samolotem odrzutowym. Więc chciałbym kupić bilety i z nim polecieć, żeby zaspokoić jego ciekawość :) .
Nie ma znaczenia gdzie (powiedzmy, że do około 2h w jedną stroną) i nie ma znaczenia jaką linią. Najlepiej jakby było z Okęcia.
Próbuję znaleźć taki lot i powrót aby wrócić tego samego dnia (lecimy tylko dla samego faktu lecenia).

Kiedyś leciałem Wizzair'em do Brukseli. Z tego co pamiętam, to samolot przywozi ludzi do CRL, ludzie wychodzą i 15 min później na pokład wchodzą ludzie lecący do WAW (tym samym gate'm).
Pytanie, jeśli chciałbym wracać tym samym samolotem czy jest to możliwe? Czy jest pewność, że ten sam gate odpowiada za wyjście i wejście pasażerów (czy jest możliwość sprawdzenia tego przed kupnem biletów)? Rozumiem, że po wyjściu, jeśli nie opuszczę strefy bramek, to nie muszę przechodzić kontroli security; jedyna czynność jaka mnie czeka to tylko odbicie biletu przed ponownym wejściem na pokład.

Czemu pytam o numery bramek:
- Wizz ma tylko 30 min pomiędzy lądowaniem a startem (sprawdziłem inne lotniska, załączam przykładowy screen z lotu do Oslo). Wiem, że prawdopodobnie transport z i do samolotu będzie odbywał się autobusem. Czy zdążymy obrócić?
- Dziadek z racji wieku nie będzie biegał po lotnisku, więc szukanie na szybko innego gate'u odpada.

Czy ktoś kiedykolwiek uskuteczniał coś takiego?

Dzięki za jakakolwiek poradę.

Załączniki:
Clipboard01.jpg
Clipboard01.jpg [ 139.51 KiB | Obejrzany 4832 razy ]
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#2 PostWysłany: 06 Kwi 2014 18:12 

To leć do Londynu, wrócisz za kilka godzin bez pośpiechu. Ten manewr, o którym piszesz jest popularny ale bez bycia wybieganym odpada :) Wystarczy, że Ci się samolot spóźni + tam zamkną bramki i tego nie przeskoczysz. Wybierz Londyn, leć na kilka godzin, strzel z dziadkiem angielski browar jak biały człowiek przy stoliku.
 PM off  

#3 PostWysłany: 06 Kwi 2014 18:23 

W Goteborgu obędzie się bez biegania. Co prawda trochę drożej.

Załączniki:
Bez tytuługote.jpg
Bez tytuługote.jpg [ 51.79 KiB | Obejrzany 4779 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 06 Kwi 2014 18:24 

HA! dzięki serdeczne, przeoczyłem to połączenie, 3 loty dziennie, więc parę piw można wypić w międzyczasie ;)

jeszcze pytanie: ktoś zna to lotnisko LTN?

jest tam jakiś pub/restauracja w hali odlotów, żeby nie trzeba było wychodzić w strefę przed kontrolą security?
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 06 Kwi 2014 18:31 

aux84 napisał(a):
jest tam jakiś pub/restauracja w hali odlotów, żeby nie trzeba było wychodzić w strefę przed kontrolą security?

http://www.london-luton.co.uk/en/conten ... ar-10.html
 PM off  

#6 PostWysłany: 06 Kwi 2014 18:41 

Loty: 386
Kilometry: 569 051
Krajów: 40 / 18.7%
niebieski
Ale trochę bezsensu siedzieć na lotnisku kilka godzin.
Za funta masz autobus do centrum Luton spod samego lotniska.
A tam to już całkiem przyjemniej i ceny normalniejsze.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 06 Kwi 2014 18:46 

aux84 napisał(a):
HA! dzięki serdeczne, przeoczyłem to połączenie, 3 loty dziennie, więc parę piw można wypić w międzyczasie ;)

Na Luton się nie da, po wylądowaniu kontrola paszportów i znajdziecie się w części lotniska ogólnodostępnej, tam bez problemu znajdziesz kilka barów z kawą, herbatą, piwem i winem. Od 2 godzin przed lotem udajesz się schodami ruchomymi na piętro, tam ponowna kontrola bezpieczeństwa i przed wyznaczeniem gate możliwość skorzystania z sklepów lub barów. Jak dziadek nie ma problemów z zrobieniem spacerkiem kilkuset metrów można czas między lotami wykorzystać na przejazd autobusami z przystankami zaraz obok lotniska do centrum Luton i tam np. piwko w ogródku przy kawiarni lub pubie, zakupy itd. Powodzenia
 PM off  

#8 PostWysłany: 06 Kwi 2014 19:00 

Anonymous napisał(a):
aux84 napisał(a):

Na Luton się nie da, po wylądowaniu kontrola paszportów i znajdziecie się w części lotniska ogólnodostępnej, tam bez problemu znajdziesz kilka barów z kawą, herbatą, piwem i winem. Od 2 godzin przed lotem udajesz się schodami ruchomymi na piętro, tam ponowna kontrola bezpieczeństwa i przed wyznaczeniem gate możliwość skorzystania z sklepów lub barów. Jak dziadek nie ma problemów z zrobieniem spacerkiem kilkuset metrów można czas między lotami wykorzystać na przejazd autobusami z przystankami zaraz obok lotniska do centrum Luton i tam np. piwko w ogródku przy kawiarni lub pubie, zakupy itd. Powodzenia

Tylko się upewniam, jako, że sam nigdy w UK nie byłem. Rozumiem, że sam dowód osobisty wystarczy przy kontroli. Dziadek nie ma paszportu.

http://www.londyn.msz.gov.pl/pl/informa ... wpolskich/
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 06 Kwi 2014 19:02 

ważny dowód osobisty wystarczy
 PM off  

#10 PostWysłany: 06 Kwi 2014 19:20 

Loty: 169
Kilometry: 180 227
Krajów: 22 / 10.3%
niebieski
Ostatnio miałem przylot do LTN o 7:25 w piątek, bałem się ok.30-45min stania w kolejce przy kontroli paszportowej ale stałem tylko 3 minuty :) więc mogę polecić wypad do centrum Londynu.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 06 Kwi 2014 19:22 
Awatar użytkownika

Nie chcę zamulać i odbierać przyjemności z fajnego tripa ale zorientuj się czy tak długi okres czasu w powietrzu na przestrzeni stosunkowo krótkiego okresu czasu nie zagrozi dziadkowi.

#12 PostWysłany: 15 Kwi 2014 21:54 

nominuję topic do tematu roku :) powodzenia w wyprawie z dziadkiem :)
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 15 Kwi 2014 22:20 

konstabl napisał(a):
nominuję topic do tematu roku :) powodzenia w wyprawie z dziadkiem :)

dzięki ;)

Temat można zamknąć. Bilety kupione - jednak lot będzie tylko w jedna stroną (tj. z Gdańska do Modlina). Przeważyła obawa o zbyt dużą dawkę wrażeń w tak zaawansowanym wieku :)
Dziękuję wszystkim za pomoc!
 Profil Relacje PM off
zales lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 13 gości