Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 30 Gru 2013 16:18 
Awatar użytkownika

niebieski
Zdjęcia alpejskie po prostu miażdżą. Szkoda tylko, że wszystko wymieszane, a nie poukładane chronologicznie. Oczywiście dla kogoś innego może to być akurat zaleta ale ja wolę porządeczek :)
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 30 Gru 2013 18:22 
Awatar użytkownika

Loty: 398
Kilometry: 705 675
Krajów: 73 / 34.1%
niebieski
Ile czasu trwała podróż i jakim sposobem? Zdjęcia świetne ;)

#3 PostWysłany: 31 Gru 2013 01:05 

Loty: 267
Kilometry: 403 879
Krajów: 46 / 21.5%
niebieski
Zdjęcia w większości naprawdę profesjonalne, ale przydałby się krótki opis do każdego z nich, a przynajmniej informacja, gdzie zostało ono sporządzone :)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 31 Gru 2013 01:18 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 283
Kilometry: 354 948
Przepraszam jeżeli uraziłem ale publikując zdjęcia na forum publicznym każdy ma prawo do ich oceny.
Zdjęcia są po prostu tragiczne... Wygląda to jakbyś na tą wyprawę pierwszy raz wziął lustrzankę bez jakiegokolwiek przeczytania instrukcji obsługi w kwestiach podstawowych. Brak jakiejkolwiek obróbki, wyostrzenia czy poprawnego ustawienia balansu bieli, na części zdjęć masz spore przepalenia a BW jest po prostu szaro-szare.
Nie piszę tego złośliwie, poprzeglądaj jakieś fora fotograficzne w kwestii obróbki i na następny raz polecam format RAW bo naprawdę na chwile obecną bardzo słabo to wygląda (a potencjał miejsc był).
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 31 Gru 2013 01:44 
Awatar użytkownika

Loty: 302
Kilometry: 629 490
Krajów: 49 / 22.9%
niebieski
klapio napisał(a):
Przepraszam jeżeli uraziłem ale publikując zdjęcia na forum publicznym każdy ma prawo do ich oceny.
Zdjęcia są po prostu tragiczne... Wygląda to jakbyś na tą wyprawę pierwszy raz wziął lustrzankę bez jakiegokolwiek przeczytania instrukcji obsługi w kwestiach podstawowych. Brak jakiejkolwiek obróbki, wyostrzenia czy poprawnego ustawienia balansu bieli, na części zdjęć masz spore przepalenia a BW jest po prostu szaro-szare.
Nie piszę tego złośliwie, poprzeglądaj jakieś fora fotograficzne w kwestii obróbki i na następny raz polecam format RAW bo naprawdę na chwile obecną bardzo słabo to wygląda (a potencjał miejsc był).

Sorry klapio, ale te zdjęcia są w większości naprawdę dobre. Przypuszczam, że pewne zabiegi autor stosował jak najbardziej świadomie (np balans bieli). Nie wszystko zawsze musi być jak z podręcznika. Jakość być może jest trochę gorsza przez kompresję na imegeshack.
Już wcześniej chciałam napisać, że fotograficznie jedna z lepszych ostatnio relacji i nic nie napisałam, ale teraz powyższy komentarz skłonił mnie do tego.

#6 PostWysłany: 31 Gru 2013 09:19 

niebieski
Bardzo fajnie się oglądało. I dla mnie kolejna zachęta do wojaży... :-)
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 31 Gru 2013 16:06 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 283
Kilometry: 354 948
olus napisał(a):
Sorry klapio, ale te zdjęcia są w większości naprawdę dobre. Przypuszczam, że pewne zabiegi autor stosował jak najbardziej świadomie (np balans bieli). Nie wszystko zawsze musi być jak z podręcznika. Jakość być może jest trochę gorsza przez kompresję na imegeshack.
Już wcześniej chciałam napisać, że fotograficznie jedna z lepszych ostatnio relacji i nic nie napisałam, ale teraz powyższy komentarz skłonił mnie do tego.

Przecież to są JPGi prosto z puszki. Niemniej każdemu wolno oceniać zdjęcia wedle własnego uznania, nawet jeżeli jest to opinia krytyczna.

bartas8891 napisał(a):
Jak to na forum kazdy swoje zdanie moze wyrazic. Fakt faktem zdjecia nie sa idealne nigdy nie powiedzialem ze sa. Fotografem nie jestem i nigdy nie bede i za takowego sie nie podaje. Zdjecia kazdy moze oceniac , aczkolwiek jesli bede chcial profesjonalnej oceny to bede jej szukal na inym forum. Wielkosc zdjecia zostala zmniejszona stad jakosc nie jest taka jak w RAW'ach (myslenie nie boli). Oryginalna kopie (jpg i cr2) mam na dysku. Mimo wszystko dziekuje za pozytywne jak i negatywne opinie.

A ktoś twierdził że powiedziałeś że zdjęcia są idealne ? I rozumiem że z racji tego że jest to forum turystyczne a nie fotograficzne oczekujesz tylko opinii pochwalnych ?
Napisałem Ci bez złośliwości co myślę o zdjęciach które zaprezentowałeś, by każda następna podróż skutkowała w Twoim przypadku lepszymi kadrami. Ty natomiast zamiast wziąć sobie moje uwagi do serca postanowiłeś mi złośliwie odpowiedzieć więc zrobię to samo.
Piszesz że jakość zdjęć nie jest jak w RAW bo zostały one przez Ciebie one zmniejszone.
Moje pytanie zatem brzmi następująco. Czy po prostu nie potrafisz zmniejszyć zdjęć bez utraty jakości czy po prostu myślenie Cie boli ?

Jeżeli dysponujesz formatem RAW i masz ochotę to podeślij mi na PW jakieś zdjęcia zrobione przez siebie z tego tematu a pokażę Ci jak wiele porządna obróbka może zdziałać.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 31 Gru 2013 16:18 
Awatar użytkownika

Loty: 314
Kilometry: 416 261
Krajów: 32 / 15.0%
srebrny
Panowie, dalszą dyskusję o umiejętnościach fotograficznych prowadźcie proszę na pw, kłótnia tutaj będzie kasowana. Jeśli macie jakieś cenne i konkretne porady jak lepiej robić zdjęcia, piszcie - ale bez osobistych docinek... jutro nowy rok, zacznijmy go z uśmiechem ;)

#9 PostWysłany: 04 Sty 2014 00:39 
Awatar użytkownika

Loty: 19
Kilometry: 25 366
Krajów: 11 / 5.1%
Aż chce się jechać! Zdjęcia z gór bardzo mi się podobają.
Pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 09 Sty 2014 17:10 

góry rewelacja:) nie znam się do końca na fotografii, nie mniej mi zdjęcia mocno przypadły do gustu:)

#11 PostWysłany: 09 Sty 2014 17:46 
Awatar użytkownika

niebieski
Dla mnie również te zdjęcia wydają się bardzo dobre :)

Zachęcają do podróży twoim szlakiem, wiec chyba efekt pozytywny

#12 PostWysłany: 10 Sty 2014 11:09 

niektóre zdjęcia bardzo ciekawe, złapałeś odpowiednie chwilę. Wenecja wyszła naprawdę fajnie. Kontroluj balans bieli w zdjęciach nocnych, bo faktycznie są przepalone. Po za tym ja również się uczę i nie ośmielę się umieścić obecnie swoich zdjęć. Z moich ostatnich podróży wyszło ciekawych może z 8 szt. :)
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 10 Sty 2014 12:00 

Dzięki za fotorelacje, podsunąłeś ciekawy plan podróży, może skorzystam z pomysłu i wybiorę się w podobną podróż.
pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 16 Sty 2014 21:14 

Loty: 27
Kilometry: 59 235
Krajów: 11 / 5.1%
niebieski
Bardzo dużo świetnych kadrów, jestem pod wrażeniem. dużo zdjęć bardzo mi się podobało. nie zgadzam się z wcześniejszą krytyką która się tu pojawiła. Oczywiście można było niektóre zdjęcia "podrasować" ale potencjał w tych kadrach jest duży.

fajnie byłoby przeczytać relację z tej podróży.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość