Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 27 Kwi 2017 17:06 

Loty: 8
Kilometry: 7 105
Krajów: 4 / 1.9%
niebieski
Hej, mam nietypowe pytanie, mam nadzieję że bode nie będzie manował;
muszę wysłać książkę do USA, coś polecicie żeby to nie zaginęło? ;) Niestety są bardzo słabe opinie o usłudze GLOBAL Express (Poczta Polska), może jest jakaś alternatywa?
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 27 Kwi 2017 17:20 

niebieski
Ja www.kurierem.pl jest porównywarka cen w firmach kurierskich. Widzę, że dość tanio wychodzi UPS za pośrednictwem serwisu www.apaczka.pl, a osobiście z UPS mam dobre doświadczenia na tych trasach.
 Profil Relacje PM off
ane.wald uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 27 Kwi 2017 17:23 
Awatar użytkownika

Kilka tygodni temu slalismy Poczta Polska. Nie bylo zadnego problemu.
ane.wald uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 27 Kwi 2017 23:58 
Site Admin

Loty: 542
Kilometry: 1 003 793
Krajów: 82 / 38.3%
A ja szczerze odradzam PP - póki paczka idzie w Europie jest wszystko ok - w USA niestety paczkę przejmuje USPS - i zaginęła mi duża paczka zawierające kilkanaście książek :/ (druga paczka, ta zawierająca pierdoły, dotarła..)

#5 PostWysłany: 28 Cze 2017 15:27 
Awatar użytkownika

Ja wysyłam zawsze rodzicom paczki za pomocą UPS w serwisie GlobKurier, a potem na bieżąco sprawdzam gdzie jest paczka (https://www.globkurier.pl/zlokalizuj_przesylke.html). Na szczęście jeszcze nic mi nie zginęło. Tak w ogóle - czy mi się wydaje, czy ostatnio coraz częściej słyszy się o zaginięcia paczek?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 28 Cze 2017 15:48 

niebieski
W stanach powszechne jest zostawianie paczek przed drzwiami przez kurierów i to powoduje, że czasem nie trafiają do adresata. Jest to zgodne z ich regulaminem i nie podlega reklamacji. W systemie, można przeczytać, że miejsce dostarczenia, to np. "front door". Tak działają wszystkie firmy i to że jedne mają lepsze opinie, jest dziełem przypadku. Jeśli książki mają być wysłane do New York City, to mogę je osobiście nieodpłatnie dostarczyć.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 30 Cze 2017 02:24 
Awatar użytkownika

Loty: 233
Kilometry: 633 266
Krajów: 54 / 25.2%
złoty
@niedzwiecki.pl
Prawda, że kurierzy w USA zazwyczaj zostawiają paczki pod drzwiami. Nieprawda, że nie podlega to reklamacji (przynajmniej jeśli chodzi o firmę w której de facto kupuje się usługę czyli w naszym przypadku PP). Sytuacja z okresu ostatnich Świąt - wysłana przeze mnie wartościowa paczka, ubezpieczona; dostawca po stronie polskiej - Poczta Polska, po stronie amerykańskiej - oczywiście USPS. Zazwyczaj prezenty na Boże Narodzenie wysyłam końcem listopada, aby dotarły przed wigilią (zawsze się udawało), dlatego końcem ubiegłego roku zrobiłem tak samo. Niestety, tym razem po 20 dniach paczka nadal nie dotarła do adresata, status śledzenia paczki na stronach PP i USPS nie zmieniał się (ostatni traktował o przygotowaniu do wysłania z Polski), przy czym ani nasza ukochana poczta nie wiedziała, gdzie ona jest, ani nie wiedziało też USPS. Złożyłem reklamację drogą mejlową na stronie PP. Po wielu telefonach na infolinię (nie warto, wiedzą dokładnie tyle ile napisane jest na stronach do śledzenia paczki), do Urzędu Celnego (bo tam odsyłała infolinia, sic!) wpadłem na pomysł, aby zadzwonić na "Okęcie". Miła Pani poinformowała mnie, że paczki z Polski znajdują się w kontenerach na lotnisku od kilku tygodni (to był już styczeń tego roku) bo USA ogłosiło "embargo" na przesyłki m.in. z naszego kraju ze względu na ogromne ilości paczek na Święta.

Prezenty dotarły miesiąc po Bożym Narodzeniu (bez komentarza, wysłanie z ubezpieczeniem kosztowało prawie 200 zł). Reklamacji jednak nie wycofałem (mają na jej rozpatrzenie 3 miesiące) po czym... w dniu kiedy upływał termin reklamacji otrzymałem na konto przelew z PP na całą kwotę na którą paczka była ubezpieczona (ponad 2000 zł bo wysłałem również nowy telefon). W uzasadnieniu PP napisała, iż operator w USA nie jest w stanie potwierdzić, czy paczka została doręczona przez co muszą mi zwrócić całą kasę (bez kosztów wysyłki). Cóż, kurier zostawił przesyłkę pod drzwiami. Równocześnie do adresata przyszło pismo z USPS z prośbą o potwierdzenie statusu doręczenia (połowa marca!!)... Równie dobrze można było odpowiedzieć, że nikt żadnej paczki nie widział.

Podsumowując - jeśli ktoś wysyła paczki do USA polecam je ubezpieczać (nawet na wyższą kwotę niż realna wartość przedmiotów) aczkolwiek samej poczty nie polecam (nikt nie był w stanie zlokalizować paczki po 2 tygodniach od wysłania mimo, iż nadal znajdowała się ona na terytorium naszego kraju). To PP odpowiada za przesyłkę dlatego w przypadku braku potwierdzenia doręczenia muszą zwrócić kasę z ubezpieczenia. Nie płacą jednak żadnych odszkodowań za opóźnienia w przesyłce...

Ja kasę poczcie zwróciłem (nienawidzę swojej uczciwości ;) ) i napisałem, że paczka została jednak dostarczona. Tak, to ja ich poinformowałem o tym, że wykonali usługę, którą im zleciłem...
 Profil Relacje PM off
krasnal lubi ten post.

#8 PostWysłany: 30 Cze 2017 18:11 

niebieski
@monroe
Nie wziąłem takiej sytuacji pod uwagę. Moje doświadczenia dotyczą przesyłek wewnątrz USA.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 13 gości